Nieuw door de WHO gefinancierd onderzoek (27-4-2025) meldt met hoge zekerheid over het bewijs dat radiofrequentiestraling van o.a. mobiele telefoons , verband houdt met kanker bij dieren.

Het in het tijdschrift Environmental Health* gepubliceerd wetenschappelijk bewijs, laat zien hoe de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) en de International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP), honderden wetenschappelijke studies hebben genegeerd die nadelige gezondheidseffecten documenteren bij blootstellingen ónder de door deze instanties gemaakte limieten, die worden gebruikt en zogenaamd ‘veilig’ zijn.

*Environment International (een wetenschappelijk tijdschrift dat zich richt op milieuwetenschappen en gezondheid) heeft onlangs (2025) een nieuw overzicht gepubliceerd, dat gedeeltelijk is gefinancierd is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De conclusie is dat er een hoge zekerheid is over het bewijs dat radiofrequentie (RF)-straling van mobiele telefoons en alle draadloos, verband houdt met twee soorten kankers bij dieren. De auteurs stellen dat de blootstellingslimiet, onjuist is en dat ook mensen onvoldoende beschermd worden tegen de blootstelling van de niet-ioniserende straling van de draadloze datatransmissie. Draadloos betekent; data versturen door de lucht, zonder het gebruik van fysieke kabels maar via elektromagnetische signalen (EMV), zoals radiogolven (een vorm van elektromagnetische straling). Radiogolven die we niet kunnen zien, ruiken of horen maar wel langzaam hun vernietigende ‘werk’ doen. Experts dringen er dan ook op aan om op de blootstellingslimieten te herzien om gezondheidsschade door alle draadloos voor mens, dier en fauna, te voorkomen, om het ALARA-principe te handhaven wat inhoud; “As Low As Reasonably Achievable”, oftewel “zo laag als redelijkerwijs haalbaar is”!

Blootstellingslimieten ICNIRP verouderd
De huidige blootstellingsnorm zijn in 1998 vastgesteld door het ICNIRP (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection) en gebaseerd op een modelberekening waarbij de vraag centraal stond of een plastic hoofd, gevuld met zout water, na 6 tot 30 minuten blootstelling aan straling, meer dan één graad zou opwarmen. Zo ja, dan is de straling te hoog. Zo niet, dan is het stralingsniveau veilig. Deze zwaar verouderde blootstellingslimiet houdt dus uitsluitend rekening met kortdurende blootstelling en opwarming (ook nog in 2025) en laat biologische effecten van jarenlange stralingsbelasting volledig buiten beschouwing! Daarbij komt dat de blootstellingslimiet in Nederland de hoogste limieten ter wereld zijn. Landen om ons heen hanteren uit voorzorg een (veel) lagere limiet, zoals onder andere Zweden, België en Zwitserland.

De Raad van Europa, bekend van de Europese Verklaring voor de Rechten van de Mens, oordeelt in haar Advies over gezondheidsrisico’s in verband met elektromagnetische velden dat de geldende officiële grenswaarden voor de beheersing van het effect op de gezondheid van elektromagnetische velden zijn opgesteld door de ICNIRP, een NGO waarvan de oorsprong en de structuur niet bepaald duidelijk is, er van verdacht wordt nogal nauwe banden te hebben met de Telecomindustrie waarvan de groei dus afhankelijk is van deze limieten!

Als reactie hierop roepen vooraanstaande wetenschappers van de Internationale Commissie voor de Biologische Effecten van Elektromagnetische Velden (ICBE-EMF) op tot onmiddellijke beleidsmaatregelen om de volksgezondheid en het milieu te beschermen. Ze waarschuwen dat verdere vertraging ernstige gevolgen kan hebben gezien de wereldwijde toename van het gebruik van draadloze communicatieapparatuur. Dat de zorgen om de C02 uitstoot groot zijn, maar dat de onzichtbare, niet te ruiken of horen elektromagnetische velden, dat bij alle draadloos gebruik voortkomt, een veel groter probleem aan het worden is!

Want wat het overzicht van eerder gepubliceerd onderzoek wil ‘zeggen’
Een nieuwe systematische review van 52 dierstudies, “Effects of Radiofrequency Electromagnetic Field Exposure on Cancer in Laboratory Animal Studies” door Mevissen et al. (2025), concludeert dat er een hoge mate van zekerheid bestaat over het bewijs dat blootstelling aan RF-straling verband houdt met twee soorten tumoren bij dieren:
-gliomen in de hersenen en
-maligne schwannomen in het hart.

