5G; de opvolger van het 4G-netwerk
5G is een nieuw mobiel netwerk waarmee je draadloze apparaten (zoals smartphones, maar ook auto’s en drones) met elkaar kunt verbinden. Het is de afkorting voor de vijfde generatie van mobiel internet en is de opvolger van 4G. 5G is een compleet nieuw netwerk dat is opgebouwd uit de nieuwste technologieën. Technologieën die werken met elektromagnetische straling (EMV).

Elektromagnetische velden/straling (EMV)
De grootste bijdrage aan blootstelling aan radiofrequente elektromagnetische velden levert zelf draadloos bellen, gevolgd door de bijdrage van mensen die mobiel bellen in de omgeving en de draadloze DECT(Digital Enhanced Cordless Telecommunications)-telefoons en basisstations voor mobiele telecommunicatie. De hoogste blootstelling ontstaat daar waar veel mensen bij elkaar zijn, zoals bij het openbaar vervoer, treinstations, winkelcentra’ s en cafés.

Het 5G-signaal wordt verzonden via antennes op zendmasten en antennes verspreid door heel Nederland door het elektromagnetisch signaal (EMV): onhoorbaar, onzichtbaar en niet te ruiken, maar er wél is!

Met het in gebruik nemen van 5G zijn op zijn minst vijf technologieën vernieuwd of verbeterd. Technologieën die er samen voor zorgen dat 5G, tot wel honderd keer sneller is dan vorige netwerken (2G, 3G en 4G).

5G heeft invloed op de elektrische activiteit in onze hersenen
De Gezondheidsraad (GR) zegt hierover in een rapport dat het niet waarschijnlijk is dat 5G-straling kan leiden tot bijvoorbeeld kanker, vruchtbaarheidsproblemen, miskramen of afwijkingen bij de geboorte……maar dat blootstelling aan 5G-straling wel een ‘veranderingen in elektrische activiteit in de hersenen geeft zie foto boven zichtbaar gemaakt).

Elektrische activiteit (hersengolven) in de hersenen
De elektrische activiteit (hersengolven) in de hersenen wordt opgedeeld in verschillende categorieën, gebaseerd op het aantal hertz (Hz), de:
-Gamma-golven: 38 tot 80 Hz. Deze golven komen voor bij sterke mentale activiteiten zoals studeren en problemen oplossen;
-Bèta-golven: 14 tot 38 Hz. Bèta-golven komen voor wanneer je actief bezig bent en zorgen ervoor dat je je kan concentreren. Wanneer er een teveel aan dit soort golven is, ervaar je stress. Tijdens slapen of mediteren neemt de hoeveelheid bèta-golven af;
-Alfa-golven: 8 tot 14 Hz. Deze golven zijn actief wanneer je ontspannen bent, bijvoorbeeld tijdens slapen of dagdromen;
-Thèta-golven: 4 tot 8 Hz. Thèta-golven zijn aanwezig wanneer je creatief bezig bent. Ze komen ook vaak voor tijdens REM slaap, de fase tijdens slaap waarin je droomt. Je hebt deze slaap fase nodig om de gebeurtenissen van de dag te verwerken. Mensen die slecht slapen hebben dan ook problemen om ervaringen van de dag te verwerken;
-Delta-golven: 0.5 tot 4 Hz. Tijdens diepe slaap, een fase voor en na de REM(rapid eye movement)-slaap zijn de delta-golven actief en worden in verband gebracht met het herstelstadium van het lichaam waarin nieuwe cellen worden aangemaakt.

