Via het satelliet netwerk communiceren met het thuisfront bellen, sms-en, foto’s verzenden of beelden downloaden. Zelfs midden op zee kennissen op de hoogte brengen van alle belevenissen en avonturen door een foto te posten op Facebook of een tweet te posten. Dit is mogelijk doordat het digitale tijdperk er een tak bijkrijgt: de satellietcommunicatie.

Wat is digitale tijdperk?
Het informatietijdperk (ook wel het computertijdperk of digitale tijdperk) wordt gekarakteriseerd door een snelle verschuiving van het netwerkverkeer naar het draadloos netwerken1. Eind 20ste eeuw (1999) wordt het netwerkverkeer geüpgraded naar het draadloos netwerken in de 21ste eeuw. Het draadloos* gebruik wordt mede in de hand gewerkt door de verschillende lockdowns bij de uitbraak wereldwijd van de corona pandemieën in 2019 en 2021 (in Nederland sinds 11 maart 2020, de intellectuele lockdown en vanaf december 2021, de harde lockdown).

*Een draadloos netwerk is een computernetwerk, waarbij de aangesloten apparaten niet via de fysieke koperen kabels of glasvezelkabels communiceren, maar via elektromagnetische straling (radiostraling, infrarood licht, ultraviolet licht), op aarde (via zendmasten) of in de ruimte (via satellieten).

Satelliet communicatie
Satelliet communicatie maakt gebruik van satellieten om informatie te verzenden naar de aarde. Dat gebeurt via onzichtbare lichtsignalen en maakt veel snellere gegevensoverdracht mogelijk dan wanneer je de radiofrequenties gebruikt die via de zendmasten werken voor communicatie. Bij satellietcommunicatie wordt gebruik gemaakt van tientallen of zelfs honderden satellieten om een goed communicatienetwerk te maken. Samen kunnen die dan het hele aardoppervlak bereiken.

SpaceX heeft zaterdag 15 december 2021, 52 Starlink-internetsatellieten in een lage baan om de aarde gebracht en daarmee komt het aantal satellieten van het Starlink-netwerk op tweeduizend stuks. SpaceX doet het met StarLink en in Nederland is de Starlink-satelliet voor draadloos bellen al beschikbaar vanaf 13 oktober 20212.

Meerdere ruimtevaartbedrijven
Maar SpaceX is niet het enige ruimtevaartbedrijf dat aan een dergelijk project werkt, ook andere grote ruimtevaartbedrijven zijn ermee bezig zoals:
-Amazon. Amazon heeft de Amerikaanse autoriteiten toestemming gevraagd om nog eens 4.538 satellieten te lanceren. Eerder kreeg het bedrijf al goedkeuring van de Federal Communications Commission (FCC) voor 3.236 satellieten. Het techconcern is van plan om daarmee breedbandinternet aan te bieden;
-Lynk.  Lynk heeft met succes eind september 2021, een directe verbinding tot stand gebracht tussen een in een baan om de aarde draaiende satelliet en gewone moderne mobiele telefoons. De satelliet werd in juni 2021, officieel gelanceerd met de SpaceX’s Falcon 9-raket op de Transporter-2-vlucht;
-OneWeb. OneWeb heeft in 28 december 2021, 36 satellieten de ruimte ingeschoten. Met de reeks heeft OneWeb twaalf succesvolle lanceringen achter de kiezen en is het totale aantal OneWeb-satellieten gegroeit naar 394 stuks:
-het Europese ruimtevaartorganisatie (ESA), heeft het EDRS (European Data Relay System) ontworpen om gegevens door te sturen tussen satellieten in een lage baan om de aarde en via satellieten in een geostationaire baan (op 36.000 kilometer boven de evenaar (zodat ze vanaf de aarde gezien stil hangen aan de hemel). Maar ondanks de recente vorderingen op het gebied van telecommunicatiemogelijkheden, zijn er nog steeds een aantal beperkingen zodat de levering van gegevens aan gebruikers vertragen. Bovendien vertrouwt Europa momenteel op de beschikbaarheid van niet-Europese grondstation-antennes om gegevens te ontvangen en dit vormt een potentiële bedreiging voor de strategische onafhankelijkheid van Europa, aangezien deze cruciale ruimtemiddelen in feite niet onder Europese controle staan. EDRS biedt een oplossing voor deze vraagstukken. Door deze geostationaire positie kan de communicatiesatelliet een bijna constante verbinding onderhouden met aardobservatiesatellieten die zich dichter bij het aardoppervlak bevinden en ongeveer elke 90 minuten rond de aarde cirkelen.

