12 mei 2020, Utrecht – ANBO en SeniorWeb gaan vanaf 12 mei 2020 tienduizend ouderen blij maken met een slimme speaker, zodat zij kennis kunnen maken met deze draadloze technologie. Denken ANBO en SeniorWeb nu echt dat het helpt om de buitenwereld binnen te halen in deze lastige tijd waarin veel ouderen – ondanks de versoepelingen – aan huis zijn gekluisterd en weinig bezoek ontvangen? Het zijn juist deze kunstmatige elektromagnetische velden in de kamer brengen waarvan onze ouderen als de kwetsbare groep zijn gebombardeerd en onze jonge kinderen.

Kwetsbare groep
Er zijn al veel onderzoeken gedaan die hebben aangetoond dat elektromagnetische straling schadelijke effecten kan hebben op de gezondheid van mensen, dieren en de natuur. Het menselijk lichaam functioneert op basis van lichaamseigen elektromagnetische velden (frequenties). Deze natuurlijke signalen en de kunstmatige velden hebben een wisselwerking met elkaar (interferentie), waardoor lichaamsfuncties verstoord kunnen raken. Met name kinderen, zieke mensen, ouderen en hooggevoelige mensen zijn extra kwetsbaar.

SeniorWeb en ANBO zorgen er met steun van Google* voor dat ouderen kunnen kennismaken met spraaktechnologie van een slimme speaker. Uit het onderzoek van ANBO blijkt namelijk dat slechts 18 procent bekend is met een slimme speaker. Er is nog een wereld te winnen voor de ouderen, vinden ze want met zo’n speaker kunnen mensen bellen, muziek luisteren of een spelletje doen. Het geeft afleiding en zorgt ervoor dat mensen op een laagdrempelige manier online actief kunnen zijn.

Behoefte
Uit een peiling van ANBO onder 4900 ouderen blijkt dat 35 procent van hen sinds de coronacrisis meer gebruik maakt van internet. Mensen gaan online om met anderen te kunnen beeldbellen, online boodschappen te doen, gebruiken vaker sociale media en doen graag online een spelletje. Negentig procent van de ouderen geeft aan elke dag online actief te zijn. Zeker nu ze door het coronavirus minder bezoek krijgen en niet naar hun wekelijkse activiteiten kunnen gaan.

Over de peiling
Aan de peiling van ANBO deden 4900 mensen mee. Daarvan was ruim 90 procent 65 jaar of ouder. Van de respondenten was 55 procent man en 45 procent vrouw.

Initiatief van Project Zilver
Op https://www.anbo.nl/actie-google-nest staat alle informatie. Deze actie is geïnitieerd vanuit Project Zilver: een samenwerking van Novum (het Innovatielab van de Sociale Verzekeringsbank), Google, Achmea, ondernemer Maarten Lens-FitzGerald en ANBO. Project Zilver is opgericht om ouderen te stimuleren spraaktechnologie te gebruiken.

Voorwaarden
Google heeft voor deze actie 10.000 Google Nest speakers beschikbaar gesteld.
De ontvanger van de speaker moet wel een Google-account hebben wifi hebben en een smartphone (Android of iPhone) nodig om de speaker te kunnen gebruiken met apps om de opdrachten te kunnen uitvoeren. De aanvraag verloopt via de Google Store.

Wat is een slimme speaker?
Een slimme speaker is een apparaat voor in huis. Bijvoorbeeld voor in de woonkamer. Het apparaat ziet er meestal uit als een kleine moderne luidspreker (speaker). Slimme speakers zijn spraakgestuurd wat inhoud dat ze een gesproken opdracht nodig hebben door er tegen te praten. De Google Nest Mini maakt gebruik van de Google assistent*.

* De Google Assistent is een slimme, stemgestuurde hulp welke in augustus 2018 ook Nederlands kon verstaan. Zo kan een slimme speaker;
het nieuws voorlezen. Zeg het commando: “Hey, Google, praat met de NOS”  en het nieuws is te horen;
-gebruik van de wekdienst;
-helpen met vragen over  verschillende ziekten en medicijnen middels een speciale app op de smartphone.  Ook kun je met de app een wekker instellen, die je helpt herinneren wanneer je je medicijnen moet innemen (Pillie de Pillenservice);
-verbinding maken met de mensen om je heen middels  de app Emma Zorgt: “Hey Google, praat met Emma Zorgt”;
-slimme lampen aan/uit zetten;
-slimme thermostaat regelen: verwarming warmer of kouder;
-boodschappenlijst bijhouden;
-weersvoorspelling voorlezen;
-verkeersbericht voorlezen;
-muziek afspelen (via Spotify).

Maar zijn onze ouderen niet de kwetsbare groep?

De gigantisch volle zendmast in Varsseveld naast het woonzorgcentrum en verpleeghuis de Bettekamp (2016)

De ouderen onder ons, zijn officieel een kwetsbare groep. Een groep die hard getroffen is door de maatregelen van de intellectuele lockdown om het Coronavirus niet verder te verspreiden.  De ouderen in zorgcentra’s, die nu een gratis draadloze Google Mini Web krijgen aangeboden wonen heel vaak al in de nabijheid van veel behangen zendmasten met hun legio aan antennes. Apparaten die reukloze, onzichtbare en onhoorbare elektromagnetische velden generen worden maar bij zorgcentra’s neer gezet zodat er nog enige verdiensten uit te halen valt voor de eigenaar van een zorgcentrum.  Maar worden de wetenschappelijke tegenstrijdigheden over deze elektromagnetische velden gewoon vergeten door de ANBO en Seniorweb vergeten? Of is het een manier van Google om maar iedereen afhankelijk te maken van het zogenaamde gemak van 5G?

