Het eerste digitale hoortoestel werd geïntroduceerd in de vorige eeuw. Op dat moment bestonden er naast het digitaal hoortoestel ook het analoge hoortoestel. Inmiddels zijn alle hoortoestellen op de markt digitaal. Bij analoge toestellen werd het geluid dat het toestel bereikte in dezelfde vorm bewerkt als dat het binnenkomt. Bij digitale hoortoestellen wordt het signaal eerst gecodeerd in enen en nullen. Vervolgens wordt het bewerkt en daarna wordt er weer een analoog hoorbaar signaal van gemaakt.

Analoog hoortoestel
Bij analoge toestellen werd het geluid dat het toestel bereikte in dezelfde vorm bewerkt als dat het binnenkomt. Inmiddels zijn alle hoortoestellen op de markt helaas digitaal en is er voor de elektrogevoelige geen keus meer.

Digitaal hoortoestel
Hoortoestellen waar digitale signaalbewerkingen in worden toegepast heten ‘digitale’ hoortoestellen.  Dankzij grote technologische vooruitgang is er ook een volledig nieuwe generatie hoortoestellen. In deze toestellen zit een microchip die het geluid verwerkt. Deze minicomputer* maakt het mogelijk om het hoorapparaat te nauwkeurig te personaliseren tot op de behoeften van elk individu.

*Moderne hoortoestellen zijn eigenlijk minicomputers met binnenin de nieuwste draadloze technologie. Dankzij deze technologie kunnen ze helemaal op persoonlijke behoeften worden afgestemd en kunnen spraak versterken, storende omgevingsgeluiden dempen en galmgeluiden onderdrukken.

 Soorten hoortoestellen
Hoortoestellen zijn er in verschillende soorten. De:
-achter het oor – hoortoestellen (AHO-BTE). Het hoortoestellen achter het oor en die het versterkte geluid middels een slangetje naar het oor leidt. De verbinding met het oor wordt gemaakt met een op maat gemaakt oorstukje. Er is ook ruimte voor extra opties zoals een verbinding met radio en TV via een plug-in audioschoen, draadloze ontvangst en streaming via bluetooth;
-receiver toestellen. Een hoortoestel waar de luidspreker niet meer in het hoortoestel zelf zit, maar in het gehoorkanaal wordt gedragen. Het dunne plastic slangetje bevat dan een stroomdraadje! Het betreft de zogenaamde RIC-hoortoestellen (Receiver In the Chanel);
-in Het Oor (IHO) toestellen. Het in-het-oor hoortoestel is een heel compact hoortoestel dat in het oor gedragen wordt. De nieuwste hoortoestellen hiervan kunnen ook met smartphones en de tv worden verbonden (door de Bleutooth techniek) en er kan handsfree mee gebeld worden en moeiteloos audio streamen vanaf ontelbare apparaten;
-de Bleutooth toestellen. Een hoortoestel dat direct of indirect beschikt over Bluetooth, kan verbonden worden met een Bluetooth telefoon. Hierdoor maak je van je hoortoestel een draadloze headset;
-botverankerde hoortoestellen.

 Bleutooth hoortoestellen
Een hoortoestel met een direct- of indirecte koppeling beschikt over bluetooth.

Indirecte koppeling
Via een streamer (een tussenliggend apparaat) of indirecte bluetooth-verbinding kan het hoortoestel verbonden worden met tv- en audio-oplossingen. Deze indirecte bluetooth-verbinding (streamer) maakt van je hoortoestel een draadloze headset. De verstaanbaarheid van telefoongesprekken, televisiegeluid en muziek neemt hierdoor enorm toe. Handig aan indirecte bluetooth-koppelingen is dat je het volume van de stem van je gesprekspartner en het volume van het geluid uit de omgeving onafhankelijk van elkaar kunt afstellen, zodat je optimaal kunt communiceren.

Directe koppeling
Bij een directe koppeling zijn de hoortoestellen rechtstreeks verbonden met je computer, telefoon of ander Bluetooth-apparaat. Je hebt geen streamer nodig wanneer jouw hoortoestel beschikt over een directe koppeling.

Hoe werkt bluetooth?
Bluetooth is een draadloze verbinding die verschillende apparaten met elkaar verbindt. Deze verbinding werkt met radiogolven en is dus een radioverbinding (RF). De radioverbinding vindt plaats op een bandbreedte tussen de 2400 en 2483,5 megahertz (MHz), waar wereldwijd iedereen vrij gebruik van mag maken. Deze band wordt tevens gebruikt voor niet-telecommunicatiedoeleinden zoals de magnetron. Deze werkt op 2450 MHz. Bleutooth in je oor, nabij je hoofd met een frequentie die net zo hoog is als de magnetron is te vergelijken als je hoofd in de magnetron stoppen.

Een botverankerd hoortoestel
Een botverankerd hoortoestel, is een hoortoestel dat geluidstrillingen via beengeleiding overbrengt naar het binnenoor en wordt via een schroef direct in het bot van de schedel bevestigd (een implantaat).  De schroef is meestal gemaakt van titanium ( een grijs metallisch overgangsmetaal) aangezien dat materiaal niet door het botweefsel wordt afgestoten.

