Minister Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), gaf 10-10-2020 bij de GGD Gelderland-Zuid samen met de medewerkers van de GGD en de app-bouwers, het officiële startsein van de CoronaMelder-app. De app is voor iedereen in Nederland gratis te downloaden en te gebruiken.

CoronaMelder-app
De app is een aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD en stelt mensen in staat de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het gebruik van de app is geheel vrijwillig.

Test is positief
Als je positief op het coronavirus wordt getest, kan iedereen bij wie je langer dan een kwartier dicht in de buurt bent geweest, op de hoogte worden gesteld. Die mensen krijgen dan het advies om in quarantaine te gaan of zich te laten testen bij klachten. Tijdens de prestentatie zei De Jonge: ,,Ik ben heel trots*. Het is een mooi product dat met kop en schouders boven andere apps uitsteekt.”

*Ik ben heel juist heel verdrietig en best wel boos op het beleid van de overheid. Nog meer kunstmatig elektromagnetische velden in het milieu omdat de smartphone contant aan moet staan om te voldoen aan het indammen van het corona-virus. Waarom is er geen aandacht voor de elektrogevoeligen in ons land? Veel elektrogevoeligen, die niet eens een smartphone hebben, worden juist zo gedwongen om in quarantaine te blijven. Is dát de bedoeling? De ene bevolkingsgroep ten koste van de ander? Mensen die elektrogevoelig zijn gemaakt van de kunstmatige elektromagnetische velden voortgebracht door alle draadloze verbindingen waarvan het ministerie VWS van vindt dat dit draadloos gebruik een levensbehoefte is? Dat die mensen van ellende maar uit het leven moeten stappen? Is dat de opzet?

De minister benadrukt het belang van de app. ,,Het is belangrijk om elkaar te beschermen. Je loopt op dit moment onbewust risico. Daarom is het echt goed als zoveel mogelijk mensen deze app downloaden. Het virus houdt echt heel erg huis.”

Waarom is er dan niet gewaarschuwd voor de steeds meer wordende kunstmatige elektromagnetische velden? Een materie die al speelt sinds eind 20ste eeuw? Om geen paniek te zaaien zoals toendertijd het antwoord was? Waarom is de elektrogevoelige niet beschermd in ons land? Is dit een vorm van discriminatie? De ene groep mensen wel en de andere niet! Een overheid hoort die fout niet te maken.

Hoe werkt de app?
De app op de draadloze telefoon maakt via bleutooth contact met de corona-apps van andere gebruikers. Hoe dichter bij elkaar, hoe sterker het signaal wordt.

Wat is bluetooth?
Bluetooth-technologie is een protocol voor het opzetten van een lokaal draadloos netwerk, om gegevens uit te wisselen tussen apparaten die bij elkaar in de buurt zijn. De technologie is begin jaren negentig van de vorige eeuw, ontwikkeld is door een Nederlander, Jaap Haartsen*, die destijds voor Ericsson werkte. Haartsen is in 2020 actief als hoofdwetenschapper draadloze technologieën (chief scientist wireless technologies) bij de Amerikaanse leverancier van communicatie- en collaboratie-apparatuur Poly. Dat bedrijf is een samenvoeging van Plantronics en Polycom, die in 2019 fuseerden. In 1998 is besloten tot het oprichten van de ‘Bluetooth Special Interest Group (SIG), waarbij al gauw vrijwel alle grote elektronicabedrijven, softwareontwikkelaars en telecombedrijven zich aansloten zoals:
-Palm;
-Ericsson;
-IBM;
-Intel;
-Lucent Technologies;
-Apple;
-Microsoft;
-Motorola;
-Nokia;
-Toshiba.

Bluetooth is een open standaard, wat betekent dat iedereen de technologie vrij kan gebruiken zonder een licentie nodig te hebben. Dit is waarschijnlijk een van de belangrijkste redenen waarom Bluetooth al een tijdje bestaat en in steeds meer apparaten zit ingebouwd zoals bij draadloze koptelefoons, speakers en oortjes, die allemaal werken via de Bluetooth techniek.

*Volgens bluetooth-uitvinder Jaap Haartsen is bluetooth niet nauwkeurig genoeg voor contactonderzoek naar corona. Hij benadrukt dat het bereik van het signaal, dat in de huidige generatie van de draadloze technologie varieert tussen de één en de twintig meter, onvoldoende zekerheid geeft over afstand. Dat leidt volgens Haartsen tot onbetrouwbare uitkomsten.

Hoe werkt bluetooth?
Bluetooth maakt dataverbindingen mogelijk over korte afstanden met behulp van radiostraling in de hoogste regionen namelijk UHF (Ultra hoge frequentie)*. De draadloze verbinding vindt plaats op de bandbreedte tussen de 2,402 gigahertz (GHz) en 2,485 GHz, waar wereldwijd iedereen vrij gebruik van mag maken.

*Met ultrahoge frequenties (UHF) worden frequenties in het radiospectrum aangeduid tussen 300 megahertz en 3 GHz. De radiogolven hebben een lengte van 100 tot 1000 millimeter en worden daarom ook wel decimetergolven genoemd. Radiogolven met frequenties die boven de UHF-band vallen in het SHF (super hoge frequentie of microgolf frequentiebereik) worden millimetergolven genoemd.

