Europa en Noord-Amerika kampen de laatste jaren met bijensterfte. Hele bijenvolken worden dood in het nest aangetroffen, of zijn domweg met onbekende bestemming verdwenen. Dat baart zorgen vanwege de rol van bijen bij de bestuiving van gewassen, juist ook in de commerciële landbouw. Ook honingbijen hebben te maken met bijensterfte. Het is normaal dat een percentage van de honingbijvolken sterft. Zwakke bijenvolken sterven meestal in de winter en normaal gesproken zal zo ’n 10% van het aantal bijenvolken doodgaan. Maar in sommige jaren gaan er veel meer dan 10% van de bijenvolken verloren. Dit is níet normaal en één van de oorzaken is hoogstwaarschijnlijk het gebruik van de kunstmatige straling.

Bijen zijn stralingszoekers van de natuurlijke straling
Bijen en wespen zijn ook echte straalzoekers. Bijenkorven die op een bepaalde soort natuurlijke straling staan hebben een hogere opbrengst. Met nadruk op natuurlijke soort straling. Echter: er zijn steeds meer overtuigingen dat bijen niet tegen de straling van zendmasten en masten voor mobiele telefonie kunnen en dat hierdoor veel bijen dood gaan, de kunstmatige straling.

Kunstmatige straling
Kunstmatige of technische straling door mensen gemaakt. Elektromagnetische velden (EMV) van o.a. de draadloze telefoons, mobiele netwerken en wifi verstoren de navigatiesystemen van de insecten en daarmee hun immuunsysteem.

Bewijs in 2020
Het bewijs is overweldigend, zeggen onderzoekers van de Nature en Biodiversity Conservation Union (Nabu) op 27 november 2020. In 72 wetenschappelijke papers van de 83 die ze analyseerden, ontdekten dat de straling een schadelijke invloed had op insecten, en vooral op bijen, wespen en vliegen. De straling van mobiele telefoons en wifi veroorzaken de meeste schade. Het activeert een biochemische kettingreactie bij de insecten die hun circadiane ritmes en immuunsysteem ontregelt. Het verstoort ook hun vermogen om te navigeren, omdat ze interfereren met de magnetische velden waarop de insecten vertrouwen.

De Nabu, gevestigd in Duitsland, is pessimistisch dat er iets zal veranderen. ‘Het grijpt in op onze dagelijkse gewoonten en achter mobiele communicatietechnologie zitten krachtige economische belangen,’ meent Johannes Enssle, hoofd van de zuidelijke sectie van Nabu. In feite zal het probleem waarschijnlijk verergeren met de introductie van de 5G-technologie, die ongeveer honderd keer krachtiger is dan 4G en de eerdere netwerken die de Nabu heeft beoordeeld.

Onderzoekers van de universiteit van Punjab over de invloed van mobiele telefonie en de bijensterfte
De oorzaak voor de bijensterfte of het verdwijnen van de bijenvolken is nog steeds zogenaamd onbekend. Gedacht wordt stelselmatig aan de invloed van klimaatschommelingen, het gebruik van pesticiden of een nog onbekende ziekte. Onderzoekers van de universiteit van Punjab voegen daar een duidelijke verklaring aan toe: de invloed van mobiele telefonie.

Om de invloed van mobiele telefonie te onderzoeken, selecteerden de wetenschappers Ved Parkash Sharma en Neelima R. Kumar van de departementen Milieu en Beroepsstudies en Zoölogie aan de Universiteit Panjabin in Pakistan, in 2010 honingbijenkolonies in de bijenstal van de universiteit. Ze stelden twee kolonies per dag 15 minuten bloot aan functionerende mobiele telefoons met een frequentieband van 900 megahertz (MHz) en lieten de andere twee bijenkasten, vrij van straling.

Na 3 maanden bleek er een duidelijk verschil in de gezondheid van de bijenvolken. Het volk in de bijenkasten met mobiele telefoon was duidelijk gekrompen want de koningin produceerde ruim de helft minder nakomelingen (145) dan de koningin van de andere volken (376), en de honingproductie was gedecimeerd. De achterliggende oorzaak hiervan was volgens de onderzoekers, dat minder werkbijen terugkeerden naar de bijenkorf mét mobiele telefoons.

Ved Prakash Sharma en Neelima Kumar verwoordden dat zelf zo: “de elektromagnetische frequentie die door mobiele telefoons wordt uitgezonden, vermindert de kolonie van bijen en het aantal eieren dat de bijenkoningin legt en verandert hun gedrag omdat het magnetiet (een natuurlijke magneet) in hun lichaam, dat bijen helpt te navigeren, gevoelig is voor “elektrosmog” die mobiele telefoons in de atmosfeer uitzenden”.

