Is de straling van een GSM (mobiel) schadelijk?
Op basis van de huidige wetenschappelijke kennis kunnen gezondheidsrisico’s (waaronder het risico op bepaalde soorten kanker) bij langdurig en veelvuldig gebruik van de GSM niet uitgesloten worden.

Onderzoek
Drie artsen hebben een casusrapport gepubliceerd van een 40-jarige Italiaanse man die een tumor in zijn dij ontwikkelde, vlakbij de plek waar hij zijn smartphone in zijn broekzak bewaarde. De casus werd eind augustus 2023 gepubliceerd in Radiology Case Reports, een peer-reviewed, open access tijdschrift. De tumor, een pijnloze massa, breidde zich geleidelijk uit in de linkerdij van de man gedurende een periode van zes maanden, schreven ze. Het groeide in zijn Schwann-cellen en staat bekend als een schwannoom*.

*Een Schwannoom is een zeldzame tumor die ontstaat in de cellen van Schwann (een celtype dat het beschermende omhulsel van zenuwen vormt).

Schwann-cellen spelen een belangrijke rol in het functioneren van het perifere zenuwstelsel (het perifere zenuwstelsel is het deel van het zenuwstelsel dat buiten het centrale zenuwstelsel ligt). Bij de perifere zenuwen zijn de zenuwcellen meestal omgeven met een myeline*-schede en zijn aanwezig in de meeste organen van een lichaam, of het nu muizen, ratten of mensen zijn.

*Myeline is een witte, vetachtige stof en het bedekt de uitlopers van de zenuwcellen: de axonen of zenuwbanen. Deze uitlopers zijn verantwoordelijk voor het doorgeven van signalen van de ene zenuwcel naar de andere zenuwcel.

Tweede onderzoek
Microwave News* heeft kennis genomen van een soortgelijke zaak als hierboven, die nog niet is gepubliceerd. Het gaat over een schwannoom, een vestibulair schwannoom, ook wel acousticus neuroom genoemd, dat een tumor is die vanuit de gehoorzenuw ontstaat en vanuit de binnenste gehoorgang richting het brein groeit. De tumor gaat uit van schwann-cellen die om de zenuw heen zit (zenuwschede). Deze tumor wordt ook wel “brughoektumor” genoemd.

De zeldzame tumor die ontstond in de cellen van Schwann ontwikkelde zich in de onderarm van een vrouw, dichtbij het zakje waarin ze de mobiele telefoon in stopte terwijl ze aan het sporten was. Dit gedurende meer dan tien jaar. Deze zaak wordt geschreven door Fiorella Belpoggi, de voormalige wetenschappelijk directeur van het Ramazzini Instituut, een onderzoeksinstituut in Italië. Belpoggi voerde Ramazzini’ s langetermijn-onderzoek naar radiofrequente (RF)-blootstelling uit, waarbij de schwannoom werd gevonden.

* Microwave News rapporteert over de gevolgen voor de gezondheid en het milieu van; elektromagnetische velden (EMV’ s) en andere soorten; niet-ioniserende straling, met de speciale nadruk op mobiele telefoons

Dit leidde tot de conclusie dat er “duidelijk bewijs” is van kanker na blootstelling aan RF-straling van de mobiel. Ook het NTP (Network Time Protocol of Netwerktijdprotocol, een protocol waarmee computers onderling met elkaar in verbinding staan) vond schwannomen in verschillende klieren bij de mens. In de hypofyse, baarmoeder, eierstok, speeksel, thymus (zwezerik), de trigeminuszenuw (hersenzenuw) en het oog.

Een akoestisch neuroom ís een Schwannoom type

Een akoestisch neuroom is een tumor op de zenuw die het oor met de hersenen verbindt. Het is óók een schwannoom. In 1999 kwam de eerste consumentencomputer met draadloze internetverbinding op de markt en een verband hiermee wordt gelegd door de Zweedse Lennart Hardell  en ondersteund door Maria Feychting van het Karolinska Instituut en andere leden van het Interphone*-project.

*Interphone richtte zich op soorten weefsels die de radiofrequente-energie van de mobiele telefoons het meest absorberen:
-hersentumoren (glioom en meningeoom),
-oorspeekselklier e-akoestische zenuw (schwannoom).

