Smartphones, computers, tablets, spelconsoles en wifi. Veel mensen kunnen het niet meer wegdenken uit het dagelijks leven en zien het als een eerste levensbehoefte, net als voeding, kleding en onderdak. Daarnaast gebruiken we steeds meer draadloos, wifi. Vooral sinds de lockdown gebruiken we draadloos om thuis te werken en/leren en om in contact te blijven met familie en kennissen. Het digitale universum groeit dan ook met een wonderbaarlijke snelheid en vult de omgeving met een steeds hogere stralingsbelasting (elektromagnetische velden.

De verborgen kant van de digitale technologie
Deze groei van elektromagnetische velden heeft een enorme impact op het milieu. De ecologische voetafdruk van het digitale universum, dat zijn dan onze persoonlijke toestellen maar ook de vele servers met data, is even groot als het verbruik van een zevende werelddeel.

Zeldzame metalen en kinderarbeid
Naast de grote hoeveelheid van technische elektromagnetische velden (door mensenhanden gemaakt) komen de zeldzame metalen die worden gebruikt bij de vervaardiging van onze smartphones, schermen en computers komen uit landen die een hoge tol moeten betalen voor de aanwezigheid van deze grondstoffen op hun grondgebied: de lokale werkomstandigheden zijn er gewoonweg schrijnend. De impact is ook des te groter omdat de levensduur van deze apparaten zeer kort is, recyclen enkel gedeeltelijk kan en bovendien bijzonder vervuilend is. Zeldzame metalen zoals goud, palladium en mineralen als kobalt en coltan. De vervangbaarheid van metalen die nodig zijn voor de mobiele telefoons is zo goed als nihil.

Elektromagnetische velden
En dan hebben we het nog niet eens over de gevolgen op elektromagnetische vlak. Want in ons steeds mobieler wordend universum, staat overdracht van gegevens gelijk met wifi en 3G, 4G en 5G. Het is een technologie waarvan de impact op onze gezondheid en de natuurlijke omgeving veel vragen oproept. Vragen die niet naar eerlijkheid worden beantwoord door instanties die er zeggenschap over hebben*. Antwoorden waar de economische waarde boven de gezondheid ligt, lijkt het wel. Wetenschappers die werken voor de Telecombedrijven worden geloofd door instanties die er toe doen, terwijl ervaringsverhalen worden afgedaan alsof het tussen de oren zit.

*De gezondheidsraad, het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), INCIRP (the International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection), Kennisplatform EVM (elektromagnetische velden) en de Nederlandse regering.

Om mensen te beschermen zijn er in heel Europa initiatieven om op werk- en woonomgeving de stralingsbelasting zo laag mogelijk te krijgen en houden. Want stel dat na in 2020 tóch blijkt dat het de gezondheid wél schade geeft.

Initiatief: wifi uit ‘s nachts
Een heel mooi initiatief van de Brusselse gemeente Watermaal-Bosvoorde is dat via het maandelijkse gemeenteblad aan alle inwoners een raam-affiche bezorgd is. Wifi verjaagd geen spoken dus mag ’s nachts uit. Een initiatief van een gemeente die de burgers aanmoedigt om de wifi ’s nachts uit te schakelen! Zowel voor de gezondheid als om energie te besparen! Een begin om de stralingsbelasting te minderen.

Wat is wifi?
Wifi is een technologie waarmee je draadloos kunt internetten. In plaats van een kabel, maakt wifi gebruik van radiogolven om gegevens draadloos te ontvangen en versturen. Dat is handig, omdat iedereen in het huishouden dan tegelijk op het internet kan. Dat bovendien de storende kabels niet meer nodig zijn zoals in de beginjaren van internet.

Hoe te handelen
Veel mensen hebben de wifi dag en nacht aan staan. Zij denken dat dit ongeveer hetzelfde is als de tv en radio aan laten staan. Zonder dat mensen dit beseffen bestralen zij zichzelf dag en nacht en hun buren tot drie huizen verder in een bebouwde omgeving. Hierover staat niets in de handleidingen en de meeste mensen laten dan ook het modem aan. Dit zijn onnodige zenduren wat ook nog eens elektriciteit kost! Alleen de computer en laptop uitzetten is niet voldoende. De wifi-straling is niet zo heftig als een DECT-telefoon maar heeft het nadeel dat het een hevig pulserende straling geeft waarvan bekend is dat het klachten kan geven vooral als eerste bij gevoelige mensen. Op open terrein is het bereik van wifi soms zelfs 100 meter. Schakel de wifi UIT bij geen gebruik van draadloos internetten. Uitschakelen van de wifi door:
-dat op sommige modems (experiabox van de KPN) een knop voor wifi uit:
-de stekker van het modem uit het stopcontact te trekken;
-een tijdschakelaar tussen modem en stopcontact plaatsen;
-Een eco-router plaatsen. De JRS Eco Wireless-routers minimaliseren de straling zonder verlies van snelheid, stabiliteit of bereik. Er is geen straling wanneer op draadloze apparaten de wifi is uitgeschakeld. De wifi schakelt weer aan als een van de apparaten wifi ‘vraagt’ en geeft dan tot 90% een verlaagde pulsfrequentie. De eco-router heeft een wifi aan- en uitknop en een wifi-tijdschakelaar waarop wifi automatisch wordt uitgeschakeld op de aangegeven tijd;
-de bridge-modus inschakelen. In de bridge mode zendt het de modem geen wifi-signaal meer uit. Het in bridge mode zetten van de modem of router verschilt bij ieder model en merk. Het is niet moeilijk, maar vergt wat zoekwerk.
-als je wat meer informatie nodig hebt of niet zo handig bent, bel dan vooral eventjes met de helpdesk van je internetprovider die soms ook op afstand de modem in bridge mode kan zetten.

Na het uitzetten mogen er geen lichtjes meer te zien op het modem /router zijn want anders is het apparaat nog actief. Schakel het draadloos internet (wifi) uit en zet de wifi alleen aan als het internet gebruikt wordt. Als alle lichtjes uit zijn kun je er zeker van zijn dat alle straling weg is.

Besef dat een apparaat aan een draad veruit de minste straling geeft.

Wifi aan. Houd het in de gaten
Wanneer op afstand door de netbeheerder een update wordt gestuurd naar het internet modem, kan de wifi weer ingeschakeld staan zonder dat je het beseft. Ook wanneer er een stroomstoring is geweest kan de modem soms automatisch weer in de wifi-stand gaan staan.

 

Foto: https://watermaal-bosvoorde.be/nl/nieuws/naar-een-nieuwe-relatie-met-de-digitale-wereld?set_language=nl&fbclid=IwAR2yMpVOOub1RRvG-jbxaWDdCn74sdhCs6Tq43PKPmK8Z0EaSzP1WjKpG4E
https://www.facebook.com/beperkdestraling/
https://www.jrseco.com/nl/hoe-kan-ik-de-wifi-van-mijn-ziggo-modem-uitzetten/
https://www.stopumts.nl/doc.php/Veel%20gestelde%20vragen/4252/hoe_reduceer_je_straling_van_wifi_in_je_huis_of_bij_de_buren__(upd._met_aanvulling)?printen=1