Een smart home is een huis, waar veel draadloze verbindingen perfect zijn afgestemd op hoe de gebruiker wil leven. Denk hierbij aan draadloze speakers, een slim alarmsysteem en een slimme thermostaat. Ook kunnen er nog veel meer toepassingen gekoppeld worden aan de smartphone. Zo kan zelfs op afstand het huis bediend worden, zoals de rolluiken, het licht en de verwarming. Een slim huis…maar of dit wel écht zo slim is voor mens, flora en fauna?

Welke apparaten in huis kunnen we draadloos gebruiken?
De draadloze integratie van technologie en diensten in huis, noemen we domotica, (ook wel huisautomatisering of smart homes genoemd). Domotica is een combinatie van domus (huis in Latijn) en robotica. Toepassingen zijn o.a.:
1.slimme verlichting
Slimme verlichting houdt in dat je lampen op afstand kunt bedienen vanaf je iPhone of een slimme speaker. Het in- en uitschakelen doe je via een app of een spraakassistent, maar er kunnen ook allerlei andere slimme automatiseringen worden gemaakt. Bijvoorbeeld dat de lamp automatisch ingeschakeld wordt als er beweging wordt gedetecteerd, of als je bijna thuis bent op afstand de lichten vast aandoen.

2.slimme verwarming
De verwarming op afstand regelen via de tablet of smartphone. Ideaal na een dag werken of net terugkomend van vakantie. Met een druk op de knop op afstand de gewenste temperatuur inschakelen en thuiskomen in een lekker warm huis.

3.een slimme koelkast
Een slimme koelkast, ook wel internetkoelkast genoemd, is een koelkast die kan communiceren met het internet. De koelkast laat zien wat het eerste op moet en wat bijgevuld moet worden.

4.een DECT Babyfoon
Kinderen/ baby in de gaten houden via camera en microfoon met een DECT babyfoon. DECT staat voor Digital Enhanced Cordless Telecommunications, ook wel digitale verbinding genoemd. DECT is bedoeld voor draadloze telecommunicatie over korte afstand en het bereik van DECT is 100 tot 300 meter. Het stralingsvermogen is vergelijkbaar met een gsm-mast (en dat in de slaapkamer van een kind!). Er zijn dan ook hevige discussies over het gezondheidsaspect van deze technologie. De vele wetenschappelijke onderzoeken vertonen vaak hiaten en spreken elkaar op vele punten tegen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Babyfoon Tips voor een stralingsarme babyfoon: https://www.beste-babyfoon.nl/stralingsarme-stralingsvrije-babyfoon/

5.slim stofzuigen of dweilen
De robotstofzuiger wordt op afstand aangezet en gaat het huis stofzuigen met behulp van diverse sensoren. De dweilrobot maakt je vloer met natte doek automatisch schoon. Het dweilt de vloer en laad zichzelf automatisch op.

6.de slimme deurbel
De bel waarschuwt je mobiele telefoon via de gratis app dat er iemand aanbelt en laat je beelden van je bezoeker zien.

7.de smart wasmachine en – droger
Met een slimme wasmachine, ofwel een smart wasmachine, zet je de was op afstand aan, bijv. op het werk, via de smartphone of tablet. Ook een smart wasdroger bedien je op afstand via een app. Elke slimme wasdroger werkt met een merkspecifieke app, waarmee deze aan het wifinetwerk gekoppeld wordt.

 8.slimme gordijnen
Door elektrische gordijnen kun je snel en simpel de gordijnen openen en sluiten zonder op te staan. Of wanneer je op vakantie bent of een paar avonden niet thuis bent, dan is het fijn om voor de veiligheid op afstand ’s nachts de gordijnen automatisch te sluiten. Inbrekers hebben niet door dat je er niet bent waardoor de kans op inbraak kleiner wordt. Een slim huis met alarm of op afstand bedienbare verlichting en automatische gordijnen maakt het voor inbrekers lastig om te bepalen of je er wel of niet bent waardoor ze je huis zullen overslaan op zoek naar een makkelijkere buit. 

9.de slimme thermostaat
Een intelligente- of slimme thermostaat is verbonden met je thuisnetwerk via wifi. Het stemt het verwarmingspatroon af op jouw situatie. Een slimme thermostaat leert van jouw instellingen wanneer hij moet verwarmen. De wifi verbonden thermostaat zorgt voor een optimale afstemming van verwarming op de behoefte van bewoner (s) en zijn nauwkeuriger aan te sturen dan de oude klokthermostaat.