In 2012 bevestigde het Hooggerechtshof van Italië een werknemersvergoeding voor een zakenman die een tumor in de nervus trigeminus kreeg nadat hij twaalf jaar een mobiele telefoon had gebruikt.

Dat geldt ook voor gliomen
Wat niet algemeen wordt erkend, is dat de gliacellen van de hersenen verwant zijn aan Schwanncellen, zoals uitgelegd door de NTP in het eindrapport van het RF-project:

“Schwanncellen lijken op gliacellen*1 in de hersenen in die zin dat het gespecialiseerde ondersteunende cellen zijn waarvan de functies onder meer het handhaven van de homeostase*2, het vormen van myeline en het bieden van ondersteuning en bescherming voor neuronen van het perifere zenuwstelsel omvatten.”

*1 Gliacellen bevinden zich in het centrale zenuwstelsel. Gliacellen zijn cellen met een ondersteunende functie in de hersenen. Ze ruimen onder andere afgestorven zenuwcellen op, verzorgen, ondersteunen en beschermen de zenuwcellen (neuronen) en zorgen voor de stevigheid van de hersenen. Ze vervullen vergelijkbare functies. Schwanncellen bevinden zich in het perifere zenuwstelsel. Het perifere deel is de verbinding tussen het centrale stelsel, de spieren en de organen en bestaat uit zenuwen en kleine concentraties grijze stof. Gliomen en tumoren van gliacellen, zijn het type tumor dat het vaakst geassocieerd wordt met het gebruik van mobiele telefoons.

*2 Homeostase is het vermogen van het lichaam om de gezondheid te bewaken door constant het inwendige of interne milieu te herstellen en in evenwicht te houden, ook wanneer de omstandigheden veranderen. Hiervoor maakt het lichaam gebruik van vele regelmechanismen waarbij ook de organen betrokken zijn.

Een schwannoom *1 in spierweefsel
Een schwannoom (zenuwtumor) “kan overal in het lichaam voorkomen, aldus de Mayo Clinic (een Amerikaans academisch medisch centrum zonder winstoogmerk dat zich richt op geïntegreerde gezondheidszorg, onderwijs en onderzoek): “in een arm of been manifesteert het zich als een langzaam groeiende en pijnloze knobbel. Het is zelden kanker, maar kan leiden tot zenuwbeschadiging en verlies van spiercontrole”.

*1 Bij een schwannoom zwelt een zenuw op en kunt u klachten krijgen als tintelingen, pijn of een verdoofd gevoel.

In Nederland krijgen jaarlijks 350 mensen de diagnose brughoektumor of vestibulaire schwannoom. In de VS treft jaarlijks ongeveer 200.000 mensen deze diagnose. De diagnose van een goedaardige zenuwtumor die zich ontwikkelt uit de Schwann-schedecellen.

Redenen genoeg dus om de GSM/smartphone uit de zak te houden en wetende, dat op basis van de huidige wetenschappelijke kennis, bepaalde gezondheidsrisico’s (waaronder het risico op bepaalde soorten kanker) bij langdurig en veelvuldig gebruik van de GSM/smartphone niet uitgesloten worden. Het is daarom van belang om de blootstelling aan de draadloze elektromagnetische velden (straling) te beperken.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Schwanncel#:~:text=Schwanncellen%20of%20cellen%20van%20Schwann,men%20de%20knopen%20van%20Ranvier.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10480452/
https://microwavenews.com/short-takes-archive/schwannoma-thigh?
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1930043323005927?via%3Dihub
https://www.gezondheidsplein.nl/gezond-leven/straling-mobiele-telefoon-wel-of-niet-schadelijk/item123764
Foto: https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/rechter-vs-staat-afluisteren-van-broekzakgesprek-toe~bb3d5f34/
https://nos.nl/artikel/2169403-rechter-oordeelt-telefoon-oorzaak-van-tumor-bij-italiaan
https://www.bndestem.nl/overig/italiaanse-rechtbank-wijt-tumor-aan-mobieltje~a5a6399e/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
https://gemeenteraad.westbetuwe.nl/raadsinformatie/Postlijst-raad/D14-Bijlage-wat-doen-we-met-5G-en-wat-doet-het-met-ons.pdf