Frankrijk heeft mobiele telefoons op scholen verboden!

Frankrijk had de verkoop van de iPhone 12 in 2024 op scholen verboden omdat het toestel teveel elektromagnetische straling uitzond. Inmiddels is de update wel goedgekeurd. Uit tests blijkt namelijk dat de toestellen na de update de stralingsnormen nét zullen eerbiedigen, zegt het ANFR (The National Frequency agency (ANFR). De absorptie van de straling door het lichaam is na de update nog 3,94 watt per kilogram, nét onder de Europese norm van 4,0 watt per kilogram. Vóór de update was dat 5,74 watt per kilogram. De verkoop van de iPhone 12 werd eerder deze maand in Frankrijk verboden, omdat de telefoontoestellen téveel elektromagnetische straling* uitzenden.

*Elektromagnetische straling is een golf, net zoals een watergolf op het wateroppervlak als men een steentje in het water gooit. Elektrische stromen veroorzaken deze golven. Naast de natuurlijke straling zoals het licht van de zon, is er ook de kunstmatige straling van antennes van radio, televisie, zendmasten, mobiele telefoons en wifi; onzichtbaar, niet te ruiken en niet te zien.

Bereik elektromagnetische golf hangt af van de frequentie
Frequentie drukt uit hoe vaak iets gebeurt of voorkomt binnen een bepaalde tijd of in een zekere ruimte. Elektromagnetische velden met een lage frequentie hebben een lange golflengte. Het bereik van deze golven is groot. Dat houdt in dat het signaal ver reikt zoals 2G, 3G en 4G. Hoe hoger de frequentie echter, hoe korter de golflengte, zoals 5G en hoe minder ver de elektromagnetische golven reiken.

De elektromagnetische golven van zendmasten, mobiele telefoons (gsm-toestel) en draadloos internet zenden met een frequentie van 100.000 Hz (Hertz) tot 300 GHz (Giga Hertz). Dit noemen we radiogolven of radiofrequente velden (RF).

SAR-waarde
De SAR (Specific Absorption Rate)-waarde van een gsm-toestel geeft aan hoeveel energie het toestel maximaal kan afgeven aan een lichaam en de sterkte van de straling die mobiele telefoon uitzend, drukken we uit in de SAR-waarde. Hoe hoger de SAR, hoe meer energie er wordt afgegeven aan een lichaam. Europa legt op, dat gsm-toestellen niet meer dan 2 W/kg (watt per kilogram) mogen uitzenden.

De Nederlandse toezichthouder voor telecom roept de Amerikaanse techgigant Apple op het matje omdat de straling die de iPhone 12 uitzendt te hoog was volgens de Europese normen.

Verboden
Na de iPhone12, zijn in Frankrijk, nog twee nieuwe mobiele telefoons, de EMPORIA SIMPLICITY V27 en de DOOGEE S88, verboden vanwege het overschrijden van de SAR waarde. De NGO* heeft nu sancties opgelegd aan 45 modellen van gevaarlijke mobiele telefoons.

* Een niet-gouvernementele organisatie, ook wel non-gouvernementele organisatie (NGO) genoemd, is een organisatie die onafhankelijk is van de overheid en zich richt op een verondersteld maatschappelijk belang.

Mobiele telefoons slecht voor leerprestaties en mogen niet meer in de klas vanaf 1 januari 2024
Er is, ook in Nederland, steeds meer bewijs dat mobiele telefoons, met name in de les, schadelijk is. Dat leerlingen daartegen beschermd moeten worden. Daarom mogen in Nederland, mobiele telefoons, tablets en smartwatches vanaf 1 januari 2024 ook niet meer in de klas.

Mobieltjes niet meer welkom in klaslokaal
Niet meer tijdens de les een TikTok-filmpje bekijken, een berichtje sturen aan een klasgenoot of een foto delen via Snapchat. In de klas zijn mobieltjes, tablets of smartwatches vanaf 1 januari 2024 niet meer toegestaan. Dat heeft minister Robbert Dijkgraaf (OCW) afgesproken met de VO-raad, SPV, Pro-raad, AOb, CNV-onderwijs, FvOV, Ouders en Onderwijs en LAKS*.

*VO-raad=vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs;
SPV= studiecentrum voor publieke veiligheid;
Pro-raad= de Sectorraad Praktijkonderwijs komt op voor de belangen van de leerlingen en scholen, bevorderen samenwerking en kwaliteit in het onderwijs en stimuleren innovatie;
AOb: Algemene Onderwijsbond;
CNV: Christelijk Nationaal Vakverbond;
FvOV; Federatie van Onderwijsvakorganisaties:
Ouders en Onderwijs: voor alle ouders met kinderen in de schoolgaande leeftijd;
LAKS: het Landelijk Aktie Komitee Scholieren.

Gevaren van het 5G netwerk
De gezondheidsgevaren zijn eigenlijk nog onbekend. Het is nog niet op lange termijn getest. Toch is dit netwerk op “hoop van zegen” uitgerold omdat ermee verdiend kan worden. Deze 5G technologie gebruikt zeer hoge radiofrequenties en een millimetergolf, die zit boven de 24GHz! De Europese Unie heeft namelijk de volgende 3 voorkeursfrequenties voor 5G aangewezen:
-700 megahertz (MHz);
-3,5 gigahertz (GHz) en de
-26 GHz.

De Franse ban op de iPhone 12 is 29 september 2023 opgeheven. Toezichthouder ANFR is tevreden met een update die Apple heeft gemaakt om de elektromagnetische straling die de mobiele telefoon uitzendt te verminderen.

Bronnen;
Bron: www.change.org/p/ms-el%C5%BCbieta-bie%C5%84kowska-protect-the-health-of-millions-of-mobile-phone-users/u/32023364
https://www.stopumts.nl/doc.php/Berichten%20Internationaal/12992/Two%20new%20mobile%20phones%20ban
https://www.ahealthylife.nl/deze-moderne-smartphones-hebben-de-minste-en-meeste-sar-straling/
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/frankrijk-schort-verkoop-van-iphone-12-toestellen-op-omdat-stralingswaarden-europese-regels-overschrijden~b7bc6d54/#:~:text=Frankrijk%20heeft%20de%20verkoop%20van,stralingswaarden%20wel%20de%20Europese%20normen.
https://www.jrseco.com/nl/mobiele-telefoon-verboden-op-school-in-frankrijk-ook-iets-voor-nederland/
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/frankrijk-schort-verkoop-van-iphone-12-toestellen-op-omdat-stralingswaarden-europese-regels-overschrijden~b7bc6d54/#:~:text=Frankrijk%20heeft%20de%20verkoop%20van,stralingswaarden%20wel%20de%20Europese%20normen.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voortgezet-onderwijs/mobiele-apparaten-in-de-klas#:~:text=Er%20is%20steeds%20meer%20bewijs,niet%20meer%20in%20de%20klas.
Foto mobielverbod: https://nos.nl/artikel/2249572-franse-kinderen-zetten-hun-telefoon-op-school-uit-ze-moeten-wel