De multibandfrequentieveiling moet nog beginnen, maar het telecombedrijf Vodafone/Ziggo kan 5G al aanbieden sinds 28 april 2020, op de bestaande 1800 megahertz (MHz)-spectrumband. Klanten kunnen vanaf 29 april via My Vodafone met een smartphone geschikt voor 5G, zelf 5G activeren op hun abonnement voor € 2,- per maand extra. De 1800 MHz frequentieband is al gebruikt bij 2G en 4G en met behulp van de technologie van Ericsson (een Zweedse fabrikant van telecommunicatieapparatuur) kan Vodafone het bestaande 1800 MHz-spectrum verdelen tussen 4G en 5G. Deze vorm van spectrumdelen maakt het mogelijk om de latency met 30 procent te verbeteren en de datasnelheid te verhogen en geschikt te maken voor 5G.
4G techniek wordt 5G techniek
Het huidige 4G-netwerk met Ericsson apparatuur is zodanig ingericht dat de 4G- en 5G-protocollen naast elkaar kunnen bestaan in de 1800 MHz-frequentiebanden die het bedrijf al heeft. Via spectrumdelen (Dynamic Spectrum Sharing of DSS) kan een passend apparaat (zoals de smartphone) het spectrum gebruiken via 5G. Buiten het 5G-dekkingsgebied schakelt het toestel automatisch over naar 4G.
Multibandfrequentieveiling
Vodafone/Ziggo is een van drie deelnemers van de multibandfrequentieveiling die voor de tweede helft van juni 2020 gepland staat. Geveild worden er de frequentiebanden:
-700 megahertz (MHz);
-1400 MHz;
-2100 MHz.
Over de 26 gigahertz (Ghz) band, die Europa eist, heerst over het verdeelbeleid in Nederland nog verdeeldheid en de veiling van de 3,5 GHz band wordt in 2022 verwacht. Andere deelnemers aan de multibandveiling waar met zekerheid gezegd kan worden dat ze meedoen zijn:
-KPN;
-T-mobile.
Met een omweg toch eerder 5G door spectrumdelen
Vodafone/Ziggo omzeilt de multibandfrequentieveiling voor de uitrol van 5G, door de bestaande 4G-frequenties óók voor 5G te gebruiken met een op maat gemaakte techniek. Deze techniek heet ‘spectrumdelen’ en wordt mogelijk gemaakt door samen met netwerkpartner Ericsson, (een Zweedse fabrikant van telecommunicatieapparatuur) continu te blijven investeren in het “GigaNet”. Het slimme, snel klaar voor de toekomst netwerk voor o.a. ‘slimme steden’ (internet der dingen) en met een downloadsnelheid tot wel 1 gigabit (Gbit). De afgelopen jaren heeft Vodafone/Ziggo de mobiele 4G masten al gemoderniseerd en volgehangen met netwerkapparatuur die voorbereid is op de komst van 5G door het 4G+ netwerk. Omdat de combinatie van de 700 megahertz, 3,5 gigahertz en 26 gigahertz nog niet mogelijk zijn in Nederland, wordt 5G aangeboden op de uitgebalanceerde techniek van 4G, middels het spectrumdelen. In andere landen, waaronder België en Duitsland, gebeurt dat eveneens.
Van 4G naar 5G door Dynamic spectrum sharing (DSS) of spectrumdelen
Dynamic spectrum sharing (DSS) of spectrumdelen
Spectrumdelen ofwel ‘Dynamic Spectrum Sharing’ (DSS), is een techniek waarmee het mogelijk is voor een toestel om hetzelfde spectrum te gebruiken voor zowel 4G- als 5G-verbindingen. Het netwerk kiest daarbij razendsnel voor 4G of 5G. Is een gebruiker buiten het 5G-dekkingsgebied, dan schakelt het apparaat automatisch over naar 4G. Voor 5G ontvangst is echter wel een 5G smartphone vereist.
Vodafone gebruikt de techniek op de 1800MHz-band en biedt sinds 28 april 2020 dekking in grofweg de helft van Nederland en eind juli 2020 in heel Nederland.
Nu al bij Vodafone/Ziggo
Met het oog op de digitale toekomst zet Vodafone/Ziggo in 2020, vóór de multibandveiling, al een stap naar 5G in Nederland. Eind april 2020 wordt 5G in meer dan de helft van Nederland geactiveerd. In de periode tot eind juli wordt er stapsgewijs uitgebreid tot een landelijke 5G-dekking. Daarnaast zijn er 18 locaties met een experimentele vergunning en 208 locaties met een bijzondere vergunning.
Bijzondere vergunning
Een bijzondere vergunning is een vergunning voor 1 specifieke locatie voor het aangegeven spectrum. Bij de bijzondere vergunningen zijn steeds een of meerdere stukjes van 0,05 GHz in de frequenties tussen 3,41 GHz en 3.795 GHz aangegeven.
Experimenteervergunningen
18 experimenteervergunningen zijn door het Antennebureau (informatiebureau van de Rijksoverheid) verleend in 2019 (waaronder drie landelijk), die een jaar geldig zijn. Frequenties van 700 MHz, 2300 MHz, 3,5 GHZ en 26 GHz. Bij experimenteervergunningen voor 5G kunnen andere bandbreedtes en/of andere zendvermogens gebruikt worden dan bij bestaande zendvergunningen. Ook T-Mobile verwacht dit jaar een landelijk dekkend 5G-netwerk te hebben. In Den Haag staan al 5G-antennes en de KPN heeft op een aantal locaties al kleinschalige 5G-netwerken. Deze worden o.a. gebruikt voor 5G-proeftuinen waaronder die in Drenthe, Helmond, Eindhoven, Amsterdam-Zuidoost en Pernis. Bovendien zijn al veel antennes voorbereid op 5G die gereed zijn om uitgerold te worden.
Satellieten
En alle satellieten in de ruimte die 5G moeten gaan verzorgen? Na een optelsom van bedrijven die satellieten al in de ruimte hebben en/of van plan zijn, een totaal van goed 50.000 satellieten? Zijn het gekkies die dit goedkeuren? Zijn het gekkies die gebruik gaan maken van de 5G techniek? Voor mij wel.
https://www.speedtest.net/nl/ookla-5g-map?fbclid=IwAR2cB5NpjL7YDtgRRUBhmO1v2Sx5eGTF9BZ7ihV5jUYgPds8JmTyB5giZzQ
https://www.vodafoneziggo.nl/nieuws/vodafone-start-met-5g-nederland/
https://www.vandelentelecom.nl/nieuws/vodafone-5g/
https://www.computable.nl/artikel/nieuws/mobility/6920645/250449/vodafone-laat-nederland-ruiken-aan-5g.html
https://tweakers.net/nieuws/166626/kpn-zal-5g-geen-frequenties-laten-delen-met-4g-zoals-concurrent-vodafone.html
https://www.everythingrf.com/community/what-is-dynamic-spectrum-sharing-or-dss
https://4gmasten.nl/nieuws/39-5g-nieuws/597-5g-new-radio De overzichten zijn verdwenen en zijn zogenaamd: niet meer actueel en is de kaart opgeschoond!
Reacties door Ria Luttikhold