Ter hoogte van de kerkklok zat in 2003: GSM masten, 900 megahertz (MHz) en op het torentje een UMTS- 2100 MHz mast. In 2021 zit er GSM 900 MHz en LTE 806 MHz.

We (vader, moeder, twee kinderen genaamd Dirk en Thomas) verhuizen in 2003, dicht onder de kerktoren in een kerkdorp van dezelfde gemeente waar we 20 jaar gewoond hebben. Dirk (de oudste) begint aan het laatste jaar van het VWO. Al vrij snel geeft hij aan dat hij niet in slaap kan komen en dat hij wel tot 02.00 uur wakker ligt. Dit heeft tot gevolg dat hij er ‘s morgens niet uit kan komen. Het blijkt op school ook niet zo goed te gaan. Hij kan zich niet concentreren en zijn cijfers kelderen. Hij komt vaak thuis als een zombie, compleet uitgeput, met holle nietszeggende ogen. Vertelt dan dat hij uit het gebouw gevlucht is. Dat hij lang heeft rondfietst voordat hij thuiskomt. Verdori, hij moet ook nog over een onbewaakte spoorlijn fietsen!  Op een middag vertelt Dirk dat hij de trap niet meer afkan. Een andere keer vertelt hij dat hij de pen niet meer kan vasthouden. Ik negeer zijn uitdrukkelijk verzoek om de school niet te bellen. Met als reden dat ik van dit kind houd en dat ik het uit liefde doe.  Uit; Help! De kerktoren geeft straling.

Mijn moedergevoel zegt me dat er iets niet goed is, maar wat? Ik weet zeker dat hij niet een kind is dat er de kantjes van afloopt, maar weten anderen dat ook (de leerkrachten)? We vinden dat een goede nachtrust van groot belang is en gaan op internet zoeken (toen was alles nog gedraad).

Melatonine
We vinden iets wat wel geschikt lijkt: “Melatonine is een hormoon dat invloed heeft op het slaap-waakritme. De productie van melatonine wordt geremd als er licht is van de zon, van kunstlicht, van de televisie of van de gedrade computer ( een mobiel hadden we niet). Als het natuurlijke licht afneemt dan komt de productie van melatonine op gang in de pijnappelklier want voor het lichaam is dit het teken dat het moet gaan rusten (slapen).

Kunstmatige ElektroMagnetischeVelden (EMV)
De hormoonproductie van melatonine wordt echter door de kunstmatig (met mensen handen gemaakt) elektromagnetische velden (EMV) verstoord en verminderd. Melatonine wordt vooral gegenereerd tijdens onze slaap en neemt dan de bescherming van ons lichaam over van het afweersysteem. Al bij schemering ’s avonds (het moment waarop onze oogzenuwen minder licht detecteren) begint de pijnappelklier met de productie van slaaphormonen. Maar omdat de pijnappelklier geen onderscheid kan maken tussen de kunstmatige EMV en de natuurlijke EMV van o.a. het  zonlicht, ontstaan er verkeerde reacties. De kunstmatige EMV (straling), wordt door ons lichaam geïnterpreteerd als een vorm van licht (externe energiebron) en voorkomt dus dat we in slaap vallen. https://www.matras.info/slaapproblemen/elektrosmog-en-slapen-met-elektromagnetische-straling/

Straling is sterker
De melatoninekuur bij Dirk lijkt te werken. Een goede en regelmatige slaap is het gevolg maar helaas duurt de werking niet echt lang. We besluiten om naar de huisarts te gaan. Goed een jaar later na de verhuizing, volgt er eerst een CT-scan, met als uitslag ”het gaat waarschijnlijk om een aanleg-stoornis” waarna er besloten wordt om een MRI-scan te maken. Hier worden twee holtes aangetroffen ter hoogte van de slapen die gevuld zijn met vocht. Maar dat heeft volgens de neuroloog niets te betekenen met de klachten. https://stralingsleed.nl/blog/trillingen-om-te-horen-en-trillingen-van-alle-draadloze-technieken/  

Ellende
En hier begint de zoektocht met wat er aan de hand is. We hadden de pech dat we onder een kerktoren kwamen te wonen met 2G masten (we zijn hier niet op gewezen zijn toen we de woning kochten) en later kwamen er ook nog 3G masten bij waarbij één UMTS-mast en twee 2Gmasten, precies op onze woning gericht waren. Ter hoogte van de eerste verdieping waar de slaapkamers gesitueerd waren.

