Een b(l)oeiend spektakel op 8 september 2024!

In de Achterhoekse plaats Lichtenvoorde pronken imposante corsowagens versierd met kleurrijke dahlia’s. Sinds 1929 bouwen jaarlijks duizenden vrijwilligers aan dit indrukwekkende schouwspel. Het Bloemencorso Lichtenvoorde staat op de Nationale Inventarislijst Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Wat wil ik er graag weer bij zijn
Veel jaren was ik een van die vrijwilligers bij het toen nog plakken van de dahlia’ s op de wagen. Tegenwoordig worden de dahlia’s gespijkerd, maar toen werden ze nog gelijmd. Wat zou ik het corso graag weer eens willen zien, de totale ambiance op kermiszondag met de prachtige corsowagens.

We woonden jaren aan de route en als echte Lichtenvoordenaren geboren en getogen. Ok na het trouwen in 1982 bleven wij in Lechtenvoorde wonen ok weer in een huus woar het corso voorbiej kwam. Heerlijke woning in m’n geboortedorp moar na verloop van tied werd er un drempel veur ons huus gelegd woar de bus elk uur oaverhen kwam en ik niet tegen de trilling kon die ut gaf. Elk uur werd ik wakker noa 22.00 uur en wie beslotten um te verhuuzen.

In een karkdorp van Lechtenvoorde noast de karke woar helaas masten op zaten veur de mobiele telefonie en onzen oldsten en ikzelf zeek werden van dee masten doarop. De masten met hun onzichtbare, neet te roeken of te heuren radiogolven*. Wie werden elektrogevoelig, wie kreggen EHS.

*Radiogolven ook radiofrequente (RF) straling genoemd, is een golf in de vorm van elektromagnetische straling met golflengten uiteenlopend van ruwweg duizend kilometer tot een millimeter, dus in het frequentiegebied van enkele honderden hertz (Hz) tot enkele honderden (gigahertz) GHz.

En noo kan ik neet meer kommen kieken
En woarom ut nie meer kan is…. omdat iedereen een foto met de mobiel/smartphone mek.
De mobiel/smartphone met zijn onzichtbare radiogolven *die mij nu al 20 jaar ziek maken.

De smartphone maakt foto’ s
Vrijwel alle smartphones maken foto’s in JPEG bestand (Joint Photographic Experts Group ) en bevatten Wi-Fi*, Bluetooth* of NFC *.

*Vrijwel alle toestellen hebben tegenwoordig Wi-Fi (Wireless Fidelity). Uit studies blijkt echter dat Wi-Fi-straling oxidatieve stress, DNA-schade, schade aan het sperma, EEG-veranderingen en andere effecten veroorzaakt. Studies naar de effecten van de niet-ioniserende straling in het bereik van de microgolf-frequenties van 2,45 gigahertz (GHz), die voornamelijk worden gebruikt voor Wi-Fi en de nieuwere Wi-Fi-standaarden gebruiken de frequenties 5 GHz, 6 GHz en 60 GHz.
*Bluetooth is een open standaard voor draadloze verbindingen tussen apparaten op korte afstand en alle smartphones en tablets hebben bluetooth.
*NFC: veel moderne smartphones ondersteunen NFC (Near Field Communication), een draadloze technologie die het mogelijk maakt om draadloos informatie tussen twee apparaten uit te wisselen.

Smartphone vs. camera
Een groot en belangrijk verschil tussen een smartphone tegenover een DSLR *of systeemcamera is het formaat.

*Een DSLR (digital single-lens reflex camera) of digitale spiegelreflexcamera is een fototoestel waarbij gebruikgemaakt wordt van hetzelfde mechanische en optische principe als bij een analoge spiegelreflexcamera’s (SLR’s). Nodig is een geschikte geheugenkaart (SD-kaart) om de foto’s en video’s die je maakt op te slaan

Een smartphone is een heel stuk compacter en platter en past gemakkelijk in de broekzak. Een camera is groter en zwaarder en ook moet je er altijd op letten of de accu is opgeladen. Het draadloos gebruik van foto’s maken gebeurt met behulp van radiogolven. Een radiogolf, of radiofrequente (RF) straling genoemd waar de mobiele telefoons gebruik van maken.

Ervaring
Duizenden wetenschappelijke onderzoeken hebben inmiddels al aangetoond dat deze kunstmatige elektromagnetische straling (RF)schadelijke effecten kunnen hebben op de gezondheid van mensen, dieren en natuur. Door de kunstmatige straling is mijn persoonlijke ervaring dat ik
-‘watterig’ in het hoofd wordt, het niet echt aanwezig gevoel;
-pijn op de borst krijg,
-hartritmestoornissen met vaak een ‘voelbaar’ snel kloppende hartslag en
-me langzaam weg voel zakken tot bewusteloosheid aan toe.

Ik durf daarom me daarom niet te begeven in een omgeving waar iedereen de mobiel/smartphone aan heeft zoals kermiszondag bij het bloemencorso.

Oplossing?
Misschien is het een idee om een plek langs de route te creëren waar het verboden is om een smartphone of mobiel te gebruiken? Om gewoon een fototoestel te gebruiken met SD kaart?

Foto; https://lichtenvoorde.nl/zien-doen/bloemencorso-lichtenvoorde/
https://www.facebook.com/photo/?fbid=615049737500156&set=pcb.615052350833228&locale=nl_NL