Bleutooth werkt ‘point to multipoint’, wat inhoudt dat één enkele bron meer ‘ontvangers’ kan bedienen. Wanneer twee bluetooth-apparaten een verbinding hebben opgebouwd, dan ontstaat een zogenoemd ‘piconet of Bleutooth-PAN voor meerdere apparaten. Er kunnen op dezelfde plek meerdere piconet ‘s naast elkaar bestaan, en worden een scatternet noemt. Normaal gesproken zal het binnen een straal van 1 tot 10 meter functioneren, maar wanneer het zendvermogen wordt opgevoerd, kan de 100 meter worden gehaald. Een zogenoemde ‘zichtverbinding’ (elkaar kunnen zien) is niet nodig; dankzij de GHz-radioverbinding dringt het bluetooth-signaal ook door vaste materialen (zolang het geen metaal is).

                 

Frequency hopping
Een van de dingen van bluetooth, en waarschijnlijk ook de reden waarom het na al die jaren nog steeds zoveel gebruikt wordt, is dat het gebruikmaakt van frequentieverspringing (frequency hopping). Dit betekent dat de verbinding constant overspringt tussen verschillende frequenties binnen zijn bereik om op die manier een sterke, stabiele connectie te behouden. Deze techniek voorkomt inbreken op de verbinding van buitenaf.

Melding van de corona app
Iemand met de Corona-melder moet minstens 15 minuten dicht in buurt zijn geweest van een ander. Als het korter duurt, bijvoorbeeld wanneer iemand voorbij loopt of fietst, is de kans op besmetting te klein. De app waarschuwt dan niet. De app weet niet waar je bent en wie je bent. De Corona-app wisselt willekeurige codes uit, maar geen persoonsgegevens of locatiegegevens. Gebruikers die besmet raken, melden dat zelf met hun corona-app. Dat doen ze anoniem. Ben jij langer dan een kwartier dicht bij die gebruiker in de buurt geweest? Dan krijg je een melding. De app vertelt niet wie dat was. De app vertelt ook niet waar of wanneer het contact precies heeft plaatsgevonden.

Tegen de grondwet in
De Corona-app verspreid kunstmatige elektromagnetische velden. Iedereen in Nederland wordt nu ongevraagd ‘bestraald’ met deze elektromagnetische velden (straling). De grondwet verbiedt dit in hoofdstuk 1, artikel 11:

Ieder heeft behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op onaantastbaarheid van zijn lichaam.

Deze wettelijke maatregel gaat dus tegen eigen beleid in. Een gegeven dat mijn wenkbrauwen doen fronsen. Het doet mijn geloof in de overheid, wankelen. Er zit een luchtje aan dit hele gebeuren. Was ik zo naïef of is de overheid zo slinks? Het laat gewoon toe dat moeders met kinderwagens, fietsers met de fiets in de hand en winkelend publiek, ongevraagd blootstaan aan kunstmatige elektromagnetische velden van alle smartphones met de corona-app. De onzichtbare, onhoorbare en geurloze kunstmatige elektromagnetische velden. Een milieuvervuiling die nooit onderzocht is op schadelijkheid voor de gezondheid. En dat mag maar zo? Maken we zo de toekomst kapot? Of willen ze gewoon af van de gevoelige mens die deze EMV wél voelen.

Bluetooth-organisatie wil uitbreiden naar wearables
De Bluetooth Special Interest Group (SIG) heeft aangekondigd dat het op termijn contacttracering voor het coronavirus wil uitbreiden naar wearables zoals smartwatches en polsbandjes. Het is nog niet bekend wanneer daar ondersteuning voor komt. Volgens de Bluetooth SIG helpt het uitbreiden van contacttracering naar wearables bij het bereiken van bevolkingsgroepen waar smartphonegebruik laag is. De bluetoothgroep noemt bijvoorbeeld basisschoolkinderen en ouderen die in verzorgingstehuizen wonen. 
Volgens Bluetooth SIG hebben al ruim 130 deelnemende bedrijven zich bij de Exposure Notification-werkgroep gevoegd om een gestandaardiseerde methode te definiëren voor het toevoegen van wearables, met ‘behoud van dezelfde privacy- en veiligheidsbescherming’. De groep noemt geen specifieke deelnemers. Er zijn veel grote bedrijven lid van de Bluetooth SIG, waaronder AMD, Apple, Google, Microsoft en Intel. De ontwikkeling is open voor alle leden van de groep.

Bronnen:
Foto smartphone: https://nos.nl/artikel/2351727-coronamelder-vandaag-gelanceerd-maar-app-is-geen-wondermiddel.htm
Foto winkelstraat: https://pixabay.com/nl/photos/voetgangerszone-winkelstraat-347468/
https://www.ad.nl/nijmegen/hugo-de-jonge-lanceert-corona-app-in-nijmegen-ik-ben-heel-trots~af1ce2fc/
https://www.dvhn.nl/extra/Daar-is-ie-dan-de-corona-app-voor-heel-Nederland.-Kijk-hier-hoe-de-app-werkt-en-hoe-je-hem-op-je-telefoon-kunt-zetten-26098126.html?harvest_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
https://www.vpngids.nl/privacy/devices/bluetooth-gevaren/
https://www.computable.nl/artikel/nieuws/security/6919575/250449/uitvinder-vindt-bluetooth-ongeschikt-voor-corona-app.html
https://tweakers.net/nieuws/171104/bluetooth-organisatie-wil-contacttracering-voor-corona-uitbreiden-naar-wearables.html
http://www.frequentieland.nl/draadloos/bluetooth.htm
https://coronamelder.nl/