Bij een grote corona-uitbraak in het Sint Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis in Amersfoort zijn 70 van de 106 bewoners positief op het coronavirus getest en tien bewoners overleden, meldt RTV Utrecht. Eerder deze week werd bekend dat de uitbraak plaats vond net nadat de eerste vaccinaties tegen het virus waren gegeven.

Maatregelen nemen is lastig
Na de uitbraak in week 6, liep het aantal besmettingen heel snel op. Het verpleeghuis heeft maatregelen genomen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Maar dit blijkt lastig omdat op de gesloten afdeling mensen wonen met dementie of een psychogeriatrische aandoeningen. De mensen kunnen niet aangeven of ze klachten hebben en kunnen last hebben van ‘dwalen of bewegingsonrust’. De bewoners die besmet zijn, worden nu op aparte afdelingen verpleegd. Ook is er extra personeel ingezet om de extra druk aan te kunnen.

Meer corona-uitbraken na vaccinatie
Het vreemde is dat er op meerde plaatsen, na de corona inenting, mensen positief getest zijn. Namelijk:
-12-2-2021
Een dag na de eerste coronaprik kreeg een aantal bewoners van verzorgingshuis Hoppesteyn van Aafje in Rotterdam-Crooswijk klachten. Het bleek het begin van een grote uitbraak met vijftig besmettingen.
12-2 2021
In het verzorgingscentrum Emmastaete in Brunssum raakten in korte tijd 21 bewoners besmet met het coronavirus en 17 medewerkers. Vier bewoners overleden aan de infectie. Na onderzoek van de GGD werd bij vijf mensen de Britse coronavariant gevonden. Het bestuur van Cicero* laat weten dat de uitbraak van de Britse variant van het coronavirus,  niets te maken heeft met de vaccinatie van twee bewoners, twee weken eerder.

* Cicero Zorggroep is een toonaangevende en vernieuwende zorgverlener voor ouderen in Zuid-Limburg.

15-2-2021
Zevenaar (GLd). Negen bewoners en negen medewerkers van verpleeghuis Liemerije in Zevenaar zijn besmet met het coronavirus. Alle besmettingen zijn op één afdeling. De bewoners hebben net hun eerste prik tegen het virus gehad.
21-1-2021
Na vaccinatie is er een corona-uitbraak in woonzorgcentrum Zoutleeuw, België. In het in rusthuis O-L-V van Lourdes raakten 47 van de 77 bewoners besmet, waaronder acht personeelsleden.

Bijwerkingen
De meest voorkomende bijwerkingen zijn volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) een pijnlijke en soms wat gezwollen plek op je arm waar je geprikt bent, vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, koude rillingen, gewrichtspijn en koorts. Tot nu toe (19 februari) zijn er bijna vierduizend meldingen over bijwerkingen. Bovenstaande klachten ontstaan binnen een paar dagen na vaccinatie. Na de tweede vaccinatie hebben meer mensen klachten van vermoeidheid, hoofdpijn, koorts en gewrichtspijn, dan na de eerste vaccinatie. Je kunt bijwerkingen van het coronavaccin melden bij het Bijwerkingencentrum Lareb *.

* Bijwerkingencentrum Lareb is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van geneesmiddelen. Volgens het bijwerkingencentrum Lareb zijn tot 19 februari 2021: 3.945 meldingen over bijwerkingen binnengekomen, waarvan 3.692 na inenting met het vaccin van Pfizer/BioNTech. Daarnaast ontving het centrum 204 meldingen over bijwerkingen van het vaccin van Moderna. Bij 49 meldingen was het type vaccin niet ingevuld. Naast de meest voorkomende klachten na inenting ontving Lareb ook tientallen meldingen over heftige allergische reacties, zoals uitgebreide huiduitslag en zwellingen rond de ogen of keel.

De bewoners van het Sint Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis
De bewoners van het Sint Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis in Amersfoort kregen zaterdag 30 januari hun eerste coronaprik. Een paar dagen later vertoonden mensen ziekteverschijnselen en achteraf is dit het begin geweest van een grote corona-uitbraak. Die eerste prikken werden in eerste instantie erg positief ontvangen volgens Evelien Bongers van zorgorganisatie Beweging 3.0*, waar het verzorgingshuis onder valt, “we hebben iedereen in twee dagen kunnen vaccineren. Dat is heel goed gegaan en dat gaf hoop onder medewerkers en familieleden. We dachten dat we einde richting pandemie op gingen.”

*Beweging 3.0
Zorgorganisatie Beweging 3.0 is actief op het gebied van zorg, wonen en welzijn in de regio Eemland (Amersfoort, Baarn, Bunschoten-Spakenburg, Eemnes, Hoevelaken, Leusden, Nijkerk, Soest, Woudenberg). Ruim 2.500 medewerkers en 2.000 vrijwilligers zetten zich dagelijks in voor de cliënten. In de thuiszorg, verzorgingshuis- en verpleeghuiszorg, revalidatiezorg, dagcentra, maatschappelijke zorg, dienstverlening en welzijnswerk, particuliere diensten en producten.

