Jongeren zijn gevoelig voor het ontwikkelen van een slaapprobleem. Hormonale veranderingen in de puberteit zorgen voor een verschuiving van de slaapfase naar een later tijdstip. Dat betekent dat jongeren vaak pas laat in slaap vallen en in de vroege ochtend niet voldoende zijn uitgerust. Naast de hormonale veranderingen speelt de laatste jaren ook de vraag: heeft het slapen met een smartphone/mobiele telefoon op je nachtkastje invloed op je slaap? Talloze onderzoeken zijn hiernaar naar gedaan en het resultaat is dat; de straling van de smartphone/mobiel inderdaad gevolgen heeft op de slaapkwaliteit!

Sociale media en gamen
Jongeren besteden veel tijd aan sociale media en draadloos gamen. Het is moeilijk om een dag zonder de mobiel op pad te gaan. Dat het liggen van de smartphone op het nachtkastje nachts, schadelijk kan zijn voor de gezondheid, blijkt na onderzoek en ongeveer één-derde van de Nederlandse bevolking slaapt daardoor mínder dan zes uur per nacht! Sommige experts zijn dan ook van mening dat smartphones en overige draadloze digitale schermen uit de slaapkamer verbannen moet worden.

De effecten van de smartphone/mobiel
Naar verluidt zijn er miljarden mensen die de mobiele telefoon naast zich hebben liggen op het nachtkastje. Velen gebruiken de smartphone/mobiel ín bed en de blauwe tinten op het scherm kunnen ervoor zorgen dat we ons minder moe voelen. Dit komt door het slaaphormoon melatonine wat door het blauwe licht wordt afgebroken.

Maar het gebruik van de smartphone in bed kan leiden tot verschillende psychische klachten
En doordat de smartphone/mobiel melatonine afbreekt gooit het op die manier de biologische klok in de war, want de aanmaak van melatonine maakt ons slaperig. Bovendien heeft de smartphone vaak een dwingende rol bij velen. Je moet nog éven iets opzoeken, nog éven een mailtje lezen over de vergadering van morgen. Het zijn allemaal prikkels die ervoor zorgen dat we gestrest raken en stress heeft een zeer nadelige invloed op de slaapkwaliteit. Er zijn dus zowel fysieke als mentale gevolgen van de smartphone/mobiel.

De IARC en de WHO
De World Health Organization (WHO) en het internationale agentschap voor onderzoek naar kanker (IARC) hebben onderzoek gedaan naar de effecten van deze draadloze apparaten op de slaap. De non-ionische straling* en verschillende golflengtes leiden ertoe dat de slaap geremd wordt. Verder zijn er effecten gevonden op de spermakwaliteit van mannen en hebben de WHO en de IARC de elektromagnetische straling beoordeeld als mogelijk kankerverwekkend! Reden hiervoor was een onderzoek waarin een mogelijke samenhang is gevonden tussen mobiel bellen en hersentumoren!

*Non-ioniserende straling heeft te weinig energie om atomen te ioniseren. Ioniserende straling heeft deze energie wel. Dan worden atomen elektrisch geladen en treedt ionisatie op.

Effecten op de slaap
De effecten van de smartphone/mobiel op de slaap worden veroorzaakt door de straling. Een smartphone/mobiele telefoon, werkt met radiogolven. Deze elektromagnetische golven worden voortdurend uitgezonden (de straling). Dit betekent dat de straling altijd in de slaapkamer aanwezig is zolang de smartphone of mobiel aanwezig is. Voornamelijk de stralingen van het draadloos netwerk zoals wifi en 4G en 5G zijn erg schadelijk en kunnen de slaap aanzienlijk negatief beïnvloeden.

Melatonine
Melatonine is een hormoon bij mensen in de pijnappelklier dat ervoor zorgt dat we slaperig worden. Het speelt een rol in het slaap-waakritme van ons lichaam. Dit hormoon wordt nu afgebroken door het blauwe licht van de smartphone/mobiel met als gevolg: niet 0f moeilijk in slaap kunnen komen. Het blauwe licht van de smartphone/mobiel stuurt nu de biologische klok in de war! Door het blauwe licht wordt de productie van melatonine afgeremd en zelfs afgebroken en het slaperige gevoel blijft weg. Je valt daardoor minder snel in slaap, en bovendien slaap je ook minder lang. De gevolgen van deze draadloze apparaten kunnen zijn:

-verhoogde of verlaagde zweetafscheiding;
-oorsuizen en/of geluid in de oren;
-een licht gevoel in het hoofd (duizelig);
-druk op de trommelvliezen;
-temperatuursveranderingen;
-een jeukende huid;
-erg moe zijn;
-pijn in de benen tot kramp in de benen;
-irritatie voor harde geluiden.

Met op de lange termijn;
-veranderde eiwitsynthese.

-samenklonteren van rode bloedcellen waardoor er minder zuurstofopname mogelijk is (het ijzer in het bloed wordt magnetisch);
-verandering in de bloeddruk;
-verstoring van het zenuwstelsel;
-DNA-schade: gezwellen, kankers en tumoren;
-toename van vrije radicalen in het lichaam;
-ondermijning van het immuunsysteem;
-verslechtering van de mineraalopname uit voeding;
-verstoring van de cel-stofwisseling.

De psychische gevolgen
Het niet kunnen slapen als gevolg van de smartphone/mobiel heeft niet alleen te maken met de afbreuk van het hormoon melatonine. Uit onderzoek blijkt dat er ook psychische oorzaken zijn die ervoor kunnen zorgen dat we ‘s nachts minder slapen omdat je voor de slaap nog met de mobiel bezig bent; er ontstaat cognitieve stimulatie. Dit betekent dat de hersenen actief bezig zijn. Ook het lezen van verhalen op de e-reader is slecht omdat de belangrijkste reden wederom het blauwe licht is wat de afscheiding van melatonine onderdrukt.

Advies
De smartphone op stil zetten is vaak niet voldoende en het enige goede advies is dan ook om álle digitale schermen uit de slaapkamer te verbannen.

Bronnen:
https://www.slapen.com/slaap-en-smartphone/#gref
https://www.ggdzeeland.nl/rapportage/gmj2019/slaap/
https://blog.smulderstextiel.nl/wat-zijn-de-gevolgen-van-slecht-slapen/
https://www.slapen.com/slaap-en-smartphone/#gref
Foto: https://www.slapen.com/slaap-en-smartphone/#gref
https://stichtingehs.nl/wat-is-elektrohypersensitiviteit-ehs/gezondheidsklachten-straling
https://stralingsleed.nl/blog/niet-kunnen-slapen-van-de-kunstmatige-elektromagnetische-straling-emv/