Komen de klachten van de elektromagnetische velden van de zendmasten die in 2020 zijn geplaatst of geüpgraded zijn? Van de zendmast enkele huizen verderop die er plotseling is neergezet?

Voorgeschiedenis
De 4G zendmasten zijn landelijk in werking gezet in 2017. Een techniek voor de mobiele communicatie die volgt op de 2de, 3de en 4de Generatie voor de mobiele communicatie. De meeste 4G zendmasten maakten al snel gebruik van de 4G+. Deze techniek, van 4G+, wordt officieel in april 2020 langzaam omgezet in Nederland naar 5G.  5G gaat in Nederland vanaf april 2020 werken op de volgende frequenties:
-700 megahertz (MHz)-band;
-1400 MHz-band. De 1400 MHZ-band heeft een aanvullende frequentie voor de 800 MHz-band, die ingezet wordt voor 5G;
-2100 MHz-band. Frequenties die gebruikt zijn voor 3G en 4G en die gebruikt kunnen worden voor 5G.

De bovenstaande frequenties worden gebruikt als voorloper van de uiteindelijke frequenties die gelden voor alle lidstaten van de Europese unie en in Nederland in 2022 beschikbaar zullen zijn (op al veel plekken worden deze frequenties getest met een bijzondere vergunnen van het Agentschap Telecom). De frequenties die gebruikt worden voor 5G op Europees niveau zijn de:
-700 megahertz (MHz). Deze frequentieband is vooral geschikt voor toepassingen voor Internet of Things (IoT);
-3,5 gigahertz (GHz). De meeste draadloze apparatuur is geschikt voor deze frequentieband;
-26 gigahertz (GHz). De 26 GHz-band kan hoge datasnelheden ondersteunen.

4G+ en 5G maken gebruik van radiogolven, net als 2G, 3G en 4G, maar in de hoogste regionen van de radiogolven namelijk van:
-Very high frequency (VHF);
-Ultra high frequency (UHF);
-Super high frequency (SHF).

Met golflengtes van 1 meter tot 10 centimeter en frequenties van 30 megahertz (MHz) tot 30 gigahertz (GHz).

4G+ en 5G maken eveneens gebruik van:
-Microgolfstraling met golflengten van 1 centimeter tot 10000 millimeter en frequenties van 0,3 GHz tot 300 GHz.

5G gaat in 2022 gebruik maken van:
Infraroodstraling met golflengten van 780 nanometer tot 1 millimeter en frequenties van 0,3 GHz tot 394 terahertz (THz). In het infrarode deel van het spectrum worden drie spectraalbanden onderscheiden, namelijk:
-nabij-infrarood (NIR) met golflengten van 0,78 micrometer (µm) tot µm;
-middel-infrarood (MIR) met golflengten van 3 µm tot 50 µm;
-ver-infrarood (FIR) met golflengten van 50 µm tot 1000 µm;

Laserlicht. Het licht van een laser ligt, in tegenstelling tot de meeste andere lichtbronnen die in allerlei richtingen licht uitzenden, in een breed spectrum van golflengten en fasen. Een laser geeft een lichtbron (laserstraal) die een smalle coherente* bundel licht geeft en zijn elektromagnetische stralen met één golflengte (monochroom licht). De golflengte varieert van een nanometer (nm) tot soms zelfs minder dan een femtometer (fm). Laserlicht kan golflengten hebben die horen bij infraroodstraling, zichtbaar licht of ultraviolet.

*Coherentie is de mate van mogelijke interferentie. Interferentie (letterlijk storing) is de samen- of tegenwerking van verscheidene millimetergolven op dezelfde tijd en plaats (coherentie).

Na de uitrol van 5G meer klachten gemeld
Al officieel 5% van de Nederlanders is elektrogevoelig gemaakt bij de uitrol van 2G en 3G en na de uitrol van 4G+ melden veel elektrogevoelige mensen toenemende jeuk en verbrandingsverschijnselen. In 2019 is er een landelijke uitrol van 5G op de technieken van 4G+. Rond eind april 2020 stelt Vodafone het nieuwe, snellere netwerk beschikbaar in ruim de helft van Nederland en stijgen de klachten. Klachten als:
-moeite met ademhalen;
-pijn op de borst;
-pijn tussen de schouderbladen;
-spierkrampen tot bijna niet meer kunnen lopen;
-moeilijk schrijven of typen;
-blaasjes op de lippen, dikke tong en droge mond;
-jeukende schilfers op de voeten en handpalmen;
-spontane bloedneus;
-jeukende hoofdhuid en dof, stro-achtig haar;
-overmatig zweten als reactie van een oplopende temperatuur in het lichaam;
-jeuk met vreemde rode vochtblaasjes die bij het kapot krabben de jeuk laten verdwijnen;
-hoofdpijn;
-slecht slapen;
-doodmoe;
-tinnitus (piep in de oren).

