Wat is glasvezel?
Draadloos internet via glasvezel gaat via een haardun vezel gemaakt van glas.
Glasvezels zijn heel dunne en oranje kabels gemaakt van, zoals de naam al zegt, glas. Door dit systeem wordt belangrijke data met ongelofelijke (licht) snelheden van a naar b gestuurd. Dit kan dankzij speciale lichtsignalen, met laserlicht. Het licht wordt voortdurend aan- en uitgeschakeld. Hieruit vloeien een serie punten en strepen die verwerkt worden naar data. Eigenlijk een soort bericht in morse.

Glasvezel dat in de grond wordt gegraven waar informatie zeer snel (met de snelheid van het licht) in doorgestuurd wordt en bereik je een internetsnelheid van 500 tot 1000 Mbps (megabits per seconde). Bovendien is het ontzettend betrouwbaar. Zelfs wanneer je met veel apparaten tegelijk op het internet bent aangesloten. En….iedere provider (o.a. Youfone, KPN, Ziggo, Tele2, Caiway) mag internet, tv en telefonie faciliteren middels het glasvezelnetwerk. Daardoor heb je als consument veel te kiezen en er zijn in totaal 25 glasvezelaanbieders.

Internet via glasvezel
Een glasvezel internetverbinding stuurt dus extreem snel de signalen van A naar B, en is hierdoor niet meer te vergelijken met zoals het was, via kabel of ADSL. ADSL was namelijk een internetverbinding via de vaste telefoonlijn en haalde maximaal 50 MB’s (megabytes) downloadsnelheid en met de nieuwe 5G draadloos 1Gbit (GigaByte) uploadsnelheid gehaald! 1Gbit is gelijk aan 1000 MB!

Door de glasvezeldraad raast een laserlicht heen en weer dat razendsnel aan en uit knippert. De snelheid van deze knippering, bepaalt de snelheid van de internetverbinding en één glasvezeldraad is in staat om 8 duizend gigabyte aan data te versturen.

5G en het draadloos internet
De zendmasten zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk. Zonder glasvezel zijn de hoge snelheden en kleine vertraging van het 5G-netwerk dan ook helemaal niet mogelijk en daarmee is glasvezel in feite de basis van 5G.
5G wordt uitgezonden via de antennes op de zendmasten en om het draadloze signaal te ontvangen is er een WLAN(Wireless Local Area Network)-router of Wifi (Wireless Fidelity) nodig.

5G geüpgraded. Nederlandse providers passen nieuwe technieken toe, beamforming & MU-MIMO
Beamforming (of ruimtelijk filteren) geeft de router de mogelijkheid het signaal te richten op specifieke apparaten in huis, zodat het signaal niet als een deken over het hele huis ligt met overal dezelfde signaalsterkte. Recente routers kunnen communiceren via MU-MIMO. De MU staat voor Multi-Users. Daarbij zijn dus meerdere gelijktijdige en parallelle sessies mogelijk via het wifi-kanaal waardoor je minder kans op vertragingen hebt.

Het laatste deel van de netwerkupgrade zit in het core-netwerk. Met het nieuwe core-netwerk komen er meer mogelijkheden voor de 5G-gebruikers, aldus de Telecom. “Zoals het besparen van energieverbruik door IoT (Internet of Things)-toepassingen en real-time communicatie voor gaming en autonome voertuigen. Ook wordt dankzij deze nieuwe technologie ‘slicing’* op grotere schaal mogelijk.”

*Slicen is het ontwerp knippen en daar een nieuwe code van maken die geplakt wordt in HTML. HTML staat voor Hyper Text Markup Language, een programmeertaal die wordt gebruikt voor het schrijven van webpagina’s.

Deze verandering ‘maakt het core-netwerk schaalbaarder en toekomst vast voor het groeiende dataverbruik’.

Zendmastupgrade in de praktijk
Op dit moment (2024) is zestig procent van het netwerk geüpgraded en naar verwachting is eind 2024 de upgrade voor het grootste deel klaar: dan moet 99 procent van de zendmasten geüpgraded zijn.

Wordt er glasvezel gelegd in de Heurne?
Je hebt echter niets aan een vergroot netwerk capaciteit bij de zendmast als de mast die verhoogde capaciteit niet aankan. Wordt daarom ook de huidige 1 Gbit/s-glasvezelaansluiting naar de mast geüpgraded naar 10 Gbit/s of 20 Gbit/s? En indien nodig opgeschaald naar 50 tot 100 Gbit/s? De provider; “met dit verbeterde netwerk, zijn we klaar voor de toekomst”.

En er wordt hier in het dorp de Heurne, waar we nu wonen, volop langs de wegen gegraven en gewerkt. Wordt er het nieuwe glasvezel gelegd? Moeten we dan weer verhuizen? En waar nu naar toe als rasechte Achterhoeker?

Bronnen:
https://www.glasvezelinternetaanbieding.nl/de-heurne/
https://www.google.com/search?q=glasvezel+en+draadloos+5G&sca_esv=947c4e3d81a8ad54&sxsrf=ADLYWIJqiH8gyB0OfcveBXPR6k78VJlImQ%3A1715509028640&ei=JJdAZpSgJqCF9u8P_9m2iAU&ved=0ahUKEwiUwoqS8YeGAxWggv0HHf-sDVEQ4dUDCBE&oq=glasvezel+en+draadloos+5G&gs_lp=Egxnd3Mtd2l6LXNlcnAiGWdsYXN2ZXplbCBlbiBkcmFhZGxvb3MgNUcyBRAhGKABMgUQIRigAUiGPlAAWOYqcAR4AJABAJgBbKABiQeqAQQxMS4xuAEMyAEAAEBmAIQoALLB8ICBBAjGCfCAgoQABiABBhDGIoFwgIFEAAYgATCAg4QLhiABBjHARiOBRivAcICBhAAGBYYHsICCBAAGBYYHhgPwgIIEAAYogQYiQXCAggQABiABBiiBMICBBAhGBWYAwCSBwQxNS4xoAf1NA&sclient=gws-wiz-serp
Foto: file:///C:/Users/Gebruiker/Pictures/Glasvezel%20in%20de%20Heurne.webp
https://www.gelderlander.nl/aalten/beter-mobiel-bereik-bij-de-heurne-door-nieuwe-zendmast~a936d5d5/