Wat is er in Den Haag aan de hand?
Eén voor één lijken Tweede Kamerleden en bewindspersonen om te vallen. Een voormalig GroenLinks Kamerlid verteld: “Ik dacht altijd dat een burn-out een verzinsel was van decadente millennials. Totdat ik zelf klachten kreeg en maar bleef malen”.

Zouden ze het echt niet weten?
Tweede Kamerleden worden onwel voor het oog van de camera. De verklaringen zijn: “oververmoeidheid, te weinig gedronken of te hard gewerkt of gesport”. Zouden ze echt niet weten wat de werkelijke oorzaak is? Zouden ze echt niet weten dat hun werk in een zeer stralingsrijke omgeving plaatsvindt? Zouden ze echt niet weten dat de kunstmatige elektromagnetische velden voor alle draadloze toepassingen, storingen geven bij mensen? Zouden ze ook niet weten dat je door de kunstmatige elektromagnetische velden totaal uitgeschakeld kunt worden van de maatschappij?

Kamerleden worden onwel
Steeds meer Tweede Kamerleden worden getroffen door (zeggen ze zelf} een burn-out. Schijnbaar is het geen verzinsel  van decadente millenials, want veel Kamerleden moesten al afhaken. Van de volgende personen is bekend:

 Sjoera Dikkers
Op 04 okt. 2016 valt PvdA Kamerlid Sjoera Dikkers flauw tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer (waar sinds juli 2016 een zendmast staat), toen ze een vraag wilde stellen aan staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken).

Zihni Özdil: ‘Ik bleef maar malen’
Voormalig GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil werd eind 2018 getroffen door een burn-out. “Je denkt dat het door te hard werken komt, maar dat is niet zo. Ik geloofde er (tot ik zelf werd getroffen) ook nooit zo in.

Kajsa Ollengren
Vanaf oktober 2019 legt Kajsa Ollongren haar taken als minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vanwege gezondheidsklachten neer. Haar taken worden door verschillende staatssecretarissen overgenomen. 13 april 2020 keert ze terug als minister van Binnenlandse Zaken.

Bruno Bruins
Op 18 maart 2020 zakt minister Bruins tijdens een debat over het coronavirus in de Tweede Kamer in elkaar en lag even op de grond, terwijl Geert Wilders zijn verhaal doet. De hele kamer raakt in paniek. Hij werd overeind geholpen door zijn toegesnelde collega Wouter Koolmees van Sociale Zaken. “Het gaat niet goed”, klinkt het door de zaal. Het debat werd geschorst.  Een dag nadat hij onwel werd door oververmoeidheid is minister Bruno Bruins (Medische Zorg) opgestapt.

Tom van de Lee
26 mei 2020 zakt GroenLinks Kamerlid Tom van de Lee, tijdens een vergadering in de plenaire zaal van de Tweede Kamer achter het spreekgestoelte  in elkaar. Hij kon uiteindelijk met hulp van enkele anderen lopend de Kamer verlaten. Kamervoorzitter Arib zei tegen de geschrokken Kamerleden dat Van der Lee onwel was geworden, ‘maar hij loopt weer’. Op Twitter liet het Kamerlid van de Lee weten dat “het weer goed gaat. Ik heb net een complete checkup gehad; er lijkt niets ernstigs achter te zitten”, schrijft hij. “Ik had vanochtend 10 km hardgelopen, daarna te weinig gedronken. Kreeg het benauwd en ‘n black-out, die ik me niet herinner. Dank voor alle goede wensen.”

Harry van der Molen
CDA-Kamerlid Harry van der Molen zit sinds maart 2021 met een burn-out thuis.  Het ziekteverlof van de Leeuwarder wordt verlengd tot in ieder geval de jaarwisseling naar 2022.

Pieter Omzigt
Mei 2021 werd bekend dat CDA (ex)-Kamerlid Pieter Omtzigt een burn-out heeft en gedwongen rust moet nemen. Tot 21 juni 2021 vertegenwoordigde hij het CDA, sindsdien is hij partijloos. Sinds 15 september 2021 is hij weer in de Tweede Kamer als een onafhankelijk lid en voert een eigen eenmansfractie.

Bas van het Wout
In mei 2021 wordt eveneens bekend dat ook de minister van Economische Zaken Bas van ’t Wout, beschouwd als één van de gezichten van de nieuwe generatie VVD-toppers, minstens drie maanden rust moet nemen, hij heeft een burn-out.  Hij was pas in januari begonnen.

