Het voornaamste verschil tussen het 4G en 5G netwerk is de bandbreedte. Waar met 4G snelheden van 100 Mbps (megabit per seconde) worden gehaald, kan 5G maar liefst een snelheid van 10 Gbps (gigabit per seconde) halen. Dat is 100x sneller dan 4G! De zendmasten voor 4G sturen hun signaal in een veel groter gebied rond dan het signaal van 5G. Maar omdat 5G met hogere frequenties werkt (en de update van 5G nog hoger), is het bereik gewoon minder en zijn er meer lagere doorgeefpunten (slimm-cells) nodig.

De effecten van de draadloze communicatie
De draadloze communicatiestraling (wireless communications radiation, WCR of elektromagnetische straling), die door onze moderne apparatuur wordt uitgezonden is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, maar…. heeft schadelijke effecten op onze gezondheid en het welzijn van onze flora en fauna en zelfs op het weer. In de afgelopen 50 jaar zijn er talloze wetenschappelijke studies verricht naar de elektromagnetische straling (EMV) op het biologisch leven, waarvan een aanzienlijk deel schadelijke effecten heeft aangetoond. Studies die aantonen dat elektromagnetische straling van alle draadloos wel degelijk schadelijke effecten hebben en de mensen die hier aandacht voor vragen, worden veelal genegeerd en daardoor is er dan ook weinig over bekend.

Studie over elektromagnetische velden van alle draadloos. Het BioInitiative Report
Het is oorspronkelijk al gepubliceerd in 2007 en geschreven door 29 experts uit 10 landen en bijgewerkt in 2022. Het rapport roept beleidsmakers op om veiligere normen te hanteren voor de blootstelling aan straling, aangezien overtuigend bewijs zich over de jaren heen heeft opgestapeld dat aantoont dat de elektromagnetische velden van alle draadloos schadelijk is voor de volksgezondheid, dat de wettelijke normen te hoog zijn. Tot op heden (2024) zonder enig succes.

Rechtszaken in Nederland tegen de uitrol van 5G.
In Nederland zijn er rechtszaken aangespannen om de uitrol van 5G tegen te gaan wegens de gezondheidsrisico’s die daarmee gepaard gaan:
-In 2020 verklaarde de rechtbank te Arnhem het beroep van W. de J. uit Haarlo (Gemeente Berkelland-GLD.) tegen de plaatsing van een 5G-antenne, gegrond en dat zij als belanghebbende moet worden aangemerkt. De rechter erkende en oordeelde dat: “ook (zeer ruim) beneden de blootstellingsrichtlijnen verhoogde gezondheidsrisico’s niet uitgesloten zijn. Ook oordeelde de rechtbank dat de gezondheidsbelangen van omwonenden die gevoelig zijn voor straling betrokken moeten worden in de belangenafweging”. Eind 2022 is er echter te lezen dat in Haarlo een 40 meter hoge 5G-antennemast wordt geplaatst. Dat heeft de Raad van State (RvS), de hoogste bestuursrechter van het land bepaalt. Slecht nieuws voor W. de J. Toch wordt zij deels wél in het gelijk gesteld door de RvS en de gemeente had naar haar bezwaren moeten luisteren, maar deed dat niet.
-De Stichting Stop5GNL heeft op 4 mei 2020 een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse staat om de uitrol van 5G te stoppen. Ook in deze zaak werd de uitspraak van de rechter als precedent* meegenomen. Stop5GNL heeft de rechtszaak uiteindelijk verloren want de rechter heeft op 25 mei 2020 de uitspraak gedaan dat er doorgegaan mocht worden met de uitrol van 5G. Ja, de Telekom is machtig!

*Een precedent is een gebeurtenis waarop men zich kan beroepen als een nieuw dergelijk geval zich voordoet.

-De Stichting EHS (Elektro Hyper Sensitiviteit) heeft in 2024 een beroep aangetekend tegen de uitrol van de 3,5 gigahertz (GHz) voor 5G. Op 12 maart 2024 heeft de rechtbank in Rotterdam het verzoek van Stichting EHS om een voorlopige voorziening afgewezen. De argumenten die de voorzieningenrechter aanvoert zijn volgens de stichting niet steekhoudend. Er wordt hier volledig gevaren op de ICNIRP (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection)-richtlijnen, terwijl de Stichting juist heeft aangevoerd dat deze onvoldoende bescherming biedt voor de volksgezondheid in het algemeen en zeker voor mensen met elektrogevoeligheid (EHS).

Een uitgebreide metastudie naar de schadelijke effecten van Wireless Communication Radiation (WCR) en de overlap met COVID-19
Een studie van Dr. Beverly Rubik en Dr. Robert R. Brown uit 2021, heet “Bewijs voor een verband tussen coronavirusziekte-19 en blootstelling aan radiofrequente straling van draadloze communicatie, waaronder 5G”. Dr. Beverly Rubik is gepromoveerd in de biofysica en heeft meer dan 90 wetenschappelijke publicaties op haar naam staan en haar co-auteur Dr. Robert Brown is een radioloog.
Het bijzondere aan hun metastudie is dat het een grote hoeveelheid Engelstalige en Russischtalige wetenschappelijke publicaties (van 1969 tot 2021) bevat over het draadloos gebruik en de schade die het geeft, een overlap is met het ziektebeeld van COVID-19! Vaak gaat het bij WCR om biologische schade die wordt gedetecteerd bij frequenties met intensiteiten die ver onder de huidige toegestane normen liggen zoals in het BioInitiative Report werd benoemd. De studie vertelt dat: “COVID-19 begon in Wuhan, China in december 2019, kort nadat 5G in de hele stad ‘live’ was gegaan. COVID-19 uitbraken volgden al snel in andere gebieden waar 5G ook was geïmplementeerd, waaronder Zuid-Korea, Noord-Italië, New York City, Seattle en Zuid-Californië. In mei 2020 rapporteerde Mordachev* een correlatie tussen de intensiteit van radiofrequente straling en de sterfte door SARS-CoV-2 in 31 landen over de hele wereld. Tijdens de eerste pandemiegolf in de Verenigde Staten waren de aan COVID-19 toegeschreven ziekten- en sterfgevallen statistisch hoger in staten en grote steden met een 5G-infrastructuur in vergelijking met staten en steden die nog niet over deze technologie beschikten”.

