Verschillende soorten natuurlijke straling worden onderverdeeld in 2 categorieën: straling met een lage energie (bestaan uit elektromagnetische golven met een lage energie en kan hierdoor niet ioniseren) en straling met een hoge energie (ioniserende straling). Ioniserende straling wordt in de volksmond ook wel ‘radioactieve straling’ genoemd.

Ioniserende straling is schadelijk voor mensen en bewezen kankerverwekkend. Zo luidt het wetenschappelijke oordeel van het International Agency for Research on Cancer (IARC). Want aan ioniserende straling zijn risico’s verbonden, zelfs bij de laagste intensiteit, en de nadelige effecten stapelen zich in de loop van de tijd op. Langdurige blootstelling brengt dezelfde risico’s met zich mee als korte blootstelling aan ioniserende straling. Het risico hangt af van de intensiteit van de straling, de bron, de duur, de blootstelling en de aard van de organen en weefsels die aan de straling worden blootgesteld.

Niet- ioniserend straling kan ook kunstmatig worden geproduceerd. Niet-ioniserende straling, ook wel elektromagnetische velden genoemd. Deze niet-ioniserende straling komt bijvoorbeeld vrij bij zendmasten en mobiele telefoons. Niet-ioniserende straling staat als niet-kankerverwekkend te boek omdat het de elektromagnetische golven ontbreken om voldoende energie te geven om moleculaire verbindingen te verbreken. Daardoor zouden ze geen schade kunnen toebrengen aan menselijke cellen.

Niet-ioniserende straling en kanker
Wetenschappelijk (RIVM) onderzoek vindt dan ook (nog) geen consistente aanwijzing voor een oorzakelijk verband tussen de blootstelling aan de elektromagnetische velden van alle draadloos gebruik en kanker.

Toch maken verschillende wetenschappelijke onderzoeken bekend dat de recentste draadloze technologieën; de niet-ioniserende straling van o.a. de elektromagnetische velden van gsm masten, wifi en mobiel gebruik, wél schadelijk zijn, zelfs ver onder de limieten die door het ICNIRP* gesteld zijn. En ook de GGD houdt de mogelijkheid open van kanker met als oorzaak de elektromagnetische velden van alle zendmasten (zie foto) en van het gebruik van o.a.5G.

*De blootstellingslimieten voor het hele lichaam vastgesteld- ICNIRP 2020.
In de tabel hieronder de blootstellingslimieten voor het algemeen publiek. De limieten lopen van 2 W/m2 voor de frequenties die radio, televisie en de hulpdiensten gebruiken tot 10 W/m2 voor de frequenties die mobiele communicatie gebruikt (2G, 3G, 4G, 5G).


Frequentie Meest gebruikte toepassing Blootstellingslimiet
30 – 400        MHz radio-omroep  30-400   2 W/m2  
700 MHz        5G                                            3,5 W/m2

800 MHz        4G                                            4 W/m2

900 MHz        2G, 3G                                     4,5 W/m2

1400 MHz     4G                                            7 W/m2

1800 MHz     2G, 4G                                      9 W/m2

2100 MHz     3G                                            10 W/m2

2400 MHz     wifi                                           10 W/m2

2600 MHz     4G                                            10 W/m

3,5 GHz         5G                                            10 W/m2

Blootstellingslimieten in andere landen
Bijna iedereen in Nederland heeft een smartphone of gebruikt draadloos een computer/laptop. Die apparaten verspreiden de informatie via elektromagnetische velden of radiogolven of straling.

Gezondheidsrisico’s van zendmasten en smartphones met hun elektromagnetische velden
Radiogolven of straling van zendmasten en andere draadloze apparaten kunnen het lichaam officieel opwarmen, het thermisch effect. Daarom moeten zij voldoen aan bepaalde eisen voor de sterkte van het elektromagnetisch veld. Dat mag niet zo sterk zijn dat het lichaam of een deel daarvan te veel opwarmt. Vooral voor apparaten die je dicht bij je lichaam gebruikt is dat belangrijk ‘zegt’ de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en geeft aan dat de zendsignalen van smartphones ‘mogelijk kankerverwekkend’ kunnen zijn omdat er aanwijzingen zijn dat smartphones kanker kunnen veroorzaken. Maar er is nog geen bewijs!

