Een veelgehoorde klacht van Nederlanders is dat bij internetaanbieders het draadloze wifi internet niet goed functioneert. De oplossing in 2021 is: smartwifi 6  of 802.11ax.

Wat is smartwifi
Smartwifi gebruikt de nieuwste wifi-technologie die zélf de beste frequentie zoekt. Smartwifi geeft de best haalbare draadloze verbinding, door automatisch naar het snelste wifi-punt over te schakelen. Smartwifi kiest dus zelf de meest gunstigste frequentie. Smartwifi voorkomt het wegvallen van het signaal wanneer er binnenshuis of in het kantoor bewogen wordt. Zo verloopt al wandelend videobellen of mailen een stuk gemakkelijker en soepeler. Het smartwifi-pakket maakt gebruik van Wifi 6 en vergroot het gemak waarmee films gestreamt worden terwijl huisgenoten zitten te gamen. Ook het aanzetten of programmeren van huishoudelijke apparaten die gebruik maken van wifi, zoals de wasmachine of de deurbel, zal vloeiender verlopen met smartwifi 6e.

Wifi 6E is net een stapje meer
Wifi 6 zorgt ervoor dat je internetverbinding tot 3 keer sneller wordt. Wifi 6E doet er nog een schepje bovenop, met meer bandbreedte en een extra frequentie van 6 GHz. In deze zitting zal Jordy Zwarts de stopzetting of dagvergoeding eisen vanwege de bijna landelijke activering van het 5G-netwerk in 2020, als voorloper op de oorspronkelijke frequenties zoals Europees is afgesproken. Wifi 6E is een uitbreiding van het huidige wifi 6-standaard. De E staat voor Extended en borduurt verder op wifi 6, maar voegt daar een extra frequentieband aan toe: de 6 GHz. Dus stiekumpjes een grote stap meer! Daarnaast ondersteunt het ook de al langer bestaande 2,4 GHz en 5 GHz frequentiebanden. Wifi 6E zorgt, volgens de Telecomwereld, vooral voor een stabieler netwerk en lagere latency.

Beter draadloos internet
Marcel de Groot, directeur consumentenmarkt van VodafoneZiggo zegt: “smartwifi zorgt voor een naadloos wifinetwerk, zodat meer mensen altijd en overal in- en rondom het huis of op de zaak online kunnen zijn. Smartwifi is een ideale oplossing om het draadloos internet zo optimaal mogelijk te gebruiken. Van liefhebbers voor series tot ZZP ‘ers op internet, van ICT-specialisten en voor iedereen die door de coronacrisis thuis digitaal moeten werken. Voor iedereen geldt dat een goede en stabiele draadloze internetverbinding grote prioriteit heeft”.

Wifi 6, heeft technische verbeteringen
De wifi-Alliance heeft de wifi-standaard wifi 6 aangekondigd in 2019 en in 2021 als uitbreiding van de huidige wifi 6-specificatie: de smartwifi 6E met hogere snelheden en lagere latency. Wifi 6E is de volgende versie van wifi 6 en maakt naast de 2.4 Gigahertz (GHz) en 5 GHz frequentieband, ook gebruik van de 6 GHz frequentieband. Hoewel het 11ax protocol en daarmee de theoretische snelheid van 9,6 Gbps* ongewijzigd blijft, is de bandbreedte bij wifi 6E groter. Hierdoor zal de snelheid in de praktijk bij wifi 6E hoger uitvallen dan bij wifi 6.

* Gigabit per seconde (Gbps) is de gebruikelijke eenheid voor de snelheid van gegevensoverdracht. De bit is de kleinste eenheid van informatie en heeft het symbool is Gbit/s maar wordt vaak als “Gbps” geschreven. Het is de snelheid in miljarden (giga in de betekenis van 1 000 000 000) bits per seconde.

