Small cells verzorgen met sectorantennes* en Massive MIMO-antennes** het mobiele communicatienetwerk van 2023. Samen zorgen deze drie antennesoorten ervoor dat er mobiel gebeld, geappt en draadloos geïnternet kan worden.

*Sectorantennes zijn antennes die meestal bestaan uit drie witte antennepanelen op een paal of zendmast (in het verleden 2G, 3G en de 4G masten en nu de 5G zendmasten);

**Massive MIMO-antennes zijn antennes die bestaan uit meerdere antennes in een raster van tenminste 8×8 antennes met een bereik van ongeveer een kilometer.

Small cells (kleine cellen)
Small cells zijn mobiele radiotoegangspunten met een laag vermogen die werken in een spectrum met een bereik van 10 meter tot enkele kilometers. Het zijn basisstations met een laag stroomverbruik en lage kosten. Ze kunnen hoge datasnelheden bieden door dicht op elkaar te worden ingezet om een ​​hoge ruimtelijke spectrumefficiëntie te bereiken.

Small cells zijn kleine antennes die ontwikkeld zijn om, zowel outdoor als indoor, extra dekking te bieden op plekken waar veel capaciteit gevraagd wordt. Extra dekking wat betreft de draadloze mobiele dekking. Small cells worden geplaatst;
-op straatlantaarns,
-op palen,
-in abri’s,
-op verkeerslichten,
-reclame-borden,
-of aan gebouwen.

Small cells kunnen ook ingezet worden als wifi-hotspot. Voor het gebruik van small cells, is GEEN vergunning nodig.

Gemeenten móeten meewerken
Telecomaanbieders hebben dus geen vergunning nodig, gemeenten móeten instemmen met verzoeken van telecomaanbieders voor de plaatsing van deze kleine antennes (small cells). Deze nieuwe regels verplichten gemeenten om hun publieke infrastructuur, zoals bijv. lantaarnpalen ter beschikking te stellen voor de plaatsing van deze kleine 5G-antennes (de small cells), als een provider daarom vraagt. Voor deze antennes, in de vorm van kleine kastjes met een inhoud tot dertig liter, hebben telecomaanbieders dus GEEN vergunning nodig.

Plaatsing van kleine antennes (small cells )
Small cells zijn kleine antenne-installaties met een bereik van tien tot honderden meters. Ze worden zowel binnen als buiten gebruikt om een ​​klein geografisch gebied te bestrijken. Small cells worden bij voorkeur aangesloten op de bedrade backhaul (glasvezel of andere breedband internet), maar….

deze apparaten hebben ook de mogelijkheid om te werken met een draadloze backhaul (point-to-point). De huidige draadloze backhauls gebruiken microgolven van 6 tot 42 gigahertz (GHz) en 70 tot 80 GHz, ongelicenseerd (LoRaWAN en Sigfox).

Voor de werking van small cells moeten deze zijn verbonden met de backhaul van een operator. De backhaul is de verbinding van de antenne naar het core netwerk. Dit gebeurt normaal via een glasvezelnetwerk, maar deze netwerken zijn niet altijd beschikbaar door de veelzijdige inzetbaarheid van small cells en de apparaten (de draadloze small cells) hebben dan ook de mogelijkheid om te werken met een draadloze backhaul (point-to-point).

Soorten small cells
Small cells kunnen worden onderverdeeld naar verschillende soorten cellen op basis van hun bereik, aantal gebruikers en vermogen (Watt). Op basis hiervan worden de kleine cellen (small cells) onderverdeeld in;

Type kleine cel Bereik in meters / Km Gebruik gevallen
1 Femtocel tot 10 meter  klein kantoor of thuis
2 Picocel tot 200 meter  winkelcentra of grote kantoren
3 Microcel

4 Metrocel

tot 2 kilometer

tot minder dan 100 meter

dichtbevolkte gebouwen

stedelijke locaties.

 

Ad. 1. Femtocells zijn de kleinste kleine cellen en worden vaak gebruikt door mobiele operators als signaalversterkers. Ze zijn eenvoudig te installeren en te bedienen en kunnen rechtstreeks door de klant worden beheerd. Femtocells zijn eigendom van mobiele operators, maar kunnen rechtstreeks naar de klant worden gestuurd om dekkingsproblemen thuis of in kleine kantoren op te lossen. Femtocells maken deel uit van het hoofdnetwerk van een mobiele operator en hebben een bereik tot 10 meter.

Ad. 2. Picocells zijn kleine cellen met een bereik tot 200 meter. Het zijn kleine krachtpatsers voor mobiele operators, omdat ze kunnen fungeren als sterke minibasisstations om klanten extra capaciteit en dekking te bieden. Picocells kunnen worden gebruikt in gebouwen als winkelcentra ‘s en kantorenterreinen om dekkings- en/of capaciteitstekorten op te vullen. Ze zijn een perfecte oplossing in situaties waar gerichte dekking nodig is in een relatief klein gebied met veel mobiele gebruikers, bijvoorbeeld winkelcentra, treinstations, kantoren, etc.

Ad. 3. Microcellen zijn de grootste kleine cellen die een veel groter geografisch gebied beslaan dan femtocellen en picocellen. Zij hebben de meest uitgebreide actieradius, ongeveer 2 kilometer. Microcellen kunnen naast de macrocellen capaciteit en dekking toevoegen aan het mobiele netwerk.

Ad. 4. Macrocellen hebben een bereik van tientallen kilometers en moeten op een hoogte worden gemonteerd vanwaar ze (meestal) vrij zicht hebben op het gebied dat ze bedienen. Deze cellen hebben speciale locaties met voldoende stroomvoorziening nodig, en meestal betaalt de exploitant huur voor deze locaties. Macrocellen vormen de belangrijkste laag van cellulaire dekking binnen een geografisch gebied.

Bronnen;
https://www.stratix.nl/wp-content/uploads/2019/05/SmallcellsenmassiveMIMO-eenverkenning_DEF.pdf
Foto; https://www.hrgreen.com/blog/fcc-small-cell-order-updates/
https://commsbrief.com/what-are-cells-in-mobile-communications/
https://www.stratix.nl/massive-mimo/
Foto; https://forum.huawei.com/enterprise/en/massive-mimo/thread/656041-100305?page=2
https://ieeexplore.ieee.org/document/7790360