Zonnepanelen of PV-systemen
Zonnepanelen heten officieel Photo Voltaïsche (PV) cellen. Deze PV-cellen produceren gelijkstroom wanneer ze door het zonlicht worden beschenen. Deze gelijkstroom* loopt naar een omvormer of inverter (2) die het omzet naar een gepulste wisselspanning die geschikt is om ons stroomnet in te gaan.
*Gelijkstroom (DC) is een elektrische stroom met constante stroomrichting. Gelijkstroom is essentieel voor de werking van vrijwel alle elektronica. Gelijkstroom wordt vooral gebruikt in LED verlichting, consumentenelektronica, zoals laptops en mobiele telefoons. Daarnaast is er wisselstroom (AC) en dit is een elektrische stroom die afwisselend van richting verandert. Dit gebeurt met een bepaalde frequentie, die wordt aangegeven in Hertz (Hz). In Nederland is de frequentie van het stroomnetwerk bijvoorbeeld 50 hertz (Hz). Wisselstroom wordt voornamelijk gebruikt voor het transporteren van elektriciteit over grote afstanden.
De zonnepanelen
Elk systeem met zonnepanelen bestaat uit:
1.zonnepanelen zelf. Elk systeem bevat meerdere zonnecellen die met elkaar verbonden zijn en wekken als de zon op een zonnecel schijnt, gelijkstroom op,
2.de omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om naar wisselstroom (230 volt-V). Daarna is de stroom geschikt voor de elektrische apparaten,
3.de (micro) omvormer stuurt de stroom via een kabel naar de groepenkast of meterkast (3), waar een nieuwe groep in de meterkast geplaatst wordt,
4.schijnt de zon dan wordt de opgewerkte stroom direct gebruikt door de elektrische apparaten in de woning (4),
5.wekken de zonnepanelen meer energie op dan er verbruikt wordt dan gaat de stroom die niet wordt gebruikt via het elektriciteitsnet naar de energieleverancier die op jaarrekening de teruggeleverde energie verrekent met de jaarlijkse afname van stroom (5).
Omvormers en elektrogevoeligheid
De omvormers van alle systemen veroorzaken een vervuilende spanning- en stroompulsen. Die pulsen geven ‘ribbelingen’ op de 50 hertz (Hz) sinus-spanning* en ook de stroom door de leidingen vertoont vergelijkbare ribbelingen die doorgaans de aanleiding geven tot EHS-klachten*. De pulsen lopen via het lichtnet het hele huis door en naar het elektriciteitsnet van de buren!
* In Nederland is de spanning op het lichtnet een sinusvormige wisselspanning met een frequentie van 50 Hz en een effectieve spanning van 230 V. Dit houdt in dat vijftig keer per seconde de spanning van +230 volt naar -230 volt wisselt en omgekeerd. Deze golven van een elektromagnetisch veld bewegen door de ruimte als trillingen. Elektromagnetische velden die níet te horen, níet te zien en níet te ruiken.
* Elektrohypersensitiviteit, ook wel EHS genoemd, is een aandoening waarbij men overgevoelig is voor straling. Iemand met elektrohypersensitiviteit (EHS) heeft door de elektromagnetische velden (EMV ) of straling last van diverse klachten. Naar schatting heeft ongeveer 1,5 tot 13 procent van de bevolking elektrogevoelig en dat zou betekenen dat er in Nederland tussen een half miljoen en 1,2 miljoen mensen elektrogevoelig zijn.
Kun je elektromagnetische velden voelen?
Neen, maar ben je een hypersensitief persoon (HSP’ er) dan ben je meestal ook gevoelig voor de elektromagnetische velden van alle zendmasten, mobiele telefoons, wifi en alles wat draadloos werkt. Een HSP’ er kenmerkt zich door een verhoogde zintuigelijke prikkelgevoeligheid.
Prikkels bij gelijkstroom naar wisselstroom
Bij gelijkstroom bewegen elektronen in één richting, van (blanco) naar (blanco). Bij wisselstroom stromen de elektronen niet echt, ze trillen alleen heen en weer van (blanco) naar (blanco) en (blanco) naar (blanco).Ongeveer 1 van de 5 mensen is hoogsensitief en zijn gevoelig voor deze prikkels. Deze prikkels worden door gevoelige mensen (HSP’ ers) onbewust ‘gevoeld’. Naast de vijf officiële zintuigen; smaak, geur, zicht, gehoor en tast heb je als hooggevoelig iemand nog een extra zesde zintuig, voor indrukken en prikkels. Je bent dus in staat om de veranderingen van het EM veld ‘waar te nemen’.
