Stap voor stap klimt Nederland de komende maanden uit de intelligente lockdown die het kabinet sinds half maart 2020 heeft ingesteld. Dit om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. Nu op 6 mei 2020, de dalende trend in het aantal besmettingen doorzet, heeft het kabinet een stappenplan opgesteld waarmee de corona-maatregelen per maand verder worden versoepeld en iedereen langzaam verder kan leven. Alleen dit geld niet voor iedereen.

De coronacrisis in Nederland is een gevolg van de uitbraak van de infectieziekte COVID-19 en is sinds 11 maart 2020 als pandemie erkend. Net als overal in de wereld ging Nederland in een intelligente lockdown. Dit houdt in dat alle scholen, universiteiten, bibliotheken, cafés, kapperszaken, musea, bioscopen en restaurants moesten sluiten, op last van de landelijke overheid. De examens op alle middelbare scholen werden geschrapt en de Cito toetsen op de basisscholen. Sportwedstrijden en evenementen werden afgelast. Aan iedereen werd geadviseerd om 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren en niet naar het buitenland te reizen als dat niet echt noodzakelijk was. Daarnaast werd gevraagd om zoveel mogelijk binnen te blijven en zo mogelijk vanuit huis te werken.

Gevolgen
Het dagelijks ritme is van de een op de andere dag weg voor iedereen die thuis moet blijven, want als je dagelijks naar werk of school gaat, wordt er automatisch een vast ritme gecreëerd. Een dagelijks ritme is goed voor je welzijn, voor de sociale klok die afhankelijk is van onze dagelijkse activiteiten zoals werk, school en vrije tijd.

Lekker een terrasje pakken, barbecue met vrienden, sportschool, zwemmen, voetballen, de vrijdagmiddagborrel: het kan plots niet meer. Elke avond zit opeens iedereen op de bank, alleen of met je man of vrouw zonder de passie van vroeger (behalve de ‘vitale’ beroepen die de overheid noemt). Onderzoek geeft aan dat tijdens de lockdown:
-bij de helft van alle volwassen Nederlanders het gewicht is toegenomen doordat we wat afsnoepen;
-gemiddeld 11 procent van de Nederlanders meer alcohol drinken;
-over negen maanden waarschijnlijk een geboortegolf zal plaats vinden (babyboom 2);
-de relatiestress toeneemt en er veel scheidingen zullen volgen;
-er veel ontslagen volgen en zullen volgen, omdat de economie een flinke klap te verwerken heeft en krijgt.

Wees geen slachtoffer”, wordt er gezegd, ga niet treurig terugkijken naar wat er allemaal niet meer kan, maar accepteer de nieuwe situatie en zoek nieuwe dingen waarin je in kunt groeien.

Hulp
De hulp aan mensen in de coronatijd is enorm. De overheid geeft geregeld een update, bijna alle TV zenders maken opnames van mensen die steun betuigen aan iedereen, praatprogramma’s vullen hun tijd met coronaberichten, Google heeft bij de startpagina een grappige beeld met betrekking op het corona virus. Kortom het is de hele dag coronavirus voor en coronavirus na.

Doodlopende weg gaat langzaam open
6 mei 2020 kondigt premier Rutte aan dat er een stappenplan ingevoerd gaat worden om langzaam weer te wennen aan het ‘gewone’ leven. Aan ritme, regelmaat en sociale contacten. Langzaam kan alles weer open gaan met behoud van de 1,5 meter afstand houden.

De elektrogevoelige
Voor mensen die door beleid van de overheid, die het goed vond en zelfs toe juicht dat er 2G, 3G en 4G masten in Nederland als paddenstoelen in steden, dorpen en landschappelijk gebied uit de grond werden gestampt, elektrogevoelig zijn gemaakt, hebben deze langzame stappen geen zin. Die zitten al veel langer in een lockdown omdat de elektromagnetische velden (straling in de volksmond) overal is. Niet overal staan natuurlijk zendmasten maar overal is een smartphone die aan staat, overal is wifi welke staat te stralen. Elektrogevoeligen kunnen niet naar een supermarkt, openbaar gebouw, met het openbaar vervoer, naar het ziekenhuis, tandarts, huisarts, spontaan een terrasje pakken, restaurant, op vakantie, of met het vliegtuig. Overal zijn kunstmatige elektromagnetische velden. Maar waar is de hulp voor de elektrogevoelige?

Hulp
Er is geen hulp voor de elektrogevoelige. Sterker nog de hulp laat het afweten. Want wat mijn eigen ervaringen betreft:
-twee huisartsenpraktijken wilden in 2011 mij als elektrogevoelige NIET in de praktijk inschrijven:
-de psycholoog waar ik contact mee zocht, wilde voor mij de wifi niet uitzetten;
-de GGZ-medewerker (ingeschakelde hulp aan huis) vond mij obsessief:
-de brieven naar instanties die er toe doen (moeten wettelijk wel een ontvangstbevestiging terugsturen) lopen vervolgens dood. Er gebeurd niets:
-familie, kennissen, ex-buren en ex-collega’s snappen er niets van en gaan je mijden. Sociale contacten zijn er alleen van de echte vrienden die nog wel bij je thuis komen, terwijl je niet terug kunt komen (of ze zetten alles uit);
-na plaatsing van een DECT-telefoon en wifi op je werk zit er niets anders op dan ontslag te nemen eind 2008 van het mooiste beroep van de wereld;
-dat een dagindeling inderdaad heel moeilijk in te vullen is;
-dat rouwverwerking van alle plekken die als vluchtadres gebruikt zijn, familie en werk, hevig komt opzetten na het definitief kopen van een woning vrij van straling;
-dat als klap op de vuurpijl er een mast komt in 2017 op bijna 2 kilometer afstand van deze woning. Een mast waar 5G opzit (op de technieken van de 4G+) en een straalzender met 19 gigahertz. Een zendmast die eerst 200 meter tegenover onze woning zou komen;

En maar klagen over de lockdown om het cornavirus te mijden terwijl aan heel veel kanten hulp wordt aangeboden. Ik zit als elektrogevoelige al vanaf 2007 in een lockdown. Ik erger me aan alle aandacht van de overheid, TV, radio, krant en internet over het coronavirus. Ik erger me want de lockdown voor de elektrogevoelige wordt alleen maar erger door de uitrol van 5G en door het toestaan om zonder vergunning de 26 gigahertz te gebruiken sinds 1 januari 2020. Masten die nodig zijn om in 2022 5G te laten werken op Europees niveau.

Voor de elektrogevoelige blijft het een doodlopende weg. Voor velen zal de uitrol van 5G een steeds smallere weg worden.