Welke technologieën zijn er vernieuwd of verbeterd met 5G?
1.Hogere frequentie
De belangrijkste vernieuwing is dat 5G op een veel hogere frequentie functioneert dan zijn voorgangers, 2G, 3G en 4G. Een hogere frequentie kan in dezelfde periode meer informatie versturen en ontvangen. Het nadeel is echter dat het signaal minder krachtig is en slechter door vegetatie, muren of water beweegt. Er zijn dus veel meer antennes nodig – die kleiner moeten zijn dan hun voorgangers, anders verstoren ze het straatbeeld te veel
2. Massive MIMO
De volgende nieuwe technologie is ‘massive MIMO’. MIMO staat voor ‘multiple input, multiple output’, wat betekent dat een zendmast uit vele kleine antennes bestaat en meer datastromen tegelijk kan afhandelen dan de voorgaande masten. Om dit mogelijk te maken, moest eerst een ander probleem opgelost worden, namelijk dat signalen elkaar niet in de weg zitten. Een mast zendt in alle richtingen tegelijk uit. Hoe meer signalen, hoe groter de kans dat de signalen elkaar verstoren. Massive MIMO, is een methode om meer dan één datasignaal tegelijk te versturen en te ontvangen en betekent dat een zendmast uit honderden kleine elementen of antennes bestaat. Gebruikers krijgen dan een eigen kanaal naar de mast, dat hen ook mee-volgt. Dat is anders dan bij de vorige systemen, die gewoon een ongeleid signaal de ruimte instuurden. Massive MIMO verhoogt ook het stralingsniveau, simpelweg omdat er veel meer antennes zijn.
3. Beamforming
Met 5G kan een apparaat veel sneller bevestigen of een stukje data goed is ontvangen, of dat het nog een keer moet worden verzonden. Het gevolg: minder vertraging. Deze technologie heet ‘beamforming’ en maakt het mogelijk om signalen een specifieke richting te geven, bijvoorbeeld richting een mobiele telefoon. Allerlei algoritmes zorgen ervoor dat de antenne een beeld heeft van waar alle apparaten zich in een gebied bevinden en zo efficiënt mogelijk de signalen daarop kan richtten.
4.Time division duplex (TDD)
Time Division Duplex (TDD) verwijst naar duplex communicatieverbindingen waarbij uplink wordt gescheiden van downlink door de toewijzing van verschillende tijdslots in dezelfde frequentieband. Het is een transmissieschema dat een asymmetrische stroom voor uplink- en downlink-datatransmissie mogelijk maakt.  Met 5G kan een apparaat veel sneller bevestigen of een stukje data goed is ontvangen, of dat het nog een keer moet worden verzonden. Dat zorgt voor minder vertraging. Voor toepassingen die weinig data verbruiken, zoals WhatsApp, maakt dat niet zo veel uit. Maar die kleinere vertragingstijd is wel belangrijk voor grootverbruikers zoals zelfrijdende auto’s, virtualreality-gaming of de besturing van robots in fabrieken.

Er zijn dus veel meer antennes nodig – die kleiner moeten zijn dan hun voorgangers, anders verstoren ze het straatbeeld te veel.

Van 2G naar 5G
In vergelijk met de vorige mobiele generaties (2, 3 en 4G) biedt 5G dan ook een ongelooflijk hoge upload- en downloadsnelheid, buitengewoon lage latenties (low latency= lage latentie)* grotere netwerkcapaciteiten en hogere bandbreedte. 5G werkt tussen de 30 gigahertz (GHz) en 100 GHz. In vergelijking met 4 dat ongeveer 6 GHz nodig heeft.

Hogere frequenties dringen echter slecht door muren en hebben een beperkter bereik en het aantal radiofrequenties afkomstig van de 5G-torens en cellen moeten dan ook toenemen om de hogere snelheden te kunnen bieden.

*De upload- en downloadsnelheid en de lagere latentie met de kleinst mogelijke vertraging.

Moratorium op 5G

Bij een 10x kleinere indringdiepte van de straling van MM-golven* (5G) in ons lichaam, wordt de stralingsabsorptie t.o.v. 3G en 4G in de huid met factor 10 verhoogd! Doordat de absorptie in de huid door straling (met MM-golven*), met een factor 10 zal vermeerderen, zal de totale stralingsabsorptie in de huid met een factor 6 x 10 = 60 keer hoger worden. De zweetkanaaltjes in de huid zullen o.i.v. de MM-golven, als microantennes gaan werken. Verwacht wordt dan ook dat blootstelling aan 5G permanente huidproblemen, ontstekingen, afstervingsverschijnselen en ook een versnelde toename van het aantal melanomen zal veroorzaken. Er zijn dus behoorlijke bezorgdheden over de impact van 5G op onze gezondheid op den duur!

