Welke gezondheidseffecten heeft straling van mobiele toestellen op sommige mensen?

Toestellen met 5G produceren dezelfde soort straling als toestellen met de oudere 2G, 3G en 4G: niet-ioniserende straling. Dat stralingstype ligt lager in het spectrum dan de ioniserende straling van bijv. röntgenstraling, maar “mensen melden echter wel gezondheidsklachten van de straling van draadloos gebruik”,  zegt Remco Westerink, neurotoxicoloog aan de Universiteit Utrecht.

Onderzoek
Wetenschappers uit Zweden, Finland, Groot-Brittannië, Denemarken en Frankrijk doen grootschalig onderzoek naar deze niet-ioniserende straling, vertelt Hans Kromhout (Universiteit Utrecht) en voorzitter van de commissie stralingsvelden van de Nederlandse Hoge Gezondheidsraad. “We volgen 290.000 personen in Europa, onder wie 90.000 Nederlanders. We analyseren hun mobiele telefoniegebruik en de gezondheidseffecten die zij melden. Elke vijf jaar consulteren we de deelnemers opnieuw.”

5G en elektromagnetische straling
De komst van de 5de generatie mobiel internet als opvolger van het 4G netwerk zorgt voor een sneller mobiel netwerk. Waar dit voor de één alleen maar goed nieuws betekent, zijn anderen vooral bezig met de nadelen van 5G en het 5G stralingsgevaar. Zeker de mensen die overgevoelig zijn voor deze elektromagnetische straling.

Want wat doet deze elektromagnetische straling met het lichaam?
In tegenstelling tot radioactieve straling, beschadigen deze elektromagnetische velden geen weefsel of DNA, maar kunnen ze toch, op andere manieren het lichaam beïnvloeden. Zintuigen of zenuwen kunnen geprikkeld worden door deze elektromagnetische velden van alle draadloos. De elektromagnetische velden, zoals van 5G zendmasten en mobiele telefoons, kunnen een lichaam warm maken.

De meest voorkomende klachten van 5G straling
En er zijn veel mensen in Nederland die gezondheidsklachten toeschrijven aan de straling. De mensen met elektrohypersensitiviteit (EHS) hebben, ook onder de wettelijke blootstellingslimieten, al last van klachten. Zij kampen met symptomen als:
– een duizelig gevoel,
– sterke oorsuizingen,
– jeuk in het haar,
– druk op de trommelvliezen,
– hoofdpijn,
– opwarming van de gezichtshuid,
– irritatie door harde en scherpe geluiden,
– droge mond en pijnlijke tong,
– slaperigheid,
– afname geheugenfuncties.

Is 5G straling dan schadelijk voor de gezondheid?
Met de komst van 5G internet zijn veel mensen bang voor de effecten van de 5G- straling op hun gezondheid. Uiteraard voldoen alle 5G mobiele telefoons en zendmasten aan strenge veiligheidseisen en valt de straling binnen de vastgestelde blootstellingslimieten van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Bovendien ziet de Rijksoverheid erop toe dat de introductie van de 5G technologie veilig gebeurt door de antennes te controleren en de wetenschap in de gaten te houden over nieuwe ontdekkingen over de effecten van straling op de gezondheid.

Toch zijn er mensen die klachten ervaren door blootstelling aan deze straling
Mensen met elektrohypersensitiviteit (EHS) die zelfs bij de blootstelling aan straling ónder de wettelijke limieten, bovenstaande klachten ervaren. De toekomst zal moeten uitwijzen of de komst van het 5G netwerk écht veilig is, of dat 5G stralingsgevaar met zich meebrengt en meer mensen klachten zullen gaan ervaren.

Alarmerende stijging van straling
Als het aan de Europese Commissie ligt zijn rond 2025 álle openbare gebouwen zoals;
-ziekenhuizen,
-gemeentehuizen en
-treinstations, uitgerust met een snelheid van één gigabyte per seconde*. Dat is een veelvoud van de huidige snelheid. Ook de huishoudens kunnen kennismaken met deze super straling.

* Gigabit per seconde is in de computerindustrie de gebruikelijke eenheid voor de snelheid van gegevensoverdracht.