Evelien Bongers: “bij mensen met dementie is het moeilijk om symptomen te achterhalen.
Als iemand besmet is met het coronavirus wordt aangeraden om niet te vaccineren tot vier weken nadat de symptomen zijn begonnen, maar dat is bij deze bewoners lastig te achterhalen. “In dit verpleegtehuis wonen onder ander mensen met dementie en daarvan is bekend dat het moeilijk is om symptomen te achterhalen. En dan heb je ook nog te maken met de incubatietijd, het aantal dagen tussen de besmetting en symptomen.” Bongers houdt zich in principe aan de landelijke planning voor vaccinaties. De vaccins voor de tweede ronde zijn ook al besteld. “Maar nu hebben we te maken met een uitbraak, waardoor we met de specialisten ouderengeneeskunde goed moeten kijken wie er gevaccineerd kan worden en wie ‘voorlopig’ nog niet.”

Een uitzondering waar geen studies naar gedaan zijn
Marjolein van Egmond is hoogleraar immunologie Amsterdam UMC en volgens haar is “deze uitbraak een uitzondering en naar deze situatie hiervan zijn geen studies gedaan. Er moet gekeken worden naar wanneer de klachten van de bewoners afnemen. Dit plan kan dus ook per patiënt verschillen. Normaal gesproken moet de tweede vaccinatie na drie weken volgen, maar dat kan tot zes weken worden gerekt. Dat ondanks de eerste prik toch zo veel mensen ziek zijn geworden is een kwestie van domme pech, zegt Van Egmond. Het duurt zeker 11 tot 14 dagen voor het afweersysteem goed op gang komt na zo’n vaccinatie, zeker bij ouderen”.

Maatregelen na de uitbraak
In de tussentijd probeert het verzorgingshuis de mensen die besmet zijn zoveel mogelijk op hun kamer te verzorgen en afgescheiden te houden van de niet-besmette mensen, legt Evelien Bongers uit. “We hebben ook de bezoekregeling aangepast, met drie vaste bezoekers per bewoner per week. Wij verplegen mensen in laatste fase van hun leven, dus het is ook van belang voor bewoners en hun naasten om de kwaliteit van leven in acht te nemen.”

 5G-millimetergolven is een goede kandidaat bij het construeren van virusachtige structuren zoals coronavirussen (COVID-19) in cellen
Te lezen op PubMed: 5G-millimetergolven kunnen worden geabsorbeerd door dermatologische cellen die als antennes werken, naar andere cellen en een belangrijke rol spelen bij het produceren van coronavirussen in biologische cellen. DNA is opgebouwd uit geladen elektronen en atomen en heeft een inductorachtige structuur. Deze structuur kan worden onderverdeeld in lineaire, torusvormige en ronde inductoren. Inductoren werken samen met externe elektromagnetische golven, bewegen en produceren wat extra golven in de cellen. De vormen van deze golven lijken op de vormen van zeshoekige en vijfhoekige bases van hun DNA-bron. Deze golven produceren enkele gaten in vloeistoffen in de kern. Om deze gaten te vullen, worden er enkele extra hexagonale en vijfhoekige bases geproduceerd. Deze bases zouden met elkaar kunnen worden verbonden en virusachtige structuren kunnen vormen, zoals het coronavirus. Om deze virussen binnen een cel te produceren, is het noodzakelijk dat de golflengte van externe golven korter is dan de grootte van de cel. 5G-millimetergolven zouden dus goede kandidaten kunnen zijn voor toepassing bij het construeren van virusachtige structuren zoals coronavirussen (COVID-19) in cellen.

* Dit wás te lezen op https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32746604/ maar is ingetrokken. PubMed is een via internet vrij toegankelijk databank met referenties naar medisch wetenschappelijke artikelen evenals de database met boeken die de NCBI doorzoekt.  Vrijwel alle medisch belangrijke publicaties van de laatste tientallen jaren zijn daarin te vinden, over het algemeen met minimaal een samenvatting van het artikel, soms met een link naar het complete artikel.

En is het niet zo dat er vaak masten staan bij zorgcentra ‘s? Masten met veel antenne-installaties?

Op deze foto uit 2016 (dus nog zonder 5G) is de mast te zien bij het woonzorgcentrum en verpleeghuis De Bettekamp in Varsseveld (GLD). 20-1-2021 is hier ook 5G bijgekomen.

Foto: https://nos.nl/artikel/2369135-tien-bewoners-overleden-na-uitbraak-in-amersfoorts-verpleeghuis.html
https://nos.nl/artikel/2369135-tien-bewoners-overleden-na-uitbraak-in-amersfoorts-verpleeghuis.html
https://nos.nl/artikel/2368877-corona-uitbraak-amersfoort-hier-zijn-geen-studies-naar-gedaan.html
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/grote-corona-uitbraak-in-verpleeghuis-na-eerste-vaccinatieronde~bab7596f/
https://corona-nuchterheid.nl/nieuws/5g-technologie-en-inductie-van-coronavirus-in-huidcellen/
http://stralingsleed.nl/blog/is-de-uitrol-van-5g-de-oorzaak-van-de-corona-pandemie-in-de-21ste-eeuw/