*Een microgolf is elektromagnetische straling; het zijn radiogolven in het hogere frequentiegebied. Een MM-golf: een millimeter (0,001 meter)-golf, symbool mm, is een uit het SI-stelsel afgeleide lengtemaat met de grootte van een duizendste deel van een meter. Milli is afgeleid van het Latijnse woord voor duizend.

Meer dan tweehonderd wetenschappers en academici, zeggen dat onderzoek dan ook aantoont dat de bestaande blootstellingslimieten voor de draadloze straling achterhaald zijn en schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid en voor de fauna en de flora en pleitten voor een moratorium!

Bezorgdheid
De wetenschappers die het moratorium voorstaan hebben een aantal redenen om uiterst bezorgd te zijn en onderbouwen dit met referenties uit wetenschappelijk onderzoek. Dat 5G van een geheel andere orde is dan zijn voorgangers, gebruik van zeer korte golven met zeer hoge snelheid dan zijn voorgangers, in de millimeter (mm)- bandbreedte zit tussen de 30 en 300 GHz, waarvan gezondheidseffecten op ogen, hart en immuunsysteem, bekend zijn. Wat de effecten op de menselijke huid zullen zijn waarin 5G-frequenties tot twee mm doordringen, baart zorgen aangezien de zweetklier als microantenne zal functioneren in geval van transpiratie. Daarnaast zullen, om 5G te realiseren, in de bebouwde kom om de tien tot twaalf huizen en alle andere mogelijkheden zoals lantaarnpalen, antennes moeten worden geplaatst voor draadloos gebruik over korte afstand; dit betekent dat mensen geen keus hebben om wél of níet blootgesteld te worden aan 5G!

Meer dan 26 landen hebben dan de uitrol van 5G (voorlopig) stopgezet.

Bronnen;
https://herseninstituut.nl/over-het-brein/hersengolven/#:~:text=Gamma%2Dgolven%3A%2038%20tot%2080,zoals%20studeren%20en%20problemen%20oplossen
https://www.cengn.ca/information-centre/what-is-5g/
https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/het-5g-netwerk-een-gevaar-voor-de-volksgezondheid?gclid=Cj0KCQjwu-KiBhCsARIsAPztUF2OXDTXmxtLv0b1dbzIguPAOl5tMZ7kRa2siQ65-kLbDCsAr3hlR_YaAv7GEALw_wcB
Foto; https://pixabay.com/nl/illustrations/mens-silhouet-frequentie-oor-hoofd-5572871/ https://stralingsleed.nl/blog/de-uitrol-van-5g-stopgezet-in-verschillende-landen/
Foto: https://antennekaart.nl/
https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/het-5g-netwerk-een-gevaar-voor-de-volksgezondheid?gclid=Cj0KCQjwu-KiBhCsARIsAPztUF1VfU1ATy3ac2zMzSzbpizP83_3PoBR_jyk6uxtfAnz4S63pbfB0XYaAikZEALw_wcB
https://stralingsleed.nl/blog/5g-vereist-een-uitbreidingsstop-moratorium/
https://stralingsbewust.info/uitrol-5g-stopgezet-in-deze-landen-en-gemeenten/#:~:text=Stichting%20Stop5GNL%20heeft%20op%204,hoger%20beroep%20tegen%20deze%20uitspraak.
https://www.stopumts.nl/doc.php/Artikelen/12884/Scientists%20Call%20for%20Morathttps://www.jouwvoeding.com/images/columns/OrthoFyto_0518_MORATORIUM_OP_5_G-samengevoegd.pdf