Hogere snelheid van wifi 6E
Om de netwerkcapaciteit te verhogen maakt wifi 6E gebruik van OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access). Deze nieuwe wifi-versie heeft op de achtergrond een aantal technische verbeteringen voor de gebruiker. Zo wordt er een andere manier gebruikt om gegevens te versturen naar je apparaten. Dat zorgt niet alleen voor een hogere snelheid, maar ook voor meer capaciteit. Zo sluit je dus meer apparaten tegelijkertijd aan. Dat is ideaal als je een slim huis met tientallen apparaten hebt.

Verhoogde capaciteit door OFDMA
Bij wifi 6 is maximale snelheid al 3 x hoger dan de topsnelheid van wifi 5. Om de netwerkcapaciteit nog meer te verhogen maakt wifi 6 gebruik van OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access): de wifi 6E. Waar huidige routers het volledige kanaal gebruiken om data voor één gebruiker te verzenden, worden de kanalen bij OFDMA gesplitst. Zo wordt het mogelijk om data van de ene gebruiker via één deel van het kanaal te versturen, terwijl de overige delen ondertussen beschikbaar blijven voor andere gebruikers. Omdat er meer dataverkeer over één kanaal kan plaatsvinden, verkleint dit tevens de mate van interferentie door andere wifi-netwerken in de nabije omgeving. Net als met de invoering van wifi 6, moet je nieuwe apparatuur hebben om wifi 6E te kunnen gebruiken.

De E in 6E staat voor Extended en is het belangrijkste wapenfeit van de uitbreiding van de 6GHz-band, die loopt van 5925MHz tot 7125 MHz*. Wifi 6E krijgt de beschikking over drie banden: 2,4 GHz, 5 GHz en 6 GHz.

*5.925 GHz = 0.005925 terahertz (THz) en 7.125 GHz = 0.007125 THz. Frequenties in het elektromagnetisch spectrum net voor het zichtbaar licht.

De schade van wifi-gebruik is in 2012 al duidelijk
De schade van wifi gebruik is al gepubliceerd in 2012 toen de wifi alleen nog werkte met de 2.4 GHZ band (Wifi 5 werd in 2014 in gebruik genomen), namelijk dat:
-wifi wel degelijk invloed heeft op de hersenactiviteit bij jongeren. Met hersenscans hebben de onderzoekers bepaald dat jongeren die blootgesteld werden aan wifi-straling een lager werkgeheugen hebben dan jongeren die niet blootgesteld waren. Het werkgeheugen is continue nodig voor alle soorten activiteiten zoals het waarnemen, het redeneren, het plannen, de besluitvorming en het oplossen van allerlei problemen;

-een onderzoek van de universiteit in Wageningen schade aan bomen aantoont. In 2012 is er een onderzoek gedaan naar de effecten van wifi op flora. In het onderzoek werden bomen (essen in dit geval) blootgesteld aan 6 bronnen van wifi. 3 stuks op 3 meter afstand en 3 stuks op 50 centimeter afstand. De bladeren die het dichtst bij de bronnen groeiden, lieten na een periode van drie maanden een loodachtige glans zien, een duidelijk teken dat de opperhuid van de bladeren aan het afsterven is. De bladeren die verder van de bronnen verwijderd waren, vertoonden deze effecten ook, maar in lichtere mate;

-de Deense proef met waterkers zeer duidelijk is. Deense scholieren wilden proeven doen om aan te tonen of er een verband bestond tussen de wifi-straling en concentratieproblemen. Er werden 12 bakjes met waterkers gezaaid. 6 bakjes kwamen te staan in een lokaal waar een wifi netwerk aanwezig was. De andere 6 bakjes kwamen in een wifi-vrije omgeving te staan. De beide ruimtes hadden dezelfde temperatuur, luchtvochtigheid en alle 12 bakjes kregen dezelfde verzorging. De waterkerszaadjes die in de wifi-kamer stonden groeiden niet erg snel, en gingen uiteindelijk dood. De 6 bakjes in de wifi-vrije kamer groeiden daarentegen zeer voortvarend en waren na 12 dagen normaal eetbaar.