Rens Raemakers
15-10-2021: D66-Kamerlid Rens Raemakers treedt om gezondheidsredenen opnieuw (begin 2020 ook al) tijdelijk terug als Kamerlid. Raemakers: “Het valt me zwaar opnieuw voor een periode van ziekteverlof te moeten kiezen. Maar gezien het dringend advies van de artsen heb ik geen andere optie.”

Wouter Koolmees
18 oktober 2021; tijdens een persconferentie over de stand van zaken in de kabinetsformatie, komt informateur Wouter Koolmees niet uit zijn woorden en krijgt vervolgens een black-out. Hij krijgt een glas water aangeboden en op de vraag of het wel goed met hem gaat antwoord hij: “Ik weet niet er aan de hand is maar het gaat niet goed.” Het lijkt te gaan om oververmoeidheid.

Is de gezondheid in gevaar?
Een persbericht bij het ANP meldt met kop: “is de gezondheid van de leden van de Tweede Kamer in gevaar? Niet door een terroristische aanslag maar door eigen schuld van de kunstmatige elektromagnetische velden op de werkplekken van de ministers van alle draadloze?

Is de Gezondheidsraad hier schuld aan?
De Nederlandse Gezondheidsraad ‘luistert’ naar de ICNIRP, de Internationale Commissie voor niet-ioniserende stralingsbescherming, een internationale commissie gespecialiseerd in niet-ioniserende stralingsbescherming. Deze hebben alleen onderzoek gedaan naar het thermische effect van de elektromagnetische velden van alle draadloze en nog nooit naar het biologische effect.

Straling
De voormalige Stichting Kennisplatform Elektromagnetische Straling heeft een ingenieur* elektrotechniek en tevens meetspecialist in 2016 metingen laten doen naar de dichtheid van de hoogfrequente elektromagnetische straling op een viertal werkplekken en de directe omgeving van het gebouw van de Tweede Kamer aan de zijde van de Lange Poten (Den Haag) https://stralingsleed.nl/blog/is-het-logisch-nadenken-in-gevaar-door-alle-kunstmatige-elektromagnetische-velden/, dus voor de verhuizing naar de Bezuidenhoutseweg 67. De plenaire zaal en andere bekende elementen uit het gebouw aan het Binnenhof zijn hier nagebouwd. Het verblijf in de tijdelijke huisvesting gaat ongeveer 5,5 jaar duren. Hoe de straling hier is weet ik niet. Hiervoor kwamen de draadloze hoogfrequente velden van de plafond- antennes binnen, antennes buiten op het dak en de wifi hotspots, DECT-telefoons, draadloze computers, smartphone en tablets.

*Dr.ir. Jan-Rutger Schrader van JRS Electro Health. De heer Schrader is ingenieur elektrotechniek, gepromoveerd aan de Universiteit Twente met als specialisatie micro-elektronica en communicatietechnologie.

De meting
Volgens de voormalige Stichting Kennisplatform Elektromagnetische Straling worden mensen in het Tweede Kamergebouw blootgesteld aan een veel te hoge dosis elektromagnetische straling (EMV) van de twee plafondantennes in de hal van het gebouw. Dit naast alle wifipunten en alle antennemasten om draadloos te werken. “Dat brengt veel gezondheidsrisico’s met zich mee”, zegt Peter van der Vleuten van de stichting.  Risico ’s met gevolgen die zich ook in 2021 volop uitten en niemand die zelfs maar begrijpt wat er gaande is. Niemand die de straling noemt die er heerst in het gebouw. Niemand die beseft wat deze met mensenhanden gemaakte straling, kan aanrichten want: je hoort het niet, ruikt het niet en ziet het niet; maar het is er wél!

De meting is gedaan in 2016, op vier werkplekken, waar stralingsniveaus tot 3.000 microwatt per vierkante meter ( µM/w2 ) werden gemeten, waar dat in een gemiddeld huis hooguit acht tot tien microwatt is. Deze werden vooral gegenereerd door twee plafondantennes in de gang en dienen als steunzender voor de mobiele telefonie. In de gang zelf was het stralingsniveau tot 150.000 microwatt per vierkante meter opgelopen. Daarnaast veroorzaakte de aanwezige wifi op verschillende plekken, voor uitschieters tot boven de 1000 microwatt per vierkante meter. Zelfs op de werkplekken met minder straling, werd nog tot 200 microwatt per vierkante meter gemeten. Natuurlijk is dit ver onder de norm die de Tweede Kamer  handhaaft. Deze houdt de richtlijnen aan van het INCIRP.

