Laptopstraling is iets waar veel mensen niks vanaf weten en ook niet over nadenken. Het is een onbekende en tevens ook onzichtbare bedreiging. Mensen die (over) gevoelig zijn voor de draadloze laptop (de frequentiegolven) worden onpasselijk achter een onbedrade (dus draadloze) laptop. Meerdere studies laten dan ook zien dat draadloze laptopstraling een serieus gevaar is voor mensen. Ook kan bij bedraad werken een wifi ontvanger ingebouwd zitten. De meeste laptops worden tegenwoordig zelfs verkocht mét een draadloos internet kaart. De redelijke oplossing is dan de laptop bedraden, op afstand mee werken, dus met een extern toetsenbord op afstand, en beschermgaas over het toetsenbord van de laptop leggen.

Welke soorten straling komen er vanuit een laptop?
Normaal gesproken wordt een laptop redelijk dicht of zelf op het lichaam gebruikt. Daarnaast is dit ook vaker voor een langere tijdsperiode. Vooral wanneer we de laptop direct op onze schoot gebruiken kan het zeer schadelijk zijn. Op deze manier stellen we ons lichaam bloot aan een stralingsniveau. Deze laptopstraling kan in twee hoofdvormen verdeeld worden. Namelijk:

-Extreem lage frequentie (ELF) straling;
-Radiofrequente (RF) straling.

Extreem lage frequente straling (ELF)
Ten eerste wordt er door laptops extreem lage frequentie straling (ELF) gegenereerd. De laptop gebruikt namelijk energie (stroom) om alle gevraagde functies uit te voeren. Die interne delen van de laptop zenden dan de ELF-straling uit. Dit zijn alle processen die de laptop uitvoert, zoals de harde schrijf besturen en de processor werkende houden. Functies waar stroom bij nodig is. De nieuwere laptops zijn vaak veel zuiniger en gebruiken dus minder energie, wat dus ook resulteert in minder ELF-straling. Maar zelfs hier kunnen veel elektrogevoeligen niet tegen en hebben dan ook geen (bedrade) laptop.

Radiofrequente straling (RF)
Ten tweede wordt er door laptops radiofrequentie straling (RF) uitgezonden. Dit is de straling die gebruikt wordt om contact te maken met het internet, bluetooth, wifi en 4G en 5G. De laptop heeft namelijk een ontvanger en een zender. Voornamelijk de zender zorgt voor de radiofrequente straling.

Thermische straling
Ook is er nog een derde vorm van straling. Namelijk warmtestraling, oftewel thermische straling. Een laptop heeft een ingebouwde ventilator die de warme lucht boven een bepaalde temperatuur afvoert. Op deze manier blijft de laptop wel goed gekoeld maar de hete lucht kan gevaarlijk zijn voor de laptopgebruiker. Juist ook wanneer deze direct op schoot gebruikt wordt dan kan de warmtestraling brandplekken veroorzaken.

Gevaren van laptopstraling
Experts en onderzoekers weten al vele jaren dat blootstelling aan hitte en elektromagnetische velden gevaarlijk kunnen zijn. Juist bij langdurige en de steeds hoge concentraties, wat steeds meer gebeurt, (van 2G naar 5G en aan 6Gwordt in 2021 al gewerkt) geven behoorlijke gezondheidsrisico’s. Bijvoorbeeld hoofdpijn, slapeloosheid, tinnitus (piep in de oren), verkoudheidsgevoel, spierkramp en warrig zijn, wat inhoudt: alles niet goed meekrijgen (zombie gedrag).

Daarnaast zijn er nog ernstigere gevolgen wanneer je de laptop veel op je schoot gebruikt. Dit kan dan resulteren in onvruchtbaarheid en huidbeschadiging. Binnen het tijdsbestek van een uur kan er al een temperatuursverhoging plaatsvinden van 2.7 graden rondom je geslachtsdelen, dit resulteert in een lager aantal zaadcellen.

