De gemiddelde temperatuur van de aarde is de afgelopen 130 jaar met 1 graad gestegen en in Nederland zelfs met 1,7 graden. Ook is de zeespiegel is met 20 centimeter gestegen.

Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor mens, natuur en milieu, zoals:
-het groei- en bloeiseizoen begint vroeger,
-leefgebieden van dieren en planten veranderen en daardoor sterven steeds meer dieren en plantensoorten verdwijnen,
-we krijgen steeds vaker last van extreem weer. Er komen meer stortregens, zwaardere stormen of juist lange drogere en hete perioden. Nederland is extra kwetsbaar voor overstromingen omdat ons land voor een groot deel onder de zeespiegel ligt,
-ook kan klimaatverandering leiden tot een tekort aan drinkwater of voedsel. Daardoor ontvluchten steeds meer mensen hun regio of land,
-het veranderende klimaat kan nadelig zijn voor onze gezondheid. Denk aan luchtwegproblemen door luchtvervuiling, of meer allergieën. Door veranderingen in temperatuur, vochtigheid en neerslag kunnen infectieziekten meer ruimte krijgen.

Opwarming van de aarde
De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) berekent de gemiddelde temperatuur aan de oppervlakte van de aarde op basis van gegevensbestanden van 5 verschillende internationale bronnen (NOAA, NASA GISS, Met Office/UEA, Copernicus Climate Change Service en Japan Meteorological Agency). De bevindingen van de WMO zijn op zijn zachtst gezegd verontrustend want sinds 2015-2022* waren het de warmste jaren die ooit geregistreerd zijn. In 2022 was de wereldwijde gemiddelde temperatuur ongeveer 1,15°C hoger dan de waarde ervoor. De verwachting is dat de gemiddelde temperatuur aan het aardoppervlak tussen 2022 en 2026 op aarde met nog eens 1,5°C zal toenemen.

*Sinds de digitale revolutie.

Volgens het voorlopig rapport van de WMO over de toestand van het wereldklimaat voor het jaar 2022 hebben extreme hittegolven, extreme droogte en verwoestende overstromingen, miljoenen mensen getroffen en miljarden dollars aan economische verliezen veroorzaakt.

C02
Wetenschappers hebben vastgesteld dat er vooral steeds meer broeikasgas (of koolstofdioxide CO2 en methaan) op aarde voorkomt. De toename van CO2, is te lezen, komt vooral door:
-de verbranding van steenkool, olie en gas. Er komt dan koolstofdioxide en distikstofoxide vrij,
-houtkap (ontbossing). Bomen helpen bij het regelen van het klimaat door CO2 uit de atmosfeer te absorberen. Dus als bossen worden gekapt komt de koolstof vrij in de atmosfeer, waardoor het broeikaseffect wordt versterkt,
-veeteelt. Koeien en schapen produceren grote hoeveelheden methaan wanneer zij hun voedsel verteren,
-meststoffen met stikstof dragen bij tot de uitstoot van distikstofoxide,
-apparatuur en producten waarin deze gassen worden gebruikt. Gefluoreerde broeikasgassen komen vrij en die uitstoot draagt sterk bij tot de opwarming van de aarde, wel 23.000 keer meer dan CO2,
-in 2022 is duidelijk dat ICT (Informatie- en Communicatietechnologie) ook een van de meest vervuilende sectoren is geworden. Onder ITC verstaat men het volledige domein dat de hardware, software, randapparatuur en netwerken voor de mobiele communicatie, omvat (en dat het liefst draadloos).

ITC en datacenters
Naast alle draadloos voor de mobiele communicatie, zijn het de datacenters die nodig zijn om al het verkeer van het ICT-netwerk te kunnen verwerken en uitstoot geven van CO2. In 2010, waren deze datacenters verantwoordelijk voor twee procent van de jaarlijkse wereldwijde uitstoot van broeikasgassen (BKG), in 2020 ongeveer 4% en in 2025 is de verwachting 10% en als de huidige groeilijn zich doorzet is ICT verantwoordelijk voor 14 procent van de mondiale broeikasgasuitstoot in 2040!

* Een datacenter is een fysieke locatie – meestal een gebouw – met essentiële IT- en computerdiensten en -infrastructuur. Eenvoudiger gezegd, een datacenter is een fysieke plaats om gegevens op te slaan en met computers te verwerken.

Toename CO2-uitstoot door draadloos gebruik
Terwijl Google 1 miljard euro investeert in Nederlandse datacenters wordt er weinig gerept over de uitstoot van de CO2-uitstoot van datacenters. CO2 is de afkorting van koolstofdioxide en wordt ook wel koolzuurgas genoemd, een van de vier broeikasgassen. Broeikasgassen zorgen ervoor dat de warmte-uitstoot wordt vastgehouden en daardoor de temperatuur op aarde stijgt. Zonder broeikasgassen zou de aarde ijskoud zijn, maar met teveel broeikasgassen wordt het juist té heet.