De richtlijnen laten het toe dat de blootstellingslimiet voor UMTS en LTE frequenties (2000 megahertz en hoger)  in Nederland 10.000.000 (10 miljoen) microwatt per vierkante meter (stralingsdichtheid van hoogfrequente elektromagnetische straling) of 61 volt per meter (veldsterkte van hoogfrequente elektromagnetische straling) mogen zijn. De blootstellingslimieten die alleen gebaseerd zijn op het non-thermisch effect en niet op het biologisch effect op mens, dier en natuur, waar veel wetenschappers wel voor waarschuwen.

Tweede Kamer wil eerst stralingsonderzoek, dan pas 5G-netwerk
De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de gezondheidsrisico’s van straling door het nieuwe 5G-netwerk. Politieke partijen willen met spoed weten hoe het zit met eventuele gevaren vóórdat op grote schaal zendmasten worden geplaatst. Opvallend is ook dat er op het binnenhof én op de hoek Bezuidenhoutseweg/Utrechtse baan, nog geen 5G masten geplaatst staan (wel 4G+) https://antenneregister.nl/Html5Viewer/Index.html?viewer=Antenneregister%5Fextern . Het kabinet (minister-president, de ministers en staatssecretarissen) zegt: “de Gezondheidsraad concludeert dat er geen bewezen verband bestaat tussen langdurig gebruik van een mobiele telefoon en het risico op het ontstaan van tumoren in de hersenen of het hoofd-halsgebied”. Hoewel volgens de Gezondheidsraad dat verband onwaarschijnlijk is, adviseert zij wel de lopende cohortonderzoeken voort te zetten. Naar aanleiding hiervan is ook besloten het eerder genoemde COSMOS-onderzoek* te verlengen.

* Het COSMOS-onderzoek startte in 2012, duurt 20 tot 30 jaar en zal de gezondheid volgen van minstens 310.000 deelnemers in de leeftijd van 18-69 jaar in zes Europese landen, waaronder ook Nederland. 

Hoek Bezuidenhoutseweg/Utrechtsebaan
Het is in 1985 in gebruik genomen voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het werd verbouwd tot tijdelijke huisvesting van de Tweede kamer in verband met de renovatie van het Binnenhofcomplex. De Tweede Kamerleden verhuisden in september 2021 naar het tijdelijke Kamergebouw.  Ook de andere bewoners van het Binnenhof (Eerste Kamer, Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken) hebben gedurende de renovatie een ander onderkomen.

Eén voor één lijken de Tweede Kamerleden en bewindspersonen om te vallen
De toename van kunstmatig elektromagnetische velden van 5G is het begin van lange lijdensweg bij veel mensen en kinderen. Als de ministers en bewindspersonen in zo ’n groot stralingsveld vertoeven (waarschijnlijk wel gezien de ministers die na september 2021 onwel worden) is het uit eigen ervaring erg simpel: “ministers en bewindslieden, niks te hard gewerkt, te veel gesport, te weinig gedronken of te weinig geslapen, hier begint elektrogevoeligheid mee! ” Verdiep jullie hier maar eens in: http://stralingsleed.nl/blog/hoe-emv-s-ons-immuunsysteem-verstoren/   

Bronnen:
https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/2016/04/gezondheid-tweede-kamerleden-in-gevaar/
https://stralingsleed.nl/manuscript/
Foto: https://www.tweedekamer.nl/nieuws/kamernieuws/het-vragenuur-van-dinsdag-12-oktober
https://denhaagfm.nl/2016/04/28/dat-verklaart-een-hoop-tweede-kamerleden-krijgen-teveel-elektromagnetische-straling/
https://stralingsleed.nl/blog/is-de-gezondheid-van-de-tweede-kamerleden-in-gevaar/
http://www.thecosmosproject.org/ (COSMOS onderzoek)
https://www.kennisplatform.nl/tussenstand-in-het-cosmos-onderzoek-eind-2020/
https://www.denhaag.nl/nl/in-de-stad/wonen-en-bouwen/ontwikkelingen-in-de-stad/ontwikkelingen-rond-den-haag-centraal/tijdelijke-huisvesting-tweede-kamer-op-bezuidenhoutseweg.htm