 Nodig voor de Google Nest Mini
De Google Mini Web is draadloos en heeft andere draadloze apparaten om te kunnen werken zoals:
-wifi;
-bleutooth;
-antenne-installatie (zendmast).

Wifi
De Google Nest Mini werkt met wifi. Wifi is een techniek die draadloos data verzendt en ontvangt en via een modem, op 2,4 gigahertz (GHz) of 5 GHz. Deze frequentie geeft 2,4 of 5 miljard trillingen per seconde waar iemand die voor meer dan de helft bestaat uit water, van mee gaat trillen en lichaamseigen trillingen gaat verstoren (interferentie). Het zijn elektromagnetische velden of trillingen, in het hoogste gebied van de radiogolven*, waarvan de wetenschap niet zeker is of het de gezondheid schade berokkend of niet. De overheid vindt dat er geen bewijs is dat het schade berokkend aan de gezondheid maar heeft ook geen bewijs dat het géén biologische schade geeft aan een mensenlichaam.

*Het hoogste gebied van de radiogolven;
-Very high frequenty (VHF) van 30 megahertz (MHZ) tot 300 MHz;
-Ultra high frequeny (UHF0 van 300 MHz tot 3000 MHz;
-Super high frequency (SHF) van 3 gigahertz (GHz) tot 30 GHz.

                                                                                                    Bleutooth logo

Bleutooth
Bluetooth is een open standaard voor draadloze verbindingen tussen apparaten op korte afstand. Belangrijke toepassingen zijn het verzenden van bestanden tussen apparaten zoals computers en mobiele telefoons, het zenden van een document of afbeelding van een computer naar een printer, het zenden van toetsaanslagen van een toetsenbord naar een computer, het zenden van een afbeelding van een scanner naar een computer, het zenden van geluid naar een draadloze koptelefoon, bluetooth-speaker of autoradio. Bluetooth is een radioverbinding in de 2,4 tot 2,485 GHz band, in het frequentiegebied van de Ultra high frequency (UFH). Ook alle smartphones en tablets hebben bluetooth. Voorbeelden van bleutooth gebruik zijn tussen de:
-laptop en een printer;
-smartphone en een koptelefoon;
-smartphone en een carkit;
-smartwatch en een smartphone;
-spelcomputer en een controller;
-tablet en een toetsenbord.

Als een apparaat een bluetooth-functionaliteit heeft, zoals de Google Nest Mini, staat dat vermeld in de specificaties (in de gebruiksaanwijzing of de productpagina op internet). Soms kun je het ook op het product zelf zien. Dan staat er een bluetooth-logo op.

Zendmast
Een zendmast is nodig voor het plaatsen van antennes en andere zendapparatuur (straalverbindingen) waardoor de mast signalen kan zenden en ontvangen. Opvallend veel zorgcentra in Nederland hebben een grote vette mast in de nabijheid van de gebouwen staan. In Varsseveld (Gelderland) staat naast het woonzorgcentrum en verpleeghuis de Bettekamp een zendmast voor de draadloze communicatie met in 2020:
-3x een 4G+ zendmast*;
-ontvangst voor het Internet der dingen (IoT);
-4 vaste verbindingen met 2x 31.899 GHz, 24.982 GHz en 39.186 GHz verbinding, naast alle 2G en 3G antennes.

*4G+ zendmast.
Het 4G-netwerk is in 2016 geüpgraded naar 4G+ en actief gemaakt in heel Nederland. 4G+ is de tussenvariant van 4G en 5G en wordt ook wel 4,5 G genoemd. Om 4G+ aan te kunnen bieden is er minstens 4G nodig op twee frequentiebanden. Waar 4G dus de 800 en 1800 megahertz (MHz) frequenties gebruikt, combineert 4G+ deze met de 10 MHz van de 800 Mhz frequentie en met de 20 MHz van de 1800 Mhz frequentie. Deze gecombineerde 30 Mhz bevat 6 blokken van 5 MHz terwijl gewoon 4G maar 4 blokken heeft. Is er eenmaal een vergunning dan is alleen maar nodig om de antennes geschikt te maken voor 5G.

**De 800 MHz-frequentieband, die gebruikt wordt bij 4G+ is een deel van het elektromagnetische spectrum en omvat de frequenties 790 tot 862 MHz. Het valt in de hoogste categorie van de Radiostraling (RF) als Ultra high frequency (UHF).  Het maakt gebruik van microgolven die een golflengte hebben van 1 centimeter (bij een frequentie van 300 megahertz (MHz) tot 1 millimeter (bij een frequentie van 300 gigahertz (GHz). Ook bij de activering van 5G worden voorlopig deze microgolven gebruikt totdat de weg vrij is gemaakt voor 5G met de normen die Europa wil de:
-700 megahertz (MHz). Deze frequentieband is vooral geschikt voor toepassingen voor Internet of Things (IoT);
-3,5 gigahertz (GHz). De meeste draadloze apparatuur is geschikt voor deze frequentieband;
-26 gigahertz (GHz). De 26GHz-band kan erg hoge datasnelheden ondersteunen en werkt met een laserstraal.

https://www.consumentenbond.nl/smarthome/google-nest-mini