Wat gebeurt er nu eigenlijk tijdens het bellen met een mobiele telefoon? Reden om dit te onderzoeken was omdat sommige mensen klaagden over niet-specifieke symptomen als hoofdpijn, duizeligheid, tintelingen en vermoeidheid na het gebruik van hun mobiele telefoon.

Het begin
Het volgende geschiede: een kunststof hoofd werd gevuld met een zoutoplossing dat ongeveer de samenstelling had die het vocht in de menselijke cellen heeft. Tegen het hoofd aan werd, in een volledig geïsoleerde test-kast*, een bel-test gedaan met een mobiel.

*Zodat er geen vervuiling (Elektro Magnetisch Velden) van buitenaf mogelijk was.

Resultaat bij een mobieltje dat 6 minuten per keer belde: weinig thermische* verandering meetbaar.
Resultaat bij een mobieltje dat belde bij een periode van 30 minuten: een dusdanige thermische verandering meetbaar ( 1°C). De straling die hier is uitgezonden werd vervolgens vastgezet als de ‘veilige’ norm. De normen van het ICNIRP (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection).
*Een thermisch effect is het stijgen van de lichaamstemperatuur.

Normen ICNIRP
Nederland hanteert, net als de meeste andere Europese landen, de blootstellingslimieten van het ICNIRP, een onafhankelijke internationale groep wetenschappers die blootstellingslimieten voor elektromagnetische straling opstelt van o.a. de zendmasten, mobiel en wifi. In 2020 heeft de ICNIRP de blootstellingslimieten geactualiseerd en zijn voor 5G: 700 megahertz (MHz), 3,5 gigahertz (GHz) en 26 GHz.

Thermisch effect/biologisch effect
Daarbij wordt uitgegaan van een warmteopwekkend vermogen: het ‘thermische effect’. Echter er ontstaan onder de burgers gezondheidsproblemen bij veldsterkten vér onder deze limieten, vér onder de ‘non-thermische effecten’. Lichamelijke verstoringen geven de radiofrequente velden van het draadloos gebruik als biologische effecten. Biologische effecten zoals:
-een sterke daling van de melatonine-spiegel. (Melatonine is een hormoon dat in ons lichaam wordt aangemaakt, in de hersenen en maakt je klaar om in slaap te vallen),
-een doorlopende verhoging op van adrenaline en noradrenaline. Stresshormonen die de reflexen stimuleren, de hartslag en de bloeddruk verhogen en zorgen dat er extra energie vrijkomt in de spieren zodat je op de situatie kan reageren door te ‘vluchten’ of te ‘vechten’,
-een DECT-telefoon tegen het hoofd geeft een waarde even hoog als de stralingswaarde die een zendmast afgeeft wanneer men daar op 20 meter afstand van staat. Deze mate van blootstelling aan straling leidt o.a. tot geheugenverslechtering en vertraging van de visuele reactietijd bij kinderen.

De ICNIRP heeft de biologische effecten nooit onderzocht. Men ontkent zelfs dat biologische effecten kunnen optreden bij blootstelling aan elektromagnetische velden beneden de gestelde limieten. Dat is verwijtbaar omdat dergelijke effecten sinds jaar en dag bestaan en goed gedocumenteerd zijn. Er zijn andere landen die op eigen gezag veel lagere limieten hebben, maar Nederland is voornemens vast te houden aan de ICNIRP richtlijnen.

Vragen over de effecten van draadloos gebruik
Voortschrijdend inzicht en voortschrijdende technieken van alle draadloos gebruik, geven echter in 2024 de volgende vraagtekens:
-gebeurt er meer in het hoofd dan alleen thermische veranderingen?
-hoe reageren de neurotransmitters op de straling van alle draadloos?
-hoe reageert de hypofyse op de straling?
-hoe reageert de hippocampus op de straling?
-hoe reageren de overige organen op straling?
-zijn er andere effecten op celniveau mogelijk dan alleen thermische effecten?
-wat gebeurt er met het DNA als die blootgesteld wordt aan straling?

