Bericht op https://www.facebook.com/groups/stralingenzo van een inwoner uit Arnhem:
“Vanmorgen trof ik in mijn postvak een onduidelijk schrijven aan met een voorstel voor plaatsing van een LongFi Hotspot tegen een vergoeding van €40,- per maand. In het schrijven wordt gesteld dat deze Hotspots alleen op hoger gelegen locaties worden geplaatst.” (De betreffende persoon woont op de bovenste etage van het hoogste flatgebouw van de stad en blijkt de enige te zijn die dit verzoek ontving).
Het is de bedoeling dat de stad wordt uitgerust wordt met deze Hotspots voor IoT (Internet der Dingen) door deze ook bij particulieren in huis te plaatsen. Navraag bij de gemeente leverde niets op”.
Het is een vraag of je een hotspot (miner) wil plaatsen in je woning om zo bij te dragen aan een draadloos netwerk in de directe omgeving én om er tegelijkertijd mee te verdienen. De cryptomunt Helium (HNT) te verdienen door gastvrouw of -heer te zijn en een hotspot in de woning te plaatsen. Je wordt gevraagd om een Helium Miner te worden door het bedrijf Helium Inc , een bedrijf in de cryptocurrency wereld (digitale munteenheid-wereld).
Ontstaan Helium Inc
De drie mede-oprichters van Helium Inc. zijn A. Haleem, S. Fanning en S. Carey, Zij begonnen het bedrijf in 2013. De hoofdvesting zit in2022 in San Francisco, California, VS. Helium Inc richt zich op het verbeteren van de communicatiemogelijkheden van het draadloze Internet of Things (IoT)-apparaten.
Het Helium-netwerk werd in 2019 gelanceerd met als doel een gedecentraliseerd draadloos netwerk te bouwen dat eigendom is en wordt beheerd door een gemeenschap van gebruikers.
Wat is Helium HNT (Helium Network Token)?
Helium HNT is een gedecentraliseerd, door blockchain (een systeem voor het opslaan van data in een keten van datablokken, waarbij blokken niet gewijzigd kunnen worden), aangedreven netwerk voor Internet of Things (IoT)-apparaten. Een non-fungible token (NFT) is een koppeling (een soort eigendom) op een blockchain van een account aan een uniek (niet uitwisselbaar) digitaal item via een smart contract.
Het mainnet (wanneer de testfase is afgerond, wordt er overgestapt naar de officiële blockchain; ook wel het mainnet genoemd) van Helium is dus in juli 2019 geïntroduceerd en maakt het mogelijk dat draadloze apparaten met een laag stroomverbruik met elkaar communiceren en gegevens over het netwerk van nodes (toegangspunten) te verzenden. Nodes in de vorm van hotspots, een combinatie van een draadloze gateway en een apparaat voor blockchainmining. Gebruikers die nodes beheren, en dus minen, beloont Helium met tokens: een eigen cryptovaluta (bitcoins) van het Helium Network Token (HNT).
Helium blockchain technologie
De Helium Blockchain technologie is een nieuwe technologie in de wereld van crypto met als doel het creëren van een openbaar draadloos netwerk; het Helium Network. De missie is: het eenvoudiger maken om apparaten met elkaar te verbinden via radiogolven. Dit in tegenstelling tot Bitcoin die het “Proof-of-Work” consensus mechanisme gebruikt, werkt Helium met “Proof-of-Coverage” en beloont de miners met de HNT (munt), de token van de Helium-blockchain.
Proof of Coverage?
Proof of Coverage is een uniek werk-algoritme ontwikkeld door Helium Networks dat radiogolven gebruikt om te valideren dat Helium Hotspots een legitieme draadloze dekking bieden. Voor dit validatie werk kunnen hotspot eigenaren verdienen door netwerk transacties te verifiëren, nieuwe blokken aan de blockchain toe te voegen en andere taken uit te voeren. De Hotspots bieden kilometers draadloze netwerkdekking voor miljoenen apparaten die Helium LongFi* gebruiken. En door een innovatief proof-of-work-model (Proof-of-Coverage), verbruikt de Hotspot slechts 5 Watt aan energie.
*Helium bedacht de LongFi™ technologie. Dit is een combinatie van het LoRaWAN draadloos protocol en Helium blockchain. Helium LongFi technologie profiteert van alle kenmerken en voordelen van LoRa netwerk. LoRa staat voor Long Range en is een verbinding om op grotere afstand informatie te verzamelen van ‘objecten’. De LoRa-communicatie verloopt altijd via basisstations, de zogenaamde gateways, die met het Internet zijn verbonden.
LoRa is in Nederland toegestaan in de frequentieband in de 863 – 870 megahertz (MHz). De LoRa-band is vergunningsvrij te gebruiken en er geldt geen meldings- of registratieplicht.
Na het aansluiten van een hotspot of Helium miner gebeurt dit allemaal vanzelf, er zijn geen handmatige acties nodig van de hotspot eigenaren (of miners). Mining is iets dat je tegenkomt in de cryptowereld. Een hotspot of miner is de combinatie van de Helium Blockchain en een LoRaWAN gateway. Met een Helium miner kunnen deelnemers dus zorgen voor Helium dekking.
Hoe werkt een Helium Miner?
Een Helium Miner werkt dus volgens de Proof-of-Coverage methode met een antenne en ingebouwde hardware, is eenvoudig ingesteld, autonoom en dus geen omkijken meer nodig heeft. De Hotspot doet zijn werk en levert de eigenaar (miner) de token op van de Helium-blockchain (HNT).
Hoe kan ik Helium minen (gebruiken)?
Het minen vindt plaats via de Helium Miner ofwel de Helium Hotspot. Dit kleine gadget sluit je aan op het stopcontact en verbind je met je router via de ethernet kabel of draadloos via wifi. Na het instellen ervan zal het apparaat automatisch gaan minen en hoef je er alleen maar voor te zorgen dat hij aan blijft staan.
Op dit moment; april 2022, zijn er 233.739 hotspots over de hele wereld die deel uitmaken van het netwerk, waarvan er 5.748 in Nederland staan. Dit betekent dat er nog ontzettend veel ruimte is voor nieuwe hotspots in Nederland omdat de dekking nog relatief laag is (vinden ze).
Maar….misschien wil de verstandige Nederlander toch eerst afwachten of het op den duur allemaal wel veilig is? Of een Helium Miner, niet de gezondheid van zichzelf en anderen, enorme schade berokkend? Er is namelijk nooit onderzoek verricht naar de biologische effecten van de draadloze communicatie door instanties die er toe doen.
En…. we zitten niet te wachten op een herhaling van het rookverhaal en/of het asbestverhaal uit de vorige eeuw. Op een nieuw schandaal in wording: het draadloze schandaal.
Bronnen:
https://www.voordeelavonturier.nl/helium-miner-nederland/
https://www.eurofiber.com/nl-nl/lifeline/digitale-transformatie/wat-lora-nu-eigenlijk
Foto: https://www.helium.com/mine
Foto sigaret: https://www.tipsenweetjes.nl/schoonmaken/rookgeur-verwijderen/
https://www.helium.com/mine
https://heliumnederland.nl/matchx-m2-pro-crypto-miner/
https://coinmarketcap.com/nl/currencies/helium/
Reacties door Ria Luttikhold