Satellietverbinding
Een satellietverbinding werkt met (krachtige) antennes. De signalen worden vanaf de aarde via een zendantenne verzonden, in de satelliet versterkt en dan teruggezonden naar de aarde, de ruimtegolf. De ruimtegolf ontstaat bij een frequentie van 3 MHz (megahertz) tot 30 MHz en deze gaat de atmosfeer in, maar wordt de ionosfeer teruggekaatst naar de aarde. De directe golf krijgen we bij een frequentie van 30 MHz tot 300 gigahertz (GHz) in het very high en extremely high spectrum (VHF en EHF). De golven planten zich rechtlijnig voort en gaan dwars door de ionosfeer. We gebruiken de directe golf voor satellietcommunicatie. 

Bellen via een satellietverbinding geeft dan ook altijd vertraging; de boodschap moet immers eerst naar de satelliet en dan terug naar de aarde. Hierdoor komt een gesproken boodschap met een kleine vertraging aan bij de ontvanger. Telefonische communicatie gaat daarom steeds meer via glasvezelkabels, ook de intercontinentale gesprekken die voorheen alleen per satelliet gevoerd konden worden. Tussen de continenten liggen nu onderzeese glasvezelkabels. 

Geef mij maar een (A)DSL verbinding
Elektrogevoelig gemaakt door al deze technieken kan ik wel internetten maar alleen bedraad met een (A)DSL-verbinding. Asymmetric digital subscriber line (ADSL) is een standaard voor een digitale technologie die snelle datacommunicatie over een kabel stuurt. Waar de keus nog altijd in Nederland is om bedraad te internetten, zonder de belasting van de hoeveelheid aan kunstmatig gemaakte  elektromagnetische velden.

Ethernetkabel
Een ethernetkabel is een UTP of een FTP kabel. Als er aan beide zijdes een RJ-45 connector (soort stekker) zit, kun je hem gebruiken om een bedraad computernetwerk aan te leggen of bijvoorbeeld een modem aan te sluiten op een vaste pc. Met een bedrade computer haal je zelfs onder alle omstandigheden de volle netwerksnelheid, die op geen enkele manier gestoord (gehackt) kan worden door anderen in de buurt. Een gigabit thuisnetwerk levert, mits je de correcte kabels hebt, waar minstens CAT 5E moet opstaan, ook daadwerkelijk gigabit-snelheden door het hele huis. Bij draadloos internet fluctueert de snelheid zelfs nogal. Die is namelijk niet alleen afhankelijk van kanaalgebruik in de omgeving, maar ook van de afstand tussen apparaat en router. 

PS: ook ken ik elektrogevoeligen die de computer weg moesten doen omdat zelfs bedraad internetten te belastend was. Voor de smartphone, tablet en slimme huishoudelijke apparaten die niet bedraad op het netwerk kunnen, is wifi onvermijdelijk. Deze apparaten heb ik (en veel elektrogevoeligen) dan ook niet want wifi werkt op de 2,4 gigahertz (GHZ) of 5 GHz.

Draadloos internetten
Draadloos internetten is waar de aangesloten apparaten niet via fysieke (glasvezel) kabels werken, maar via elektromagnetische straling (radiosignalen, licht) is draadloos mee werkt. De draadloze computer maakt dan gebruik van radiogolven, (microgolven (4G) en infraroodstraling bij 5G). Radiogolven die niet zijn onderzocht op het biologische lichamelijke effect bij iedereen. Radiogolven die steeds zwaardere frequentiegolven krijgen zonder dat dit onderzocht is.

De ervaring leert ook dat mensen pas iets doen als ze het zelf hebben gevoeld. Waarschuwen om niet zonder draad te internetten, helpt eigenlijk niet, je maakt jezelf heel in-populair. ‘Ik heb er geen last van’ is de meest gehoorde reactie. Of mensen die zeggen: “daar wil niet over praten”. Mensen die wegblijven of duidelijk maken; ik wil met jou niets meer te maken hebben, zoals een hele schoonfamilie deed en de helft van mijn eigen familie. Toch zijn er veel mensen die last hebben van kunstmatige elektromagnetische straling (en dan vooral het on-bedrade), maar zich dat nog niet bewust zijn. De kans is heel groot dat elektrosmog een van de grootste milieuvervuilings-problemen wordt van de 21e eeuw.

Moeten mensen het eerst zelf meemaken voordat ze het geloven? Pas wanneer het te laat is? Moeten mensen bij leven verguisd worden (en totaal niet mee kunnen komen in de digitale wereld) en pas waardering krijgen na de lichamelijke dood?

Bronnen:
 1https://stralingsleed.nl/blog/meer-zendmasten-en-nog-hogere-frequentiegolven-geeft-schade-aan-iedereen/
2https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5260105/satellietinternet-starlink-nu-heel-nederland
3https://stralingsleed.nl/blog/wifi-is-niet-goed-voor-velen-ga-bedraad/
4https://www.agentschaptelecom.nl/onderwerpen/satellietgrondstation/documenten/formulieren/2017/april/4/application-for—change-to-license-frequency-space/
5https://www.internetvergelijk.nl/info/satelliet-internet/
Foto: Foto: starlink-illustratie door: Erc X