Veel onafhankelijke wetenschappers, artsen en het BioInitiative Report (van ruim 2000 studies!) geven antwoord op;
-gebeurt er meer in het hoofd dan alleen thermische veranderingen?
De elektromagnetische golven van zendmasten, mobiele telefoons en draadloos internet zenden met een frequentie van 100.000 Hz (Hertz) tot 300 GHz (GigaHertz) uit. Dit noemen we ook wel radiogolven of radiofrequente velden (RF). Dit warmt een lichaam dus volgens de ICNIRP officieel op met 10C: het thermisch effect. Maar volgens de Duitse vakvereniging Kompetenzinitiative word gesteld dat: “Volgens de huidige stand van zaken er duidelijk bewijs is van biologische effecten door draadloze communicatie/technologieën, die kunnen variëren van een verminderd welzijn tot ernstige aandoeningen en/of schade aan de kwaliteit van leven en gezondheid. ”Dat er voldoende bewijs is dat draadloze technologie een schadelijk effect op de hersenen hebben en er sterke aanwijzingen zijn dat de Elektro Magnetische Velden (EMV) van alle draadloos, de beweeglijkheid van sperma verminderd, celstress geeft en kankerverwekkend is bij een blootstelling die duidelijk lager ligt dan de norm die de Nederlandse overheid en de ICNIRP als ‘veilig’ heeft genoemd.
-reageren de neurotransmitters op de straling van nu?
Neurotransmitters, zoals serotonine en endorfine, zijn de signaalstofjes die zenuwimpulsen overdragen tussen zenuwcellen (neuronen), kliercellen en spiercellen. Een Iraanse studie volgden verschillende groepen mensen op basis van blootstelling aan straling van alle draadloze. De groep met de hoogste EMV (elektromagnetische velden of straling)-blootstelling had de grootste kans op negatieve symptomen. Hoewel de media dit niet rapporteert, zijn er al veel studies die verbanden leggen tussen de EMV-straling en het lichaam dat uit balans raakt door de sterke fluctuerende wisselingen in het elektro magnetisch veld. Symptomen die zowel bij mensen als dieren waargenomen als:
– snel optredende lichamelijke klachten als hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, jeuk, huidklachten en tinnitus,
-uitgestelde klachten zijn o.a. slaapproblemen, concentratieverlies, leer- en geheugenproblemen, lichamelijke en/of psychische depressie, griep- en of verkoudheidsgevoel, geïrriteerde slijmvliezen, maag- darmklachten, hartritmestoringen, verhoogde bloeddruk, pijn in spieren en gewrichten, angstgevoelens, nervositeit en chronische vermoeidheid. Dit zijn symptomen van chronische stress (`elektrostress’).
-hoe reageert de hypofyse op de straling (frequenties)?
De hypofyse ligt tussen de beide hersenhelften en bestaat uit twee gedeelten: de voorkwab en de achterkwab. De hypofyse produceert enkele hormonen die de werking van andere hormoonklieren beïnvloeden. De auteurs Zufry H, Rudijanto A, Soeatmadji DW,
hebben 40 ratten geëvalueerd die blootgesteld werden aan elektromagnetische velden van 1800 megahertz (MHz.) door twee communicerende mobiele telefoons. De door de onderzoekers waargenomen resultaten wezen op een significante afname van hormonen gerelateerd aan de schildklierfunctie* gemeten in het bloed na blootstelling van de ratten aan EMV op 1800 MHz in vergelijking met de controlegroep.