Geen goed idee
Een groep van meer dan 230 wetenschappers vindt het geen goed idee. Zij voorzien een alarmerende stijging van de straling van elektromagnetische velden. En omdat er steeds meer wetenschappelijke aanwijzingen zijn voor de schadelijke effecten hiervan vragen ze om de 5G-plannen níet uit te rollen totdat er meer duidelijkheid is over hoe schadelijk de straling is voor alle mensen.

Gemeenten in Nederland die hun zorgen hebben uitgesproken over de uitrol van 5G zijn o.a: Amersfoort, Amsterdam, Bergen, Breda, Dantumadiel (Friesland), Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Haarlem, Heemstede, Heerhugowaard, Hellevoetsluis, Helmond, Hilvarenbeek, Maastricht, Meierijstad (Noord Brabant), Oirschot, Oss, Roosendaal, Rotterdam, Smallingerland, Steenbergen, Tilburg, Vaals, Vught, Wageningen, Westerveld, Zeist, Zutphen en Zwolle.

Landen die moeite hebben met de uitrol van 5G en (voorlopig) hebben stopgezet zijn:
België, Bermuda, Bulgarije, Chili (135 artsen in Chili roepen op tot een moratorium van 5G totdat zeker is dat het geen risico vormt voor de gezondheid van mensen en milieu), Cyprus (de gemeenteraad Ormidhia verklaart hun stad unaniem tot 5G-vrije zone), Duitsland (groep artsen en psychotherapeuten sturen een open brief aan Angela Merkel om 5G te stoppen), Engeland (een actiegroep tegen 5G is een rechtszaak gestart tegen de Britse overheid), Frankrijk (frequentieveiling 5G uitgesteld), Griekenland (burgers uit bijna elk deel van Griekenland hebben een petitie ingediend bij de Raad van State met het verzoek om 5G op te schorten), Hawaii,  Italië (verschillende gemeenten verbieden 5G totdat de veiligheid is verzekerd), Kroatië (eerst moet een onafhankelijke studie aantonen dat een dergelijke technologie geen negatieve impact heeft op mens en milieu), Nederland (de Stichting Stop5gNL heeft een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse staat om de uitrol van 5G te stoppen. De rechter heeft echter besloten dat doorgegaan mag worden met 5G*. Medio november 2024 volgt het hoger beroep tegen deze uitspraak), Nigeria (senaat vraagt om uitstel van 5G totdat uit onderzoek is gebleken dat dit niet schadelijk is voor de volksgezondheid), Oostenrijk (frequentieveiling 5G uitgesteld), Papoea Nieuw Guinea (testen van 5G stopgezet), Portugal (frequentieveiling 5G uitgesteld), Slovenië (moratorium op 5G), Spanje (frequentieveiling 5G uitgesteld), Tsjechië (frequentieveiling 5G uitgesteld), Verenigde Staten (verschillende steden houden 5G tegen en een groep wetenschappers is een rechtszaak gestart omdat er bewijzen zijn van schadelijke effecten door 5G), Zwitserland (moratorium op uitrol van 5G).

*De Europese Commissie wuift alle bezwaren weg. De straling blijft binnen de geldende richtlijnen, luidt het verweer. Opinieweekblad De Groene Amsterdammer wijst erop dat die richtlijnen echter worden opgesteld door een klein groepje insiders die alle internationale adviesorganen rond de stralingslimieten domineren. In de afgelopen decennia hebben meer en meer wetenschappelijke studies wél mogelijk schadelijke gezondheidseffecten aangetoond van straling die onder het geldende limiet lag.

Bronnen;
https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/het-5g-netwerk-een-gevaar-voor-de-volksgezondheid#:~:text=’We%20doen%20momenteel%20een%20grootschalig,van%20de%20Nederlandse%20Hoge%20Gezondheidsraad.
https://www.stop5gnl.nl/
https://stralingsleed.nl/blog/wordt-van-een-hooggevoelig-iemand-geen-elektrogevoelig-iemand/
file:///C:/Users/Gebruiker/Downloads/A%205GNL%20Brief%20inzake%20kort%20geding%20tegen%20overheid%20om%20te%20stoppen%20met%205G.pdf
https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/het-5g-netwerk-een-gevaar-voor-de-volksgezondheid?gclid=Cj0KCQjwgNanBhDUARIsAAeIcAvLNNbNbQwL9unAu-ca3dItvikktZAS3li1_VL10TpeCObXvtqcumoaAkLNEALw_wcB
https://www.meditecheurope.nl/blog/invloed-van-5g/