Opvallend is dat dezelfde soorten tumoren ook zijn waargenomen in studies bij mensen en de conclusie is dan ook dat de niet-ioniserende straling van de draadloze datatransmissie, kankerverwekkend is en dat: draadloos gebruik kanker kan geven!
De review vond ook een matige mate van zekerheid over het bewijs voor een verhoogd risico op zeldzame tumoren, zoals:
-feochromocytomen in de bijnieren,
-hepatoblastomen in de lever,
-ook wezen sommige studies op een mogelijk verband met het Hodgkin lymfoom (lymfeklierkanker): een kwaadaardige aandoening die ontstaat in het lymfesysteem. De ziekte kan zich zo via het lymfestelsel uitbreiden naar andere lymfeklieren in het lichaam.

Van mogelijk kankerverwekkend in 2011 naar kankerverwekkend in 2025
Het ICBE-EMF (Internationale Commissie voor de Biologische Effecten van Elektromagnetische Velden)* benadrukt dat het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie in 2011 radiofrequente straling (RF-EMF) al classificeerde als “mogelijk” kankerverwekkend voor de mens met het oog op het beperkte bewijsmateriaal. Sindsdien hebben grote studies – waaronder die van het Amerikaanse National Toxicology Program en het Ramazzini Institute (2018) aangetoond dat blootstelling aan RF-straling kanker veroorzaakt bij ratten.

*ICBE-EMF is een internationaal consortium van wetenschappers, artsen en onderzoekers met expertise en peer-reviewed publicaties over de biologische en gezondheidseffecten van elektromagnetische velden, waaronder draadloze RF-straling. Draadloze apparaten zoals mobiele telefoons, draadloze telefoons, wifi en zendmasten zenden radiofrequente (RF) straling uit.

De nieuwe, door de WHO gefinancierde review, concludeert dat er “met grote zekerheid” bewijs is dat kanker een rol speelt en doet de oproep aan het IARC om de classificatie van RF-straling als mogelijk kankerverwekkend dringend te herzien in; kankerverwekkend en gezien de hoge mate van zekerheid zouden overheidsbeleidsmakers wereldwijd onmiddellijk over moeten gaan tot herziening van hun blootstellingslimieten voor RF-straling om de volksgezondheid en het milieu te beschermen.

“Om de volksgezondheid en het milieu te beschermen, moet de blootstelling aan straling van mobiele telefoons en draadloze apparatuur aanzienlijk worden verminderd”, aldus Elizabeth Kelley, algemeen directeur van ICBE-EMF. Ze verwees naar de EMF Scientist Appeal dat inmiddels is ondertekend door 267 wetenschappers uit 45 landen. “Honderden wetenschappers wereldwijd zijn het erover eens dat de huidige blootstellingslimieten verouderd zijn en onvoldoende bescherming bieden tegen gezondheidsrisico’s.”

ICBE-EMF benadrukt dat overheden onmiddellijk actie moeten ondernemen om de volksgezondheid te beschermen. Dat de huidige normen voor blootstelling zijn gebaseerd op verouderde aannames.
Het ICBE-EMF benadrukt ook stappen die mensen zelf kunnen nemen om de blootstelling aan elektromagnetische velden zo laag mogelijk te houden, zoals:
-ga bedraad,
-het uit de buurt van het lichaam houden van draadloze apparaten en
-beperk het draadloos gebruik bij kinderen.

Overheid aan zet
Het ICBE-EMF benadrukt dat de overheid (lees het ICNIRP) hernieuwde veiligheidsnormen moet maken. Dat er sterke, op wetenschappelijk gebaseerde aanwijzingen zijn dat nieuwe regelgeving dringend nodig is om de wijdverbreide en toenemende blootstelling aan de draadloze straling aan te pakken!

Bronnen;
https://icbe-emf.org/new-icbe-emf-scientific-publication-concludes-cell-phone-and-cell-tower-safety-limits-are-not-protective/
https://icbe-emf.org/who-funded-study-reports-high-certainty-of-the-evidence-linking-cell-phone-radiation-to-cancer-in-animals/
https://www.stopumts.nl/doc.php/Onderzoeken/13046/New%20WHO-Funded%20Study%20Repo
Foto; https://stralingsbewust.info/wat-is-straling/
https://stralingsleed.nl/blog/straling-van-alle-draadloos-is-niet-zonder-risico-ons-lichaam-is-geen-zak-water/
https://www.encyclopedie-environnement.org/en/zoom/national-toxicology-program-study/