Welk gezondheidseffecten heeft straling van mobiele toestellen op sommige mensen?

Toestellen met 5G produceren dezelfde soort straling als toestellen met de oudere 2G-, 3G- en 4G-straling. Het gaat om niet-ioniserende straling. Dat stralingstype ligt lager op het spectrum dan de ioniserende straling van bijv. röntgenstralen. ‘Sommige mensen melden echter gezondheidsklachten van deze straling’, zegt Remco Westerink, neurotoxicoloog aan de Universiteit Utrecht. ‘In diverse studies klagen proefpersonen over misselijkheid, hoofdpijn, geheugenverlies en druk op de trommelvliezen.’

Vaker hoofdpijn
Wetenschappers uit Zweden, Finland, Groot-Brittannië, Denemarken en Frankrijk doen momenteel een grootschalig onderzoek vertelt Hans Kromhout (Universiteit Utrecht) en voorzitter van de commissie stralingsvelden van de Nederlandse Hoge Gezondheidsraad. ‘We volgen 290.000 personen in Europa, onder wie 90.000 Nederlanders. We analyseren hun mobiele telefoniegebruik en de gezondheidseffecten. Elke vijf jaar consulteren we de deelnemers opnieuw.’

Overgevoelig voor elektromagnetische straling
De komst van de 5e generatie mobiel internet als opvolger van het 4G-netwerk zorgt voor een sneller mobiel netwerk. Waar dit voor de één alleen maar goed nieuws betekent, zijn anderen vooral bezig met de nadelen van 5G en het 5G-stralingsgevaar. Zeker de mensen die overgevoelig zijn voor elektromagnetische straling, zijn bang dat de komst van 5G ernstige gezondheidsklachten met zich mee zal brengen.

Want wat doet elektromagnetische straling met het lichaam?
In tegenstelling tot radioactieve straling, beschadigen elektromagnetische velden geen weefsel of DNA. Maar toch kunnen ze, mits sterk genoeg op andere manieren het lichaam beïnvloeden. Zintuigen of zenuwen kunnen geprikkeld worden door elektromagnetische velden met lagere frequentie. En sterke elektromagnetische velden met hogere frequenties, zoals de 5G zendmasten en de mobiele telefoons, kunnen het lichaam warm maken. 

Wat zijn de meest voorkomende klachten van 5G straling?
Er zijn veel mensen in Nederland die gezondheidsklachten toeschrijven aan de straling. De mensen met elektrohypersensitiviteit (EHS) hebben, ook onder de wettelijke blootstellingslimieten, al last van klachten. Zij kampen met symptomen als:
-een duizelig gevoel;
-sterke oorsuizingen;
-jeuk in het haar;
-druk op de trommelvliezen;
-opwarming gezichtshuid;
-irritatie voor harde en scherpe geluiden;
-droge mond;
-huidirritatie zoals bij zonnebrand;
-slaperigheid;
-afname geheugenfuncties;
-droge mond en pijnlijke tong;
-sterke hoofdpijn.

Is 5G straling dan schadelijk voor de gezondheid?
Met de komst van 5G-internet zijn veel mensen bang voor de effecten van de 5G-straling op hun gezondheid. Uiteraard voldoen alle 5G mobiele telefoons en zendmasten aan strenge veiligheidseisen en valt de straling binnen de vastgestelde blootstellingslimieten van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Bovendien ziet de Rijksoverheid erop toe dat de introductie van 5G technologie veilig is door antennes te controleren en de wetenschap in de gaten te houden over nieuwe ontdekkingen over effecten van straling op de gezondheid. Toch zijn er veel mensen die klachten ervaren door blootstelling aan deze straling. Mensen met elektrohypersensitiviteit die zelfs bij blootstelling aan straling ónder de wettelijke limieten, uiteenlopende klachten ervaren. De toekomst zal moeten uitwijzen of de komst van het 5G netwerk écht veilig is, of dat 5G stralingsgevaar met zich meebrengt en meer mensen klachten zullen gaan ervaren.

