De mensen mogen niet weten wat erin Nederland aan de hand is wat de kunstmatig elektromagnetische velden (straling) van alle draadloze communicatie betreft. Hoe de zendmasten werken die hiervoor nodig zijn, wordt niet over geschreven. Waar uitentreuren de buitenlandse berichten uitgediept worden, wordt over eigen ontwikkelingen in het land niet gerept. Het gros van de journalisten verdiept zich hier niet in. Is het censuur? Mag het niet?

Actie in Australië
Mogen kranten niet schrijven over de stand van zaken van de draadloze apparaten en hun elektromagnetische velden (straling) van de Nederlandse overheid? In Australië hebben redacties van kranten een gezamenlijk statement gemaakt tegen overheidscensuur door in 2019 hun voorpagina’s zwart te lakken want “als de overheid de waarheid bij u weghoudt, wat verbergen ze dan?”, stond er geschreven onder de zwarte regels.

Juist de media heeft de macht, middelen en taak om misstanden naar buiten te brengen. Misstanden die anders verborgen blijven. Missers van de overheid en missers wereldwijd. Geen geruchten publiceren, maar feiten. Dat wat mensen bezig houdt. Hoor en wederhoor is van groot belang. Een redactie van een krant moet kunnen inschatten en invoelen wat belangrijk is, wat mensen moeten lezen om een persoonlijke keus te maken. Wat moet de lezer weten om correct en eerlijk op de hoogte te blijven? Wat de overheid niet wil vertellen, lijkt een taak voor de journalist. Waar voor iedereen integer zijn erg waardevol is, is dit voor een journalist nóg belangrijker én essentieel.

Dat weten redacties
De redactie van mediabedrijf DPG weet hoe belangrijk het is gezien hun eigen tekst:
“DPG Media investeert veel geld, tijd en moeite in haar uitgaven. Lezers willen op de hoogte gehouden worden van wat er speelt. Of het nu een concert is, een ongeluk of een nieuwsverhaal; journalisten gaan op pad om verslag te doen van alle relevante gebeurtenissen. Via de krant, de website en verschillende apps zijn onze lezers nauw betrokken bij hun leefomgeving”.

Mijn ervaring
De enige krant waar wij wonen (Achterhoek) die schrijft over de regionale berichten én landelijke berichten, is de Gelderlander. De Gelderlander is sinds 2015 in handen van het Belgisch/Nederlands mediabedrijf: DGP Media. In Nederland is het de uitgever van:
-het Algemeen Dagblad;
-de Volkskrant;
-Trouw;
-het Parool;
-het Brabants Dagblad;
-BN DeStem;
-de Gelderlander;
-de Stentor;
-de Twentse Courant Tubantia;
-het Eindhovens Dagblad;
-de Provinciale Zeeuwse Courant.

*Een abonnement op de Twentse Courant Tubantia kan hier wel, maar dan komt de krant een dag later in de bus, is mij 10 jaar geleden verteld.

Een tweede SMART-L radar
2-10-2020 lees ik in de Gelderlander dat het Ministerie van Defensie in 2021 een SMART (Signaal Multibeam Acquisition Radar for Targeting-Longrange)-L radar plaatsen, die door de Koninklijke Luchtmacht (KLu) gebruikt zal worden om het luchtruim boven Nederland te bewaken. De eerste grondgebonden SMART-L staat in Wier, een dorp in de gemeente Waadhoeke, Friesland en voor de tweede grondgebonden SMART-L is de beoogde locatie Herwijnen, gemeente West-Betuwe in Gelderland.

Niet nog meer kunstmatige elektromagnetische velden (straling)
Omwonenden van Herwijnen hebben verschillende malen hun zorgen geuit over de mogelijk negatieve gevolgen van de plaatsing van dit radarsysteem op de gezondheid. Op het terrein, waar de radar moet komen, staat al een radar van het KNMI. Ook heeft Herwijnen al te maken met de straling van alle radars van de schepen die op de Waal varen en de straling van de zendmasten voor de mobiele telefonie (o.a.5G). Dit alles zonder gevolg want 6-2-2020 is duidelijk dat het nieuwe radarstation van Defensie toch in Herwijnen komt te staan.

 Italiaans onderzoek naar kanker door radar, professor uit Bologna gaat zich nu over ‘Herwijnen’ buigen
Het bewonerscomité uit het Gelderse dorp heeft de hoogleraar, Fiorenzo Marinelli, aangeschreven. Hij is verbonden aan de universiteit van Bologna en deed jarenlang onderzoek naar de gevolgen van radarstraling op de bewoners van het plaatsje Potenza Picena*. De onderzochte defensieradar, type ‘Argos 10′, stond daar tussen 1970 en 1998.

* Potenza Picena is een gemeente in de Italiaanse provincie Macerata (regio Marche, een regio in het midden van Italië aan de Adriatische zee).