-bijna 60% van de jonge meisjes, die nu blootgesteld worden aan wifi, later een doodgeboren baby, genetisch beschadigde kinderen of een zwagerschap met afwijkingen in de foetus kúnnen krijgen. Sinds 1 februari 2019 is de wet Basisregistratie Personen (BRP) de lucht ingegaan waar de overheid voor het eerst doodgeboren baby’s registreert. Na een jaar blijkt dat er 20 keer meer meldingen zijn gedaan dan verwacht werd (alleen al in Nederland). De teller staat in februari 2020 op 12.372;

-een Japanse studie met eenenvijftig mannen aantoonde dat blootstelling aan wifi een groter risico op mannelijke onvruchtbaarheid betekend naarmate meer sperma sterft of onbeweeglijk en ineffectief is. De studie vond plaats in 2018 en plaatste spermastalen in de buurt van een kleine router die een mobiele telefoon simuleerde in de zak van een man op een vergelijkbare afstand. De spermamonsters werden een half uur, een uur, twee uur en vierentwintig uur blootgesteld. De beweeglijkheid van het sperma (essentieel voor de vruchtbaarheid) leidde tot een toename van ineffectief, immobiel sperma en een toename van de dood van sperma na blootstelling aan wifi.

Straling meten bij 5GHz
5G zenders zijn anders gebouwd en werken anders dan de klassieke 4G en 2G en 3G. Overheden verklaren ter geruststelling dat 5G eigenlijk gewoon een voortzetting van 4G is wat misleidend is, want het zendprincipe is heel anders. Het antennebureau (het voorlichtingsbureau van de Rijksoverheid over antennes voor draadloze en mobiele communicatie) zegt: “5G vraagt om een andere manier van meten. Door de zendtechniek van 5G-antennes is het meten van de elektromagnetische straling op de traditionele manier zoals bij 2G, 3G en 4G niet meer mogelijk”, vertelt Jos Kamer van Agentschap Telecom (Agentschap Telecom voert de wet- en regelgeving uit op dit gebied. En Agentschap Telecom houdt er toezicht op dat iedereen zich aan de regels, eisen en voorwaarden houdt). Toezicht of de thermische drempel niet overschreden wordt en wetenschappelijk onderzoek naar de ‘non-thermische effecten’ (biologische effecten) van alle zendtechnologieën is er niet.

 

Stop met de uitrol van 5G en verricht eerst eerlijk en gedegen onderzoek.

 

https://www.ziggo.nl/internet/smartwifi
FOTO;https://www.gsmarena.com/xiaomi_demos_its_wifi_6e_ax6000_router_by_pitting_the_xiaomi_mi_11_against_the_iphone_12_pro_max-news-46996.php
https://compare.listflix.net/nl/de-beste-5-wifiboosters-van-2021?k=5b0q1yi0ja3hg2526g5p&placement=&adposition=&campid=12260829741&device=c&devicemodel=&creative=496510791262&adid=117783137415&target=kwd-98807974&keyword=wifi%20booster&matchtype=b&gclid=CjwKCAiA1eKBBhBZEiwAX3gql9l4t518p_8MF7JdZUSM5IH26j5Hu0olz5IyghnZdTUKBX5y6lsf0xoC6UIQAvD_BwE&gclid=CjwKCAiA1eKBBhBZEiwAX3gql9l4t518p_8MF7JdZUSM5IH26j5Hu0olz5IyghnZdTUKBX5y6lsf0xoC6UIQAvD_BwE
https://www.coolblue.nl/advies/wat-is-wifi-6.html
https://www.optimalegezondheid.com/wifi-een-zegen-een-straf/
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5006691/12000-doodgeboren-kinderen-geregistreerd-meer-dan-verwacht
https://www.antennebureau.nl/organisatie/nieuwsbrief-meten-bij-5g-antennes/5g-vraagt-om-een-andere-manier-van-meten