In 2007 kochten Marcia en Jason Haller hun droomhuis ten noorden van Duluth* om in alle rust dicht bij de natuur en Marcia’ s familie te wonen.

* Duluth is een stad in Minnesota, Verenigde Staten, en ligt aan het Lake Superior, het grootste zoetwatermeer ter wereld.

Ze wisten toen nog niet dat de draadloze providers; American Towers, AT&T en T-Mobile, binnenkort een zendmast zouden bouwen op slechts 300 meter van hun huis.
Vrijwel onmiddellijk nadat de zendmast in 2019 werd neergezet, raakte Marcia uitgeschakeld door de intense niveaus van de radiofrequente (RF) straling* die door de toren werd uitgezonden.

*Radiofrequente straling van elektromagnetische golven van o.a. zendmasten, mobiele telefoons en draadloos internet, zenden uit met een frequentie van 100.000 Hz (Hertz) tot 300 GHz (GigaHertz). Dit noemen we ook wel radiogolven. Radiogolven die niet te horen, te zien of te ruiken zijn.

Sindsdien heeft ze 51 keer een soort van epileptische aanval* gehad met:
-verlies van het gezichtsvermogen,
-gehoorverlies,
-hoofdpijn,
-slaapstoornissen,
-chronische vermoeidheid en
-cognitieve stoornissen.
Ze ervaart bovendien voortdurend problemen met
-het evenwicht,
-de oriëntatie en het vermogen om
-correct te bewegen.

* Een soort van epileptische aanvallen die in dit geval is een aandoening is waarbij regelmatig aanvallen optreden die worden veroorzaakt door veranderingen in de elektrische activiteit van de hersenen.

De elektrische activiteit van de hersenen
De hersenen geven elektrische pulsjes af aan de zenuwen, die deze pulsjes naar de spieren in het lichaam vervoeren. Door deze pulsjes regelen je hersenen welke spieren moeten bewegen. Door een EEG -onderzoek is dit gemeten. Elektroden op het hoofd registreerden zo de elektrische activiteit (hersengolven) in de hersenen die een frequentie hadden tot 80 Hertz (Hz).


Er is iets mis in mijn hoofd
Eind september 2019 zagen Marcia en Jason dat werklui bezig waren met een “grote upgrade” van de driehonderd meter hoge zendmast op het terrein naast dat van hen. Marcia zegt dat de werkzaamheden ongeveer 10 dagen duurden.

Wat hebben de arbeiders precies gedaan?
“We denken dat ze de toren hebben geüpgraded hebben voor de uitrol van 5G,” zei Marcia. “Ze (de bedrijven) zeggen dat ze het ons niet hoeven te vertellen en wilden niet zeggen of er 5G is geplaatst.”

In het weekend nadat de werknemers de upgrade hadden voltooid, begon Marcia zich thuis duizelig te voelen en alsof er “gewoon iets niet goed voelde.” Ze belde Jason en vertelde hem: “Er is iets mis in mijn hoofd… Ik weet niet hoe ik het moet uitleggen. Ik voel me gewoon beroerd.” Een paar dagen later had ze blinde vlekken in het zicht en tintelingen in haar arm tot een ‘bijna verdoofd gevoel’.

Een MRI–scan van Marcia’ s hersenen liet talloze beschadigde gebieden zien, laesies genaamd. Ze werd op 10 oktober 2019 opgenomen in het ziekenhuis en kreeg de diagnose:
-beroertes,
-verlies van gezichtsvermogen
-evenwichtsproblemen.

Na drie dagen in het ziekenhuis keerde Marcia terug naar huis.

Maar vóór het einde van de maand ‘begon Marcia weer hetzelfde te voelen’ en ging ze terug naar de eerste hulp.

Marcia werd weer opgenomen in het ziekenhuis, waarbij meerdere hersenletsels werden vastgesteld. Een neuroloog vertelde Marcia dat de MRI-scan van haar hersenen op een ‘sterrennacht’ leek vanwege het grote aantal witte vlekken* of laesies (een laesie is schade aan weefsel als gevolg van een aandoening, verwonding of ingreep).

*De hersengebieden van een HSP’ er (een hoog sensitief iemand) zijn ook actiever dan bij een niet-HSP’ er en vertonen ook meer witte vlekken. Dit heeft de naam: diepgaande verwerking

Tijd om op een andere locatie te gaan wonen.
Tijdens een van Marcia’ s verblijven in het ziekenhuis kreeg Jason het sterke gevoel dat de straling van de zendmast wel eens de oorzaak kon zijn van Marcia’ s klachten. Op basis van wat Jay ontdekte, besloten ze om ergens anders te gaan wonen.

Op 3 maart 2020 verhuisden ze naar het huis van Marcia’ s ouders, anderhalve kilometer weg van de GSM toren. Marcia voelde zich een stuk beter en de aanvallen stopten. In oktober 2020 keerden Marcia’ s ouders terug, dus verhuisden Jason en Marcia terug naar hun huis dicht bij de GSM-mast en binnen een week begonnen bij Marcia opnieuw dezelfde symptomen en klachten.

Jason en Marcia raakten er steeds meer van overtuigd dat de RF-straling* van de GSM-mast de oorzaak was..

*RF-straling; radiofrequente velden (RF) of radiogolf. De radiogolf dient als drager voor de te zenden informatie met golflengten als;
-medium frequency (middengolf) MF
-high frequency (korte golf) HF*
-very high frequency VHF
-ultra-high frequency UH

*Hoogfrequent (HF) zijn stromen en spanningen die in een hoog tempo – met een hoge frequentie – wisselen van niveau of terwijl van positief naar negatief wisselen. De wisselende stroom veroorzaakt een elektromagnetisch veld. Globaal omvat dit alle draadloze toepassingen zoals o.a. DECT telefoons, mobiele telefonie en Wifi (draadloos internet).

Op 16 oktober 2020 huurden ze een bouwbioloog in om de stralingsniveaus in hun huis te meten. Het rapport hiervan toonde pieken tot 18 milliwatt per vierkante meter (mW/m2) – wat 18 keer hoger is dan wat de Standard of Building Biology als de “extreme limiet” beschouwt.

Marcia en Jason waren dol op de locatie van hun huis en bouwden een kooi van Faraday* om Marcia een plek te geven waar ze vrij van de straling bleef.

*Een kooi van Faraday is een kooivormige constructie van elektrisch geleidend materiaal, dat ervoor zorgt dat elektromagnetische straling niet in de ruimte komt.

Het hebben van een ruimte zonder straling van de GSM mast heeft een groot verschil gemaakt in Marcia’ s welzijn en ze wil met haar verhaal het publieke bewustzijn vergroten dat er mensen zijn die lichamelijke klachten ervaren door RF-straling. “We zijn niet gek,” zei ze “dit gebeurt echt.”

Bronnen:
https://www.stopumts.nl/doc.php/Onderzoeken/13014/Woman%20Living%20Near%20Cell%20To
https://childrenshealthdefense.org/defender/marcia-haller-cell-tower-rf-radiation-sickness/
https://adata.org/learn-about-ada#:~:text=The%20Americans%20with%20Disabilities%20Act%20(ADA)%20becme%20law%20in%201990,open%20to%20the%20general%20public.
https://stralingsleed.nl/blog/veroorzaakt-hsp-hoogsensitiviteit-ehs-elektrosensitiviteit-2/