Zonder HSP’ er                                                         Met HSP’er

Een HSP’ er (een Highly Sensitive Person of hoogsensitief persoon) is iemand die meer gevoeliger is voor indrukken en prikkels, dan een gemiddeld iemand. Hij of zij neemt subtielere nuances waar in de lichaamstaal en stemmingen van anderen en is gevoeliger voor licht, geuren en geluiden. 

Geboren als HSP’ er
Ongeveer 1 op de 5 mensen is hoogsensitief en als geboren als HSP’ er. Je hebt het voor het leven, net zoals de kleur van je ogen of je huidtype. Het verdwijnt ook niet. Je kunt je echter wel bewust worden van je hoogsensitiviteit (al gebeurd dat vaak pas na vele jaren). Het wetenschappelijke onderzoek naar HSP staat ook nog in de kinderschoenen en is de wetenschappelijke wereld verdeeld over het bestaan van HSP.

Verschil in de hersenen van een HSP’ er en niet-HSP’ er
De hersenen van een Hoog Sensitieve (HSP’ ers) iemand (zie afbeelding) en een niet-Hoog Sensitieve Persoon (niet-HSP’ ers) verschillen. Als je mensen met HSP een bepaalde opdracht laat doen terwijl zij onder een MRI-scan liggen, zie je dat er méér hersengebieden actief zijn dan bij mensen zónder HSP. Mensen die hoogsensitief zijn, denken dus daadwerkelijk anders dan mensen die dat niet zijn. We noemen dit; diepgaande verwerking.

Extra gevoelig zenuwstelsel
Dr. Elaine Aron ontdekte dat ongeveer 1 op de 5 mensen wordt geboren met zo’ n extra gevoelig zenuwstelsel; de HSP’ ers.

Volgens dr. Arons, is het sleutelkenmerk, in vergelijking met de 80% van de mensen die het kenmerk HSP niet hebben, dat alles rondom de HSP’ er veel meer verwerkt wordt als een intuïtie. Dit kenmerk vertegenwoordigt een overlevingsstrategie die we tevens terugvinden in vele diersoorten.

Dat HSP’ ers écht anders in elkaar zitten dan niet-HSP’ ers en dat dat wetenschappelijk ook bekend is. Dat er écht verschil is in de informatieverwerking (diepgaande verwerking) wanneer prikkels vanuit de omgeving verwerkt worden. Dat er verschil is in;
Ad 1; opmerken;
Ad 2; verwerken en
Ad 3; reageren van HSP’ ers.

Ad 1; het opmerken
Dit wijst erop dat het hoog sensitieve brein meer stimuli (prikkels) opmerken: een intensere waarneming heeft en een diepere verwerking. Meer prikkels opmerken, omdat het zenuwstelsel gevoeliger is en emotionele signalen opmerkt omdat de spiegelneuronen* meer geactiveerd zijn.

* Spiegelneuronen zijn hersencellen die ons het vermogen geven om zo instinctief en vrijwel direct te begrijpen wat andere mensen ervaren.

Ad 2; het verwerken
Dat een HSP-brein de gesignaleerde stimuli diepgaander verwerkt en er daardoor meer hersengebieden actief zijn. Dat er meer samenwerking tussen de gebieden is wil zeggen dat een HSP’ er letterlijk ook veel meer ziet, ruikt, emoties voelt, indrukken- en lichamelijke sensaties ervaart, dan een niet-HSP’ ers.

Ad 3; het reageren
Hoog sensitieve mensen ervaren in dezelfde situatie intensere emoties (zowel positief als negatief) en meer stress dan niet-HSP’ ers.

Draadloze communicatie erbij
Dat er sinds de invoering van de draadloze communicatie een nieuwe prikkel is bijgekomen: de ElektroMagnetischeVelden (EMV) van de draadloze communicatie. De onzichtbare, onhoorbare en reukloze EMV! Dat naast de al bekende prikkels nu ook de draadloze communicatie (de EMV) erbij is gekomen.