De techniek achter een smart home?
Communicatie tussen smartphone, smart home-apparaten en het basisstation lopen via radiogolven, microgolfstraling en infraroodstraling. Wanneer draadloze apparatuur van een woning een smart woning maakt is er gewoon meer straling aanwezig. Straling die niet te horen en niet te zien is met het blote oog en met mensenoren. Straling waar niet zeker van is of het op den duur nog wel veilig is voor mens, dier en fauna. Straling die onze dood gaat worden?

Verkeerde voorlichting
Want het VORM (een landelijk opererende ontwikkelaar en bouwer) volgt de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen op dit gebied van elektromagnetische velden en doet ons geloven dat een smarthome geen enkel negatief effect heeft door de veelvoud van straling. Onze Gezondheidsraad zegt in een samenvatting in 2020 (5G en gezondheid, nr. 2020/16) dat de lagere frequentiebanden voor 5G (tot 3,5gigahertz) al jaren in gebruik zijn voor telecomtoepassingen en wifi zonder dat dit heeft geleid tot bewezen gezondheidsschade (dan zijn ze wel Oost-Indisch doof). De commissie elektromagnetische velden ziet dan ook geen reden om gebruik van deze frequentiebanden te stoppen of te beperken omdat daadwerkelijke gezondheidsrisico’s niet bekend zijn. Om schadeclaims te ondervangen staat in het rapport dat de commissie nog geen antwoord kan geven op de vraag of blootstelling aan 5G-frequenties daadwerkelijk gezondheidsrisico’s geven (dan hoort dus volgens afspraak het voorzorgsbeginsel* in werking te treden).

* De bekendste definitie van het voorzorgsbeginsel is te vinden in het zogeheten Brundtland rapport (1987) en de Rio Declaration (1992). Vrij vertaald luidt deze definitie dat als er kans is op serieuze of onomkeerbare schade, dan mag het gebrek aan wetenschappelijke zekerheid, niet de reden zijn om maatregelen hiertegen niet uit te voeren. https://en.wikipedia.org/wiki/Rio_Declaration_on_Environment_and_Development Voor Nederland werd deze afspraak ondertekend door minister-president Ruud Lubbers. In 2021 gooit het kabinet er echter met de pet naar en drukt 5G er gewoon door, ondanks de vele waarschuwingen van onafhankelijke wetenschappers.

Maar wat zeggen de wetenschappers dan?
Er is helaas een groot verschil in de onafhankelijke wetenschappers en wetenschappers die werken in dienst van de Telekom. Werkend in dienst van de Telekom is er zogenaamd niets aan de hand. Alleen officieel een opwarmeffect door de smartphone en hier moet de producent van smartphones rekening mee houden. De biologische schade is niet benoemd en wordt geen rekening mee gehouden en de onafhankelijke wetenschappers waarschuwen wél hiervoor; https://www.valkenswaard.nl/document.php?m=43&fileid=942196&f=b9eb498a5b47eee71a5aaac0dfaa95c5&attachment=0&c=92536 . Vooral nu 5G gaat werken, een techniek dat anders werkt dan de vorige netwerken. Dat er eerst onderzoek moet komen naar effecten op mens, flora en fauna.

Waarschuwingen over draadloos gebruik
1.het BioInitiative Report 2012 – rapport van 29 onafhankelijke wetenschappers en gezondheidsexperts uit 10 landen gebaseerd op meer dan 1800 wetenschappelijke onderzoeken naar de biologische effecten van elektromagnetische velden op de gezondheid van de mens. https://bioinitiative.org/

2.de samenvatting van Joel M. Moskowitz, Ph.D. (School of Public Health, University of California, Berkeley) https://www.saferemr.com/2018/04/recent-research.html (de pagina is helaas verwijderd).

3.het National Toxicology Program heeft experimenten gedaan bij ratten naar de gezondheidsrisico’s van straling van mobiele telefoons en hebben een verhoogd risico gevonden op tumoren in de hersenen en in het hart. Zij hebben een rapport https://www.niehs.nih.gov/health/topics/agents/cellphones/index.cfm uitgegeven met de constatering van kankerrisico’s door blootstelling aan radiofrequente straling zoals die wordt gebruikt in 2G- en 3G-gsm’s.

