Jan Bruin bedacht Mei Social Vrij, een initiatief om heel de maand mei 2024 geen socials te gebruiken. Zelf was hij grootverbruiker: “Ik gebruikte mijn smartphone 12 tot 14 uur per dag.” Met ‘Mei Social Vrij’. Is de maand mei dé maand om ons telefoongebruik drastisch af te bouwen. “Wat ons opvalt is dat een groot deel van de mensen erkent dat het een probleem is.”

Initiatiefnemer Jan Bruin zegt in Editie NL 3-5-’24: ” wij willen dat mensen écht anders over smartphonegebruik gaan denken.” Hij gaat verder: “Wat ons opvalt is dat nu al een groot deel van de mensen erkent dat het een probleem is. Ze leggen hun eigen gedrag onder de loep.” Bruin weet als geen ander hoe erg het kan zijn. “Ik doe het ook omdat ik uit eigen ervaring weet hoeveel je op je telefoon kan zitten”, gaat hij verder. “Toen het op z’ n slechtst was, ging het om 12 tot 14 uur per dag op alle schermen bij elkaar. Als je je mail checkt, loopt het al snel door elkaar heen, zeker als je freelancer bent.

Europees parlement wil wetgeving tegen telefoonverslaving
Het Europees Parlement heeft het voorstel van Europarlementariër Kim van Sparrentak over ‘verslavend ontwerp van online diensten’ aangenomen. Hiermee roept het Europees Parlement op tot regels tegen het verslavend ontwerp van apps en smartphones. Van Sparrentak: “Dit is een mijlpaal. Het Europees Parlement wil nu dat Europa verslavende apps en manipulatieve algoritmes aanpakt want tegen de trucjes van grote techbedrijven kan geen zelfdiscipline tegen op”.

Regels
Jan Bruin houdt werk en privé nu daarom zoveel mogelijk gescheiden. “Ik probeer nu heel bewust tijdens werktijd mijn gebruik van social media in de ban te doen. Deze maand is ook weer een fijn moment om het strenger aan te pakken.”

De initiatiefnemer denkt dat sommige bedrijven heel erg gebaat zouden zijn bij regels over telefoongebruik. “Bijvoorbeeld bedrijven waar mensen wel veel achter de computer zitten, maar die niet perse contact hoeven te hebben met de buitenwereld.”

Verboden
Er zijn beroepen waar dit telefoongebruik helemaal verboden is, vertelt Sanne Quint van HR Expert Bureau*. “Dokters en assistenten in klinieken, moeten bijvoorbeeld hun telefoon in de kluis stoppen en gedraad achter de PC”, zegt Quint tegen Editie NL.

* Een HR-expert is een professional met uitgebreide kennis en expertise op het gebied van Human Resources.

Telefoonverbod op mbo
De roep om een mobieltjesverbod op het mbo klinkt steeds harder. De MBO Raad wil nu telefoons uit de klas verbannen want “ons brein is pas volwassen als we 25 zijn.” Het beleid rondom mobieltjes in de klas moet strenger worden op het mbo. Dat zegt Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad, brancheorganisatie voor mbo-scholen, in een interview met dagblad Trouw. Hij maakt de vergelijking met het voortgezet onderwijs, waarvoor sinds begin dit jaar het advies geldt: sta mobieltjes niet toe in de klas”.

Mijn advies
Wat is beter: een bedraad of een draadloos netwerk? Het antwoord op die vraag is duidelijk: bedraad. Alles wat je met kabels aansluit op het netwerk werkt stabieler dan wanneer je een draadloos netwerk (wifi) gebruikt. Hoewel draadloos handig en populair is, zal elke leverancier van elektronische systemen vertellen dat een bekabelde verbinding betrouwbaarder, veiliger en consistenter is. “En er is een reden waarom bedrijven en ziekenhuizen bedraad boven draadloos verkiezen”.

Bedraad
Bij bedraad internet is de besturing zodanig verbeterd dat het voor aanvallers moeilijker is om in te breken in een bekabeld netwerk. Bovendien is het misschien vanzelfsprekend, maar bekabelde netwerken zijn over het algemeen sneller dan draadloze netwerken. Omdat een ethernetverbinding sneller is dan Wifi. Wifi dat gebruik maakt van radiogolven.

Radiogolven
Een radiogolf, ook radiofrequente (RF) straling genoemd, is een golf in de vorm van elektromagnetische straling met golflengten uiteenlopend van ruwweg duizend kilometer tot een millimeter, dus in het frequentiegebied van enkele honderden Hertz (Hz) tot enkele honderden Gigahertz (GHz). Radiogolven worden gebruikt in de communicatietechniek om draadloos informatie over te brengen naar een of meer ontvangers, middels de gsm-masten. De Europese Unie heeft drie specifieke frequentiebanden aangewezen voor 5G: de 700 MHz, 3,5 GHz en 26 GHz. Sinds 21 juli 2020 is de 700 MHz-frequentieband geveild en augustus 2024 zal hoe het nu lijkt de 3,5 GHz-band in gebruik worden.

Gevaarlijk
Officieel is het dat gsm-antennes en alle draadloos invloed hebben op het menselijk lichaam en dat we tegenwoordig bijna continu de mobiele telefoon en de draadloze laptop gebruiken om te werken, te studeren en te ontspannen. En daardoor zijn we ook nagenoeg continu blootgesteld aan de elektromagnetische straling. De International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP) heeft van deze kunstmatig gemaakte elektromagnetische velden officieel het thermisch effect van draadloos gebruik erkend en er zijn regels voor gemaakt (de SAR waarde). Het biologisch effect is niét officieel erkend, terwijl het biologisch effect mensen ziek maakt en ziek zal gaan maken zoals:
-chronische vermoeidheid, slaap-, concentratie- en geheugenstoornissen;
-irriteerbaar en agressief gedrag, depressief, autistisch, hyperactief en nerveus;
-hoofdpijn, oorsuizingen, krampen, druk in ‘t hoofd, knellende band om hoofd;
-wazig zien (mouches volantes), slecht ruiken (dichte neus), hoorproblemen (fantoomgeluiden en zowel tinnitus als hyperacusis);
-droge huid, klam, eczeem, ontstekingen, puistjes, haarjeuk;
-gezwollen slijmvliezen van neus en ogen, jeuk, huiduitslag;
-arythmie (onregelmatige hartslag);
-hoge bloeddruk;
-verhoogde stresshormoonspiegel en hypoglycaemie (ook wel “hypo” genoemd en is de medische term voor een te laag bloedsuikergehalte) oftewel suikerziekte type 3; https://stralingsleed.nl/wp-admin/post.php?post=2053&action=edit

Bronnen:
file:///C:/Users/Gebruiker/Pictures/Minder%20op%20je%20telefoon.html
Beeld © Getty Images
https://www.rtl.nl/nieuws/binnenland/artikel/5446718/telefoonverbod-op-mbo-van-goed-idee-tot-we-zijn-geen-kleuterklas
https://stralingsleed.nl/blog/geobiologie-wateraders-en-de-invloed-van-radiogolven/