In de toekomst gaan robots onderdelen van de mens vervangen. Dan gebeurt de fysieke samensmelting van een mens met een machine; een mens-machine, een cyborg.  Het zijn de verhalen van de sciencefiction series uit de vorige eeuw zoals Star Trek (1966 tot 1970), de man van zes miljoen (van 1974 tot 1978) en The Terminator (een Amerikaanse sciencefictionfilm uit 1984), die werkelijkheid dreigen te worden. Waar het in de vorige eeuw alleen amusement was, is het in 2021 echter de werkelijkheid.

Werkelijkheid
In 2003 heeft een kunstenaar een antenne in zijn hoofd, pikt vibraties op in kleuren als ultraviolet en infrarood en kan telefoontjes en satellietbeelden rechtstreeks in zijn hoofd ontvangen. Deels mens, deels machine geworden omdat hij volledig kleurenblind en doof is. Zijn antenne zet kleuren met behulp van een chip om in geluidssignalen; zo is de in Catalonië opgegroeide, geboren Brit in staat ‘te horen’ en gebruikt hij die verworvenheid in zijn kunst.

2021
In 2021 wil Elon Musk met zijn bedrijf Neuralink een stap verder gaan door een computerchip in de hersenen van een mens te implanteren. De revolutionaire zakenman demonstreerde al eerder een varken (in 2020) met een computerchip in zijn hersenen. Nu is de mens aan de beurt. Is dit het begin van de weg naar de mens/machine? Naar een cyborg*?

*Een cyborg?
Een cyborg is de fysieke samensmelting van mens en machine. Mensen die mensen zijn maar ook een beetje machine, een cyborg. Geen sciencefiction meer, zoals in de vorige eeuw maar de waarheid geworden.

Neuralink
Neuralink (San Francisco), opgericht in 2017 (mede door Elon Musk), heeft tot doel om draadloze hersencomputerinterfaces (een koppelvlak waarmee twee systemen met elkaar communiceren) bij mensen te implanteren. Mens-machine. 

Wat is de bedoeling van die chip?
De bedoeling is dus dat de chip zorgt voor een samenwerking tussen de eigen hersenen en de intelligentie van computers. Elon Musk: ‘de bedoeling is om het menselijke brein laten versmelten met artificiële intelligentie* (AI)’. Via een koppeling met computers en het internet wil hij de hersenschors en het limbisch systeem van het brein verrijken met een derde, digitale intelligentie-laag.

* Kunstmatige intelligentie (KI) of artificiële intelligentie (AI) is de wetenschap die zich bezighoudt met het creëren van een artefact (een kunstmatig verschijnsel ) dat een vorm van intelligentie vertoont. 

Hoe werkt het?
De implantaat werkt door de zenuwcellen in het menselijk brein te stimuleren met behulp van flexibele draden van elektroden. Dit wordt met uiterste precisie door een robot tijdens een operatie ingebracht. Gelukkig blijft de chip volgens de president van Neuralink (Max Hodak) jaren tot tientallen jaren bestaan.

Operatie
De draden die Neuralink gebruikt zijn een kwart keer zo dik als menselijke haren. Bij proefpersonen worden eerst vier gaatjes in de schedel geboord. Een robot moet de elektroden vervolgens heel precies in de hersenen plaatsen. In de toekomst hoopt Neuralink lasers te gebruiken voor het maken van gaatjes in de schedel. De buigzame elektroden zouden volgens Neuralink minder gevaarlijk zijn dan de huidige hersenimplantaten. In de toekomst moet de operatie even gemakkelijk zijn als het laseren van ogen, vindt de hoofdchirurg van Neuralink.

‘Je brein upgraden’
De hersenimplantaten van het Amerikaanse bedrijf Neuralink moeten zo een verbinding maken tussen de menselijke hersenen en computers. Daardoor zouden de gebruikers met alleen al met hun gedachten de computer kunnen besturen. Elon Musk, omschreef deze nieuwe technologie als „geweldig”. Naast het genezen van onder meer alzheimer, zou het ook mogelijk worden om alleen al met je gedachten teksten te schrijven, zoals e-mails en sms’jes. Voor het lezen van gedachten is het nodig om elektroden in de vorm van hele dunne draden in de hersenen te plaatsen. https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/4783326/startup-elon-musk-gaat-draden-plaatsen-hersens

Nanochip nodig
De techniek van 5G is nodig zodat via de geïmplanteerde chip (nanochip) iedereen te beïnvloeden is? Door  Neuralink of door de Crispr-Cas*-techniek?

