Na de LCD/LED schermen zijn OLED (Organic Light Emitting Diode of lichtgevende diode) schermen de favoriete displays (elektronische apparaten waarop iets afgebeeld wordt).  Een OLED is een halfgeleider lichtbron(of diode) en zet wisselstroom (AC) om in pulserende gelijkstroom (DC), net als bij leds en lasers. Terwijl een led een felle puntbron is, is een OLED juist een grote vlakken straler (een oppervlakte lichtbron). OLED displays kunnen zonder achtergrondverlichting (backlight) wat gunstig is voor het stroomverbruik van met name draagbare apparaten. Doordat het OLED materiaal zelf licht uitzendt is ook de kijkhoek veel groter en kunnen de beeldschermen ook bij grote formaten zeer dun worden uitgevoerd.

TV’ s, PC ’s, laptop’ s en smartphones met OLED-schermen
In de afgelopen jaren is OLED-technologie uitgegroeid tot de toonaangevende technologie voor het weergeven van beeldschermen van TV ‘s, laptops en smartphones.

TV ‘s
OLED TV ’s bieden betere beeldkwaliteit doordat iedere pixel individueel aan- en uitgezet kan worden en omdat elke pixel zelf licht geeft is er geen achtergrondverlichting nodig is zoals bij LCD-tv’s. Hierdoor heeft een OLED -tv een veel hoger contrast dan een LED TV en worden ook de kleuren perfect weergegeven. Daarnaast hebben ze een geweldige kijkhoek, wat vooral een groot voordeel is bij televisies.

Laptops
OLED-laptops hebben schermen die de kleuren rijker en levendiger weergeven dan LCD-schermen. OLED-schermen verminderen het schadelijke blauwe licht met tot wel 70% in vergelijk met LCD-schermen. Dit maakt ze extra vriendelijk voor de ogen om zo het risico op netvliesbeschadiging te verminderen.

Mobiele telefoon
Omdat OLED geen achtergrondverlichting nodig heeft is de techniek per definitie energiezuiniger dan LED. Tel hier het gegeven bij op dat pixels uitgeschakeld worden bij de kleur zwart en energiebesparing is een feit. Naast energiezuinig te zijn hebben de OLED schermen een betere helderheid, zijn dunner en kunnen een flexibel scherm hebben. En met één druk op de knop kan een mechanisme actief gemaakt worden om de telefoon robotisch uit te breiden en een volledig scherm te onthullen: de opvouwbare telefoon. Telefoons die heel gemakkelijk op te vouwen zijn en uit te vouwen om een extra groot scherm te krijgen. De opvouwbare telefoon is dé vetste en nieuwste ontwikkeling onder smartphones.

Een AMOLED scherm
Een amoled-scherm (active-matrix organic light-emitting diode) is een technologie die voortkomt uit OLED-schermen. Een amoled-scherm bestaat uit OLED-pixels die verwerkt zijn in een thin-film-transistor (tft).  Technisch gezien met een extra laag halfgeleidende filmlaag om elke pixel sneller te activeren door de dunne filmtransistor laag (TFT) om de stroom naar elke pixel te regelen.

Klachten door het OLED-scherm
Op het internet melden echter duizenden mensen dat zij hun nieuwe OLED-telefoon weer naar de winkel hebben teruggebracht omdat zij last kregen van klachten als:
-hoofdpijn;
-pijnlijke ogen;
-hoofdpijn;
-duizeligheid;
-migraine
-misselijkheid.

Fabrikanten zijn hiervan op de hoogte, maar zwijgen in alle talen. Op vele forums wordt steen en been geklaagd https://discussions.apple.com/thread/251985842 Ook kinderen met een nieuwe Nintendo zakcomputer melden deze gezondheidsklachten https://www.nintendolife.com/news/2021/10/psa-sensitive-to-pwm-flicker-youll-want-to-keep-the-switch-oleds-screen-nice-and-bright . De oorzaak van de klachten is het gebruik van een nieuwe techniek voor de OLED-schermen. OLED-schermen worden door fabrikanten gepresenteerd als hét ideale scherm: ze zijn zuinig, waardoor de accu lang meegaat, de kleuren zijn levendig en de kleur zwart is eindelijk écht zwart. Het probleem van OLED is dat wanneer het gedimd moet worden er wél kleurafwijkingen kunnen ontstaan. Om deze reden passen fabrikanten van dit soort schermen een truc toe: PWM (Pulse Widith Modulation).