4.het International Appeal Stop 5G op aarde en in de ruimte
Wetenschappers, artsen, milieuorganisaties en burgers uit diverse landen, roepen dringend op tot stopzetting van de uitrol van het 5G (vijfde generatie) draadloze netwerk, inclusief 5G van ruimtesatellieten. 5G zal de blootstelling aan radiofrequente straling (RF) enorm verhogen bovenop de bestaande 2G-, 3G- en 4G-netwerken voor telecommunicatie. RF-straling is schadelijk gebleken voor mens en milieu. De inzet van 5G vormt een experiment over mens en milieu dat naar internationaal recht als misdrijf wordt aangemerkt https://www.5gspaceappeal.org/the-appeal. De wetenschappers en artsen doen een dringende oproep aan de VN, WHO, EU, Raad van Europa en regeringen van alle landen. Het Appeal is onderbouwd met links naar vele verwijzingen van concrete peer-reviewed wetenschappelijke onderzoeksresultaten. https://stralingsbewust.info/wp-content/uploads/5G-Space-Appeal-Nederlandse-versie.pdf Op 5 april 2021 zijn er 303.262 ondertekenaars uit 214 landen en territoria

5.het wetenschappelijk magazine ‘Reviews on Environmental Health 2016
Onverklaarbare gezondheidsklachten en chronische ziektes vaak worden veroorzaakt door blootstelling aan straling van elektromagnetische velden (EMV) van draadloze telefoons, zendmasten, wifi en andere draadloze apparaten. Bij langdurige blootstelling kunnen die Alzheimer, vruchtbaarheidsproblemen en kanker veroorzaken. Dit is de conclusie van een internationale groep wetenschappers. De groep bestaat uit kankeronderzoekers, neurologen, biologen, milieuonderzoekers en ambtenaren van ministeries van gezondheid uit Duitsland, Zweden, Oostenrijk, de VS, Slowakije en Luxemburg.https://www.emerce.nl/wire/europese-richtlijn-tegen-ziektes-door-emvstraling

6.het verslag van prof. dr. Martin Pall, Washington State University van een lezing die hij in 2019 in Nederland gaf;
https://stralingsbewust.info/2019/12/16/verslag-van-lezing-prof-dr-martin-pall-over-de-impact-van-5g-falende-veiligheidsrichtlijnen/   En zijn dringende video-oproep, https://www.youtube.com/watch?v=y31d10WNuGc. Dit verslag is 18 februari 2020 eveneens naar de Nederlandse Tweede Kamer en Regering gestuurd om de uitrol van 5G te stoppen.

7.een overzicht van wetenschappelijke studies naar de biologische effecten van elektromagnetische straling verzameld door dr.ir. Jan-Rutger Schrader van JRS Electro Health. De heer Schrader is ingenieur elektrotechniek, gepromoveerd aan de Universiteit Twente met als specialisatie micro-elektronica en communicatie-technologie. https://www.jrseco.com/nl/cat/wetenschappelijke-overzichten/

Conclusie
Hoewel steeds meer onderzoeken aantonen dat blootstelling aan EMV schadelijk is voor de mens, is dat nog niet terug te zien in de wetgeving in Nederland. De overheid beschermt ons niet! Een smart huis is de toekomst zelfs en veel mensen willen dit! Wel wordt elektrohypersensitiviteit (EHS), ook wel elektrogevoeligheid of elektroallergie genoemd, steeds vaker erkend als oorzaak voor arbeidsongeschiktheid en hebben onderzoekers vastgesteld dat de klachten minder worden of zelfs verdwijnen als de blootstelling aan straling verminderd. Het advies is dan ook om de EMV-niveaus thuis en op het werk te meten en stralingsbronnen weg te nemen of te verminderen. Maar als de regering bij het standpunt van nu (2021) blijft en maar door  gaat met de uitrol van de draadloze technieken, zowel op aarde als in het heelal, is het dweilen met de kraan open.

Foto: https://www.verbouwkosten.com/slim-huis/
https://deslimmejongens.nl/smart-home/?gclid=CjwKCAjw6qqDBhB-EiwACBs6xxSyjWWliLk8fd4dKPC-phyVD34di3Hd1TMNBZN7ER3GBmM2D1C8cBoCPJ8QAvD_BwE
https://www.verbouwkosten.com/slim-huis/
https://www.ad.nl/branded/een-slim-huis-bij-bart-thuis-gaat-alles-automatisch~a2a5b49f/?creative=280596179&advertiser=1674050&placement=20025446&mvt=i&mvn=63afe92507e74ca485bc0e919e96dd7e&mvp=NA-FREENEWSWEB-11240223&mvl=Size-430×280%20Fn-Team%3A%20Branded%20Content%20%7C%20Page%20Type%3A%20overzichtpagina%20%5B694x280%20-%20Overzichtspagina%20-%20Xandr%5D