Maatschappelijke organisaties en lotgenotengroeperingen verwijzen naar nationale en internationale onderzoeksresultaten waarin tussen de 1,5 en 13 procent van de wereldbevolking als elektrogevoelig wordt beschouwd. Hoeveel mensen er in Nederland elektrogevoelig zijn is volgens het Kennisplatform Elektromagnetische Velden* (EMV) tot nu toe onbekend.

*Het Kennisplatform Elektromagnetische Velden en Gezondheid brengt organisaties met kennis van EMV samen met de organisaties die de eerstelijns contacten hebben over dit onderwerp. Samenwerking met het: RIVM, TNO, DNV, GGD GHOR Nederland, Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) en ZonMw. De Gezondheidsraad heeft daarbij een adviserende functie.

Het Kennisplatform EMV ‘zegt’ dat; “alle mobiele telefoons en zendmasten aan veiligheidseisen moeten voldoen voordat ze in Nederland verkocht of gebruikt worden. Zo hanteert de overheid blootstellingslimieten voor elektromagnetische velden die negatieve gezondheidseffecten bij mensen moeten voorkomen want zendsignalen die sterker zijn dan deze blootstellingslimieten kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat sterkere elektromagnetische velden zoals de frequenties die voor de mobiele telecommunicatie worden gebruikt, alleen lichaamsdelen enigszins kunnen opwarmen”.

Ook een biologisch effect
Draadloos gebruik geeft dus officieel volgens de Nederlandse overheid, een thermisch effect (lichte opwarming) maar wat niet bekend gemaakt wordt, is dat deze straling ook een biologisch effect geeft naast het thermisch effect. Een biologisch effect dat:
-veranderingen kan geven in het genetisch materiaal van de cel (DNA en chromosomen);
-aantasting van het afweersysteem van de cellen geeft;
-kanker geeft (verschillende studies wijzen op een 3 tot 4-maal verhoogd risico op kanker bij draadloos gebruik en reeds optreedt op jonge leeftijd);
-onvruchtbaarheid en geboorteafwijkingen geeft;
-neurologische aandoeningen geeft. Neurologische aandoeningen zijn problemen aan het zenuwstelsel (het zenuwstelsel dat bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen).

Verhoogde kans op hersentumoren
In onderzoeken van het Kennisplatform zijn wel aanwijzingen gevonden voor een verhoogde kans op twee soorten hersentumoren bij veelvuldig en langdurig gebruik van de mobiele telefoon. De betekenis van deze aanwijzingen zijn vooralsnog niet duidelijk. Het International Agency for Research on Cancer (IARC) houdt de mogelijkheid open dat toekomstig onderzoek alsnog een samenhang tussen mobiel bellen en hersentumoren mogelijk is. Rekening houdend met deze onzekerheden heeft het IARC mobiele zendsignalen beoordeeld als “mogelijk kankerverwekkend bij mensen”.

Het is dus niet uitgesloten dat in de toekomst gezondheidseffecten worden gevonden die optreden ónder het niveau van de blootstellingslimieten die zogenaamd ‘veilig’ zijn.