Wat te doen om acuut de klachten te minderen?
De bestaande zendmasten worden massaal geüpgraded en veel mensen en kinderen reageren in 2020 met een of meerdere van deze klachten waar veel artsen niets mee kunnen. Wat kunnen we dan zelf doen om zeker te weten of de elektromagnetische velden een rol spelen? Als eerste de flink storende elektromagnetische velden in eigen huis elimineren zoals de:


-DECT-telefoon. De handige thuistelefoon die de vaste telefoon heeft vervangen. Een telefoon waarvan de oplader straalt alsof het zendmast is, zo hoog en dat in je eigen woning. Schakel de draadloze DECT-telefoon zeker  ‘s nachts uit of vervang deze, wanneer mogelijk, door de ‘oude’ huistelefoon aan draad. Kies anders een Eco-DECT met een Ecomodus Plus-optie. Dit type straalt alleen als er gebeld wordt: https://www.jrseco.com/nl/pcat/stralingsarme-eco-dect-telefoons-gigaset/. Denk ook aan de aan de DECT-babyfoon die continu straling afgeeft;


Schakel het draadloos internet (wifi) uit en zet de wifi alleen aan als er wordt geïnternet. Soms zit hier een knop voor op de modem of gebruik een tijdschakelaar of installeer een Eco wifi router * die alleen straling geeft als de wifi gebruikt wordt.

*Wil je iets opzoeken op de telefoon, zet dan het schuifje van de Eco-wifi-router aan. De Eco-router “luistert”, gaat aan en je hebt wifi. De Eco wifi-router is 100% stralingsvrij in standby en heeft ook de mogelijkheid om op bepaalde tijden volledig automatisch uit te schakelen. Zelfs als de wifi actief is, heeft de Eco-router een 90% lagere pulsfrequentie dan een gewone router: https://www.jrseco.com/nl/

 -Gebruik de mobiele telefoon niet, of zo weinig mogelijk en draag de mobiel NIET op het lichaam. Bel met  de luidsprekerstand, gebruik een oortje zonder bleutooth of stuur een sms. Schakel ’s nachts de mobiel, smartphone en/of  tablet helemaal uit;


-Wekker nodig? Gebruik een wekker op een batterij (de analoge reiswekker of de ouderwetse bellenwekker (bij de HEMA beide onder een tientje);


-schakel de elektrische apparatuur op de slaapkamer uit  (stekker eruit) of schakel de groep in de meterkast voor de slaapkamer uit, wanneer mogelijk.  Denk aan waterbedden, elektrisch verstelbare bedden, elektrische dekens en de TV (wanneer van toepassing). Leg een zaklamp naast je bed voor wanneer het nodig is een lichtje;


-Zet (licht)dimmers vol aan of uit en gebruik de ouderwetse gloeilamp of een eco-halogeenlamp. Andere verlichting geeft ‘vuile stroom’ (netvervuiling)*. De ouderwetse standaard gloeilampen zijn nog te bestellen en niet duur: https://www.gloeilampgoedkoop.nl/gloeilampen/standaard-gloeilampen.html

 * vuile stroom is dat de normale ‘schone en mooi golvende’ sinusvormige spanningsboog van het elektriciteitsnet, verstoord wordt en veranderd in een hokkig vierkant patroon, doordat de voedingseenheden op onregelmatige manier stroom teruggeven aan de elektriciteitsleiding, omdat energiezuinige apparaten hapjes stroom pakken. De spannings- en stroompieken lopen zogezegd ‘uit de pas’.

-Scherm als snelle oplossing muren van buren af met reddingsdekens (isolatiedekens). Als je hiervan minimaal 3 lagen over elkaar doet kun je hele oppervlaktes stralingswerend maken, zoals muren en ramen. Het werkt niet zo goed als stralingwerende muurverf en folie, maar om uit te proberen zijn ze ideaal. Als het de klachten namelijk verminderd is het zaak om de reddingsdekens te vervangen door stralingswerend verf, -folie of – gordijnen. Informeer wat het meest geschikt is en zoek hulp.

https://www.vitalitools.nl/elektromagnetische-velden-meten-en-verminderen
https://www.vemes.nl/
https://schooneveldadvies.nl/