Een epilepsieaanval of epileptische aanval ontstaat volgens de gegevens door een plotseling en tijdelijke verstoring van het elektrisch evenwicht in de hersenen. Het is alsof er even een soort ‘kortsluiting’ in de hersenen is en wordt ook wel een insult, convulsie of toeval genoemd.

Onze hersenen zenden namelijk een reeks elektrische impulsen uit. Op deze manier kunnen onze cellen communiceren en dit gebeurt door middel van zenuwuiteinden, synapsen en andere verbindingen. Bij een epilepsieaanval beginnen de hersencellen heel snel allerlei seintjes af te geven en op dat moment is er een epileptische aanval.

Twee groepen epileptische aanvallen
Er zijn 2 groepen epileptische aanvallen ingedeeld in de medische literatuur, afhankelijk van de plaats waar de storing begint. Namelijk:
1. de Focale aanvallen:
1a focale aanvallen met intacte gewaarwording. Deze aanvallen zijn afhankelijk van het deel van de hersenen waar de aanval plaatsvindt, dus in één deel van de hersenen. Ze houden meestal enkele minuten aan en zijn zo licht, dat een omstander ze nauwelijks opmerkt. Iemand is volledig bij bewustzijn, maar kan wel plotselinge spiersamentrekkingen in arm, been of gezicht hebben. Ook kunnen de smaak en reuk tijdelijk veranderen. Waar iemand precies last van heeft, is afhankelijk van het gebied in de hersenen waarin de storing zich bevindt;
1b focale aanvallen met verminderde gewaarwording. Het bewustzijn is dan deels (of geheel) verstoord, eveneens afhankelijk van de betrokken zone van de hersenen. Iemand is verward of suf. Tijdens de aanval zijn handelingen als wriemelen, plukken, kauw- en smakbewegingen of zelfs rondlopen waar te nemen;
1c focaal naar bilateraal tonisch-clonische aanval. Deze aanval begint als een focale aanval met intacte of verminderde gewaarwording. De plaatselijke kortsluiting in de hersenen breidt zich echter uit naar de gehele hersenen en tijdens een focaal naar bilateraal tonisch-clonische aanval is iemand niet bij bewusteloos en maakt schokkende bewegingen. Dit wordt ook wel een ‘grand mal’ of grote aanval genoemd. Het is dit soort aanval wat de mensen vaak vereenzelvigen met epilepsie.

2. de Gegeneraliseerde aanvallen:
Gegeneraliseerde aanvallen beginnen verspreid over beide hersenhelften en kunnen inhouden:
2a absence: er is een bewustzijnsdaling (iemand is ‘even’ weg);
2b myoclonische aanval: korte aanval waarbij spieren plots samentrekken;
2c tonico-clonische aanval: iemand verliest bewustzijn, verstijft, maakt schokkende bewegingen, lucht wordt uit longen geperst, kaakspieren zijn gespannen, schuimende mond;
2d clonische aanval: schokken van spieren, meestal in armen en benen;
2e tonische aanval: u verliest het bewustzijn en spieren verstijven;
2f atone aanval: u verliest het bewustzijn en spieren verslappen plots.

Waardoor krijg ik een epileptische aanval?
Epilepsie is een hersenaandoening dat het gevolg is van een plotselinge, tijdelijke verstoring van het elektrisch evenwicht in de hersenen. Door een plotselinge, tijdelijke verstoring van de elektrische prikkeloverdracht in de hersenen ontstaat er een aanval. Een epileptische aanval krijg je vaak onverwachts. Toch ontstaan zijn er soms aanvallen die steeds dezelfde uitlokking hebben, dit is dan de trigger. Voor-beelden van bekende triggers zijn:
-lichtflitsen, bijvoorbeeld flikkerende lichten tijdens een concert of van een computerspelletje;
-slaaptekort, zoals na een weekend veel uitgaan en weinig slaap;
-koorts, waarbij je lichaamstemperatuur sterk wisselt;
-voor of na periodes van spanning, emotie of stress;
-menstruatie (hormonale veranderingen);
-overmatig (en langdurig) alcoholgebruik of drugsgebruik.

