De wereld wordt rookvrij
Steeds meer plekken worden rookvrij en sigaretten worden op steeds minder plekken verkocht in 2024.

Verbod tot verkoop
De Rijksoverheid verhoogde op 1 april 2024 de accijns op tabak en na de verhoging kost een pakje sigaretten in 2024 gemiddeld € 11,10. Ook voor andere producten, zoals sigaren, shag, volumetabak en heatsticks* gaat de accijns omhoog.

*HEETS of HeatSticks zijn kleine staafjes (ook wel tabakssticks genoemd) met tabak die je in de houder van een IQOS en GLO apparaat doet. IQOS en Glo zijn kleine elektronische apparaten waarin de tabak verhit wordt. Bij het roken van traditionele sigaretten verbrandt tabak bij een temperatuur van 900ºC. In de IQOS wordt tabak verhit tot maximaal 350ºC. Verhitte tabak wordt ook wel ‘heat not burn’ genoemd.

Sinds 1 juli 2024 is het verboden om tabak en aanverwante producten te verkopen in supermarkten en alle horeca-inrichtingen.
De bedoeling is om in;
-2025 dat e-sigaretten alleen nog in speciaalzaken mogen worden verkocht, dat in
-2030 ook tabak niet meer verkocht mag worden in tankstations, maar alleen nog in gemaks- en speciaalzaken en in
2032: alleen nog in speciaalzaken tabaksproducten verkocht mag worden en in
-het Nationaal Preventieakkoord wil in 2040 een rookvrije generatie hebben.

Roken is de norm
In de vroege jaren ’60 is roken de norm. Roken heeft een stoer imago dat, gevoed door de reclames, overal de normaalste zaak van de wereld is. Voor de oorlog weten tabaksproducenten zelfs te verklaren dat roken goed is voor de gezondheid en zorgt voor rust in de gejaagde maatschappij. Gratis reclame, in 1945, toont duizenden gezonde, stoere soldaten uitgelaten op tanks zittend en sigaretten uitdelend aan het bevrijde en uitgelaten volk.

Jarenlang wilden wij in Nederland de boodschap niet horen dat roken schadelijk is voor de volksgezondheid en werd er volop gerookt. In 1963 was er de eerste campagne; de Aktie Niet Roken. Roken blijft echter de norm in de jaren tachtig tot erin 1990 de Tabakswet in werking treedt waar na vele jaren in juli 2024 het rookverbod uit ontstaat. Supermarkten en horeca-inrichtingen mogen geen tabak, sigaretten en aanverwante producten meer verkopen.

Mobiel verbod
Mobiele telefoons en ook tablets of smartwatches mogen in 2024 niet meer gebruikt worden in de klas. In het ziekenhuis mogen eveneens geen mobiel/smartphones gebruikt worden op de volgende afdelingen:
-Operatieafdeling;
-IC (Intensive Care) en CCU (coronary care unit/hartbewakingsafdeling);
-Spoedeisende Hulp;
-Functiegang Polikliniek;
-Neonatologie;
-Hartkatheterisatie;
-MRI (een MRI-scanner is een apparaat dat met behulp van magneetvelden en radiogolven afbeeldingen van het lichaam kan maken).

Ook is er 2024 al een waarschuwing voor mobiel/smartphone gebruik en
tips voor het verminderen van hoogfrequente straling in de slaapkamer zijn:
1.Verwijder de mobiele telefoon uit je slaapkamer, en leg hem zeker niet onder je kussen! Maak een plek om je apparaten op te laden ver van je slaapkamer vandaan.
2.Uitzicht op een zendmast buiten? Overweeg om bv. stralingswerende vitrage te plaatsen.
3. Zet de wifi-router ‘s nachts uit, en ook de wifi extenders! Overweeg een stralingsarme router aan te schaffen. Deze geeft alleen straling als je apparaten om wifi vragen, en is stralingsvrij wanneer je geen wifi gebruikt. De Eco-router heeft ook een tijdschakelaar die je kunt instellen zodat hij b.v. ‘s nachts altijd uit gaat.
4. Als je een draadloze huistelefoon hebt, dan geeft het basisstation hiervan continu straling. Zet dit dus niet in de buurt van je slaapkamer! Overweeg de telefoon te vervangen voor een Gigaset Dect-telefoon die alleen straalt als je belt. Of nog beter, koop een vaste telefoon met een snoer!
5. Schakel Bluetooth uit van apparaten als je ze niet gebruikt, bv. van telefoon, draadloze koptelefoons, of muziekinstallatie. De apparaten blijven soms actief zoeken, en een signaal uitzenden.

Tips voor verminderen van de laagfrequente (elektrische- en
magnetische) velden:

1. Koop een simpele wekker op batterijen, en dump je wekkerradio omdat deze continu een laag magnetisch- en elektrisch veld afgeeft.
2. Elektrische velden. Houd 1 meter afstand tussen je bed en alles wat elektrisch is. Dus geen (verleng)snoeren, stekkerdozen, lampen etc. onder of binnen 1 meter naast het bed. Probeer 1 meter afstand tussen je bed en de stopcontacten te houden. Zet dingen uit wanneer ze niet gebruikt worden. Trek daarbij ook de stekker uit het stopcontact. Er kan namelijk een elektrisch veld om de apparaten en om het snoer hangen als ze in het stopcontact zitten, afhankelijk van hoe om de stekker in het stopcontact zit.

!!!!!!Hoelang duurt het deze keer voor de waarschuwing er komt voor alle draadloos? Het duurde ruim 50 jaar voordat het kwam tot een ontmoedigingsbeleid/rookverbod tegen het roken. Voor het draadloos gebruik ís er in 2024 al een waarschuwing en verbod op scholen en ziekenhuizen!!!!!

Bronnen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/roken/roken-ontmoedigen#:~:text=2024%3A%20sinds%201%20juli%202024,supermarkten%20en%20alle%20horeca%2Dinrichtingen.
https://anderetijden.nl/programma/1/Andere-Tijden/aflevering/679/Hoe-de-rokers-zijn-verdreven
https://stralingsleed.nl/blog/de-wetenschapniet-in-dienst-van-de-telecom-en-de-overheidsvoorlichting-liggen-over-straling-ver-uit-elkaar/
https://www.jrseco.com/nl/10-tips-om-je-slaapkamer-stralingsvrij-te-maken/
https://stralingsleed.nl/blog/tips-om-de-elektromagnetische-velden-straling-thuis-te-verminderen/