*Een goed werkende schildklier is essentieel voor een goed werkend lichaam. De schildklier geeft hormonen af aan het bloed, dat het transport naar alle organen en weefsels verzorgt. De werking van de schildklier wordt geregeld vanuit de hersenen, door de hypofyse en de hypothalamus. De hypothalamus is een belangrijk centrum voor de temperatuurregulatie van het lichaam, het honger- en dorstgevoel, het dag- en nachtritme (de biologische klok), het emotioneel gedrag en het geheugen. Samen met de hypofyse regelt de hypothalamus onder meer ons eetgedrag, onze temperatuur en vochtbalans.

-hoe reageert de hippocampus op straling?
De hippocampus speelt een belangrijke rol bij de opslag van informatie in het geheugen, de ruimtelijke oriëntatie en het controleren van gedrag dat van belang is voor de overleving. Bij de mens kan beschadiging van de hippocampus leiden tot een verminderd vermogen nieuwe informatie in het geheugen op te nemen. In een studie van Singh, Kumari Vandana et al. concluderen de auteurs dat de hippocampus ontregeld wordt bij blootstelling aan gsm-straling, wat de werking van de hersenen beïnvloed.
-hoe reageren de overige organen op straling?
Vaak ontstaat kanker in één orgaan. Dit heet solide kanker. Solide betekent vast, hecht en stevig. Door een verkeerde celdeling ontstaat in dat orgaan een gezwel. Een ander woord voor gezwel is tumor. In 2011 classificeerde het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) radiofrequente elektromagnetische straling (RF-EMF) in categorie 2B, wat betekent dat het gebruik van een mobiele telefoon potentieel kankerverwekkend is voor mensen.
-zijn er andere effecten op celniveau mogelijk dan alleen thermische effecten?
In 2024 niet duidelijk of blootstelling aan radiofrequente velden in de leefomgeving tot niet-thermische gezondheidseffecten kan leiden, zoals kanker of niet-specifieke gezondheidsklachten. Een recente studie (2023) uit Zweden bevestigt echter dat 5G leidt tot een toename van de radiofrequente (RF) straling en symptomen veroorzaakt die typisch zijn voor het Microwave-Syndroom (elektrohypersensitiviteit). Deze studie laat zien dat straling, zelfs op niveaus ónder de normen die door autoriteiten worden toegestaan, schadelijk is voor onze gezondheid.
-wat gebeurt er met het DNA als die blootgesteld wordt aan straling?
Straling kan in het weefsel doordringen en kan de energie omzetten zodat er deeltjes ontstaan die vrij rond kunnen zwerven. Deze deeltjes kunnen het DNA beschadigen. Hoe erger de beschadiging, hoe moeilijker het herstel.

Vragen waar in 2024 geen antwoorden op zijn. Tabak krijgt in de 16de eeuw de reputatie van geneeskrachtig wondermiddel en in de eerste helft van de 20ste eeuw zijn het bloeiende tijden voor de tabaksfabrikant. In 1975 luidt de eerste waarschuwing op de pakjes: ‘het roken van sigaretten kan voor de gezondheid schadelijk zijn’. Moeten we ook zolang gedagen voordat bekend wordt dat: “draadloos gebruik schadelijk is voor de gezondheid?”

Bronnen:
https://aa-stralingbescherming.nl/zo-komen-de-normen-van-de-overheid-tot-stand/
https://www.natuurdietisten.nl/biologische-effecten-straling/
https://stralingsleed.nl/blog/blootstellingsnormen-icnirp-ongepast-betere-bescherming-van-burgers-tegen-straling-gezocht/
https://www.hugoschooneveld.nl/inhoud/symptomen.php
Foto: https://www.gov.pl/web/5g/icnirp–zasady-ochrony-przed-promieniowaniem-niejonizujacym-czesc-1
https://over5g.be/publicaties/effecten-van-elektromagnetische-velden-van-mobiele-telefoons-op-de-schildklier-en-hormonen-in-de-hersenen-bij-rattus-norvegicus-analyse-van-de-schildklierfunctie-van-de-reactieve-zuurstofcomponenten-en-van-monocarboxylate-transporter-8