Het levensgeluk van jongeren holt achteruit. De hoofdverdachte? De smartphone!  Ouders, scholen en overheden kunnen samen ingrijpen.

Het heeft de vorm van een creditcard, de grootte van een paspoort, en licht op als een glimworm. Niets heeft onze ontmoetingen, slaapritme, liefdesleven, winkelgewoontes, nieuwsconsumptie, schoollessen, vakanties, reizen, dinertjes en zelfs onze wc-bezoekjes zó verandert als….. de smartphone.

Sinds het stenen tijdperk was menselijk contact voornamelijk een kwestie van fysieke onderonsjes. Maar de smartphone-revolutie heeft deze eeuwenoude gewoonte als een bulldozer aan de kant geschoven. We zitten midden in een gigantisch sociaal experiment, waarin tieners op dit moment de belangrijkste proefkonijnen zijn. Dit is de meest beïnvloedbare doelgroep, en de allereerste groep ooit die opgroeit met de smartphone.

Want…
in 1992 kwam in Amerika de eerste smartphone ter wereld uit, de IBM Simon. Het was de eerste smartphone met een touchscreen, fax en semafoon. In Nederland is deze smartphone nooit verschenen. Het toestel was te vernieuwend voor die tijd en daarom ook geen succes.

De eerste mobiele telefoon van Nokia kwam in 1996 in Nederland voor consumenten op de markt: de Nokia 9000 Communicator,
-eind jaren ’90: de opkomst van BlackBerry,
-2000; de eerste smartphones met camera,
-2002; de eerste camera met mobiel internet,
-2007; de eerste smartphone (iPhone en het Android platform*) met toegang tot 2G internet,
-2022; is Android13 in gebruik.

* Android is een besturingssysteem dat vooral ontwikkeld is voor smartphones en tablets. De software wordt gebruikt voor televisies, smartwatches, camera’s, spelcomputers en zelfs auto’s. Merken als HTC, Motorola, Samsung, LG en Sony maken o.a. gebruik van dit besturingssysteem.

Gezondheidscrisis
En tegelijkertijd zien we dat westerse tieners in een grote mentale gezondheidscrisis verkeren. Ze spreken minder met elkaar af, vertonen meer gedragsproblemen en zijn vaker depressief. De meest waarschijnlijke boosdoener? De smartphone!

Kortgeleden vierde de iPhone zijn 16de verjaardag. Nu de smartphone zijn puberteit heeft afgeschud, is het een goed moment om de invloed (en komende invloed) op het welzijn van de kinderen te beoordelen. Het bewijs is overweldigend: smartphones en sociale media vormen een groot gevaar voor de mentale gezondheid van tieners. Het is tijd om in te grijpen.

Mobiele telefoons niet toegestaan in de klas
Ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap heeft besloten dat mobiele telefoons, tablets en smartwatches vanaf 1 januari 2024 niet meer welkom in de klas zijn. Dat er steeds meer en meer bewijs is dat de mobiele telefoon schadelijk is en dat we daar de leerlingen tegen beschermen moeten. Daarom mogen mobiele telefoons, tablets en smartwatches vanaf 1 januari 2024 niet meer mee de klas in.

 Verbod op 5G
In sommige landen is er al een verbod op 5G, in;
-België;
-Bermuda
-Bulgarije;
-Chili;
-Duitsland; groep artsen en psychotherapeuten sturen open brief aan Angela Merkel om 5G te stoppen:
-Engeland; actiegroep tegen 5G heeft via crowdfunding £105.000 ontvangen en start rechtszaak tegen de Britse overheid:
-Frankrijk; frequentieveiling 5G uitgesteld:
-Griekenland; burgers uit bijna elk deel van Griekenland hebben op 23 oktober 2020 een petitie ingediend bij de Raad van State met het verzoek om 5G op te schorten:
-Hawaii; een resolutie om de uitrol van 5G te staken is vrijwel unaniem door de Hawaii County Council aangenomen:
-Italië; meer dan 600 gemeenten hebben een moratorium uitgebracht op 5G:
-Kroatië; de gemeenteraad van de stad Hvar besloot unaniem om de introductie van de 5G-technologie op te schorten totdat een onafhankelijke studie aantoont dat dergelijke technologie geen negatieve impact heeft op mens en milieu:
-Nederland; stichting Stop5GNL heeft op 4 mei 2020 een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse staat om de uitrol van 5G te stoppen. De rechter heeft op 25 mei de uitspraak gedaan dat gewoon doorgegaan mag worden met de uitrol van 5G. Medio november volgt het hoger beroep tegen deze uitspraak:
-Nigeria; senaat vraagt om uitstel van 5G totdat uit onderzoek is gebleken dat dit niet schadelijk is voor de volksgezondheid:
-Oostenrijk; frequentieveiling 5G uitgesteld:
-Papoea Nieuw Guinea: testen van 5G stopgezet;
-Portugal: frequentieveiling 5G uitgesteld:
-Slovenië: moratorium op 5G:
-Spanje: frequentieveiling 5G uitgesteld:
-Tsjechië: frequentieveiling 5G uitgesteld:
-Verenigde Staten: Santa Barbara (een stad in California, Verenigde Staten) houdt 5G tegen:
-de stad Dearborn Heights in Michigan (middenwesten van de Verenigde Staten van Amerika) stopt tijdelijk met 5G:
-Zwitserland.

Buitenlandse onderzoeken liegen er niet om: de voordelen van geen mobiele telefoon op school, wegen niet op tegen de nadelen. De leerlingen die het meest op sociale media zitten, scoorden het laagst bij de eindexamens en…..geen mobiele telefoon betekent niet alleen betere cijfers, maar ook een gezelliger sfeer want het gevolg is dat leerlingen met elkaar in gesprek gaan of een potje voetbal, tafeltennis of schaken gaan spelen.

Bronnen;
https://www.stopumts.nl/doc.php/Berichten%20Nederland/12978/Smartphones%20verzieken%20de
https://www.unitedconsumers.com/blog/mobiel/ontstaan-mobiele-telefoon.jsp#
text=In%201992%20kwam%20in%20Amerika,en%20daarom%20ook%20geen%20succes
.
https://www.androidplanet.nl/thema/android-os/
Foto: https://www.rodi.nl/denhelder/299695/workshop-smartphone-fotografie
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5348575/cda-verbied-mobieltje-op-middelbare-en-basisscholen#:~:text=Het%20allerbelangrijkste%3A%20een%20verbod%20zorgt,dat%20kunnen%20ze%20helemaal%20niet.%22
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voortgezet-onderwijs/nieuws/2023/07/04/mobieltjes-niet-meer-welkom-in-klaslokaal