Het nieuwe 5G werd gepresenteerd als een supersnel en ideaal alternatief voor 4G. 4G, als opvolger en vervanger van 2G en 3G. Nu (in coronatijd) komt het nieuwe 5G vooral van pas voor contact tracin* en crowd control**.

* I.V.M de coronacrisis in is in elke gemeenschap, dorp en plaats in Nederland, een gemeenschappelijke database voor het volgen van de corona-besmettingen. Het draadloos gebruik (5G) komt dus wel heel goed uit! En bovendien moeten leerlingen massaal thuiswerken omdat scholen gesloten zijn. Dit is maar zelden gedraad.

** Het idee achter crowd control is om volksoplopen uiteen te kunnen jagen door bestraling met een dosis straling die sterk genoeg is om kortstondige pijnsensaties bij de bestraalde demonstranten op te roepen. De pijn aan de huid moet personen er toe brengen om de straal uit te vluchten.

De bedoeling van 5G
Door 5G & het Internet of Things (IoT) wordt alles met elkaar verbonden. Je koelkast praat met je energiemaatschappij. AI* bestuurt je auto. Mens en machine smelten samen. Het klinkt als een sprookje, maar niet zonder donkere en gevaarlijke kanten.

*AI= artificiële intelligentie (AI) of kunstmatige intelligentie (KI).

In werkelijkheid resulteert dit 5G-netwerk in meer antennes, dicht bij huis, hogere frequenties, meer en intensere straling, hoger energieverbruik, meer schade aan mens & milieu en een soort Big Brother die overal meekijkt en -luistert.

“Het plaatsen van tientallen miljoenen 5G-antennes zonder de biologische veiligheid te testen voor mens, flora en fauna, moet wel het domste idee zijn dat iemand ooit in de geschiedenis van de wereld heeft gehad.” Afz. Prof. Dr. Martin Pall.

 Want 5G is niet oké
5G geeft in vergelijk met de vorige netwerken, 2G, 3G en 4G nog:
-meer straling;
-meer antennes en hogere frequenties;

-meer energieverbruik;
-meer hacking & spionage;
-meer big brother;
-minder gezondheid;
-minder bomen en bijen;
-een minder goed klimaat;
-minder veiligheid:
-minder privacy

De gevaren van draadloos gebruik
De gevaren van draadloze communicatie zoals 5G zijn;
1.dat mensen ongevraagd bestraald worden en hierdoor blijvend ziek kunnen worden;
2.dat het opt-outsysteem mogelijk is. Doordat de ontvanger vooraf geen toestemming heeft gegeven voor het ontvangen van berichten, kunnen deze als ongewenst worden ervaren. Opt-out wordt ook veel toegepast door spammers, die e-mailadressen uit allerlei bronnen verzamelen voor hun ongewenste mail (bulkmail);
3.dat straling overal om ons heen is zonder dat dit te zien is, te horen is of te ruiken is;
4.het systeem iedere stap van je leven controleert;
5.ontsnappen aan deze verplicht bestraalt worden niet meer mogelijk lijkt (we blijven vertrouwen op het feit dat het juiste zal gebeuren).

Hoe werkt 5G?
5G zorgt ervoor dat er grote veranderingen plaatsvinden. Vanaf 2020 wordt 5G langzaam uitgerold in Nederland. Functioneel gaat het officieel pas worden de 2de helft van 2022 met de frequenties hiervoor bedoeld. Het 5G netwerk zal bestaan uit meerdere frequenties, waarbij de hogere frequenties in het gebied komen van de millimetergolven (millimeter waves), infraroodstraling en zelfs over het zichtbaar licht gaat (ultraviolette straling) werken. Het bestaande netwerk bestaat volgens het antennebureau in januari 2021, uit bijna aan 19.000 (47.000*) antenne-installaties (inclusief Massive MIMO**) waarvan er tussen de jaren 2021 t/m 2026 tussen de 296 en 726 nieuwe opstelpunten bij komen en duizenden kleinere antennes (small cells) die dicht bij de woningen komen te staan. 5G zal o.a. bestaan uit een nieuw type antenne die gebruik maakt van bundels straling (beamforming).

*Aan het begin van 2020 heeft het antennebureau een nieuwe rekenwijze geïntroduceerd. Er wordt niet meer gesproken over het aantal antennes, maar over het aantal antenne-installaties. Deze maatregel kan gezien worden als een administratieve truc om het aantal antennes minder groot te doen lijken.

** Voor 5G wordt gebruik gemaakt van Massive MIMO. Waar vroeger een zender 4 antennes bevatte, is dat bij Massive MIMO 32 of 64 antennes. De capaciteit van één Massive MIMO antenne wordt dus 8 tot 16 maal groter dan een 4G LTE antenne! Hierdoor kunnen veel meer verbindingen gemaakt worden. Dit is nodig om de groei door toenemend dataverkeer en het Internet of Things (IoT) mogelijk te maken.

Beamvorming
Bundelvormende of ruimtelijke filtering is een deelgebied van elektrotechniek dat door een groep sensoren richt op verzending of ontvangst. Door 5G worden slimme apparaten, zoals o.a. robots en voertuigen verbonden met het Internet of Things (IoT). Het geheel van draadloze netwerken & IoT kan aangeduid worden als het smartgrid.

Technieken
Om de richting van de antenne-array* tijdens het zenden te veranderen, bestuurt een beamformer de frequentiegolven en de grote of sterkte (fase) van een trilling (amplitude). Bij ontvangst van het signaal wordt de informatie van verschillende sensoren gecombineerd op een manier waarbij het verwachte stralingspatroon bij voorkeur wordt waargenomen.

*Een antenne-array is een samenstel van een aantal zend- of ontvangstantennes, om voor een bepaalde frequentie een optimale energieoverdracht in een of meer richtingen te bewerkstelligen. Het effect van het opnemen van een aantal antennes in een array is dat de uitgezonden straling wordt gebundeld in een bepaalde richting.

Meer of Minder straling?
Volgens de Telecomindustrie wordt de hoeveelheid straling met 5G minder door het gebruik van beamforming. Wat ze niet meenemen in die berekening, is dat er alleen al in Europa 10 miljoen antennes bij komen (die lang niet allemaal met beamforming werken). Wat ze ook achterwege laten is dat het niet alleen om onze telecommunicatie gaat, maar om allerlei IoT dingen. Wat ze verder niet vertellen is dat de straling intenser zal zijn door hogere frequenties. Het is zonnig op het plaatje van de telecomindustrie. In werkelijkheid regent het straling en worden de bomen die in de weg staan gekapt.

Bronnen:
https://5gisnietoke.nl/

Foto; https://www.telegraaf.nl/financieel/1956514013/kabinet-wil-veel-meer-5-g-masten-in-gemeenten
https://stralingsleed.nl/blog/meer-zendmasten-en-nog-hogere-frequentiegolven-geeft-schade-aan-iedereen/
https://5gisnietoke.nl/bronnen/antennes.html