In Duitsland (Stuttgart) protesteren artsen tegen de uitrol van de 5de generatie voor draadloze communicatie. Ze pleiten voor preventiestrategieën om de bevolking te beschermen, gedegen onderzoek en een moratorium op 5G.  Een moratorium (verbod) op de uitrol van 5G, totdat de potentiële gevaren voor de menselijke gezondheid en het milieu volledig zijn onderzocht door wetenschappers onafhankelijk van de mobiele industrie.

Patiënten reageren op elektrosmog
“We hebben steeds meer patiënten in onze praktijken die overgevoelig zijn voor de onzichtbare en reukloze kunstmatige elektromagnetische velden van alle draadloze”, zegt een specialist in Stuttgart. De klinische klachten variëren in het begin van hoofdpijn, oorsuizen, concentratiestoornissen tot hartritmestoornissen tot op den duur totale uitschakeling van functioneren. Bovendien is de straling van mobiele telefoons mogelijk kankerverwekkend voor mensen. Dat standpunt heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) formeel ingenomen.  5G mobiele communicatie mag dus alleen worden uitgebreid als de onschadelijkheid op de lange termijn hiervan écht bewezen is, vinden de protesterende artsen.

In Nederland
5G moet worden uitgesteld tot er meer bekend is over de mogelijke effecten van de frequenties die bij 5G worden gebruikt. Dat vindt huisarts Liesbeth Adriaansens, die artsen oproept een manifest te tekenen om te kennen te geven dat zij zich zorgen maken over 5G https://www.stop5gnl.nl/5g-manifest-van-nederlandse-artsen/.

Adriaansens strijdt al jarenlang tegen elektromagnetische velden (EMV) van onder meer wifi en de draadloze telecommunicatienetwerken, 2G, 3G en 4G, en bekommert zich om patiënten die zeggen hier klachten door te hebben.  Met het manifest reageert de huisarts uit Breda onder meer op een advies van de Gezondheidsraad, september 2020, over de potentiële gezondheidsrisico’s van 5G. De Gezondheidsraad stelt hierin dat het wetenschappelijk niet is aangetoond maar onwaarschijnlijk is dat 5G nadelig effect op de gezondheid heeft. Adriaansens: “Ik vind het jammer dat de Gezondheidsraad in het rapport niet aangeeft door wie, onderzoeken die de commissie onder de loep heeft genomen,  zijn gefinancierd en of er sprake  van belangenverstrengeling is.”

Adriaansens vindt het ook nodig dat er meer onderzoek wordt gedaan. ‘Er is wel onderzoek gedaan naar 2G, 3G en 4G (de onafhankelijke wetenschappers zeggen dat het de gezondheid schade berokkend), maar de technologie die wordt gebruikt voor 5G verschilt aanzienlijk van zijn voorlopers. Het is een nog enormere elektromagnetische deken die wordt uitgerold over de hele wereld, met frequenties die nog nooit zijn gebruikt of onderzocht. Er zijn genoeg aanwijzingen dat kunstmatige elektromagnetische velden (EMV) impact hebben op mensen, fauna en flora. Kortom alles wat leeft.  Dus niet alleen op mensen, die daar gevoelig voor zijn en al ziek zijn van de vorige mobiele netwerken. 5G en andere EMV hebben een nog grotere invloed op de biodiversiteit. Ook is nog niet voldoende bekend is of EMV onder invloed hebben op bijvoorbeeld het ontstaan van kanker of veranderingen in virussen (het coronavirus).’

Als het aan Adriaansens ligt komt er een moratorium op 5G totdat er onafhankelijk onderzoek is gedaan naar de effecten op de mens en de natuur. Ook vindt ze dat er in de artsenwereld meer aandacht moet zijn voor elektrogevoeligheid. ‘Er wordt op de geneeskundeopleiding geen onderwijs over gegeven en er is geen nascholing of voorlichting voor artsen. Het zou goed zijn als dat er wél was. Ook zou ik graag zien dat er meer wordt samengewerkt met vooral bedrijfsartsen, zodat werknemers een stralingsarme werkplek kunnen krijgen. Veel mensen die klachten hebben door EMV raken in een isolement, doordat ze bijna nergens meer naartoe kunnen. Het zou goed zijn als ze op het werk wél kunnen blijven functioneren.

Stichting Artsen Covid Collectief
“Nederlandse artsen vinden de massavaccinatie tegen SARS-CoV-2 volstrekt onverantwoordelijk en ABSOLUUT onnodig! En hebben zich verenigd in Stichting Artsen Covid Collectief.” Het begon in juni 2020 met ruim tachtig artsen en in maart 2021 zijn er, volgens de initiatiefnemers, al ruim duizend artsen die de brandbrief over de coronamaatregelen hebben ondertekend. De kritische artsen willen een debat over de vraag of het huidige corona-beleid niet erger is dan de kwaal.

https://www.stuttgarter-nachrichten.de/inhalt.demo-am-staatsministerium-in-stuttgart-protest-gegen-5-g-in-weissen-arztkitteln.f964401b-85f9-4915-a236-4f3177597300.html?fbclid=IwAR1HjzanKCZd_DX9kJ7kUQzxKGJfk61l24urjuO3s5au46J2gQ6FpyFgqc8Foto: Lichtgut / Leif Piechowski
https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/nieuwsartikel/huisarts-start-manifest-tegen-uitrol-5g-.htm
http://stralingsleed.nl/blog/het-vaccinatie-paspoort-discrimineert/