* CRISPR-Cas is een nieuwe technologie die het mogelijk maakt om erfelijk materiaal zeer nauwkeurig en efficiënt te veranderen. Dit kan door het aanbrengen van genetische veranderingen die leiden tot veranderde eigenschappen, of het toevoegen van geheel nieuwe genetische informatie.

Er is internationaal afgesproken dat we het DNA van toekomstige generaties niet veranderen
Nederland kent op dit moment nog een verbod op de Crispr-Cas9 techniek dat wel voor onderzoek op restembryo’s is toegestaan mits er geen zwangerschap uit ontstaat. Het is op basis van de Embryowet(art. 24 sub 9) verboden om opzettelijk de kern (het DNA) te wijzigen.

DNA van mensen aanpassen?
Maar voor veel wetenschappelijk onderzoek met CRISPR-Cas9 leveren restembryo’s niet de benodigde informatie op. Voor verder onderzoek willen wetenschappers graag ‘kweekembryo’s’ gebruiken, embryo’s die speciaal gecreëerd worden voor wetenschappelijke doeleinden. Om die reden heeft de toenmalige minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport minister E. Schippers, aangekondigd de Embryowet te willen wijzigen om ‘kweekembryo’s’ bij uitzondering toe te staan.
https://www.rathenau.nl/nl/maakbare-levens/nieuwsbericht-zo-denken-nederlanders-over-het-aanpassen-van-embryo-dna

Modelmens, ben je dan nog mens?
En komt het zover dat wanneer een organisme een ongewenste eigenschap heeft, het DNA even gescand wordt, zoeken naar de precieze plek die aangepast moet worden, even knippen en plakken en de modelmens ontstaat? Is een model mens (mens-machine) zich ook bewust van:
-de subtiele signalen in de omgeving (het fingerspitzengefühl);
-die rijke en complexe innerlijke belevingswereld;
-delicate geuren, smaken, geluiden en kunstwerken, en daar intens van kunnen genieten;
-het feit dat er een “gave” aanwezig is (helderhorendheid, helderziendheid en aanvoelen wat een mens bedoeld?)

Worden deze gaven van de mens ontnomen door in te grijpen in mens en natuur? Gaven die de wetenschap nog steeds niet (in 2021) heeft kunnen verklaren.

5G wel of niet nodig
En hebben we 5G eigenlijk wel nodig? En 4G+ en 6G, dat alweer in de maak is? Of hebben we deze technieken juist wel nodig maar niet voor de telefonie? Heeft het coronavaccin een heel ander doel en moeten daarom alle mensen een vaccinatie hebben?

5G mag niet eens volgens de wet
Wettelijk gezien mag 5G niet eens ingevoerd worden omdat 5G níet getest is wat betreft het biologisch effect op mensen (net zomin als 2G, 3G en 4G). Net zoals het lopende onderzoek naar aids dat nog steeds niet is afgerond moet er grondig onderzoek gedaan worden naar de draadloze communicatie.  Aids dat zich voor het eerst openbaarde in 1981 en veroorzaakt wordt door het virus: HIV (Humane Immunodeficiency Virus). Pas in 2030 verwachten regeringen het officiële internationale einde van aids. 39 jaar heeft dat geduurd! Ook bij 2G, 3G, 4G en 5G moet eerst onderzocht worden wat de oorzaak is van elektrogevoeligheid voor draadloze apparaten bij mensen. Complottheorie? Niet wanneer je onder een kerktoren woont met 2 GSM masten naar ter hoogte van het slaapkamerraam. En waarom zijn trouwens sommige mensen al langer ziek van 2G en anderen pas nu 5G geïntroduceerd wordt?

https://www.gewoonvoorhem.nl/elon-musk-chip-brein/
https://www.parool.nl/nieuws/slimmer-met-een-chip-in-je-brein-elon-musk-wil-het-mogelijk-maken~b0130e5e/
https://stralingsleed.nl/blog/5g-is-nodig-voor-die-microchip-in-je-hersenen/
https://www.hln.be/wetenschap-en-planeet/geen-sciencefiction-elon-musk-ontwerpt-chip-die-brein-computer-laat-besturen~a6a9e29f/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Foto: neuralink

Foto cyborg: https://nl.uppercreditfieldnaturalists.org/45872-transhuman-technology-8048
https://delfthapticslab.nl/
https://maxius.nl/embryowet/artikel24