Betalen bij de kassa door je hand tegen de pinautomaat te houden. Het is geen toekomstmuziek meer, het is mogelijk. Een chip in de arm of hand waarmee afgerekend kan worden of even zwaaien en de deur gaat open. De toekomst is de werkelijkheid geworden met het eerste wereldwijd geaccepteerde betaal-implantaat.

Hoe werkt het?
Een microchip – niet groter dan een rijstkorrel – wordt onder de huid van de hand of van de arm gebracht. Vervolgens even met de hand wuiven voor de betaalterminal in de winkel en het is betaald. Even met de hand zwaaien bij thuiskomst en de deur gaat open.

Biochipping
Bioshipping is dat een microchip in het lichaam wordt gebracht. We hoeven dan geen geld en geen sleutels meer mee te dragen. Volgens de voorstanders hét grote pluspunt van biochipping, het gebruiksgemak. Even zwaaien en je hebt betaald. De pasjes zoals bankpas, een kaart voor het openbaar vervoer, de bibliotheekpas, klantenkaarten, een pasje van de ziekteverzekeraar en een bloedgroepkaart, zorgen ervoor dat de portemonnee goed gevuld is en dat is dan ook verleden tijd. De techniek van biochipping maakt het nu mogelijk om al die kaarten weg te doen omdat ze in de chip onder de huid zitten. Biochipping  maakt ook dat er afscheid genomen kan worden van de sleutelbos want de chip in je lichaam, komt in de plaats van al deze pasjes, kaarten én van de sleutelbos.  De chip zit meestal tussen duim en wijsvinger (zie foto).

De microchip
In tegenstelling tot RFID (Radio-frequency identification) gebruikt NFC (Near Field Communication) alleen korte-afstandsgolven. Als zodanig moeten twee apparaten enkele centimeters (3 tot 5) van elkaar verwijderd zijn om gegevensoverdracht mogelijk te maken. NFC gebruikt hetzelfde concept als de RFID-technologie. NFC is een tak van de hoogfrequente RFID en werkt bij ongeveer 13.56 megahertz (MHz).

De chip zelf zit in silicaatglas (het glas dat je het vaakst tegenkomt en dat voornamelijk bestaat uit silica of siliciumdioxide) en heeft een minuscule antenne die gegevens verzendt wanneer het in de buurt van een elektronische lezer is (lezen met behulp van een draagbaar digitaal apparaat). De chip is zo groot als een rijstkorrel: twee millimeter in diameter en 12 millimeter lang. Sommige voorstanders zien er ook een mogelijkheid in om er zelfs het medisch dossier in op te slaan. Stel je raakt bewusteloos en wordt naar de spoedafdeling afgevoerd? Even de hand scannen en de arts ziet meteen de medische voorgeschiedenis, allergieën, bloedgroep, enzovoort.

Technologie
De technologie in de chips is dezelfde als waarmee bijvoorbeeld mobiele telefoons worden ingezet als betaalmiddel: Radio Frequency Identification (RFID). Dat is een technologie waarmee op afstand informatie wordt opgeslagen en afgelezen, bijvoorbeeld van een chipkaart die gebruikmaakt van Near Field Communication (NFC), oftewel ‘draadloze dichtbij communicatie’.

Kenmerken macrochip
Near-field communication of NFC heet deze contactloze communicatiemethode voor korte afstand, vaak tussen enerzijds een apparaat met voeding en anderzijds een kaart of ander object met een chip en een antenne, die gezamenlijk een NFC-tag genoemd worden. NFC is een draadloze communicatietechnologie met een kort bereik die gebruikmaakt van magnetische veldinductie. De tag onder de huid heeft geen voeding nodig, hij ontvangt door inductie energie van het apparaat. De tag neemt dus niet het initiatief voor de communicatie. Het apparaat moet voortdurend een signaal uitzenden om te detecteren of er een tag in de buurt is.

De technologie zit verwerkt in een speciale NFC chip, haalt zijn energie uit het apparaat dat de informatie verstuurt of ontvangt. Een hele NFC tag bestaat dan ook uit een microchip met een mini antenne.

NFC tags zitten in de meeste smartphones verwerkt  en ook in paspoorten en pinpassen waarmee je contactloos betaalt, zit NFC verwerkt.

Een NFC-chip heeft doorgaans een optimaal bereik van ongeveer 1 tot 10 centimeter, afhankelijk van de kracht van de lezer en de kwaliteit van de tag. Hoe korter de afstand, des te beter de communicatie over het algemeen plaatsvindt

ISM-frequentieband
NFC is een RFID-standaard die gebruikmaakt van de ISM-frequentieband op 13.553-13.567 megahertz (MHz). De ISM-radiobanden zijn delen van het radiospectrum die internationaal zijn gereserveerd voor industriële, wetenschappelijke en medische (ISM) doeleinden, met uitzondering van toepassingen in de telecommunicatie.

Megahertz (MHz)
NFC maakt dus gebruik van een frequentie rond de 13,56 MHz. De megahertz is een tot het Internationale Stelsel van Eenheden (SI) behorende afgeleide eenheid. De eenheid heeft het symbool MHz. Eén megahertz is gelijk aan 106 hertz (Hz), ofwel 1.000.000 Hz.

Millimetergolven
Met high frequency of HF worden de frequenties in het radiospectrum aangeduid tussen de 3 en 30 MHz. Met extremely high frequency of EHF worden de frequenties bedoeld in het radiospectrum tussen 30 en 300 gigahertz. De radiogolven hebben een golflengte van 1 tot 10 millimeter en worden daarom ook wel millimetergolf genoemd. Naast het gebruik voor de implanteerbare chips wordt deze band gebruikt voor radioverkeer via straalzenders, satellietverkeer en radarinstallaties.

Het Near Field Communication (NFC Forum), heeft sinds mei 2020 bekend gemaakt dat de raad van bestuur de Wireless Charging Specification (WLC) de nieuwe specificatie heeft goedgekeurd en aangenomen, die de gebruikerservaring voor de twee miljard consumenten en bedrijven verbeteren zal die smartphones en andere NFC-apparaten gebruiken.

Het NFC Forum, de wereldwijde vereniging voor normen en belangenbehartiging voor Near Field Communication (NFC)-technologieën, heeft 24 oktober 2021, aangekondigd dat de raad van bestuur de Wireless Charging Specification (WLC) 2.0 heeft goedgekeurd en aangenomen. Nieuw met WLC 2.0 is dat het nog kleinere antenneformaten ondersteunt. 

Hoe wordt iemand langzaam steeds zieker en langzaam buiten de maatschappij gezet? Door mee te werken aan dit soort ideeën…..

Bronnen:
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/betalen-met-een-chipimplantaat-of-hoe-je-voor-350-euro-een-cyborg-wordt/article-news-1801843.html?utm_medium=social_datanl&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR2b6J2bmPySSssULDeZOIG10wf1XGy6XNAxg7maiWW9GrUvyB28hikfJaI#Echobox=1637148070
https://www.emerce.nl/wire/overal-ter-wereld-contactloos-betalen-middels-chipimplantaat-hand-nu-mogelijk
Foto: https://www.vox.com/2015/9/11/9307991/biohacking-grinders-rfid-implant
https://nfc-forum.org/nfc-forum-releases-wireless-charging-specification-2-0/