Factchecking (feitencontrole) is nagaan of informatie en beweringen van bijvoorbeeld politici en deskundigen correct en waarheidsgetrouw zijn.

De roep om nieuws te bestrijden klinkt steeds luider. Nieuws wat nepnieuws wordt genoemd. Overheden in binnen- en buitenland willen nepnieuws aanpakken, Facebook en Google hebben maatregelen genomen en factcheckers ingesteld. Maar wat is nepnieuws eigenlijk en is het terecht dat er nieuws verwijderd wordt door factcheckers op een open internet?

Facebook krijgt in Nederland weer factcheckers
Vanaf 30 maart 2020 is er in Nederland weer feitencontrole op Facebook en Instagram en zijn er ook in Nederland factcheckers actief. Dat gebeurt in samenwerking met de persbureaus AFP (Agence France-Presse) en DPA (De Deutsche Presse-Agentur). Zij leveren Nederlandse factcheckers aan en het gaat in totaal om drie voltijds posities. In Nederland werkt het AFP samen met het ANP (Algemeen Nederlands Persbureau).

Zijn factcheckers juist dom bezig?
De factcheckers zullen zich richten op het checken van bijvoorbeeld wat ze noemen ‘complottheorieën’. Over bijv. de oorsprong van het Covid-19 virus. Er is een lezing dat het virus ontsnapt is uit een laboratorium in Wuhan. Het Wuhan Institute of Virology is inderdaad een onderzoeksinstituut op het gebied van virussen in de stad Wuhan (provincie Hubei). Als de factcheckers zo ’n bericht als onwaar bestempelen wekt dit toch de nodige achterdocht. Dus toch waar?

Tegenstrijdig handelen
Veel onrust is er over de activatie van 5G op de 4G techniek in het voorjaar van 2020 in de helft van Nederland. Massaal worden er klachten gemeld na de uitrol van 5G. De ‘toevallige’ samenhang wil dat na de eerste uitbraak van het coronavirus iedereen in een intelligente lockdown moest. Massaal werd er gemeld, (vanachter glas) dat de huidige zendmasten vervangen werden en/of klaargemaakt werden door veelal buitenlandse monteurs. Dat dit  gebeurde voor de half landelijke activatie van 5G in 2020. Ook de uitrol van glasvezel ging gewoon door tijdens de lockdown en dat terwijl alleen cruciale beroepen mochten doorgaan van de overheid en het RIVM. Glasvezel leggen en masten vervangen en plaatsen is toch écht geen cruciaal beroep!

 De bron is helaas niet terug te vinden

 Verplichte vaccinatie
Verklaar dan waarom alle chinezen in het najaar van 2019 een verplichte vaccinatie kregen. Het vaccin bevatte replized (controleerbaar) en RNA (Ribonucleïnezuur, een biologisch macromolecuul die essentieel is voor de regeling van cellulaire processen in alle bekende levensvormen). RNA lijkt qua chemische structuur sterk op DNA dat wordt geactiveerd door de 60 gigahertz* en de elektromagnetische velden van 5G (snel internet) samen met het fijnstof of “Smart stof” verspreid door chemtrails. Dat de Diamond Princess cruiseschip als noviteit 5G en 60 GHz aan boord had.

*De 60 GHz. Is sinds januari 2020 door de Federal Communications Commission vergunningsvrij verklaard. De beschikbare frequenties in de MMW-band (de millimeter band) zijn te gebruiken voor de mobiele 5G-netwerken op de 57 tot 71 GHz-band zijn dus nu zonder vergunning te gebruiken voor 5G en maakt de weg nog meer vrij voor de uitrol van de 60 GHz millimeter-golftechniek, in Europa.

Berichten over de uitbraak van Covid-19 en de uitrol van 5G worden dan ook verwijderd. De achterdocht is gewekt en mensen willen meer weten. Mag je je dan afvragen hoe het mogelijk is dat februari 2020 alle reizigers op het cruiseschip Diamond Princess in quarantaine zaten en ruim 700 mensen besmet waren met het Covid-19 virus? En dat er maar 6 doden te betreuren zijn? Dat als noviteit het cruiseschip 60 GHz en 5G aan boord had. Wat wordt er nu verdoezeld door factcheckers te benoemen met de opdracht om artikelen nepnieuws te noemen en te verwijderen?

De wakkere mens
De wakkere mens wil een antwoord op al deze vragen. Je verwijdert geen berichten van een ander! Zo zijn we niet getrouwd en dit is onfatsoenlijk. Wat is er gewoon waar en wat niet? Hier komt geen echter geen antwoord op met als gevolg dat het bijna zeker is dat er iets onder de pet wordt gehouden. De wakkere mensen worden complotdenkers genoemd, gekkies en worden zelfs beticht van het in brand steken van zendmasten. De woorden van de overheid bij de eerste klachten van mensen die woonden onder een 2G zendmast en behoorlijke klachten kregen waren: we willen geen paniek zaaien onder de mensen en vervolgens is er nooit meer gesproken (laat staan wat geregeld)  over de eventuele biologische gevolgen voor de gezondheid. De gezondheidsraad ontkent zelfs in 2020 nog steeds dat het geen gezondheidsschade geeft terwijl er massaal klachten verschijnen bij volwassenen en kinderen. Die mensen voelen zich enorm in de steek gelaten en nemen ondanks dat ze monddood (zelfs de wetenschappers die wel waarschuwen zie https://www.youtube.com/watch?v=pKUGJsjQeGY), gemaakt worden, de taak over van de overheid en veel journalisten om te blijven waarschuwen. En is in 2020 de overheid niet bezig om zelf paniek te zaaien over Covid-19? Persconferentie na persconferentie, spotjes op TV en You Tube (alleen samen krijgen we corona eronder, afstand houden, het nieuwe normaal), ellenlange verslagen op TV en in de krant over de omstandigheden rondom corona en er werd zelfs een hele site opgericht door de overheid. Het lukt want mensen zijn angstig en in de war. Waarom moet dat zo? Wat is de achterliggende bedoeling? Geef openheid en gebruik geen factcheckers. Bovendien kunnen de mensen zelf wel uitmaken wat ze willen lezen of juist niet. We leven in een democratisch land en laat dat zo blijven. Tegen factchecker wil ik zeggen: laat je hiervoor niet gebruiken. Zoek ander werk.

 

Foto: https://pixabay.com/nl/photos/fout-correctie-verkeerde-oops-968334/
https://www.wanttoknow.nl/nieuws/heel-eng-politie-aan-de-deur-om-videopost/
https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5070956/facebook-heeft-nederland-weer-factcheck-partners
https://nos.nl/artikel/2328458-facebook-zet-voor-nederland-factcheckers-in-om-corona-nepnieuws-te-bestrijden.html
https://stralingsleed.nl/blog/eenzijdige-journalistiek-over-5g-is-er-sprake-van-censuur/
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19
https://stralingsleed.nl/blog/de-wetenschap-mag-niet-waarschuwen-voor-het-gevaar-van-draadloos-gebruik/
https://stralingsleed.nl/blog/fijnstof-en-de-straling-van-5g-en-4g/