Verhoogd risico gezondheid
Marinelli bekeek hoe vaak kanker, hartaanvallen, beroerten, miskramen, aangeboren afwijkingen en gedragsstoornissen voorkwamen in de regio rond de radar. Daarvoor onderzocht hij 756 ziekenhuisopnames vanaf 1986 tot 1991 en ook bekeek hij de huisadressen van die patiënten. Zijn conclusie is dat langdurige blootstelling aan de straling van de radar Argos 10 in Potenza Picena een verhoogd risico geeft op aantasting van de gezondheid bij mensen.

Mijn reactie
In de Gelderlander van 2 oktober 2020 stond te lezen dat het bewonerscomité Radar-Nee uit Herwijnen contact heeft gezocht met de hoogleraar Fiorenzo Marinelli, lid van de stichting van ICEMS, Internationale Commissie voor Elektromagnetische Veiligheid. Hij deed jarenlang onderzoek naar de gevolgen van radarstraling op de bewoners van het plaatsje Potenza Picena. Zijn conclusie is dat er een verhoogd risico op de gezondheid die verband houden met de langdurige blootstelling aan de straling van de radar. En dan moeten wij de nieuwe generatie mobiele communicatietechniek, 5G toestaan? 5G dat in 2022 gaat werken met een laserstraal en ons door de strot geduwd wordt?

Gebruik 5G
Bij 2, 3, en 4G waaiert de straling uit maar bij 5G wordt gebruik gemaakt van een gebundelde straal, een laserstraal. De overheid en het ICNIRP (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection) zeggen dat 5G geen probleem is omdat het nagenoeg met dezelfde frequenties werkt als 4G. In werkelijkheid wordt er echter gebruik gemaakt van andere frequenties (de microgolven in de hoogste regionen van de radiogolven, de terahertzgolven en infrarood straling) en een intensere gepulseerde techniek. Er wordt uitgegaan door deze instantie van een thermisch effect. Daar waar een lichaam 70% uit water bestaat en de hersenen zelfs uit 80%, is het zeer vreemd dat men aanneemt dat de gepulseerde straling geen effect heeft op de hersenen of op ons grootste orgaan van het lichaam: de huid en dat deze straling geen biologisch effect heeft.

Weer niet geplaatst
Net als zoveel andere artikelen over de materie kunstmatige elektromagnetische velden waarop ik reageer en opstuur naar de redactie van de Gelderlander, wordt ook deze reactie niet geplaatst. De mail ís binnengekomen want ik kreeg na verzending meteen een bevestigingsmail. Hoe kun je nu mensen eerlijk voorlichten over 5G als alleen benoemd wordt dat de snelheid omhoog gaat en de autonome auto’s 5G nodig hebben? 5G werkt met een laserstraal en autonome auto’s worden uitgerust met Lidar*

Ioniserende straling
* Lidar(LIght Detection And Ranging of Laser Imaging Detection And Ranging is een technologie die de afstand tot een object of oppervlak bepaalt door middel van het gebruik van laserpulsen. Lidar gebruikt infrarood- of ultraviolet licht om objecten te scannen door rond draaiend korte laserpulsen af te vuren. Ultravioletlicht welke in het elektromagnetisch spectrum wordt benoemd als ioniserende straling! In totaal heeft de auto acht camera’s en twaalf sensoren en moeten er veel antennes langs de weg staan om samen te werken met de zelfrijdende auto’s. Zo kunnen ze dan 250 meter vooruit analyseren en weten ze stof, mist en sneeuw te herkennen en zien ze dit niet als voorwerpen. De golflengten van de lichtbronnen variëren al naar gelang het doelwit. Het spectrum strekt zich uit van 10 micrometer (infrarood) tot ongeveer 250 nanometer (ultraviolet).

De Smart-L radar en de techniek voor 5G in 2022 lijken op elkaar, alleen krijgt bij 5G iedereen ermee te maken, wereldwijd.

https://www.gelderlander.nl/west-betuwe/italiaans-onderzoek-naar-kanker-door-radar-professor-uit-bologna-gaat-zich-nu-over-herwijnen-buigen~ac664b29/
https://nos.nl/artikel/2307050-australische-kranten-lakken-voorpagina-s-zwart-tegen-censuur.html
https://stralingsleed.nl/blog/zelfrijdende-autos-werken-met-laserstraling/#:~:text=Lidar%20gebruikt%20infrarood%2C%20zichtbaar%2D%20of,korte%20laserpulsen%20af%20te%20vuren.&text=Het%20spectrum%20strekt%20zich%20uit,ongeveer%20250%20nanometer%20(ultraviolet).
https://www.dpgmedia.nl/redactie
Foto: https://nos.nl/artikel/2307050-australische-kranten-lakken-voorpagina-s-zwart-tegen-censuur.html