Sinds 14 juli 2016 is het VN-verdrag Handicap van kracht. In het verdrag staat wat Nederland moet doen om de positie van mensen met een beperking te verbeteren. Het doel van het VN-verdrag handicap is het: “bevorderen, beschermen en waarborgen van alle mensenrechten en fundamentele vrijheden van mensen met een handicap, op voet van gelijkheid en het eerbiedigen van hun waardigheid. Dat iedereen gelijk is en iedereen moet dus mee kunnen doen”. VN-ambassadeur Alex de Vos stelt echter vast dat de uitvoering van het VN-verdrag veel beter moet. Hij constateert dat de positie van personen met een beperking hard achteruit gaat op gebieden die cruciaal zijn voor de kwaliteit van leven.

Wet gelijke behandeling voor mensen met handicap of chronische ziekte
In Nederland is het VN-verdrag Handicap vertaald in de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz). Deze wet bepaalt dat mensen met een beperking of chronische ziekte net als ieder ander moeten kunnen meedoen in de maatschappij zoals op school, op het werk, in het openbaar vervoer, het ziekenhuis, de supermarkt en in hun vrije tijd. Scholen, werkplekken, winkels en bedrijven moeten ervoor zorgen dat iedereen er gebruik van kan maken. Er is een verbod op discriminatie en een verplichting om een aanpassing te doen.

Is stralingsgevoeligheid een handicap?
Elektrohypersensitiviteit (EHS) of stralingsgevoeligheid is het verschijnsel dat mensen last hebben van elektromagnetische velden (EMV), de elektromagnetische straling, wat de voortplanting is door de ruimte van elektrische en magnetische trillingen; onzichtbaar, niet te horen of te ruiken. Deze straling geeft bij mensen specifieke gezondheidsproblemen. De straling van alles wat o.a. nodig is voor een draadloos netwerk* zoals o.a. 5G masten, smartphones, slimme meters, smartwatch.

*Een draadloos netwerk is een computernetwerk of telefoonnetwerk waarbij de aangesloten apparaten niet via fysieke koperen kabels of glasvezelkabels communiceren, maar via elektromagnetische straling (radiosignalen). Vanaf 1994 zijn er in Nederland gsm-masten* voor algemeen gebruik.

* Gsm is een standaard voor digitale mobiele telefonie. De afkorting staat voor global system for mobile communications, en een gsm-mast is een mast die de antennes draagt die deel uitmaken van een gsm-netwerk zoals 2G, 3G, 4G en nu in 2024, 5G.

Stichting Elektro Hyper Sensitiviteit (EHS)
Sinds voorjaar 2022 is de Stichting EHS bezig te onderzoeken wat de consequenties zijn van het VN-verdrag Handicap voor mensen met EHS. November 2023 is de Stichting EHS lid geworden van de koepelorganisatie Iederin*.

* Ieder(in) is de koepelorganisatie van alle organisaties voor gehandicapten in Nederland. Stichting EHS heeft daarom contact gezocht met Ieder(in) en hieruit bleek dat ook mensen met EHS vallen onder het VN-verdrag handicap. Onlangs (eind 2023) heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dan ook de aandoening EHS als officiële handicap erkend! Dit in navolging van het Nederlandse College voor de Rechten van de Mens.

Wat betekent dit voor elektrogevoeligen?
Het College voor de Rechten van de Mens bevestigd dat mensen met EHS onder het VN-verdrag Handicap vallen. De stellingname van het College betekent dat mensen met EHS dus ook een beroep kunnen doen op de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte. Anders gezegd: als je vindt dat je maatschappelijk niet mee kan doen in verband met je elektrogevoeligheid, dan kan je met een beroep op deze wet vragen om aanpassingen.

Is EHS een handicap?
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt over elektrogevoeligheid (EHS): “Sommige mensen ervaren gezondheidsklachten als zij in de buurt komen van bronnen die elektromagnetische velden produceren. Dit wordt “elektrogevoeligheid genoemd. Het gaat hierbij om bronnen binnenshuis en buitenshuis”. Bronnen als de gsm-mast, de mobiel/smartphone, DECT-telefoon en wifi. Een EHS’er kan niet meer meedoen in de maatschappij nu overal draadloos is en er is geen plek te vinden zonder mobiel bellende mensen. Veel EHS’ ers kunnen geen gebruik maken van een huisarts (of ze/hij komt thuis in de afgeschermde woning), een tandarts, een feest, de supermarkt, een festival bezoeken of een bloemencorso, want overal zijn mobiel bellende mensen en overal staan de 5G masten (volgens het Antennebureau in 2024 al, 16. 082! En er komen er nog veel meer bij als het aan de Telecom ligt (op lantaarnpalen).

Maar ben ik dan gehandicapt….. ?of de dupe van de alsmaar zogenaamde nodige vooruitgang. De dupe van het wonen naast een gsm-mast en niet wetend wat dit kon veroorzaken? Van de zogenaamde vooruitgang waar niet gezegd mag worden, hoe het werkelijk bij velen kan werken? Licht de mensen eerlijk voor anders worden er eerst nog meer veel meer elektrogevoelig zonder dat bekend is wat elektrogevoeligheid is.

Ik voel me niet gehandicapt, ik ben ernstig elektrogevoelig gemaakt door het wonen onder een kerktoren met gsm-masten en vind het erg dat de erkenning op deze manier moet gebeuren: middels het VN-verdrag Handicap.

Bronnen
https://stichtingehs.nl/wp-content/uploads/Landelijke-Contactdag-Stichting-EHS-25-mei-2024-Verdrag-handicap-Martine.pdf
Foto: https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws/fnv-overheid/2020/07/positie-gehandicapten-na-vn-verdrag-niet-verbeterd
https://stichtingehs.nl/nieuwsberichten/stichting-ehs-lid-van-koepelorganisatie-iederin/
https://ris.gemeenteraadhuizen.nl/Vergaderingen/Raadsvergadering/2024/15-februari/19:30/Rubriek-A-voor-kennisgeving-aannemen/A13-Ministerie-VWS-erkent-elektrogevoeligheid-als-officiele-handicap-Expavo-praktijk-1.pdf