Zichtbaar
Dat de hersenen van een HSP’ ers en niet-HSP’ er onder de MRI-scan met een opdracht, ook laten zien dat gedeeltes in de hersenen van de HSP’ er, meer en feller oplichten, dan van de niet-HSP’ er; de diepgaande verwerking. Dat hooggevoelige mensen dus werkelijk anders denken dan de rest. Dat hun hersenen daadwerkelijk anders functioneren;

           

                                          Met HSP                                                                 Zonder HSP

Elektro Magnetische Velden (straling) van de mobiel

Dat er naast de zichtbare straling (het licht o.a.) nu ook de onzichtbare straling (de EMV) bij is gekomen. In Nederland werden in 1994 de eerste mobiele telefoonnetwerken door PTT Telecom (later KPN) en Libertel (later Vodafone) uitgerold. Rond het jaar 2000 kwamen de eerste consumentencomputers met een draadloze internetverbinding op de markt. De onzichtbare, onhoorbare en reukloze voortplanting door de ruimte van deze Elektro Magnetische Velden (EMV) als trillingen (oscillaties). En dat is natuurlijk helemaal niet gevaarlijk zoals de fabrikanten en veel overheden zeggen, die ieder jaar miljarden verdienen aan deze industrie. Werd dat toen ook niet gezegd over asbest?

5G
5G maakt gebruik van zeer korte golven met zeer hoge snelheid. In de bandbreedte zijn deze tussen 30 en 300 gigahertz (GHz), waarvan gezondheidseffecten op ogen, hart en immuunsysteem bekend zijn. Door de kleinere golflengte van 5G zijn er veel meer antennes nodig. Veel meer kleinere zenders (small cells) in het straatbeeld zullen (en zijn) het gevolg, zenders op o.a. bushokjes en op lantaarnpalen.

De klachten
Het begint vaak met één of meerdere gezondheidsklachten die in de ene omgeving wel en in een andere omgeving niet optreden, zoals;
-druk op trommelvlies,
-oorsuizingen;
-duizelig;
-sterke oorsuizingen;
-jeuk in het haar;
-druk onderin de hersenen;
-opwarming van je gezichtshuid;
-irritatie door harde en scherpe geluiden.

Het resultaat van de MRI-scan
De vergelijking van beide scans laat bij de elektrogevoelige persoon veel grotere witte vlekken zien dan bij de niet elektrogevoelige. Dit wijst op een intensere waarneming en een diepere verwerking van de stimuli (prikkel). En hoe hoger de frequentie*, hoe sneller de trillingen (de prikkels) elkaar opvolgen. De Europese Unie heeft voor 5G de volgende 3 voorkeursfrequenties aangewezen:
700 megahertz (MHz);
3,5 gigahertz (GHz);
26 GHz.

Deze frequentiebanden zijn veel en veel hoger dan de vorige frequentiebanden van 2G, 3G en 4G.

* Frequentie is het aantal trillingen binnen een seconde.

Bronnen:
https://gezondnu.nl/psyche/hoogsensitief-onderzoek-je-hersenen-werken-anders/
https://www.hspvlaanderen.be/nl/wat-is-hsp#:~:text=Een%20zogenaamde%20HSP%20(Highly%20Sensitive,voor%20licht%2C%20geuren%20en%20geluiden.
https://herseninstituut.nl/over-het-brein/spiegelneuronen/
https://www.psyned.nl/hoogsensitief-persoon/
https://www.duopraktijkdecocon.be/HSP_wetenschappelijk_aangetoond.php
https://hoogsensitief.nl/hoogsensitieve-brein-in-beeld
Foto: https://www.biomaatschappij.nl/wp-content/uploads/2020/11/Brein-in-beeld.pdf
https://www.theschoolofplay.nl/neurobiologie-van-hsp/
https://stralingsleed.nl/blog/het-gevaar-van-draadloos-gebruik-voor-de-hsp-er-van-hsp-naar-ehs
https://www.gezondheidsplein.nl/menselijk-lichaam/hersenen/item45083https://rubenoosterbosch.nl/geen-categorie/blootstelling-aan-5g/