Onderzoek van Daniël Favre
Ook de Zwitserse bioloog Daniël Favre, adviseur voor bijenteelt in Lausanne en voormalig wetenschappelijk medewerker bij het Zwitsers Nationaal Laboratorium voor Biotechnologie te Lausanne, heeft in 2009 een onderzoek verricht naar het gedrag van bijen en een opmerkelijke ontdekking gedaan die een mogelijke verklaring geeft voor de wereldwijde verdwijning van bijenvolken. D. Favre plaatste twee mobiele telefoons boven een bijenkorf en na ongeveer 25 tot 40 minuten begonnen de werkbijen een reeks van hoge piepjes te geven, die hij heeft opgenomen. Voor bijen is dit een signaal van gevaar. Het signaal om weg te wezen! Gevaar! In een vervolgonderzoek (juli 2012) toont hij opnieuw aan dat bijen alarmsignalen uitzenden als de kast of korf onder invloed staat van straling van draadloze communicatie.

Honderden bijen vallen dood neer rond ‘5G-masten’ in Californië
De nieuwe 5G-technologie die momenteel wordt uitgerold, leidt wereldwijd tot controverse. Gezondheidsdeskundigen claimen dat de straling nadelige effecten heeft op de gezondheid van mensen, flora en fauna. Er zijn beelden opgedoken van honderden bijen die dood op de grond liggen in augustus 2019, rond twee vermeende 5G-masten.

Niet veilig
De beelden zijn door Phillip Sites gemaakt in Sierra Madre in Californië. De masten zouden slechts enkele meters uit elkaar staan, schrijft de Britse Daily Star. “Ze weten niet eens of deze dingen veilig zijn voor mensen,” zegt Sites in de video. “Ik kan je vertellen dat ze niet veilig zijn voor onze omgeving want ze doden overal bijen,” vervolgt hij.

Afschuw
Hoe verder hij bij de masten vandaan liep, hoe minder dode bijen hij zag. Veel mensen spraken hun afschuw uit over het tafereel. “Mijn God, bedankt dat je dit hebt gedocumenteerd,” reageerde iemand.

Imkers staan voor raadsel na plotselinge bijensterfte Noord-Italië
Een mysterieuze bijensterfte heeft het noorden van Italië getroffen. In twee dagen tijd zijn naar schatting 4 miljoen bijen doodgegaan in het gebied tussen de steden Cremona en Brescia.

Tussen vrijdagavond7 augustus 2020 en zaterdagochtend 8 augustus, zijn 130 bijenfamilies getroffen in een groene zone met een breedte van ongeveer 6 kilometer tussen de gemeenten Villagana, Bompensiero, Azzanello en Genivolta. Niemand weet wat de oorzaak is van de sterfte van de bijen. De lokale landbouworganisatie spreekt van een “catastrofe”.

Wetenschappelijk bewijs
“Er is geen wetenschappelijk bewijs dat….” daar wordt al sinds de eeuwwisseling elk artikel mee begonnen als tegenreactie wanneer er een vermoeden gelegd wordt met de mobiel of met de activering van een mast in de omgeving. Een richtingsverkeer en geen bereidheid om eerlijkheid te geven. Wat de bijensterfte betreft speelt dit al vanaf 2009 toen Daniël Favre met een duidelijke verklaring kwam voor de massale bijensterfte en de bijen verdwijn ziekte. Er is ondertussen zoveel meer bewijs gekomen dat straling een effect op mens en dier heeft.

Kijk naar de dieren! Zij zijn het bewijs dat straling invloed kan hebben. Een stal vol koeien ging , vanaf de dag dat een mast vlakbij de betreffende stal in gebruik werd genomen, allemaal met de kop onder de metalen voerbak staan. Luister naar mensen die klachten hebben na het plaatsen van een mast in de buurt en verklaar ze niet voor gek. De ervaringen zijn duidelijker dan de wetenschap.

https://www.medischdossier.org/de-straling-van-mobiele-telefoons-doodt-bijen-aldus-nieuwe-studie/?fbclid=IwAR3eec6LlnoJbg1c54mwdbH7ZIgS6mzPkqNJeerxxczYLbHOjkzTe6w-zYQ
https://www.ninefornews.nl/honderden-bijen-dood-5g-masten/
https://stralingsleed.nl/blog/bijen-massaal-dood-in-noord-italie-8-8-2020/
https://www.agconnect.nl/artikel/mobieltje-in-verband-gebracht-met-bijensterfte
https://www.stralingsarmvlaanderen.org/resources/Reports/Favre_honeybee_fulltext.pdf
https://nos.nl/artikel/2343939-imkers-staan-voor-raadsel-na-plotselinge-bijensterfte-noord-italie.html
https://www.stralingsarmvlaanderen.org/resources/Reports/Ved-Parkash-Sharma_a49823b5aa.pdfhttps://www.stopumts.nl/doc.php/Veel%20gestelde%20vragen/3855/heeft_de_massale_bijensterfte_mogelijk_te_maken_met_elektromagnetische_velden_van_mobiele_telefonie