Alarmerende stijging van straling
De Europese Commissie wil koploper worden in de volgende generatie draadloze technologie: 5G. Als het aan de Europese Commissie ligt zijn rond 2025 álle openbare gebouwen zoals;
-scholen,
-ziekenhuizen,
-gemeentehuizen en
-treinstations, uitgerust met een snelheid van één gigabyte per seconde. Dat is een veelvoud van de huidige snelheid. Ook de huishoudens kunnen kennismaken met deze super straling. 

Geen goed idee
Een groep van meer dan 230 wetenschappers vindt het geen goed idee. Zij voorzien een alarmerende stijging van de straling van elektromagnetische velden. Straling die:
niet te horen,
niet te zien en
niet te ruiken is.

Omdat er steeds meer wetenschappelijke aanwijzingen zijn voor de schadelijke effecten hiervan vragen ze om de 5G-plannen níet uit te rollen totdat er meer duidelijkheid is hoe schadelijk deze straling is voor mensen.

Maar de Europese Commissie wuift alle bezwaren weg. De straling blijft binnen de geldende richtlijnen, luidt het verweer. Opinieweekblad De Groene Amsterdammer wijst er echter op dat die richtlijnen al twintig jaar oud zijn en steeds meer omstreden. Ze worden namelijk opgesteld door een klein groepje insiders die alle internationale adviesorganen rond de stralingslimieten domineren. In de afgelopen decennia hebben meer en meer wetenschappelijke studies wél mogelijk schadelijke gezondheidseffecten aangetoond van straling die onder die limieten lagen.

 ‘Onafgebroken hoofdpijn als we thuis zijn’
Zoals de inwoners van het Italiaanse L’Aquila. In drie dagen werd in hun woonplaats een antenne van 35 meter hoog neergepoot. “Sindsdien is ons dagelijks leven een ramp: “we hebben onafgebroken hoofdpijn als we thuis zijn”, getuigt een van de inwoners.

Ook in de rest van Europa rijst protest tegen 5G. In de Poolse stad Gliwice voerde Orange in het geheim 5G-testen uit. Dat gebeurde zonder de plaatselijke overheden of de burgers ervan op de hoogte te stellen. Toen dat uitlekte, gingen de mensen de straat op en werden de testen in stilte stopgezet. Vorig jaar waren er in vier andere Poolse steden gelijksoortige 5G-protesten. En Patras, de derde grootste stad in Griekenland, weigert een testhub* voor 5G te zijn.

* Testhub is een testbedrijf dat crowdtestdiensten levert voor mobiele, web- en desktopapplicaties.

Bronnen;
-https://stralingsleed.nl/blog/wordt-van-een-hooggevoelig-iemand-geen-elektrogevoelig-iemand/
https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/het-5g-netwerk-een-gevaar-voor-de-volksgezondheid?gclid=Cj0KCQjwgNanBhDUARIsAAeIcAvLNNbNbQwL9unAu-ca3dItvikktZAS3li1_VL10TpeCObXvtqcumoaAkLNEALw_wcB
https://www.meditecheurope.nl/blog/invloed-van-5g/#:~:text=Mensen%20met%20elektrohypersensitiviteit%20hebben%20ook,van%20blootstelling%20aan%20elektromagnetische%20straling.
Foto: https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/kan-ik-mijn-telefoon-met-5g-ook-op-een-4g-netwerk-gebruiken/
https://www.meditecheurope.nl/5g-stralinghttps://www.google.com/search?sca_esv=562548860&sxsrf=AB5stBhNWXjyWlVH3TDPBjAjPD4tcO0pDQ:1693840425548&q=Wat+voor+klachten+bij+5G%3F&sa=X&ved=2ahUKEwiEwPumn5GBAxUxh_0HHRjSDaEQzmd6BAgdEAY&biw=1164&bih=795&dpr=1.1
https://www.mmv.nl/nieuws/5g-superstraling-die-ziek-maakt/?gclid=Cj0KCQjwgNanBhDUARIsAAeIcAuAtGMWkwyjMoTo-Wrbiq0nW9XnkSydii4wRyOk9OArJuoJmxANcqYaAvXtEALw_wcB