24 mei 2024: kletsnatte dag op komst
Het KNMI waarschuwt dat; “we wederom te maken krijgen met fikse regenval. Dat in de loop van de dag stevige regen- en onweersbuien over het land trekken. De temperatuur ligt daarbij veelal rond een graad of 20”.
Het kletsnatte voorjaar 2024
Februari/Nederland
Met een gemiddelde temperatuur van 8,2°C tegen normaal 3,9°C was het de zachtste februari sinds het begin van de metingen in 1901. Februari was zeer nat met gemiddeld over het land 106 millimeter neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 58 millimeter en op vrijwel alle dagen van de maand viel er regen. 22 februari trok storm Louis langs de kust noordoostwaarts. Het KNMI gaf code oranje uit voor het hele land vanwege de kans op zeer zware windstoten.
Maart 2024
Met een gemiddelde temperatuur van 9,0 °C tegen normaal 6,5 °C was het de zachtste maart sinds het begin van de waarnemingen in 1901. Maart noteerde 5 dag-records, waarvan 2 maximumrecords, op 3 en 14 maart. Februari verliep recordwarm. Het is zeer uitzonderlijk dat twee opeenvolgende maanden recordwarm verlopen.
April 2024
Met gemiddeld over het land (op basis van de automatische weerstations) 82 millimeter neerslag tegen 40 millimeter normaal, was april een extreem natte maand. Op veel plaatsen viel meer dan twee keer de normale maandhoeveelheid neerslag.
Mei 2024
Mei start met 2 zomerse dagen in het oosten van het land. Zware buien met opnieuw zeer zacht (mogelijk record zacht) gemiddeld weer. Grote delen van het land hadden 23 en 22 mei te kampen met harde regen, wind en onweer. Buien die trokken van Limburg, de Achterhoek, Noord-Holland en het noorden van Zuid-Holland waar op veel plaatsen tot 40 millimeter regen viel. Mei 2018 was de warmste meimaand sinds drie eeuwen. In het huidige klimaat komt een vergelijkbaar extreem warme meimaand eens in de 60 jaar voor.
Het jaar 2024 verloopt zeer zacht en erg nat met in april en mei zelfs al een record qua nattigheid in Nederland met ondergelopen straten en landbouwers die het land niet kunnen bewerken vanwege de vele regenplassen.
Wereldwijd is regenachtig weer
Noodweer veroorzaakt hevige wateroverlast in landen als o.a.Frankrijk, Duitsland, Italië, Afghanistan, Brazilië, Kenia, Dominicaanse Republiek en Pakistan.
Frankrijk
In Frankrijk is op sommige plaatsen op korte tijd erg veel neerslag gevallen, met zware overstromingen tot gevolg. In het departement Moezel, in het noordoosten van Frankrijk, werd zelfs alarmcode rood afgekondigd voor regen en overstromingen. Er is in 24 uur tijds evenveel regen gevallen als gemiddeld in een hele maand en de brandweer moest er meer dan 900 keer uitrukken en zo ’n 150 mensen werden geëvacueerd.
Duitsland
Ook in Duitsland veroorzaakt het noodweer heel wat problemen. In de deelstaat Saarland moesten verschillende huizen ontruimd worden vanwege overstromingsgevaar. De aanhoudende regen veroorzaakte veel ondergelopen kelders en straten stonden blank in de hele deelstaat.
Italië
In Noord-Italië veel staan veel steden blank. Hevige regenval hebben vooral de steden Padua en Vicenza zwaar getroffen. Hulpdiensten hebben met rubberbootjes mensen uit hun huizen moeten evacueren en ondertussen ervaart het zuiden van Italië een ongebruikelijke hittegolf, met temperaturen tot 35 graden op Sicilië.
Afghanistan
Overstromingen in het noorden van Afghanistan hebben 12 mei 2024 meer dan driehonderd mensen het leven gekost, meldt de Taliban-regering. Daarnaast raakten meer dan zestienhonderd mensen gewond. De overstromingen waren het gevolg van hevige regenval.
Brazilië
Zeker 10 mensen zijn 2 mei 2024 in het zuiden van Brazilië om het leven gekomen door noodweer en 21 mensen worden vermist. In sommige gebieden is in 24 uur meer dan 150 millimeter regen gevallen.
Kenia
Door overstromingen zijn 30 april 2024 in Kenia zeker honderd mensen omgekomen en meer dan honderdduizend mensen ontheemd geraakt.
Pakistan
In Pakistan zijn 14 april 2024 zeker 29 doden gevallen door zware regenval en onweer.
Dominicaanse Republiek
Grootste regenval ooit in de Dominicaanse Republiek met 21 doden en ruim 13.000 mensen die hun hun huizen moesten verlaten, nadat stortregens de woningen onder water hadden gezet.
Wat is er aan de hand?
Gedetailleerde weersvoorspellingen berusten op zwakke signalen van waterdamp in de atmosfeer. Verschillende instrumenten meten de waterdamp op verschillende frequentiebanden van het elektromagnetische spectrum*.
*Elektromagnetisch spectrum is de verzamelnaam voor alle mogelijke frequenties van de elektromagnetische straling.
Wetenschappers waarschuwen nu dat sommige van die signalen door de krachtige 5G-frequenties mogelijk verdrongen zullen worden.
Want telecommunicatietechnologieën zoals 5G-internet neemt eveneens ruimte in op het elektromagnetisch spectrum, dat alle soorten elektromagnetische straling* omvat.
*Elektromagnetische straling is de voortplanting door de ruimte van elektrische en magnetische trillingen. Alle soorten elektromagnetische straling, waaronder microgolven (waar 5G gebruik van maakt), infrarood en ultraviolet licht, gammastraling en röntgenstraling planten zich in vacuüm voort met de snelheid van het licht.
Het gaat om frequenties van het elektromagnetisch spectrum
Frequentie drukt uit hoe vaak iets gebeurt of voorkomt binnen een bepaalde tijd of in een zekere ruimte. Telecommunicatie maakt gebruik van radiogolven (frequenties) en kabels (glasvezel) in de grond en de vraag naar beschikbare frequentiebanden is dan ook sterk toegenomen door alle draadloze netwerken en mobiele telecommunicatie.
Weersvoorspelling
Meteorologie of weerkunde is de studie van het weer; de dagelijkse condities van de atmosfeer. Zij houdt zich vooral bezig met het actuele weer en de weersverwachtingen. In de weersvoorspelling wordt eveneens gebruik gemaakt van radiogolven (denk aan radar).
Radiogolven of frequenties
Zowel de meteorologie als de Telecom maken gebruik van de frequenties; 3 kHz (kilohertz) en 300 GHz (gigahertz).
Worden nu de frequentiebanden die voor weersvoorspellingen nut hebben door de telecom ‘verstoord’? Is dat wat er gebeurd? Regent het daarom zo veel?
Bronnen:
https://www.weeronline.nl/weerbericht-nederland https://nos.nl/artikel/2521342-in-grote-delen-van-het-land-overlast-door-zware-regenval
https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2024/februari
Foto: https://www.rtl.nl/nieuws/artikel/5419717/grootste-regenval-ooit-dominicaanse-republiek-21-doden
https://www.nationalgeographic.nl/wetenschap/2019/12/zal-nieuwe-generatie-smartphones-ons-weerbericht-verstoren
25 mei 2024
Reacties door Ria Luttikhold