Enkele recente studies naar straling hebben de effecten op vruchtbaarheid en cel- en DNA-schade dan ook duidelijk laten zien. Mannelijke onvruchtbaarheid is een groeiend probleem, momenteel kampt 1 op de 20 mannen hiermee. Er is aangetoond dat het niet komt door te weinig sperma maar door de kwaliteit van het sperma: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0015028211026781

Negatieve effecten van draadloos gebruik
Het draadloos gebruik wordt een steeds groter deel van ons leven, in een relatief zeer korte tijd. Van 2G naar 5G in nog geen 30 jaar! Dr. Martin Pall heeft onlangs een overzicht gemaakt van alle effecten die vooral laptops maar ook andere mobiele apparaten (smartphones, iPads, draadloze oordopjes) op een lichaam kunnen hebben. Effecten zoals:

-negatieve effecten op het zenuwstelsel en de hersenen. Dit resulteert in neurologische en neuro psychiatrische aandoeningen;
-negatieve effecten op het hormonale/endocriene systeem. Dit resulteert in oxidatieve stress door vrije radicalen die ook bij chronische ziekten van invloed zijn;
-negatieve effecten op het DNA. Door langdurige blootstelling aan straling wordt er in het DNA-weefsel breuken veroorzaakt;
-cel doding door straling wat kan resulteren in onvruchtbaarheid bij vrouwen en bij mannen. Tevens een lager libido en een hogere kans op een abortus. Juist laptopstraling is hier een grote boosdoener omdat deze vaak dicht in de buurt staat van de geslachtsorganen;
-beschadigde cellen in het lichaam bij 15 verschillende mechanismen welke kunnen resulteren in het vormen van kanker.

Hoe kun je een laptop dan veiliger gebruiken?
Zoals eerder aangegeven lopen er momenteel honderden onderzoeken naar de lange termijneffecten van blootstelling aan straling. Dit wordt onderzocht bij jongeren, volwassen en senioren. Toch is er al voldoende informatie beschikbaar die laat zien dat extreme blootstelling aan straling zeker gevaarlijk is. Naast altijd de voorkeur van altijd bedraad werken is het dus zeker al te adviseren om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen zoals:

-hoe verder weg de laptop staat, hoe minder je wordt blootgesteld aan de kracht van de straling. Een afstand in ruimte kan een enorm verschil maken omdat straling de omgekeerde kwadraten wet (of kwadratenwet) volgt. De kwadratenwet is dat wanneer een voorwerp (laptop) dat tweemaal zover weg staat maar een kwart van de straling ontvangt;
-zorg ervoor dat de modem niet in de ruimte staat waar de laptop staat. Een modem zorgt namelijk voor een werkende internetverbinding een router verdeelt het internetverkeer naar alle apparaten in huis.

Let op! Een router met ingebouwde modem, ook wel een modem router genoemd, is een 2-in-1 apparaat dat de functies van een modem en een router combineert. Veel laptops hebben deze combi.

Vliegtuigstand
Met de vliegtuigstand kan alle draadloze communicatie op de pc of smartphone uitgeschakeld worden zoals de wifi, Bluetooth, GPS (Global Positioning System) en NFC (Near Field Communication). Selecteert om de vliegtuigstad uit te schakelen het pictogram van het vliegtuig onderaan de taakbalk van de laptop en schakel deze UIT. Heel even flitst er AAN boven het picto voordat het vliegtuigje verschijnt, dan is het goed. Bij het netwerk staat  dan verbonden en bij wifi staat uitgeschakeld. Ter controle met de HF meter: wanneer deze geen geluid meer geeft, geeft het geen straling meer.

Schakel je de vliegtuigstand nadien weer op UIT dan schakelt de computer
automatisch weer over op wifi.

https://www.antistralingshop.nl/2021/05/16/de-gevaren-van-laptopstraling/