Als trigger zijn nog niet de elektromagnetische velden van alle draadloze toepassingen genoemd
Alles wat wij doen wordt aangestuurd door elektriciteit vanuit onze hersenen. We hebben maar liefst 86 miljard hersencellen die elektrische en chemische signalen uitwisselen. Zoals een batterij een plus- en een min-zijde heeft, zijn er bij de zenuwcellen ook ladingsverschillen aan de binnen- en buitenkant. Om te zorgen dat de zenuwcel ‘aangaat’, moet er een stroompje door. Dit proces komt vrij nauwkeurig en dat gaat niet altijd goed bij iedereen goed door omstandigheden. Mensen krijgen dan plotseling teveel stroompjes die langere tijd geactiveerd worden en zijn hierdoor ontstaat kortsluiting in het brein, een verstoring in het elektrische evenwicht en ze krijgen dan een epileptische aanval. Door de vele draadloze toepassingen en zendmasten met 5G kan dit gebeuren.

Zendmasten en draadloze toepassingen
Dat elektromagnetische straling (EMV) de hersencellen kunnen verstoren is al onomstotelijk bewezen. Hoe ernstig en gevaarlijk is de verstoring van de hersencellen wel niet door het gebruik van de nieuwe trigger van de laatste eeuw: de zendmasten met hun onzichtbare, niet te ruiken en onhoorbare elektromagnetische velden voor alle draadloze communicatie (Nederland heeft in 2022 zelfs 100% dekking)? Bij draadloze communicatie wordt informatie van en naar de zendmast, onzichtbaar door de lucht, verzonden met behulp van radiosignalen (bij 5G van microgolven, radiorood en ultraviolette). Naar de hiervoor draadloze toepassingen zoals een draadloze muis, wifi, een slimme elektriciteitsmeter, een smartphone, bluetooth, Z-Wave en Zig-Bee (Z-Wave en Zigbee is een protocol voor smart-home toepassingen).

Voorbeeld epileptische aanvallen door de mobiele telefoon
Een 17-jarige scholiere uit Solingen (D)leidt onder epileptische aanvallen. Gemiddeld kreeg ze 3 keer per jaar een aanval, tot ze plotseling vaker kwamen, 3 keer in de maand! Wat bleek: haar broer had een mobieltje gekocht en als hij thuis naast zijn zus telefoneerde, kreeg zij een aanval! Haar moeder vertelde: “Het heeft lang geduurd voor we de samenhang begrepen en geloven konden. Mijn zoon belt sinds vier maanden niet meer thuis en mijn dochter heeft sinds die tijd geen aanvallen meer gehad. Voor ons is duidelijk dat een en ander met elkaar samenhangt. Het gevaar is nu echter buiten. Als iemand zijn mobiele telefoon pakt in de buurt van mijn dochter, leg ik hem de situatie uit en vraag hem om afstand te nemen. Het heeft tot nu gefunctioneerd. Iedereen had begrip.”

Bronnen:
http://www.verminderstraling.nl/publicaties/praktijk/praktijk-voorbeelden.html
https://www.independer.nl/zorgverzekering/info/dossier/epilepsie
https://femkedegrijs.com/elektromagnetische-straling/
Foto:
https://miquelesteve.wordpress.com/2019/04/10/el-universo-un-reflejo-simetrico-del-cerebro-o-al-reves/
https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/epilepsie-bij-volwassenen#:~:text=Een%20epilepsieaanval%20of%20epileptische%20aanval,kortsluiting’%20in%20de%20hersenen%20is.
https://www.kennisplatform.nl/wifi-en-draadloze-toepassingen/#:~:text=Bij%20draadloze%20communicatie%20wordt%20informatie,bedienbare%20garagedeur%20en%20een%20smartphone.
https://npokennis.nl/longread/7792/hoe-werken-de-menselijke-hersenen#id-6