Mobieltjes mogelijk kankerverwekkend
De World Health Organisation(WHO) classificeert dan ook mobieltjes als mogelijk kankerverwekkend. Steeds meer landen raken hiervan doordrongen en nemen voorzorgsmaatregelen ondanks het ontbreken van wetenschappelijke duidelijkheid. Landen als;
– Zwitserland. Zwitserland zet in 2020 als een van de eerste landen in Europa waar 5G op grote schaal wordt uitgerold, de uitrol weer stop. De Zwitserse Gezondheidsraad waarschuwt voor de gevolgen van de straling en het land wil eerst duidelijkheid over de eventuele gezondheidsrisico’s die de nieuwe standaard meebrengt.
-Frankrijk. Op 29 januari 2015 nam een meerderheid in het Franse parlement een voorstel tot wetswijziging aan over een beperking van blootstelling aan elektromagnetische straling van mobiele telefonie en van draadloos internet vanwege gezondheidsrisico’s. Het voorstel is ook bekend onder de naam van de wet van Abeille. Met de wet van Abeille heeft het voltallige parlement (Assemblée nationale) op 4 juli 2010 ingestemd en de nieuwe wet bevat onder meer een totaal reclameverboden voor mobieltjes voor kinderen beneden de 14 jaar, de verplichting om ieder mobieltje geschikt te maken voor handsfree bellen of uit te rusten met een oortje en een verbod op het gebruik van de mobiele telefoon op kinderdagverblijven en op lagere en middelbare scholen. Bovendien moet voortaan de SAR-waarde van een telefoon op het apparaat worden vermeld. Andere landen, waaronder Spanje, Italië, en Duitsland, hebben soortgelijke maatregelen genomen.
-Engeland. In Engeland heeft de actiegroep tegen 5G een rechtszaak gestart tegen de Britse overheid.
-België. In België behandelde de plenaire vergadering op 21 mei 2021 een voorstel van resolutie betreffende de erkenning van elektrohypersensitiviteit. Het voorstel van resolutie werd door de plenaire vergadering van de Senaat echter verworpen met 24 stemmen voor en 29 tegen.
-Zweden. Zweden heeft elektrogevoeligheid (EHS) in 2020 erkend als functionele beperking en arbeidshandicap.
-Spanje. Op 5 december 2018 heeft het Spaanse Hooggerechtshof van Aragon een uitspraak van de rechtbank bekrachtigd waarin wordt geoordeeld dat de gezondheidseffecten van een werknemer van het Spaanse telecombedrijf Endesa worden veroorzaakt door zijn blootstelling aan elektromagnetische velden en straling (EMV) op zijn werkplek. Dit is de eerste uitspraak in Spanje waarbij elektrohypersensitiviteit (EHS) van een werknemer als een bedrijfsongeval wordt aangemerkt.
-Nederland. Eind 2023 heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de aandoening EHS als officiële handicap erkend! Dit in navolging van het Nederlandse College voor de Rechten van de Mens. Ook is in Nederland op 1 januari 2024 het gebruik van mobiele telefoons op middelbare scholen niet langer toegestaan en dit verbod is in het schooljaar 2024-2025 uitgebreid naar basisscholen en het (voortgezet) speciaal (basis)onderwijs.

Elektrogevoeligheid, nieuwe ziekte
In Nederland zijn officieel al bijna een half miljoen mensen elektrogevoelig. Waarschijnlijk veel meer, maar die krijgen een andere diagnose want in Nederland bestaat elektrogevoeligheid (nog) niet. Het is geen erkende aandoening. Straling van draadloze apparaten kunnen niet de klachten veroorzaken die elektrogevoelige mensen zeggen dat ze hebben, vindt onze Nederlandse Gezondheidsraad en overheid. De oorzaak moet wat anders zijn. In Zweden, Oostenrijk en Zwitserland denken ze er anders over en is elektrogevoeligheid als een nieuwe ziekte erkent. Geen rekening hoeven te houden met de elektrogevoelige als Nederlandse overheid, betekent dat de draadloze maatschappij (de economie) alle ruimte krijgt om nieuwe uitvindingen uit te proberen. Voor de elektrogevoelige geeft dit grote angsten en de vraag: hoe lang kan ik nog in dit land wonen? Hoor ik nog wel in deze digitale maatschappij?

De elektrogevoelige hoort niet bij het maatschappelijk leven
Als elektrogevoelige moet je al zoveel inleveren. Je werk, woning, familie en kennissen. Ondertussen holt de digitale draadloze maatschappij maar door, zonder rekening te houden met de Nederlanders die nu al heel veel moeite hebben om te (over)leven. Die geen arts, tandarts, winkelcentra, ziekenhuis, bloemencorso of gewoon lekker een terras, kunnen bezoeken. Overal smartphonende mensen, overal masten voor de telecommunicatie en wifi punten met frequentiegolven, waar de elektrogevoelige persoon op reageert. Een reactie met krampende spieren in armen, benen en nek en bij niet op tijd wegwezen, gewoon door de benen zakken, niet meer kunnen praten en verlammingsverschijnselen. Stekende hoofdpijn en oorpijn krijgen en dagen het griepgevoel hebben daarna, op een nog wel schone plek zonder de elektromagnetische velden van alle draadloze in de woning en omgeving.

Foto: https://npokennis.nl/longread/7873/wat-gebeurt-er-als-je-wordt-buitengesloten
https://eenvandaag.avrotros.nl/item/ziek-door-straling-slachtoffers-pleiten-voor-stralingsvrij-woongebied/
https://stralingsbewust.info/uitrol-5g-stopgezet-in-deze-landen-en-gemeenten/
https://stralingsbewust.info/2023/12/21/historische-omslag-erkenning-ehs-in-nederland-is-een-feit/
https://www.jrseco.com/nl/frans-parlement-verbiedt-mobieltjes-op-scholen-en-reclame-gericht-op-kinderen-jonger-dan-14/#:~:text=De%20nieuwe%20wet%20bevat%20onder,en%20op%20lagere%20en%20middelbare
https://signstop5g.eu/nl/supporters/johansson