Dataverkeer en broeikasgas
Wereldwijd groeit het dataverkeer met meer dan 50% op jaarbasis en Nederland ontwikkelt zich tot een van de meest sterke datacenters in de wereld. Deze datacenters vreten energie en dat leidt ertoe dat de CO2-uitstoot ook gigantisch groeit. Vooral sociale media, HD foto ‘s, video ‘s, online gokken, gamen en tv-on-demand, dragen bij aan de groei in het dataverkeer. Het Hivos (Humanistisch Instituut voor Ontwikkelingssamenwerking) plaatste een bericht dat een Gangnam style filmpje* leidde tot 250.00 ton CO2-uitstoot! Dat internethits die bijdragen aan klimaatopwarming hierdoor. Denk onder andere aan de filmpjes van VEED (een samentrekking van video en feed) award winnaar Enzo Knol. Zijn vlogs op Youtube worden dagelijks aangeklikt door 650.000 bezoekers en zijn al meer dan 250 miljoen keer bekeken! Of StukTV (een multimediaal platform) dat zeker een net zo ‘n grote hit is op internet. Het energieverbruik dat gepaard gaat met het bekijken van deze filmpjes is enorm. Dat dergelijke filmpjes een hit worden is het probleem niet, wel dat de datacenters die een centraal onderdeel vormen van het systeem waarmee deze filmpjes voor iedereen overal te bekijken zijn, worden gevoed door stroom die niet duurzaam is.

* Gangnam Style is een liedje van PSY (2012). Het liedje is in het Koreaans, omdat Psy uit Zuid-Korea komt. Het liedje haalde ook de top 40 van het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Vlamingen, Noorwegen, Finland, Denemarken, Frankrijk, Zwitserland, Griekenland, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Luxemburg, Israël, Oostenrijk, Duitsland, Portugal en Mexico. Duitsland, Portugal en Mexico.

De meest vervuilende sector en wordt echter niet genoemd; de ICT-sector
De ICT-sector is hard op weg om een van de meest vervuilende sector wereldwijd te worden: lekker snel internet door 5G en 6G wat eraan komt, augmented-reality (AR) is letterlijk ‘verrijkte realiteit’ en hierbij wordt een digitaal beeld – vaak een 3D animatie – over de werkelijkheid gelegd, virtual-reality (VR) is een computertechniek waarbij het lijkt alsof je in een andere werkelijkheid bent. Door een speciale VR-bril wordt de zichtbare werkelijkheid simpelweg vervangen door computer gegenereerd beeld en mixed-reality (MR). Mixed-reality geeft 100% digitale objecten weer in de realiteit waarmee gebruikers interactie hebben. Het is een mix van VR en AR. De milieu-impact van dit alles wordt zwaar onderschat en niet eens genoemd.

De milieu-impact van de ICT
Het doel van het gebruik van het huidige 5G in informatie- en communicatietechnologie (ICT) is om ongelooflijk efficiënte en betaalbare verbindingen te bieden. Wat niet bekend wordt gemaakt is dat het gebruik van 5G een nadelige kant heeft. Doordat de technologie voor 5G intensiever datagebruik mogelijk maakt dan de vorige netwerken (3G en 4G) en dat dit leidt tot een forse toename in internetgebruik. Dat al deze data wordt opgeslagen in grote datacenters die stroom moeten hebben om “aan” te blijven en gekoeld moeten worden. Deze datacenters waren in 2016 al verantwoordelijk voor 2% van de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen. Dat is drie keer zoveel als de NS en zelfs meer dan de luchtvaart, een sector waar veel kritiek op is vanwege de grote hoeveelheid broeikasgassen die het uitstoot. Met het aankomende 6G- netwerk neemt het energieverbruik van datacenters nog meer toe en tenzij er drastisch wordt ingegrepen zal dit ook leiden tot een sterke toename in uitstoot.

Bronnen;
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/klimaatverandering/gevolgen-klimaatverandering#:~:text=Gevolgen%20klimaatverandering,met%20zelfs%201%2C7%20graden.
https://stralingsleed.nl/blog/de-uitrol-van-het-5g-netwerk-en-de-massale-bomenkap/
https://emvmeting.nu/nieuws/82-zendmasten-zorgen-voor-extra-klimaatopwarming.html
https://tweakers.net/nieuws/88407/mobiele-netwerken-verstoken-tien-keer-meer-stroom-dan-datacenters.html
Foto: https://m.hbvl.be/cnt/dmf20201209_93957922
https://www.sg.uu.nl/artikelen/2019/08/5g-heeft-consequenties-voor-het-milieu
Foto data-center: https://www.ad.nl/economie/apple-wil-datacenter-in-groningen~a1d89711/63842545/