Hoe zonnepanelen werken
De kabels van de zonnepanelen (PV-systeem) stralen stroompulsen (magnetische wisselvelden) over de hele lengte uit. De grootte van dit magnetisch wisselt en wordt in nanoTesla (nT) weergegeven. De sterkste stralingsbron van zonnepanelen is de omvormer (nr.5). Die zet de gelijkspanning van de panelen om naar 230 V waarop apparaten werken en dit geeft onzichtbare trilling. Het overschot aan stroom wordt terug geleverd aan het 230 V lichtnet. Dit omvormen veroorzaakt de stoor-signalen op het lichtnet (netvervuiling) en dat kan leiden tot EHS-klachten (elektrogevoeligheid).
Afschermen van magnetische wisselvelden
Voor de elektrogevoelige zit er niets anders op om hiertegen bescherming te zoeken. Gelukkig is dit mogelijk door:
-met speciale metaallegeringen deze velden te reduceren. De materialen moeten over een groot vlak worden aangebracht of het object moet worden ingepakt met folieplaat voor afscherming van magnetische wisselvelden (YSHIELD-folie),
-ervoor te zorgen dat de algemene groepen die door het hele huis lopen op dezelfde fase zijn aangesloten. Anders krijg je krachtige elektrische velden tussen de verschillende fasen. Vaak wordt de bovenverdiepingen op een andere fase aangesloten dan de benedenverdieping. Dit is dus qua elektrische velden ongunstig. Het beste kun je bijvoorbeeld de algemene groepen op fase 1 zetten, de wasmachine op fase 2 en de droger of een zwaar keukenapparaat op fase 3,
-zorgen voor (EMC-) filtering* van de netvervuiling in je eigen huis, op jouw elektriciteitsleidingen. Dit helpt bij zonnepanelen bij je buren en helemaal als je zelf zonnepanelen neemt of moet nemen. De filtering helpt ook tegen veel andere bronnen van netvervuiling op het lichtnet.
*Het Stetzerizer-filter, ontworpen om schadelijke elektromagnetische-straling te verwijderen in de vorm van hoogfrequente straling. Het Stetzerizer-filter is ontworpen om schadelijke EM-straling te verwijderen in de vorm van hoogfrequente spanning stransiënten* of harmonischen. Dit elektrische afval, dat vaak wordt aangeduid als ” vuile stroom “of harmonischen. Elektrische afval, dat wordt aangeduid als ” vuile stroom “,
* Een transiënte spanning is een tijdelijke ongewenste spanning in een elektrisch circuit dat varieert van een paar volt tot enkele duizenden volt en die microseconden tot enkele milliseconden duurt. Want in het Europese elektriciteitsnetwerk heeft de stroom en de spanning een frequentie van 50 hertz (Hz.) en harmonische stroom is een stroom die niet 50 Hz is, maar een veelvoud hiervan.
-een toekomstbestendige maatregel is het vervangen van alle elektrabekabeling in huis door elektrisch afgeschermde bekabeling. De installatiekabels bestaan uit massieve koperdraden en zijn afgeschermd door folie en voorzien van een massieve bij-draad. Deze bij-draad moet zo dicht mogelijk bij de meterkast worden gekoppeld aan de elektrische aarding. Bij dozen moet deze worden door-gelust naar volgende lengten. Op het andere uiteinde is het raadzaam om die niet met de aarde te verbinden en om lussen via aarding te voorkomen.
Bronnen;
https://www.mensonides.nl/kennis/alles-over-zonnepanelen/zonnepanelen-systeem/hoe-werkt-een-zonnepanelen-systeem/
https://www.vitalitools.nl/installatiekabel
Foto: https://sunvest.nl/hoeveel-magnetische-straling-komt-er-van-een-zonnepark-af/
https://study.com/academy/lesson/alternating-current-vs-direct-current-lesson-for-kids.html
Reacties door Ria Luttikhold