2021
En wat gebeurt er in 2021, bijna 20 jaar later, na wat wij moesten meemaken? Niets, 5G is nota bene geactiveerd (nog niet op volle kracht) en de Europese regelgeving zorgt ervoor dat gemeenten móeten meewerken aan plaatsing van small cells (mini-masten) voor de infrastructuur! Dus dit houdt in dat bij iedereen een mini-mast binnen 150 meter van de bebouwing komt te staan. De straling hiervan door Agentschap Telecom gemeten in Nederland, blijven binnen de grenzen van de blootstellingslimieten die zijn opgesteld door de International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP) https://stralingsleed.nl/blog/hoge-incidentie-hersentumoren-in-frankrijk-gelinkt-aan-straling-en-de-rol-van-het-icnirp/. Grenzen die dus erg dubieus zijn en waarvan de biologische effecten op een lichaam niet zijn onderzocht.

Wie heeft er zorg voor de nu alweer volgende generatie wat betreft het draadloos onderwijs?
De ICNIRP niet, https://stralingsleed.nl/blog/nieuwe-icnirp-aanbeveling-voor-radiofrequente-elektromagnetische-velden-speciaal-aangepast-voor-de-hoge-radiofrequenties-microgolven-en-infrarood/, de Nederlandse overheid niet en de onderwijsinspectie ook niet. De inspectie vindt het belangrijk dat ieder kind passend onderwijs krijgt maar doet niets aan het feit dat kinderen op school niet tegen alle draadloze kunnen. Doet niets met het feit dat onafhankelijke wetenschappers (niet in dienst van de Telecom) waarschuwen. De leerplichtambtenaar doet ‘gewoon’ onderzoek naar de oorzaken van ongeoorloofd schoolverzuim en ‘luistert’ naar het ICNIRP en niet naar ervaringsdeskundigen. Dus ziek van straling bestaat nog steeds niet!

                                                                      Een straalzender of point-to-point verbinding

Kinderen (ik hoor later veel meer verhalen) blijven weg van school omdat ze niet goed worden van alle draadloze leermiddelen https://stralingsleed.nl/blog/wifi-is-niet-goed-voor-velen-ga-bedraad/. In 2003 waren er nog geen draadloze leermiddelen maar op het dak van de school stond een straalzender* met 32 gigahertz (GHz toen), naast alle DECT-telefoons en wifi (gedraad) op school.

* Wat is een straalzender?
Een straalzender is een radioverbinding tussen twee antennes (point to point verbinding). De antennes moeten naar elkaar gericht worden en er moet een line of sight zijn. De school had een straalverbinding met een school in een naburig dorp.

Verstandige schoolbesturen en schoolleiding willen in 2021 weer aan draad  https://stralingsleed.nl/blog/is-het-digitale-onderwijs-wel-een-goed-idee-geweest-veel-scholen-willen-weer-aan-de-draad/.

Bronnen:
Uit Help! De kerktoren geeft straling:
https://www.bol.com/nl/nl/p/help-de-kerktoren-geeft-straling/1001004006824236/#:~:text=Nee%2C%20de%20kerktoren%20zelf%20geeft,brengen%20ons%20waar%20we%20willen%E2%80%A6
http://stralingsleed.nl/blog/is-het-digitale-onderwijs-wel-een-goed-idee-geweest-veel-scholen-willen-weer-aan-de-draad/
https://www.agentschaptelecom.nl/documenten/rapporten/2019/05/09/small-cells-en-massive-mimo-antennes