De medische term “allergie” is een samenvoeging van de Griekse woorden “allos”, wat “veranderd” betekent en “ergos”, wat “reactie” *betekent. Een allergische reactie wordt omschreven als een veranderde wijze van reageren van het afweersysteem op (vaak onschuldige) stoffen, afkomstig van buiten het menselijk lichaam, die het afweersysteem ten onrechte als gevaarlijk beschouwt.

*Allergenen geven een reactie van het menselijk afweersysteem die niet alleen leiden tot huidklachten maar ook tot lichamelijke klachten.
Zo staat ons lichaam bloot aan allerlei invloeden van buiten af. Lucht, licht, geluiden, chemische stoffen, metalen, voedselcomponenten en bacteriën/schimmels. Allergenen werken elk op een andere manier op ons lichaam in zoals ook de elektromagnetische velden (EMV) nodig voor alle draadloze verbindingen?

Veroorzaken de EMV, EHS (elektrohypersensitiviteit) ook wel elektrostress of elektro-allergie genoemd
Elektrohypergevoeligheid (EHS) is een complex fenomeen, dat zowel bij dokteren als wetenschappers vele vragen doet rijzen. Het gaat om een geheel van klachten die mensen (vaak uit ervaringen) toeschrijven aan de blootstelling van de onzichtbare, niet te ruiken en niet te horen elektromagnetische velden (straling). Elektromagnetische velden afkomstig van 2G, 3G, 4G of 5G zendmasten, van Wifi of de mobiel/smartphone.

Wat is elektrohypersensitiviteit?
Met elektrohypersensitiviteit (EHS) of elektroallergie wordt een overgevoeligheid voor elektromagnetische velden/straling bedoeld dat zich uit in ziektesymptomen. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor het bestaan van EHS. Wel is eind 2023 EHS als een handicap geclassificeerd door het College voor de Rechten van de Mens en dat mensen met EHS onder het VN-verdrag Handicap vallen.
Elektrohypersensitiviteit is een aandoening waarbij men overgevoelig is voor de straling of elektromagnetische velden van alle draadloze technieken. Iemand met elektrohypersensitiviteit (EHS) is door straling hiervan totaal ontregeld, voelt zich ziek en heeft last van diverse klachten. Officieel heeft ongeveer drie procent van bevolking hier last van maar het vermoeden is dat dit veel meer is.

Elektromagnetische velden zijn non-ioniserend
Niet-ioniserende straling bestaat uit elektromagnetische (EMV) velden met een energie die te laag is om te ioniseren, dat wil zeggen om rechtstreeks een elektron uit een atoom los te maken. Naast ultraviolette (UV) straling vallen ook de EM-velden, veroorzaakt door mobiele telefoons, Wifi en alle gsm-masten hier onder. UV-straling kan officieel huidkanker en staar veroorzaken maar over schadelijke gezondheidseffecten van de EM-velden bestaat onduidelijkheid. Vooral als het gaat om de langetermijneffecten van blootstelling aan non-ioniserende EM-velden.

Arbeidsinspectie Nederland
De Arbeidsinspectie Nederland zegt over non-ioniserende straling: ‘elektromagnetische velden en optische straling, zoals radiofrequente-velden, microgolf-, laser-, ultraviolet- straling en infraroodstraling, zijn vormen van niet-ioniserende straling. Niet-ioniserende straling is over het algemeen minder schadelijk voor de gezondheid dan ioniserende straling. Toch kan ook niet-ioniserende straling schadelijk zijn.’

De effecten van ElektroMagnetischeVelden
Over het toenemend gebruik van mobiele telefoons, Wifi, en in 2024 van 5G en 6G* gsm-masten, is de wetenschap onduidelijkheid. Wetenschappelijk is wel duidelijk dat bij langdurige blootstelling en bij voldoende hoge veldsterkte er een verhoging van de lichaamstemperatuur optreed.

* Hoewel 6G pas vanaf 2030 wordt verwacht, is in oktober 2024 al gestart met het werken aan 6G.

Stand van de wetenschap
Het ministerie van EZK benoemt terecht dat de energie van antennes het lichaam kan opwarmen en hanteert daarom de op opwarmingslimiet gebaseerd op de ICNIRP blootstellingsnormen waaraan ook het 5G netwerk zal moeten voldoen. Het ministerie van EZK stelt dat er tot dusver geen wetenschappelijk bewijs is dat blootstelling aan de Elektromagnetische Velden (EMV) door mobiele telefonie onder de ICNIRP (de International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection)-limieten leiden tot gezondheidseffecten. Het ministerie presenteert deze bevindingen vervolgens alsof bewezen zou zijn dat EMV veilig zijn.

De huidige blootstellingslimieten zijn dan ook gericht op een temperatuurstijging met niet meer dan 1 graad Celsius (1 °C); het thermisch effect.

