Wie gluurt daar mee op de smartphone?

OS-level (besturingssysteem) updates worden gebruikt om app te updaten naar de laatste versies. App-updates kunnen automatisch worden geïnstalleerd zodat het updaten zo gemakkelijk mogelijk wordt uitgevoerd.

*Als Google weet dat er een kritiek veiligheidsprobleem wordt opgelost met een app-update, worden bepaalde app-updates uitgevoerd ongeacht de update-instellingen in de app of op uw apparaat niet op automatisch staan.

Bekendmaking
Apple en Google kondigden in maart 2020 gezamenlijk aan dat zij een API* willen uitbrengen, die werkt met bleutooth-verbindingen tussen smartphones, de zogeheten corona-app of Covid-19 tracker. De bluetooth-api moet in staat zijn om toegang te krijgen tot een systeem waarbij telefoons personen kunnen volgen om zo eventueel gebruikers te kunnen waarschuwen dat ze in contact zijn geweest met iemand bij wie het coronavirus is vastgesteld.

In april 2020 (Goede vrijdag) wordt bekend gemaakt dat Google en Apple een corona-app hebben ontwikkeld voor een Android – (het besturingssysteem van Google, hoofdzakelijk voor mobiele telefoons, tablets en PC’s, gebaseerd op Android) en iOS apparaat (het besturingssysteem van de iPhone en iPod touch welke ontwikkeld wordt door Apple).  

De API van Google en Apple (corona-app) treed op 24 mei 2020 in Nederland in werking en wordt ongevraagd geplaatst op menig smartphone.

*API (application programming interface) is een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel.

Waarom een Covid-19 tracker
Met de Covid-19 tracker of corona-app, wordt ingezet vanwege de uitbraak van het coronavirus. Voor een manier van inbedden van het virus bouwen beide bedrijven de mogelijkheid voor contactonderzoek via bluetooth in hun onderliggende platformen in door gebruik te maken  van de technieken van de besturingssystemen. In de praktijk komt dat neer op een iOS-update voor Apple en een update van Play-Services voor Google.

Het gebruik van de Google Play-services
Het gebruiken van de Google Play Services is om Android-gebruikers te voorzien van de nieuwste informatie over de verspreiding van COVID-19, en dat het betekent dat updates naar alle handsets verstuurd kunnen worden die draaien op Android 6.0 Marshmallow, Android 7.0 Nougat, Android 8.0 Oreo, Android 9.0 Pie en Android 10. Er zal een ander systeem zijn voor de Huawei smartphones, die geen gebruik kunnen maken van de Google diensten. Voor deze handsets, ontwikkelde Google een speciale structuur voor toestellen van Huawei, Xiaomi en andere Chinese smartphone fabrikanten, die gebruikt worden.

De werking van de corona-app
De api komt 20 mei 2020 beschikbaar en in totaal hebben zich 22 landen aangemeld om de api te gaan gebruiken als Corana-app, waaronder Nederland. Dit met de bedoeling om mensen te waarschuwen wanneer ze in de buurt zijn geweest van iemand die positief getest is voor het corona virus. De technologie maakt gebruik van bleutooth en smartphones moeten hiervoor constant een actief bleutooth* signaal uitzenden. Hiermee ontstaat een logboek van andere smartphones waarmee contact is geweest en gebruikers kunnen dit logboek delen met de autoriteiten, zodat de personen achter de opgeslagen nummers gewaarschuwd kunnen worden als ze eventueel in contact zijn geweest met een besmet persoon. Om gebruik te maken van de corona-app, moet de gebruiker toestemming geven en deze kan ten alle tijden ingetrokken worden. Alleen gezondheidsautoriteiten krijgen toegang tot de technologie met de gegevens die in een corona-app staan. Ieder land of regio krijgt slechts één app voor toegang. Het bijhouden van de besmettingen gebeurt op een centrale server van een gezondheidsorganisatie. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid schreef in een kamerbrief dat er afstemming geweest is met Google en Apple bij de ontwikkeling van de Nederlandse corona-app.

*Bluetooth is een radioverbinding in de 2,4 gigahertz (GHz) -band, dit is in het frequentiegebied van Ultra High Frequenty(UHF).  En zo is 24 mei 2020 de corona-app een onderdeel van het ‘nieuwe normaal’.

Laten we samen werken
In de strijd tegen het coronavirus is er de oproep om samen te werken. Weiger de corona-app niet maar werk samen. Het is om de verspreiding van het virus in te dammen. Waar we SAMEN profijt van hebben. Maar dat is niet waar. Een steeds maar groter groeiende groep mensen vreest deze ‘oplossing’. De smartphone’s met een constante bleutooth verbinding geven kunstmatige elektromagnetische velden, straling in de volksmond. Elektrogevoelige mensen krijgen van deze onzichtbare, onhoorbare en niet te ruiken milieuvervuilende elektromagnetische velden, klachten. Een vrij logisch oorzaak-gevolg resultaat, wat de overheid niet wil inzien. Mensen die al jaren thuis zitten en niet naar buiten kunnen omdat er steeds meer kunstmatige elektromagnetisch velden zijn. Bijna iedereen heeft een smartphone en noopt een elektrogevoelige (EHS’er) om binnen te blijven in een afgeschermde woning hiervoor (lockdown). De uitrol van 5G is een verschrikking voor een steeds groter wordende groep elektrogevoeligen. De pandemie met het coronavirus is de eerste pandemie in de 21ste eeuw. Komt er snel een twee pandemie door het explosief stijgen van de elektrogevoelige mensen? Elektrogevoelige mensen met pijnklachten waar geen arts een diagnose voor heeft die wettelijk gezien geldig is?

https://global.techradar.com/nl-nl/news/googles-covid-19-tracker-is-nu-beschikbaar-op-android-via-
https://www.security.nl/posting/655507/Google+Covid-19+tracker+al+ingebouwd%3Fgoogle-play
https://tweakers.net/nieuws/165832/google-zet-bluetoothfunctie-contactonderzoek-via-play-services-in-android.html