Wat is ‘PWM’ precies en hoe wordt het gebruikt in het scherm van een OLED smartphone?
PWM betekent dat de diodes met verschillende snelheden in- en uitschakelen. Omdat we dit schakelen tussen uit en aan (de flikkering) normaal gesproken niet te zien is, worden onze hersenen voor de gek gehouden door een fenomeen dat bekend staat als het “brain averaging-effect”. Het is er wel maar we zien het niet én we voelen het dus ook niet!

Lagere frequentie door PWM
Want LCD-schermen zoals in de reguliere LCD-schermen flikkeren ook maar dit merken we niet want de PWM-uitstraling ligt rond de 1000 hertz (Hz) of meer. Dit is een frequentie, die moeilijker is voor de meeste mensen om op te merken. OLED-schermen hebben daarentegen een veel lagere PWM-frequentie en kunnen opgemerkt en “gevoeld” worden door het lichaam dat daarop reageert met bovenstaande klachten. Reageren op de flikkering dat veroorzaakt wordt door het snel in- en uitschakelen van de pixels met een snelheid die zogenaamd op papier nog boven de menselijke gezichtsscherpte ligt. Meerdere gebruikers ervaren nu de snelle schermwisseling van de OLED-schermen aan den lijve (wat zogenaamd niet kan) en worden er onpasselijk van.

Frequentiebereik
Want het frequentie bereik van de PWM ’s (Pulse Widith Modulation) van OLED-schermen varieert van 50 tot 500 hertz (Hz), terwijl de PWM ‘s van LCD ’s begint bij ongeveer 1000 Hz of hoger. Een stuk lager dus bij een OLED-scherm. Het menselijk oog kan dit tot ongeveer 250 Hz ervaren (althans voor de meeste mensen), vandaar de vele klachten bij het OLED-scherm van een smartphone. Gevoelig voor de zogeheten ELF-straling (Extremely low frequency). Hoe kunnen we elektrogevoelig worden (EHS)?

Maar niet iedereen hoort bij de meeste mensen en niet iedereen is hetzelfde. Jammer dat de wetenschap hier geen rekening mee heeft gehouden. Er zijn al mensen die deze klachten hebben gekregen van de 2G antenne-installaties en het wel laten om een mobiel te gebruiken: de nu al elektrogevoeligen onder ons. Die in 2020 geen nieuwe TV meer konden kopen zonder ingebouwde wifi en een tweedehands TV moesten kopen. Die een 2G mobiel hebben voor noodgevallen in de auto maar 2G gaat eruit (is er al uit). Mensen die totaal niet gehoord worden in dit democratische land. Een groep mensen die alleen maar zal groeien.

Laat er toch niet veel meer mensen bijkomen die hinder krijgen van de als maar groeiende draadloze markt en steeds maar ‘nieuwere snufjes, stop 5G én 4G! Maak ruimte in ons land voor de nu al elektrogevoeligen onder ons. Die willen ook ‘normaal’ leven!

Bronnen:
https://preview.mailerlite.com/o2t1v1/1808502454753428536/m0i3/?fbclid=IwAR07gY6yaFH-0dQYY-hc7Kodmu8GPxYom3HFrwQQUV3IDbrL8QipvY3tWjo
https://www.iculture.nl/uitleg/oled/
https://forums.macrumors.com/threads/eye-strain-while-using-iphone-x.2085427/page-64
Foto vouwbare telefoon: https://tweakers.net/reviews/6760/laptops-met-oledscherm-is-er-een-doorbraak-op-komst.html