Mobiel internet 5G kan weersatellieten blokkeren
5G kan ertoe leiden dat weersatellieten slechter gaan werken, met name het voorzien van zware stormen kan gevaar lopen. Die alarmerende waarschuwing komt in 2020 van een grote groep internationale meteorologen. Brian Donegan, meteoroloog van weather.com, zei: “De vijfdaagse orkaanprognoses zijn in 2020 nauwkeuriger dan voorspellingen van 25 jaar geleden. Het zou vreselijk zijn om te zien dat deze enorme verbeteringen een grote stap terug doen”.

Het hoofd van het National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) waarschuwt om niet te veel frequenties beschikbaar te stellen voor 5G. De NOAA is de Amerikaanse evenknie van het KNMI. Voor het snellere 5G worden overal ter wereld radiofrequenties verkocht die tot nu toe gebruikt werden door meteorologen. “Het kan het gaan om leven en dood, doordat de vele 5G satellieten ertoe kunnen leiden dat de weersatellieten slechter gaan werken en met name het voorzien van zware stormen ernstig gevaar loopt”. Orkanen, tsunami’s, tornado’s, aardbevingen en overvloedige regenval waar niet nauwkeurig voor gewaarschuwd kan worden.

Belang van een correcte weersverwachting
Weersverwachtingen zijn van levensbelang. Denk bijvoorbeeld aan tropische stormen en orkanen. Hoe eerder men deze kan verwachten, hoe meer mensen in veiligheid gebracht kunnen worden. Of in de lucht- en scheepvaart, toerisme, agrariërs en watermanagers, overal is zo correct mogelijke weersverwachting nodig.

Weersatellieten
Er zijn twee hoofdtypen meteorologische satellieten:
-geostationaire;
-polair cirkelende satellieten.

Geostationaire weersatellieten
Geostationaire of geosynchrone weersatellieten cirkelen om de Aarde boven de evenaar op hoogten van 35.880 kilometer. Dat doen ze net zo snel als de eronder roterende aarde. Door deze beweging blijven zij stationair met betrekking tot de roterende Aarde en kunnen zo beelden van de helft van het aardoppervlak, met hun visuele en infrarode sensoren onophoudelijk registreren of overbrengen. De nieuwsmedia gebruiken de geostationaire foto’s in hun dagelijkse weerpresentatie als enige beelden.

Polair circelende weersatellieten
Polair cirkelende weersatellieten omcirkelen de Aarde op hoogten van 720 tot 800 km in een ononderbroken vlucht van noord naar zuid grofweg van pool tot pool.

5G satellieten
Naast de uitrol van 5G wereldwijd op de grond, zijn er bedrijven die via satellieten 5G aanbieden aan landen, waar de aanleg van 5G op de grond, niet mogelijk is. Om iedereen (ook mensen die dat niet willen!) op de wereld tóch de mogelijkheid geven om 5G te ontvangen. SpaceX (een Amerikaans bedrijf voor ruimtetransport, gevestigd in Hawthorne, Californië) wil in totaal brengt 42.000 tot 42.000 satellieten (Starlink v0.9), rondom de aarde brengen, die gebruik maken van de V-band*, die van 40 tot 75 gigahertz (GHz) gaat. Deze satellieten moeten gaan opereren op zeer lage hoogtes in een baan om de aarde tussen 335 en 346 kilometer. 24 mei 2019 zijn de eerste zestig satellieten voor draadloos internet in een baan om de aarde gebracht. Als een trein in de donkere nacht waren de zestig satellieten te zien in Nederland. De eerste hap satellieten die gaan zorgen om het draadloos internet wereldwijd voor iedereen mogelijk te maken. Andere bedrijven die dekking uit de ruimte aanbieden zijn:
-OneWeb;
-Telesat;
-Amazon;
-Facebook;
-LeoSat BV, samen met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.
*V band: De V-band is een standaardaanduiding voor een frequentieband in het microgolfgedeelte van het elektromagnetisch spectrum van 40 tot 75 gigahertz (GHz).


Vervuiling in de ruimte door 5G satellieten.

5G bedreigt de weermetingen
Zorgwekkende berichten zijn er in 2020 over de toekomst van de weersverwachting en dat heeft alles te maken met het nieuwe 5G netwerk. Met verstand nadenken geeft aan dat de betrouwbaarheid van de weersverwachting met 30% omlaag kunnen gaan, omdat 5G gebruik gaat maken van hogere frequenties dan 4G. 4G zit op andere frequenties dan 5G en stoort daarom weersatellieten niet. 5G, met gebruik makend van de 24 gigahertzband* doet dat wel. De weerssatellieten waarmee waterdamp wordt waargenomen, gebruiken dezelfde frequentie als 5G en dat gaat elkaar verstoren. Het signaal waarmee waterdamp wordt gezien, zal verdrinken in de ‘herrie’ van 5G.

*24 GHz- band is een deel van het Super High Frequency (SHF/microgolf) radiospectrum met een frequency van 3 gigahertz (GHz) tot 30 GHz. Waterdamp zendt een zwak signaal uit met een frequentie van 23,8 GHz** en de 5G-satellieten maken gebruik van de frequentie tussen 24.25 en 25.25 gigahertz.

**Bij ongeveer 23,8 GHz zenden waterdampmoleculen een kleine hoeveelheid straling uit, een van de beste manieren om op afstand het atmosferische watergehalte waar te nemen dat wolken en stormen voedt. Omdat lucht op die frequenties transparant is, kunnen sensoren die zijn bevestigd aan de satellieten die gegevens verzamelen van alle niveaus van de atmosfeer. Een cruciale input gevend aan de bekende 7-daagse weersvoorspellingen en eveneens aan het voorspellen van de kracht van orkanen en waar ze aan land zullen komen. Een langdurig waterdamprecord kan bovendien ook helpen bij het nauwkeurig bepalen van klimaat- veranderingsmodellen

Nauwkeurigheid
Door de komst van het 5G-netwerk raakt onze atmosfeer vervuild met veel radiogolven, millimetergolven en infrarode golven. Dit heeft gevolgen voor voorspellingen op aarde.

Wat willen we: sneller internet of goede weersverwachtingen?
Het weer is zoveel meer dan alleen de dagelijkse weerberichten waar veel mensen naar kijken. Een dramatische terugval van de betrouwbaarheid van de weersverwachtingen kan grote gevolgen hebben. Iets waar veel meteorologen zich op dit moment zorgen om maken. De lange termijn verwachting worden veel onzekerheid waar niemand op zit te wachten. De vraag is dan ook: waar kis je voor? Snel mobiel internet of zo goed mogelijke weersverwachtingen?

Bronnen:
https://www.sciencemag.org/news/2019/08/forecasters-fear-5g-wireless-technology-will-muck-weather-predictions?fbclid=IwAR0UdsiE1TwKs7zJdIAsriiD209iWi1uZsBxie9_Kmn9vhGHjTlHTZKBkrA

Weather experts call for further dialogue to limit 5G impact on weather forecasting


https://www.alpenweerman.nl/meteorologen-maken-zich-zorgen-om-de-weersverwachtingen/
https://www.stopumts.nl/doc.php/Artikelen/11994/mobiel_internet_5g_kan_weersatellieten_blokkeren

Meteorologen en NASA waarschuwen dat 5G-frequenties interfereren met waterdamp, minder nauwkeurige weersvoorspellingen


https://www.buienradar.nl/nederland/weerbericht/weernieuws/4718511
https://www.wired.com/story/5g-networks-could-throw-weather-forecasting-into-chaos/