Hebben we nog meer aanwijzingen nodig?
Sommige mensen hebben al klachten als ze in de buurt komen van smartphones of zendmasten; de elektrogevoeligen (EHS’ ers). De klachten die mensen noemen zijn bijvoorbeeld:
-hoofdpijn,
-spierpijn,
-hartritmestoornissen,
-huidproblemen,
-moeheid,
-geheugenverlies,
-problemen met concentreren.

Wetenschappelijke onderzoeken hebben echter in 2024 nog niet bewezen dat de klachten inderdaad door de elektromagnetische velden komen. Waar de klachten dan wél door komen, weet de WHO, de Gezondheidsraad, het RIVM en de GGD niet!

Kanker komt wel erg vaak voor
In 2023 kregen ruim 130.000 van de mensen in Nederland de diagnose: kanker. Het ontstaan van kanker en de diagnose is in de meeste gevallen tenminste tien* jaar. Bij kinderen kan dat korter zijn. De meeste gevallen van kanker komen dus door invloeden van een tijd terug. De kans om in de loop van het leven kanker te krijgen is de afgelopen drie decennia (30 jaar) fors toegenomen tot 47 procent voor vrouwen en 54 procent voor mannen in 2023. Ongeveer de helft van alle Nederlanders krijgt dus op enig moment in hun leven de diagnose kanker.

*Vinden de draadloze technieken hun begin ook niet in de jaren negentig?

De wetenschap twijfelt steeds meer
Steeds meer wetenschappers trekken de normen van overheden in twijfel als het gaat om de gezondheidsrisico’s van de mobiele technologie. Deze critici zijn vaak deskundig op het gebied van een relatief nieuwe wetenschap, ‘bio-elektromagnetica’ genaamd.

Bio-elektromagnetica
In het nieuwe vakgebied bio-elektromagnetica is duidelijk vastgesteld dat wij in essentie elektromagnetische wezens zijn. Binnen die opvatting is de fundamentele aard van elk levend wezen: trilling. Wanneer wij aan de externe trillingen van de totale infrastructuur van bijvoorbeeld de mobiele telefonie worden blootgesteld, kunnen we dus op een verkeerd ritme gaan leven. Want elektromagnetische straling is trilling*.

*Elektromagnetische straling is een verzamelnaam voor alle soorten straling die uit elektromagnetische golven bestaan. Denk aan het zichtbare licht, radiogolven, Wifi golven en röntgenstraling. Elektromagnetische straling van alle draadloze wordt dan ook uitgelegd als een trilling in het elektrisch veld met haaks daarop staand een trilling in het magnetisch veld. Op die manier trillen beide velden in golfjes heen en weer, terwijl ze met een bepaalde snelheid vooruitgaan. De straling haalt zijn energie uit dit elektromagnetische veld.

Trilling van elektromagnetische velden
Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt over trilling:
trilling veroorzaakt het plotseling samentrekken van de spiertjes in de bloedvatwand en stroomt er tijdelijk minder bloed door de bloedvaten. Op de lange termijn kan in een slechte doorbloeding resulteren, in onherstelbare schade aan botten, gewrichten, bloedvaten of zenuwen in handen en armen.

Waarom wordt 5G dan niet verboden totdat duidelijk is hoe schadelijk het kan zijn? Is de Telecom zó machtig?

Bronnen:
https://kanker.be/preventie/andere-risicofactoren/zijn-elektromagnetische-velden-kankerverwekkend/
https://stichtingehs.nl/blogberichten/ntp-acht-kanker-door-mobiele-telefonie-bewezen/
https://ggdleefomgeving.nl/straling/zendmasten-en-5g/#elektrogevoeligheid
https://www.fitplein.nl/het-gevaar-van-de-straling-van-zendmasten/  
foto: https://leica-geosystems.com/nl-nl/industries/utilities/telecommunications
https://stralingsleed.nl/blog/straling-van-alle-draadloos-levensgevaarlijk/
https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/trillingen-en-schokken/wat-zijn-de-risico%E2%80%99s-van-trillingen-en-schokken#:~:text=Door%20het%20plotseling%20samentrekken%20van,zenuwen%20in%20handen%20en%20armen.
https://www.antennebureau.nl/straling-en-gezondheid/blootstellingslimieten-voor-elektromagnetischevelden#:~:text=De%20blootstellingslimieten%20van%20ICNIRP%202020,altijd%20onder%20de%20limieten%20blijven.