* Vladimir Mordachev; PhD, universitair hoofddocent en hoofd van het laboratorium; Elektromagnetische compatibiliteit van radioapparatuur”.

Verder meld het rapport dat er “een grote hoeveelheid collegiaal getoetste literatuur over de biologische effecten van draadloze communicatie (WCR) zijn die veel aspecten van onze gezondheid beïnvloeden. Bij het bestuderen van deze literatuur vonden ze raakvlakken tussen de pathofysiologie van SARS-CoV-2 en de schadelijke bio-effecten van blootstelling aan WCR. Het geeft een bewijs dat WCR een mogelijke factor is die COVID-19 verergert.”

Resultaten van de megastudie
“In de studie onderzochten we collegiaal getoetste wetenschappelijke literatuur over de schadelijke bio-effecten van WCR en identificeerden we verschillende mechanismen waardoor WCR als toxische omgevingscofactor kan hebben bijgedragen aan COVID-19. Door de grenzen tussen de disciplines biofysica en pathofysiologie te overschrijden, presenteren we bewijs dat WCR:
-morfologische veranderingen in erytrocyten (normale rode bloedcellen) veroorzaakt waaronder echinocyt- en rouleauxvorming die kunnen bijdragen tot hypercoagulatie;
-de microcirculatie verstoort en het erytrocyten- en hemoglobinegehalte verlaagt waardoor hypoxie wordt verergerd;
-het disfunctioneren van het immuunsysteem versterkt, waaronder immunosuppressie, auto-immuniteit en hyperinflammatie;
-cellulaire oxidatieve stress en de productie van vrije radicalen verhoogt, wat resulteert in vasculair letsel en orgaanschade;
-intracellulair Ca2+ verhoogt wat essentieel is voor virusintrede, replicatie en afgifte, naast het bevorderen van pro-inflammatoire paden;
-en hartritmestoornissen en hartaandoeningen verergert.”

Het effect van draadloze communicatie (WCR) op chronische ziekten
De auteurs van de metastudie wijzen op de noodzaak van verder onderzoek naar de niet-thermische effecten (de biologische effecten die nooit getest zijn) bij blootstelling van draadloos gebruik. Dat de blootstelling bio-effecten geeft als:
-oxidatieve stress,
-ontstekingen,
-verstoring van het immuunsysteem en dat de
-blootstelling aan alle draadloos een potentiële factor kan zijn die bijdraagt aan veel ziekten.
Bovendien is aangetoond dat het systemische schadelijke gezondheidseffecten veroorzaakt, waaronder een verhoogd risico op;
-kanker,
-endocriene veranderingen,
-verhoogde productie van vrije radicalen,
-beschadiging van desoxyribonucleïnezuur (DNA),
-veranderingen in het voortplantingssysteem,
-leer- en geheugenstoornissen en
-neurologische aandoeningen.

Organismen zijn geëvolueerd binnen de extreem lage natuurlijke radiofrequentieachtergrond van de aarde en hebben niet het vermogen om zich aan te passen aan verhoogde niveaus van de onnatuurlijke straling van alle draadloze communicatietechnologie met digitale modulatie die korte intense pulsen ‘bursts’ (uitbarstingen) bevat.”

De ICNIRP werkt echter alleen met thermische limieten die gebaseerd zijn op verouderde gegevens van tientallen jaren geleden, waardoor het publiek kan worden blootgesteld aan aanzienlijk hogere vermogensdichtheden van radiofrequente straling. Bovendien wordt het biologische effect niet meegenomen in de normen. Zo kan de telecommunicatie-industrie met een gerust hart blijven beweren dat het veilig is omdat het voldoet aan de huidige richtlijnen voor blootstelling aan radiofrequente straling van de ICNIRP!

Bronnen:
https://www.stopumts.nl/doc.php/Berichten%20Nederland/13004/Wetenschap-onthult-een-ve
https://stichtingvaccinvrij.nl/wetenschappelijke-metastudie-onthult-een-verband-tussen-covid-19-en-blootstelling-aan-draadloze-communicatiestraling-waaronder-5g/
https://stralingsleed.nl/blog/heeft-de-vele-regen-iets-te-maken-met-de-uitrol-van-5g/
https://stralingsleed.nl/blog/5g-zit-de-weersverwachting-dwars/
Foto: https://www.androidplanet.nl/nieuws/5g-masten/
https://stralingsleed.nl/blog/opnieuw-corona/
https://emls.webnode.nl/news/nederland-dossier-5g-rechtbank-te-arnhem-verklaart-beroep-van-inwoonster-uit-haarlo-gemeente-berkelland-tegen-plaatsing-5g-antenne-gegrond-zij-dient-als-belanghebbende-te-worden-aangemerkt-aangemerkt/
https://stichtingehs.nl/nieuwsberichten/rechter-wijst-verzoek-voorlopige-voorziening-af-uitrol-5g-mag-doorgaan/
https://stralingsleed.nl/blog/bij-draadloos-gebruik-is-het-biologisch-effect-op-mensen-niet-eens-wetenschappelijk-onderzocht/
https://stralingsleed.nl/blog/straling-van-alle-draadloos-levensgevaarlijk/