Meer dan 1 °C
Volgens de Duitse vereniging Kompetenzinitiative, die een internationale wetenschappelijke conferentie over de gezondheidsrisico’s van Elektromagnetische Velden organiseerden, is er voldoende bewijs dat draadloze technologie onder de 1 °C een schadelijk effect op de hersenen heeft en met name op die van kinderen. Daarnaast zijn er sterke aanwijzingen dat deze EMV de beweeglijkheid van sperma verminderen, celstress geeft en kankerverwekkend is bij een blootstelling die duidelijk lager ligt dan de norm die de Nederlandse overheid veilig noemt. De ICNIRP die deze grenzen heeft vastgesteld werd door diverse sprekers leugenachtig genoemd, maar het ICNIRP blijft vasthouden aan het uitgangspunt dat schade door EMV alleen mogelijk is als gevolg van opwarming (thermisch effect).

Enkele aanvullende feiten die van belang zijn:
Er zijn ook wetenschappelijke aanwijzingen die ernstige gezondheidsrisico’s van EMV ónder de ICNIRP-normen geven; het biologisch effect. Dat naast de norm voor het thermisch effect dat wél erkend wordt, de kunstmatig gemaakte straling van alle draadloos gebruik ook een biologisch effect veroorzaakt.
Uitspraken die door wetenschappers over 5G zijn gedaan: -‘We kunnen 5G niet meer stoppen. Claimen dat 5G veilig is zijn niet onderbouwd’ (Prof. Darius Leszcynski-Finland),
-‘Er zijn veel aanwijzingen dat 5G en 6G veel schadelijker zijn dan 4G’ (Prof. Martin Pall-VS),
-‘Er is geen weten over 5G en 6G, er zijn alleen overtuigingen’ (Prof Wilhelm Mosgöller-Oostenrijk),
-‘We kunnen 5G en ook 6G niet stoppen, alleen vertragen’ (Dr. Devra Davis (USA, Environmental Health Trust),
-‘De noodzaak van 5 en 6G voor de samenleving is niet aangetoond. Het wordt door technologen gepusht vanwege commerciële doelen.’ (Prof Lennart Hardell-Zweden),
-‘Het is noodzakelijk om de bijwerkingen van 5 en 6G te melden door eerlijk onderzoek te melden. 5G en 6G worden vanwege het hoge energie verbruik ook wel een klimaatkiller genoemd.’ (Bernd Budzinski jurist, voormalig rechter (Duitsland)*.

*Vanwege het toenemend internetgebruik en naar data zijn in Nederland steeds meer datacenters nodig voor het koelen van de servers. Datacenters wereldwijd stoten zo voor 95 tot 119 megaton CO2 per jaar uit. Dat is 0,3 à 0,4 procent van alle wereldwijde uitstoot. Als de huidige groeilijn zich doorzet (2022) is ICT verantwoordelijk voor 14 procent van de mondiale broeikasgasuitstoot in 2040!

EHS en MCS (overgevoeligheid voor geuren)
Prof Dominique Belpomme (België) heeft biologische kenmerken gevonden, bij EHS én MCS (Multiple Chemical Sensitivity), die op een meervoudige chemische overgevoeligheid lijken. Dat beide geïndividualiseerde stoornissen een gemeenschappelijk pathofysiologisch* mechanisme delen voor het optreden van symptomen; lijkt het erop dat EHS en MCS kunnen worden geïdentificeerd als een uniek neurologisch syndroom, ongeacht hun causale oorsprong. Met een MRI-scan is vastgesteld dat de hersenen bij EHS-ers anders functioneren en dat EHS en MCS eenzijdige uitingen hebben van onderliggende pathologie.

* De pathofysiologie onderzoekt de mechanismen die tot verstoringen leiden en vormt de basis van de interne geneeskunde.

Bronnen;
https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/elektrohypersensitiviteit/item118750
https://stralingsleed.nl/blog/vn-verdrag-handicap-en-elektrogevoeligheid-ehs/ Foto; https://schooneveldadvies.nl/overgevoeligheden/
https://www.nlarbeidsinspectie.nl/onderwerpen/niet-ioniserende-straling Rob.vanderboom@stichtingehs.nl
https://stralingsleed.nl/blog/gezondheidsklachten-door-een-teveel-aan-kunstmatige-straling-van-het-draadloze/
https://raad.papendrecht.nl/documenten/Ingekomen-stukken/A27-20191227-St-EHS-inzake-5G-en-gezondheid.pdf
https://futurenetworkservices.nl/#:~:text=Hoewel%206G%20pas%20vanaf%202030,radiocomponenten%2C%20netwerksoftware%20en%20mobiele%20toepassingen.
https://stralingsleed.nl/blog/wat-onafhankelijke-echte-wetenschappers-zeggen-over-de-kunstmatige-elektromagnetische-velden-emv-van-alle-draadloze-toepassingen/
https://stralingsleed.nl/blog/co2-uitstoot-door-5g/