De elektromagnetische velden (straling) van een botverankerd hoortoestel
De elektromagnetische velden mogen volgens de SBM 2015*, een veldsterkte van een toestel dat uitzend in de gegeven gebieden hebben van niet meer dan 0,1 µW/m2 (MicroWatt per vierkante meter) zijn.

*SBM 2015: de SBM-2015 staat voor Standard der Baubiologische Messtechnik’ versie 2015. In mei 2015 heeft deze de versie 2008 vervangen. De SBM is ontwikkeld in Duitsland en is opgesteld door Baubiologie Maes samen met veel specialisten en laboratoria.

Metingen door een bouwbioloog zijn gedaan op 0,1 cm; 5 cm; 30 cm en verder dan 50 cm van het toestel. Tevens in twee richtingen, voor het toestel en haaks op het toestel. Conform de gegevens uit de SBM 2015, mag de veldsterkte van een toestel dat uitzend in de gegeven gebieden, niet meer dan 0,1 µW/m2 zijn. De gemeten waardes zijn:

Afstand Een gemiddelde van µW/m2 Piek µW/m2
0,1 cm 580 1743
5 cm 285 459
30 cm 25 48

Besef
De hoortoestellen met Bleutooth klinken zo ideaal in doen en handelen. Lekker handig deze draadloze mini computer zo dicht bij je hoofd of zelfs in je hoofd. Veel mensen bellen in 2020 bewust ‘horizontaal’ zodat de straling van de smartphone niet door de oren ‘binnenkomt’. Bij een hoorapparaat met Bleutooth zit de straling ín je oor! Besef dat wetenschappelijk gezien bewezen is dat het biologische schade kan geven aan en in een lichaam. Dat er vele onderzoeken zijn verricht die dit wel aantonen.

Wat de medemens met Bleutooth kan veroorzaken
Een persoonlijke ervaring waar ik met niemand over praat maar die me maar door het hoofd blijft spoken (vooral ’s nachts). Eind 2009 is eindelijk de woning onder de kerktoren verkocht aan mensen die zeggen: “O, daar hebben wij geen last van”, nadat ik toch vond dat ze moesten weten dat er antennes voor de mobiele telefonie op de kerktoren verstopt zitten. We vonden een nieuwe plek in een dorp in de buurt en hebben een afspraak bij de notaris om de overdracht te regelen. De dochter en schoonzoon namen de honneurs waar. De schoonzoon had vreemde dopjes in de oren en moest plotseling even weg. Op dat moment wist ik niet wat het was en maakte me geen zorgen. Toen hij terug kwam en het contract had ondertekend, gingen hun naar huis en was het onze beurt. De notaris was erg belangstellend wat antennes zo dicht in de buurt konden veroorzaken. Plots gebeurde het: ik kwam niet meer uit mijn woorden. De zinnen zaten gewoon in mijn hoofd maar ze kwamen er niet uit. Een dom gebrabbel was het enige wat eruit kwam. Gelukkig nam mijn man snel het woord over en ik (vol schaamte en onbegrip over wat me nu overkwam) moest maken dat ik wegkwam. Wat een afgang, wat gebeurde er met mijn lichaam? Waarom laat het me op cruciale momenten zo erg in de steek?

Een ander verhaal maakte ik mee in 2020. Veel mensen hebben afgehaakt en zien we niet meer. Op mijn werk moest ik ontslag nemen in 2008 omdat er wifi en twee DECT-telefoons in het kantoor kwamen te staan waar ik tijdens vergaderingen weer het duizelige en wazige gevoel kreeg. Ik denk dat ik gebrabbeld heb, want ik zag opgetrokken wenkbrauwen bij de collega’s. Bekenden die in 2020 nog komen zijn we heel dankbaar. Afgelopen zomer kwam een bekende onverwachts op visite. Leuk, alleen na een half uur begon plotseling weer dat duizelige gevoel, het warrige hoofd en de pijnlijke spiertrekking in mijn been op te treden. Het praten ging al moeilijker en langzamer. Wat is dit nu? Gauw maken dat ik wegkom, want dit gaat weer niet goed. Na lang denken kom ik bij de vraag heeft hij een gehoorapparaat? Ja dus. Dan moet het met Bleutooth zijn, gezien mijn klachten.

Hoe moet ik nu omgaan met mensen die komen en een fout gehoortoestel hebben voor mij? Ik weet het niet. Wees duidelijk in het verkopen met gehoortoestellen en vertel dat niet iedereen hier tegen kan net zoals sommige medemensen hier ziek van worden.

 

https://innersmile.org/2018/11/03/slimme-opa-heeft-niet-zon-slim-gehoorapparaat/
https://www.hoorzaken.nl/hoorverbetering/gehoorapparaat/#block-1
https://secondopinionhoortoestellen.nl/gehoorapparaat-hoortoestel/
https://stralingsbewust.info/2018/11/30/bot-verankerde-hoortoestellen-geven-veel-straling-zo-werd-gemeten-door-een-deskundige/